GÜNDEM - 16 Mayıs 2026 Cumartesi 12:02

Erciyes, tarihin en uzun sezonunu yaşadı

A
A
A
Erciyes, tarihin en uzun sezonunu yaşadı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; 18 Aralık 2025’te başlayan ve 15 Mayıs 2026’da sona eren Erciyes kayak sezonunun, 3 milyon 300 bin ziyaretçiyle tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı. İngiltere’den Japonya’ya kadar dünyanın birçok ülkesinden turist ağırlayan Erciyes, tarihinin en uzun sezonunu yaşadı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Erciyes Kayak Merkezi’nde 2025-2026 kayak sezonunun ziyaretçi sayısı ve sezon süresi bakımından tarihi bir başarıyla tamamlandığını açıkladı. Başkan Büyükkılıç, 18 Aralık 2025 tarihinde başlayan sezonun 15 Mayıs 2026 itibarıyla sona erdiğini belirterek, Erciyes’in bu yaklaşık 150 günlük süreçte 3 milyon 300 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını ifade etti. Böylece Erciyes, 2011 yılından bu yana sürdürdüğü ziyaretçi rekorlarını bu sezon da geliştirerek tarihinin en yoğun ve en uzun kayak sezonunu yaşamış oldu. Toplam 112 kilometre uzunluğunda 41 farklı piste sahip olan Erciyes Kayak Merkezi’nin; Develi, Tekir, Hisarcık ve Hacılar olmak üzere dört ana giriş kapısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilere geniş imkân sunduğunu kaydeden Büyükkılıç, merkezin Türkiye’nin en önemli kış turizmi destinasyonlarından biri haline geldiğini vurguladı.


Başkan Büyükkılıç açıklamasında, "Erciyes artık sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri konumuna geldi. Her yıl artan yerli ve yabancı turist sayısı, yaptığımız yatırımların ve uluslararası tanıtım çalışmalarımızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. Daha önce 2014-2015 sezonunu 3 Mayıs’ta, 2018-2019 sezonunu ise 5 Mayıs’ta kapatan Erciyes’in, bu yıl 15 Mayıs’a kadar hizmet vererek kendi sezon rekorunu da geride bıraktığını belirten Büyükkılıç, kar kalitesi ve modern tesis altyapısının Erciyes’i uluslararası ölçekte öne çıkardığını dile getirdi. Kış sezonu boyunca düzenlenen ulusal ve uluslararası organizasyonların Kayseri’nin tanıtımına önemli katkı sunduğunu ifade eden Başkan Büyükkılıç, Erciyes Kökbörü Oyunları, Geleneksel Kızak Türkiye Şampiyonası, Erciyes Kar Voleybolu Turnuvası, Uluslararası Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonası, Mount Open Sprint Cup, 5. Diplomatik Kayak Yarışı, Erciyes Kış Festivali ve Berkin Usta Sezonu Alp Disiplini Eleme Yarışları gibi etkinliklerin büyük ilgi gördüğünü, bu organizasyonların aynı zamanda Kayseri’nin 2029 Dünya Spor Başkenti sürecine güç kattığını vurguladı. Büyükkılıç, Erciyes Kayak Merkezi’nin Türk Kayak Merkezleri Birliği’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği ilk organizasyona ev sahipliği yaparak önemli bir role imza attığını kaydederek, böylelikle 2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti ünvanını taşıyacak olan Kayseri’nin tanıtımına da katkı sağladığını söyledi.


