GÜNDEM - 05 Aralık 2024 Perşembe 14:50

Araç alımında yeni düzenleme: İkinci el otomobil alım satımlarına sigorta zorunluluğu geldi

A
A
A
Araç alımında yeni düzenleme: İkinci el otomobil alım satımlarına sigorta zorunluluğu geldi

Resmi Gazete’de yayımlanan araç alımında sigorta zorunluluğu düzenlemesi ile ilgili bilgiler veren Sigortacı Onur Bağcı, “Yeni düzenleme sigortasızlık durumunu ortadan kaldıracak” dedi.


Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ikinci el otomobil alım satımlarına sigorta zorunluluğu geldi. Karara göre tescil edilmiş araçların satış ve devirleri, aracı satış veya devir yoluyla alacak kişi adına satış ve devir tarihi itibari ile geçerli olmak üzere zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunduğunun tespit edilmesi halinde noterler tarafından yapılacak. Aracı devralan kişinin sigortasının olmaması halinde devir işlemi gerçekleşmeyecek. Noter tarafından yapılmayan işlemler ise geçersiz olacak. Daha öncesinde önce ruhsatın verildiğini ama artık sigorta olmadan ruhsatın verilmeyeceğini söyleyen Onur Bağcı, "Mart itibariyle yasal sürece geçecek bir genelge sunuldu. Bugün itibariyle yani 5 Aralık itibariyle yürürlüğe kondu. Noterlerde dün ve bugün olmak üzere sektör olarak duyuru yapıldı. Bizler de Sigorta Birliği tarafından bilgilendirildik ve bu süreçte artık piyasada sigortasız araç olmaması düşünülüyor. Yeni araç alanlar için de sigortası olmadan ruhsat çıkmıyor. Eskiden ruhsat veriliyor, sonrasında sigorta sürecine geçiliyordu. Şu an tam tersine önce sigorta, sonra ruhsat ve sonrasında araç trafiğe çıkabiliyor. Sigorta iptali eskiden yeni alınan araç için iki haftalık yani toplamda 14-15 gün sürecinde bir sigortalılık süresi veriliyordu. Fakat yaşanan problemlerden kaynaklı bizim sektördeki arkadaşların da mutabık kaldığı STK’larımızın da onay verdiği şekilde bunun kaldırılması talep edildi ve onaylandı. Bizler için de iyi oldu. Çünkü araç alan kişi; sigortalı olup olmadığını, sürekli bir kararsız halde kaldığını düşündü. Kaza yaptığında nereden karşılanacağını, yeni yaptıracağı sigortadan mı yoksa bu 14 gün süre içerisindeki sigortalı kalan araçtan yapılacağını mı düşündüğü için bu gibi karmaşanın giderilmesi açısından bu durum şu an iptal oldu. Bugün itibariyle geçerli olacaktır” dedi.


Düzenlemenin sigortasızlığın önüne geçeceğini söyleyen Bağcı, “Elbette bu durumun sektörümüze faydası olacaktır. Başta da belirttiğimiz gibi sigortasızlık durumunun sona ereceğini düşünüyorum. Yani bilinçli sürücülerimiz de buna dikkat ederse şayet, her araç alan sigortalı bir şekilde yolluna güvenle devam edecektir. Sektör için kıymetlidir. Sektör bünyesinde birçok problemlerimiz var aşılması gereken. Aşılması gereken problemlerden bir tanesi de bu idi. Bunun da maddi anlamda da sektöre faydalı olacağını düşünüyorum. Hem de trafikteki kaza oranının da düşeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



Araç alımında yeni düzenleme: İkinci el otomobil alım satımlarına sigorta zorunluluğu geldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Avrupa Kayserili İşverenler Birliği’nden Başkan Büyükkılıç’a ziyaret Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) yeni yönetimi, Kurucu Genel Başkan Ali Hızar’ın talebi doğrultusunda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti. Avrupa’da yaşayan yaklaşık 400 bin Kayserili’nin sesi olma misyonunu üstlenen AKİB yönetimi, Başkan Büyükkılıç’ın Kayseri’ye ve Kayserililere sunduğu hizmetlerden duyulan memnuniyeti dile getirdi. Heyet, Başkan Büyükkılıç’ın Avrupa’daki Kayserili gurbetçiler tarafından büyük bir sevgi ve takdirle karşılandığını belirterek, başarılarının daim olmasını temenni etti. Ziyarette ayrıca, Kayseri Saat Kulesi’nin Avrupa’da yaşayan Türklere yönelik bir hizmet ofisi olarak büyük ilgi gördüğü vurgulandı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yurt dışında yaşayan hemşehrilere gösterdiği yoğun ilgi ve destekten dolayı teşekkür eden heyet, çok sayıda vatandaşın bu hizmetlerden faydalandığını ifade ederek Saat Kulesi’nin önemine dikkat çekti. Ziyarete; Avrupa Kayserili İşverenler Birliği İkinci Başkanı Yeşim Akpınar, Genel Başkan Yardımcısı Av. İsmet Özkara, Genel Sekreter Halil İbrahim Korkmaz, Türkiye Hukuk Komisyonu Sorumlusu Başkanı Av. Mustafa Talha Er ve AKİB Kayseri Temsilcisi Ömer Faruk Kırmızıtaş katıldı. Heyet, nazik ev sahipliği dolayısıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a teşekkürlerini iletti.
Sinop Türkeli’de Zimari Göleti temizlenecek Sinop’un Türkeli ilçesinde hem içme suyu hem de tarımsal sulama açısından büyük önem taşıyan Zimari Göleti’nin dip temizliği için harekete geçiliyor. Ayaz Köyü sınırlarında bulunan Zimari Göleti’nde incelemelerde bulunan Türkeli Kaymakamı Cezmi Kandemir, vatandaşların uzun süredir dile getirdiği taleplerin karşılık bulacağını söyledi. İncelemelerin ardından köy halkıyla bir araya gelen Kandemir, göletin mevcut durumuna ilişkin yapılan değerlendirmelerin ardından gerekli girişimlerin başlatıldığını ifade etti. Köy sakinleri, göletin dip temizliğinin yapılmasıyla birlikte suyun hem içme suyu hem de tarımsal sulamada kullanılmasını talep ederken, bu taleplerin olumlu karşılandığı belirtildi. Yapılan görüşmeler sonucunda Devlet Su İşleri Samsun Bölge Müdürlüğü ile temas kurulduğu, teknik açıdan dip temizliğinin mümkün olduğu bilgisinin alındığı aktarıldı. Planlamalar kapsamında, gölet suyunun Ayaz köyü başta olmak üzere çevredeki 9 köye içme suyu olarak verilmesi hedefleniyor. Ayrıca gölet alanında bulunan ağaçların kesilerek, Zimari Göleti’nin uzun vadede sağlıklı ve sürdürülebilir bir içme suyu kaynağına dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Sürecin kaymakamlık, belediye ve ilgili kurumlar tarafından yakından takip edileceği bildirildi. İncelemelere Türkeli Belediye Başkanı Veysel Şahin, İl Genel Meclis Üyeleri Nihat Demircan ve Asım Can ile Ayaz Köyü Muhtarı Ali Bahadır da katıldı.