EKONOMİ - 13 Temmuz 2020 Pazartesi 19:49

Arpa ve buğday harmanda, fasulye ile mısır tarlada

A
A
A
Arpa ve buğday harmanda, fasulye ile mısır tarlada

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, çiftçi ziyaretleri programı kapsamında Keskin ilçesine bağlı Ceritmüminli köyünde incelemelerde bulundu.

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, çiftçi ziyaretleri programı kapsamında Keskin ilçesine bağlı Ceritmüminli köyünde incelemelerde bulundu.


Başlayan hasat sezonu ve devam eden üretim süreçlerini inceleyen ve çiftçilerle bir araya gelen İl Müdürü Yılmaz, işlerinde kolaylıklar diledi. Değerlendirmesinde ürün çeşitliliğinin ve üretimin bir bütün olarak devamlılığının önemine değinen Yılmaz; “Hafta sonu ziyaretlerimize devam ediyoruz. Çiftçimizin tarlada olduğu gibi harmanda da yanındayız. Hasat edilen hububatları inceledik, tarladaki ürünleri inceledik ve çiftçimizle diyaloglarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar bize ilimiz tarımında gelişim adına en doğru ve sağlam adımları planlama, arazimizin gerçekleri ve çiftçimizin talepleri doğrultusunda projeler planlama imkânı sunuyor. Tarımsal üretim durmak bilmeyen bir süreç gerektiriyor. Bir yanda hububatın hasadı yapılırken diğer yanda başka bir ürüne emek vermeye devam etmek gerekiyor. Ürün çeşitliliğimizi arttırmak ve bunu üretim sezonumuzu uzatacak çözümlerle buluşturmak zorundayız. Hem hububatın en kaliteli ve en verimlisini ekmeli hem de her karış elverişli toprağımızı mümkün olan en iyi yöntemle kullanmalıyız. Bunu sağlamak için yüksek verimli çeşitlerin tanıtımı, örtü altı yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması, anıza ikincil ürün ekimi ve alternatif ürünlerin tanıtılması konularında projeler yürütüyoruz” şeklinde konuştu.


Bakanlık tarafından başlatılan projeye de değinen Yılmaz, "Tarımda dijital çağı açarak üretici ile tüketiciyi buluşturan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesi ile sağlanan kolaylık var. Çiftçimiz DİTAP ile hem harmana yeni getirdiği ürününü anında satıp hem de bunu yaparken üretimine ara vermeden tarladaki diğer ürünü ile ilgilenme imkanına sahip. Dijital tarım pazarı bir cep telefonu ile henüz tarladayken ürünü pazara sunma imkanını sunuyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuyucak’ta ’Karapınar Dede Hayrı’ geniş katılımla gerçekleştirildi Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Karapınar Mahallesi’nde bu sene 39’uncusu düzenlenen ’Geleneksel Dede Hayrı’ bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Yaylada aynı sofrada buluşan binlerce kişi hem dua etti, hem de hasret giderdi. ‘Ömür Yaylası’ olarak da bilinen Karapınar Mahallesi’ndeki Karaca ailesinin öncülüğünde yapılan, köylülerin ve hayırseverlerin destekleriyle zenginleşen hayır cemiyetinden nasiplenmek isteyen yüzlerce kişi çevre il, ilçe ve köylerden yaylaya akın etti. Baharın güzelliklerinin de yaşandığı hayır gününde, kazanlar dolusu keşkek, aşure ve çeşitli yemekler pişirildi. Kuran-ı Kerim ve duaların okunduğu hayırda uzun zamandır birbirini göremeyen dost ve akrabalar da hasret giderdi. Çocuklar da bahar havasını fırsat bilip gönüllerince yaylada oyunlar oynayıp, doyasıya eğlendiler. Mahallenin ileri gelenlerinden hayrın öncülüğünü yapan Mustafa Karaca, 39 sene önce başlayan bu hayır işinin her geçen yıl daha da büyüyerek bu günlere geldiğini belirterek, genç kuşağın da bu geleneği sürdürmesini istedi. Herkesin elinden geldiğince bu hayra destek olmaya çalıştığını belirten Karaca, “Bu hayır işini duyup bizi tanımayan kişiler bile destek vermeye başladı. Katılım her geçen sene daha da artıyor. İnsanımızın manevi değerlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullanarak katılan herkese teşekkür etti. Mevlid, ilahi ve Kuran-ı Kerim tilaveti okunup, dualar edildikten sonra dağıtılan yemekler kısa sürede tükenirken, davete katılanlar yemekten sonra yayla içerisinde aileleriyle beraber güzel bir gün geçirdi.
Karabük Geleneksel Türk okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın okul sporları kapsamında küçükler, yıldızlar ve gençler A-B kız-erkek grup müsabakalarına 10 ilden 200’ye yakın sporcu katıldı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda iki gün sürecek müsabakalarda sporcular, Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılabilmek için mücadele ediyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış seremonisi konuşmalar ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ‘Eğitim Kenti Karabük’ projesi kapsamında hem akademik başarı hem sosyal-sportif faaliyetler hem de değerler olarak Karabük’ün ilerlemesinin sürdüğünü söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sporun tabana yayılması, başarılı sporcuların kulüplere ve milli takımlara kazandırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Farklı yaş kategorilerinden 10 farklı şehirden 200’e yakın sporcu, öğretmen ve hakem arkadaşımızı Karabük’te ağırlıyoruz. Güzel ve heyecanlı mücadeleler izleyeceğiz. Karabük’te birçok organizasyona daha ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Fotoğraf çekimi ile açılış seremonisi sona ererken müsabakalar başladı. Mücadeleler yarın da devam edecek. Karabük’ten başarı ile ayrılacak sporcular Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılım sağlayacak.