GENEL - 11 Haziran 2019 Salı 15:08

Kırıkkale’de selin yaraları sarılıyor

A
A
A
Kırıkkale’de selin yaraları sarılıyor

Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesinde yaşanan sel felaketi sonrası mağdur olan vatandaşların yaraları devlet tarafından sarılıyor.

Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesinde yaşanan sel felaketi sonrası mağdur olan vatandaşların yaraları devlet tarafından sarılıyor.


Selin zarar verdiği bölgelerdeki çalışmaları yerinde inceleyen Vali Sezer, "Tabii bu bir afet. Yaklaşık 60 yıl öncede aynı şekilde yağış meydana gelmiş. Şu anda bulunduğumuz Koru köyünde yine 60 yıl önce büyük bir zarar oluşmuş. Gereken çalışmalar yapılıyor. Arkadaşların hepsi arazide. Tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Tüm zararları karşılanacak" dedi.


Kırıkkale’de 2 gün önce akşam saatlerinde aniden bastıran şiddetli sağanak ve dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Yağışın en çok yaşandığı ve sel felaketinin olduğu Sulakyurt’taki taşan dereler çiftçilerin tarım arazilerine zarar verdi. Sel ile birlikte gelen kum ve çamur köy yollarını kapattı. Özel bir şirkete ait HES’teki kanalının patlaması sonrasında toprak çökmesi meydana geldi. İlçe merkezinde ise 1 köprü yıkıldı. Yaşanan felaketten dolayı elektrik telleri zarar gördü ve bazı köylere elektrik verilemedi. Ekipler tarafından 3 evde mahsur kalan aile kurtarıldı. Sel sırasında kaybolan 1 kişi de sağ olarak bulundu.


Kırıkkale Valiliği, sel mağduru vatandaşların yaralarını sarmak ve zarar tespiti için Kaymakamlık, Belediye, Özel İdare, AFAD, DSİ, Tarım İl Müdürlüğü, Jandarma ve Polis ekiplerini seferber etti. 24 saat boyunca çalışmalarını sürdüren ekipler, kapanan köy yollarını yeniden açtı. Elektrik verilemeyen bazı köylere yeniden elektrik verildi. Ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve AFAD ekipleriyle birlikte tarım arazilerinde zarar tespiti için çalışma yapıyor. Yıkılan köprü içinde yeniden çalışmalar başlatıldı. İlçedeki dereler de sel felaketlerine karşı önlem için ıslah edilecek.


Sulakyurt’taki bazı bölgelerde çalışmaları yerinde inceleyen Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, selin en çok yaşandığı Koru köyünde vatandaşlarla bir araya geldi. Buradaki sel mağduru vatandaşlar yaşadıkları sıkıntı ve sorunları dile getirdi. Vali Sezer, devlet tarafından zararların karşılanıp, her zaman yanlarında olduklarını ifade ederek sel felaketlerine karşı kalıcı bir çözüm için kurulan ekip ile birlikte çalışmaların devam ettiğini söyledi.


Sel felaketinin sadece Sulakyurt’ta yaşanmadığını ve Sulakyurt’un 8 köyünde, ilçe merkezinde ve il merkezine bağlı köylerde de meydana geldiğini belirten Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, "Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız, İl Özel İdare, Karayolları, DSİ yine jandarma ekiplerimiz 24 saat boyunca hiç ara vermeden çalışıyorlar. Köylerimizle ilgili olarak ulaşıma kapanan yollarımız vardı onların açılması tamamlandı. Elektrik verilemeyen köylerimiz vardı onlarla ilgili çalışmalar tamamlandı. Acil yapılması gereken sorunlar tamamen giderildi. İkinci aşama olarak burada kalıcı çözümler için bir planlama ve yine aynı şekilde projelendirme çalışmaları yapılıp bunların giderilmesi gerekiyor. Onunla ilgili olarak da ayrı bir ekip kurulup bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.


Tarım arazilerinde zararların olduğunu belirten Sezer, “Tarım arazilerindeki zararlarla ilgili tarım müdürlüklerimiz tespit çalışmalarını yapıyor. İnşallah vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde gereken tüm tespitler ve onun sonucunda da gereken neyse yapılacaktır. Tabii bu bir afet, yaklaşık 60 yıl öncede aynı şekilde yağış meydana gelmiş. Şu anda bulunduğumuz koru köyünde yine 60 yıl önce büyük bir zarar oluşmuş. Gereken çalışmalar yapılıyor. Arkadaşların hepsi arazide. Tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Tüm zararları karşılanacak” şeklinde konuştu.


