EKONOMİ - 23 Eylül 2020 Çarşamba 14:22

Kilis’te salça ile toz biber zamanı

A
A
A
Kilis’te salça ile toz biber zamanı

Kilis’te, vatandaşlar biber salçası ile toz biberlerini kendileri üretiyor.

Kilis’te, vatandaşlar biber salçası ile toz biberlerini kendileri üretiyor.


Türkiye’de biber üretimi açısından 2’nci sırada bulunan Kilis’te, vatandaşlar tarladan veya sebze halinden aldıkları acı ve tatlı biberleri, salçaya ve toz bibere dönüştürüyor. Vatandaşlar aldıkları biberleri kesip kuruttuktan sonra toz biber haline getirmek için biber üretimi yapan yerlere getiriyor. Buruda biberler işlemlerden geçirildikten sonra toz biber haline getiriliyor. Vatandaşların bir kısmı toz biber ile birlikte salça da yapıyor. Biberlerini makinelerden geçirdikten sonra biber salçası haline getirerek, güneşte biberin suyu çekildikten sonra bidonlara doldurarak, kış ve yaz aylarında tüketiyor. Kilis’te yaşayan vatandaşların büyük bölümü hazır satılan salçalar yerine kendileri salça ve toz biberlerini yapması nedeniyle biber işletmelerinde yoğunluk yaşanıyor.


Biber işletmecisi Mahmut Kiremitçi, Kilis halkının biber salçası ile toz biberini kendisi yaptığını ifade ederek, “Sebze halinden aldıkları biberleri evlerinde salçaya ve toz biber haline getirir. Sebze halinden aldığı biberleri temizledikten sonra saça haline getirmek için bize getiriyor. Biz de makinede çekerek salça haline getiriyoruz. Biberi kuruttuktan sonra bize getirerek, toz makinede işlemlerden geçtikten sonra toz biber haline getir. Kilisli vatandaşlar dışarıdan hazır toz biber veya salça almaz. 50 yılı aşkın bir süreden dedem, babam ve biz biber işiyle uğraşıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.