2025-2026 sezonunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden düzenli charter uçuşlarının gerçekleştirildiğini belirten Başkan Büyükkılıç, Almanya, İtalya, Amerika, İngiltere, Japonya, Güney Kore, Malezya, Fransa, Portekiz ve Endonezya başta olmak üzere birçok ülkeden turistin Erciyes’i tercih ettiğini kaydetti. Büyükkılıç, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin de Erciyes’e yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Nevşehir, Konya, Aksaray, Niğde ve Gaziantep başta olmak üzere çok sayıda şehirden misafirin sezon boyunca Kayseri’de ağırlandığını sözlerine ekledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’da kız meselesi kavgası: 6 yerinden bıçaklandı Manisa’da sokakta karşılaşan şahıslar arasında kız meselesi yüzünden çıkan ve bir gencin 6 yerinden bıçaklandığı kavganın dehşet anları çevredeki güvenlik kameralarına anbean yansıdı. Olayın ardından kaçan 2 şüpheli, polis ekiplerince gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, olay, dün akşam saat 21.25 sıralarında Kayadibi Mahallesi 56 Sokak üzerinde meydana geldi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu öğrencisi Emrullah D. isimli genç ile sokakta karşılaştığı Mustafa Burak K. ve Mesut Can A. arasında kız meselesi yüzünden tartışma çıktı. Tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine şüpheliler, Emrullah D’yi darp ederek yere düşürdü. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde şahısların yere düşen üniversite öğrencisinin kafasına sopayla vurdukları ve şahsı bıçakla yaraladıkları görüldü. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağ omuz kısmından 1, sağ bacak kısmından ise 5 adet olmak üzere vücudunun 6 yerinden bıçakla yaralanan Emrullah D. ilçe devlet hastanesine kaldırılarak müşahede altına alındı. Yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Olayın ardından çalışma başlatan emniyet ekipleri, şüpheliler Mustafa Burak K. ve Mesut Can A’yı yakalayarak gözaltına aldı. Şüpheliler hakkında "Kasten Yaralama" suçu kapsamında işlem başlatıldığı ve bugün adliyeye sevk edilecekleri bildirildi. Olayla ilgili tahkikat sürüyor.
Adıyaman Besni’de Gençlik Haftası coşkusu başladı Adıyaman’ın Besni ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen Gençlik Haftası etkinlikleri, bugün Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Hafta boyunca ilçede spor, sanat ve kültür alanlarında birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Besni Kaymakamlığı önündeki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Programa Besni İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel, okul ve kurum yöneticileri, öğretmenler ile öğrenciler katıldı. Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk gün saat 12.00’de Besni İlçe Spor Salonu’nda Gençler Masa Tenisi Turnuvası yapılacak. Aynı gün saat 14.00’te ise Gülşah Boy Gençlik Merkezi’nde Resim Sergisi açılacak. Etkinlikler kapsamında 16 Mayıs Cumartesi günü saat 16.00’da Besni Millet Bahçesi’nde "Merkezim Her Yerde" etkinliği düzenlenecek. Aynı gün saat 19.00’da Gülşah Boy Gençlik Merkezi’nde gençlerin katılımıyla Online Bilgi Yarışması (Kahoot) gerçekleştirilecek. 17 Mayıs Pazar günü saat 15.00’te 33 Basketbol Turnuvası düzenlenecek. 18 Mayıs Pazartesi günü ise gençler Karaoke Müzik Şenliği’nde buluşacak. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı programı ise saat 10.00’da Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’nda düzenlenecek törenle başlayacak. Saat 11.00’de Besni İlçe Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek kutlama programında güreş, karate ve Muay Thai gösterileri, halk oyunları, gençlik korosu dinletileri ve şiir etkinlikleri yer alacak. Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında ayrıca 20 Mayıs’ta Gençler Voleybol Turnuvası, 21 Mayıs’ta ise film gösterimi yapılacak.
Adıyaman Adıyaman Adliyesi’nde down sendromlu çocuklardan "sevgi davası" 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Adıyaman Adliyesi’nde anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Adıyaman Down Sendromlular Derneği’ne üye çocuklar, adliyede gerçekleştirilen programda cübbe giyerek temsili mahkemeye katıldı, "Adalet ağacı" oluşturdu. Etkinlikte Down sendromlu çocuklar ile hakim ve savcılar, parmak izleriyle hazırlanan "Adalet ağacı" çalışmasına katkı sundu. Hazırlanan eser, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin ile adliye personeline takdim edildi. Program kapsamında oluşturulan temsili mahkemede hakim ve savcı koltuğuna oturan çocuklar, "Sevgi davası" için karar verdi. Çocuklar, "Dünyadaki tüm kötü sözlerin yasaklanmasına ve herkesin birbirine gülümsemesine" hükmetti. Adıyaman Down Sendromlular Derneği Başkanı Zeynel Abidin Şenlik, etkinlikte yaptığı konuşmada, Down sendromlu bireylerin toplumda eşit haklara sahip olması gerektiğini belirterek, onların yeteneklerinin fark edilmesi ve sosyal hayata tam katılımlarının en büyük hedefleri olduğunu söyledi. Çocukların giydiği cübbelerin yalnızca bir kıyafet olmadığını ifade eden Şenlik, "Bugün çocuklarımızın giydiği o cüppeler; onların potansiyellerinin, haklarının ve toplumun vicdanındaki yerlerinin simgesidir" dedi. Şenlik, etkinliğe ev sahipliği yapan Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin’e, hakim ve savcılara teşekkür ederek, "Unutmayalım ki sevgi ve adalet varsa, engel yoktur" ifadelerini kullandı. Etkinlik sonunda Down sendromlu çocuklar, hakim ve savcı cübbesi giyme törenine de katıldı. Çocuklar, ayrımcılık ve önyargılarla mücadele edeceklerine ve her zaman sevgiyle tebessüm edeceklerine söz verdi.