Vali Yunus Sezer’e İlçe Kaymakamı Gökhan Dolaş, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik ve ilgili kurum müdürleri eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’teki olaylı maçta 10’u biber gazından etkilenen 14 taraftar hastanelik oldu Bilecik’te oynanan Amatör Lig maçında hakem hataları nedeniyle rakip takım 45. dakikada sahadan çekilirken, maç sonunda yaşanan olaylarda polisin copladığı ve biber gazı sıktığı 14 taraftar hastanelik oldu. Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi’nde şampiyonluk adayı iki takım Söğütspor ile 1308 Osmaneli Belediyespor müsabakası dün Söğüt İlçe Stadı’nda oynandı. Maç öncesi Söğütspor taraftarının Osmaneli deplasmanında yaşanan olaylar sonrası bu maçın güvenlik önemli günlerce konuşulurken, güvenliğin yetersiz kalması gözlerden kaçmadı. Maç öncesi Söğütspor taraftarların yaktıkları meşale ve içtikleri su ve meşrubat şişelerini sahaya atmaları 1308 Osmaneli Belediyespor teknik heyeti tarafından tepkiyle karşılandı. Maçın 38. dakikasına 1-0 önde giren deplasman ekibi maçın 45. dakikasında 2-1 geriye düşünce 1308 Osmaneli Belediyespor teknik heyeti, maçın orta hakemi Gökhan Keskin’e tepki göstererek takımı sahadan çekti. Ardından soyunma odasında giden orta hakemi Gökhan Keskin ve yardımcıları sağlı sollu dizilen futbolcular alkışla protesto ederek, soyunma odasına gönderdiler. Takviye kuvvet beklediler 1308 Osmaneli Belediyesporlu futbolcular ve taraftarlar yaklaşık 2 buçuk saat stat dışında kendilerini bekleyen Söğütspor taraftarlarından koruması için Bilecik’te takviye kuvvet beklediler. Söğüt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün etkisiz ve yetersiz kaldığı maç sonunda Bilecik’ten gelen takviye kuvvet sonrası futbolcular ve taraftarlar stattan çıkabildi. Ertuğrulgazi Türbesi önüne gelindiğinde Söğütsporlu taraftarlar 1308 Osmaneli Belediyespor futbolcular ve taraftarlarını taşıyan otobüslerin camları kırdı. Ardından otobüslerden inen taraftarları emniyet cop kullanarak etkisiz hale getirmeye çalışırken, çevik kuvvet ekiplerinin biber gazıyla müdahalesi olayları iyice tetikledi. Bu esnada taraftar ve emniyet karşı karşıya gelirken, 10’u biber gazından etkilenen 14 taraftar hastanelik oldu. Söğütsporlu bir taraftar, tedavi gördüğü Söğüt İlçe Devlet Hastanesinden Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. ASKF’ya tepki 1308 Osmaneli Belediyespor teknik heyeti ve futbolcular, Osmaneli’ne dönerken Bilecik Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu önüne gelerek, hakem hataları yüzünden bir açıklama yapmak istedi. Bu talebe Bilecik emniyeti tarafından izin verilmezken, burada da ufak bir tartışma yaşandı. Bilecik Valisi Şefik Aygöl ise, olaylarla ilgili adli ve idari soruşturmanın başladığını açıkladı.
İzmir İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele için ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele adına ‘orman benim’ etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında öğrenciler, yangına sebebiyet verebilecek atıkları toplayarak ormanı çöplerden arındırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, orman yangınlarının sayısını azaltmak ve temiz orman hassasiyetini oluşturmak amacıyla tüm Türkiye’de ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi. Gerçekleştirilen kampanya ile başta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlardaki çöpler ve yangına sebep olabilecek maddeler temizlendi. Etkinlik kapsamında öğrenciler İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan Sarnıç ormanlık alanında çöpleri topladı. Etkinliğe İl protokolü, Gaziemir Kaymakamı ve İzmir Valisi Süleyman Elban katılım gösterdi. Etkinliğe dair açıklamalarda bulunan Vali Elban, “Yaz dönemleri geldiğinde yüreğimiz ağzımızda oluyor. Çünkü hem oksijen kaynağımız hem toprağımızın yenileyen, ülkemizin doğal güzelliğini sağlayan, su kaynaklarını koruyan, hem de iklim dengesini koruyan orman varlığımız maalesef ciddi bir orman yangını tehdidi altında. Gün geçmiyor ki de ülkemizin herhangi bir köşesinde orman yangınlarıyla bir üzücü bir haber gelmesin. Dolayısıyla başta Tarım Orman Bakanlığımız olmak üzere tüm kurum kurmuşlarımız, illerdeki Orman Bölge Müdürlüğü’nüz ve diğer kurumlarımızın tamamı orman yangınlarıyla ilgili sürekli yeni yöntemler, yeni çalışmalar yürütüyorlar” diye konuştu. “Birçok atık doğrudan orman yangınına neden oluyor” Bu yılda özellikle ormanla ilgili iki amaç kapsamında çalışmaların sürdüğünü ifade eden Vali Elban, “Bunlardan ilki orman yangınlarında önemli bir oranı kapsayan örtü yangınları. Ormandaki çalı ya da kuru otlar şeklinde olan örtüler başlamış olan yangınların daha çabuk yayılmasına, genişlemesine neden oluyor. Bugün Bakanımız Muğla Merkez’de bizler de 81 ilde diğer valilerimizle birlikte ormanlarımızdaki çabuk yanmanın ya da başlamış yangının hızlı yayılmasını önlenmesiyle ve örtülerin temizliğiyle ilgili bir kampanya başlatıyoruz. İkincisi ise vatandaşlarımız tarafından ormanlarda eğlence, dinlenme, piknik veya çeşitli amaçlarda kullandıktan sonra ya da orman kenarına giderken buralara çok fazla madde ve çöp atılımı oluyor. Bu nedenle bir sonraki kullanıcılar maalesef burayı kullanırken gerçek anlamda zorlanıyorlar. Öbür tarafta da atık diye atılan cam kırıkları olmak üzere birçok atık da doğrudan orman yangınına neden oluyor. Yapılacak çalışmalarla örtülerin temizlenmesi ve yangına, kirliliğe neden olan çöplerin temizlenmesiyle ilgili bir çalışma yapılacak. Bununla ilgili bir farkındalık oluşturmak, yavrularımıza bu bilinci aşılamak ve kamuoyuna bunu duyurmak için bütün illerimizle birlikte biz de İzmir’imizde bu çalışmayı başlatıyoruz. Bu yıl hiç orman yangının olmadığı ya da en az yangının olduğu bir yıl geçiririz diye temenni ediyoruz” dedi.