YEREL HABERLER - 03 Şubat 2012 Cuma 13:36

ESKİ HAMAM`IN KİLİS KÜLTÜRÜNE KAZANDIRILMASI İSTENDİ

A
A
A
ESKİ HAMAM`IN KİLİS KÜLTÜRÜNE KAZANDIRILMASI İSTENDİ

Kilis’te, restorasyonu 3 yıl önce tamamlanan tarihi Eski Hamam’ın kültür amaçlı kullanılması istendi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu 3 yıl önce yapılmasına karşın boş duran ve Kanuni döneminde Emir Kasım oğlu Emir Canbolad tarafından 1562 yılında yaptırılan Tarihi Eski Hamam’ın kültür hizmetlerinde kullanılması gerektiğini savunan Kilisliler, restorasyon öncesine kadar hamam olarak faaliyet gösteren eski hamamın restorasyon sonrası boş durduğunu belirterek, "Artık eskisi gibi hamama ihtiyaç yok. Burası çok amaçlı kullanılabilecek bir yer. Kültürel faaliyetler için kullanılırsa kent için
büyük bir getirisi olacaktır. Müze başta olmak üzere bir çok alanda değerlendirilebilir. Burada belirli dönemlerde Kilis günleri icra edilebilir. Boş yere durması içimizi sızlatıyor" diye konuştular.
Hamamın zemini sokak seviyesinden çukurdadır. Rivayete göre hamamın zaman içinde kısmen toprak altında kalması yüzünden "Eski Hamam" adı verilmiştir. Hamamın soyunma, soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri aynı eksen üzerinde birbiri ardına sıralanmıştır. Kuzeydeki giriş cephesi düzgün beyaz kesme taşla kaplıdır. Giriş kapısı özenli taş işçiliği ile dikkati çeker. Kapı üzerinde birbirine geçmiş siyah ve beyaz taşlardan oluşmuş bir atkı vardır. Kemer içi bitkisel motiflerle bezelidir. Merdivenlerle inilen
üzeri tonozlu bir koridorla soyunmalığa girilir. Soyunma mekanı kare planlı, büyük kubbelidir. Soğukluk ve ılıklık bölümlerinin kubbeleri ise basıktır. Sıcaklık bölümü haç şeklinde dört eyvanlı olup köşelerde halvet odaları vardır. Sekizgen göbek taşı kırmızı ve beyaz mermerden yapılmıştır.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Mayıs ayında yağan dolu üreticiyi vurdu Denizli’nin Buldan ilçesinde etkili olan şiddetli dolu yağışı, üzüm ve zeytin başta olmak üzere ekili arazilere zarar verdi. Yaklaşık 5 santimetre biriken dolu, şehir stadını ve sokakları beyaz örtüyle kapladı. Son yılların en kurak kış mevsimi geçiren Denizli’de bugün aniden bastıran şiddetli dolu yağışı Bulda ilçesindeki tarım arazilerinde büyük zarar yol açtı. Meteorolojinin günler öncesinden uyardığı dolu yağışı, öğleden sonra etkili olmaya başladı. Buldan ilçesi ve çevresinde yaklaşık yarım saat devam eden dolu yağışı nedeniyle cadde, sokak ve arazilerde 5 santimetreyi bulan dolu birikintileri oluştu. Günlük yaşamı ve trafik akışını olumsuz yönde etkileyen şiddetli dolu yağışı, Buldan Şehir Stadını da bembeyaz bir örgütle kapladı. Buldan şehir merkezinin yanı sıra Doğanköy, Oğuz, Bölmekaya ve Yenicekent mahallelerinde daha fazla etkili olan dolu yağışı, başta meşhur Sultani üzüm bağları ve zeytinlikler olmak üzere meyve bahçeleri ve daha kısa bir süre önce dikilmiş olan sebze fidanlarına zarar verdi. Yeni oluşmaya başlayan meyveleri ve yaprakları döken dolu, sebze fidelerini de kırdı. Buldan Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Özkan Gümüş, yaptığı açıklamada öğleden sonra etkili olan şiddetli dolu yağışının başta zeytin olmak üzere kayısı, erik, badem, kiraz, vişne ağaçlarında, üzüm bağlarında ve sebze ekili arazilerde büyük zarara yol açtığını belirtti.