Malatya MTÜ’de Türk mutfağının kuşakları buluşturan lezzetleri yarıştı Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu ile MTÜ Gastronomi Topluluğu tarafından, Gençlik ve Spor Bakanlığı ÜNİDES Programı desteğiyle düzenlenen "Arslantepe’nin Işığında Türk Mutfağı: Kuşakları Buluşturan Lezzet Yarışması" Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yarışmanın açılış programına Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay, Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu Müdür Dr. Öğr. Üyesi Arif Yıldız, Yeşilyurt Kent Konseyi Müdürü Mehmet Ercan, Malatya Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç, Mövenpick Otel Müdürü Ahmet Kaan Kaya, kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler, yarışmacılar ile davetliler katıldı. MTÜ Gastronomi Topluluğu Danışmanı Öğr. Gör. Yaşar Can Ataş koordinasyonunda düzenlenen etkinlikte; üniversite ekip yarışması, lise ekip yarışması, genç şefler bireysel pizza yarışması, ev hanımları yarışması ve özel katılımlı ekip yarışması kategorilerinde yarışmacılar hünerlerini sergiledi.Yarışmanın jüri üyeliğini Şef Zeki Kara, Şef Mehmet Fatih Kalaycıoğlu, Şef Sedat Aksu, Şef Ahmet Karaman ve Şef Durmuş Yılmaz üstlenirken, programın sunuculuğunu Dilek Ekşi yaptı. Programın açılış konuşmalarında yarışmanın Türk mutfağının tanıtımı, gastronomi eğitimi ve kültürel mirasın genç kuşaklara aktarılması açısından taşıdığı öneme dikkat çekildi. MTÜ Gastronomi Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Yaşar Can Ataş, yarışmanın hazırlanma sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkı sunan bu tür uygulamalı etkinliklerin önemli olduğunu belirtti. Ataş, farklı şehirlerden gelen yarışmacıların aynı mutfak kültürü etrafında buluşmasının gastronomi alanında paylaşma, öğrenme ve birlikte üretme kültürünü güçlendirdiğini ifade etti. Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arif Yıldız ise meslek yüksekokulu olarak turizm, otelcilik ve gastronomi alanlarında uygulamaya dayalı eğitimi önemsediklerini belirtti. Yıldız, yarışmanın öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmesinin yanı sıra sektör temsilcileriyle bir araya gelmeleri açısından da değerli bir fırsat sunduğunu kaydetti. MTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, üniversitenin öğrenci odaklı, uygulamalı ve toplumsal katkı sağlayan faaliyetleri desteklediğini belirterek, ÜNİDES kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin üniversite, gençlik, kültür ve sektör iş birliğine katkı sunduğunu söyledi. Erdem, Türk mutfağının köklü mirasının akademik çalışmalar ve öğrenci etkinlikleriyle görünür kılınmasının önemine değindi. Malatya Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç da konuşmasında Malatya’nın tarihî ve kültürel birikimine dikkat çekerek Malatya mutfağı üzerine tanıtıcı bilgiler paylaştı. Kılıç, Arslantepe’den günümüze uzanan kültürel mirasın gastronomi alanında da önemli bir değer taşıdığını ifade ederek, Malatya’nın sahip olduğu lezzetlerin kentin tanıtımında önemli bir rol üstlendiğini belirtti. İlk Gün Yarışmalar ve Atölyelerle Başladı Etkinliğin ilk günü, yarışma kategorilerinin başlamasıyla birlikte yoğun bir programla sürdü. Gün boyunca farklı kategorilerde yarışmacılar hünerlerini sergilerken, program kapsamında gastronomi ve görsel anlatı alanlarına yönelik atölyeler de düzenlendi.Bu kapsamda Onur Aldemir tarafından 3. Nesil Kahve Atölyesi gerçekleştirildi. Katılımcılar, kahve demleme teknikleri ve üçüncü nesil kahve kültürüne ilişkin uygulamalı bilgiler aldı. Programın açılış bölümünde protokol konuşmaları yapıldı. Açılışta, Malatya’nın tarihî ve kültürel mirası ile Malatya mutfağının tanıtımına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Günün devamında Tuba Özçakmak tarafından Fotoğrafçılık Atölyesi düzenlendi. Atölyede katılımcılara fotoğrafçılığın temel anlatım olanakları ve gastronomi alanındaki görsel sunum pratikleri aktarıldı. İlk gün yarışmaların tamamlanmasının ardından katılımcılar, Battalgazi Yerleşkesi At Çiftliği’nde düzenlenen sosyal programa katıldı. At binişi etkinliği ve ardından gerçekleştirilen açık hava buluşmasıyla yarışmanın ilk günü tamamlandı. Etkinliğin ikinci günü de yarışmalar ve uygulamalı atölyelerle devam etti. Yarışmacılar farklı kategorilerde hazırlıklarını jüri üyelerinin değerlendirmesine sunarken, gün boyunca Türk mutfağının geleneksel lezzetleri ve mesleki uygulamalarına yönelik atölyeler gerçekleştirildi. Program kapsamında Tereyağlı Simit Atölyesi düzenlendi. Ardından Halil Sarıal tarafından Firik Buğdaylı Dana Tandır Atölyesi gerçekleştirildi. Atölyede, geleneksel ürünlerin çağdaş sunum teknikleriyle buluşturulmasına yönelik uygulamalara yer verildi. Günün ilerleyen bölümünde Birgül Öztürk tarafından Bıçak Atölyesi, Gözdenur Uğur tarafından ise Su Böreği Atölyesi gerçekleştirildi. Bu atölyelerde katılımcılar, mutfak becerileri, ürün hazırlama teknikleri ve geleneksel lezzetlerin uygulamalı üretim süreçlerine ilişkin deneyim kazandı. "Yarışma, gelenekten geleceğe köprü kurdu" MTÜ Gastronomi Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Yaşar Can Ataş, kapanış konuşmasında yarışmanın yalnızca bir rekabet alanı olmadığını; birlikte üretmenin, paylaşmanın, öğrenmenin ve gelenekten geleceğe köprü kurmanın önemli bir örneği olduğunu vurguladı. Ataş, ülkenin farklı şehirlerinden gelen genç şef adaylarının emekleri ve yetenekleriyle yalnızca yemek değil; kültür, tarih ve sanat ortaya koyduklarını ifade etti. Yarışmaya katılan tüm yarışmacıların, elde ettikleri derecelerden bağımsız olarak Türk mutfağının geleceğine değer kattığını belirten Ataş, jüri üyelerine, şeflere, akademisyenlere, sponsorlara, kurum ve kuruluşlara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Aydın Efeler’de 19 Mayıs coşkusu "Gençlik Şenliği" ile yaşanacak Aydın’ın Efeler ilçesinde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenecek "2. Efeler Gençlik Şenliği", konserlerden sergilere uzanan etkinliklerle gençleri ve vatandaşları bir araya getirecek. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı gençlerle omuz omuza, büyük bir şenlikle kutlamaya hazırlanıyor. Göreve geldiği günden bu yana halkla iç içe, dinamik ve katılımcı bir yönetim anlayışı sergileyen Başkan Yetişkin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunu "2. Efeler Gençlik Şenliği" ile taçlandırıyor. Toplumun her kesimine hitap eden geniş bir yelpazeyle hazırlanan şenlik, 19 Mayıs Salı günü saat 14.30’da Pınarbaşı mesire alanında başlayacak. Kadın Bandosu ve Kadın Ritim Topluluğu’nun sahne alacağı etkinliklerde, Sanat ve Kurs Atölyesi Stantları kurulurken, bayramın tarihsel bilincini ve derinliğini genç kuşaklara aktaran anlamlı bir Atatürk Fotoğrafları Sergisi de ziyaretçilerle buluşacak. Gençliğin dinamizmine yakışır hareketli spor ve alan etkinlikleriyle renklenecek olan şenlik, "Mikrofon Sende" platformu sayesinde gençlerin kendilerini özgürce ifade edebileceği interaktif bir alana dönüşecek. Kutlamaların coşkusu ise Efeler Belediyesi Kent Orkestrası Konseri ile zirveye taşınacak. Başkan Anıl Yetişkin, tüm Efeler halkını ve özellikle gençleri bu büyük coşkuya ortak olmaya davet ediyor.