KÜLTÜR SANAT - 25 Nisan 2023 Salı 18:31

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, Kırklareli’nde kütüphane açılışına katıldı

A
A
A
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, Kırklareli’nde kütüphane açılışına katıldı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Kırklareli’nde kütüphane açılışına katıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Kırklareli’nde kütüphane açılışına katıldı. Bakan Yardımcısı Yavuz, 2023 yılında Bakanlığa bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısının bin 269’a ulaştığını söyledi.


Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Kırklareli’ne bağlı Vize ilçesinde Halk Kütüphanesinin açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Yardımcısı Yavuz, Türkiye’nin her alanda öncü ve dünyaya yön veren bir ülke konumunda olduğunu ifade ederek bakanlık olarak 100. yılda 100 yeni kütüphane açma mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Yavuz, "Biz kültür politikalarımızı bu bakış açısı doğrultusunda şekillendiriyoruz. Cumhurbaşkanımız bize kültürün her alanında milletimizin birikimini sahiplenen, değerlerini yaşatan çalışmaları ön plana çıkarma görevi verdi. Biz bu doğrultuda var gücümüzle gece gündüz demeden çalışıyoruz” dedi.



"Kütüphanelerimiz, vatandaşlarımızın kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarına cevap veren, yaşayan kurumlar haline geldi"


Kütüphanelerin şehirlerde gözde mekanlar haline geldiğini vurgulayan Yavuz, "Kütüphanelerimizi, şehirlerimizin gözde mekanları haline getirecek, şehre ayırt edici özellikler kazandıracak ve şehrin kültürel üretimini daha üst seviyelere çıkaracak şekilde tasarlıyoruz. Kütüphanelerimiz artık vatandaşlarımızın kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarına cevap veren, yaşayan kurumlar haline geldi. Kütüphanelerimiz artık hayatın her alanında bilgi üretilmesine katkı veren, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesine imkan veren yenilikçi süreçleri destekleyen yapılar haline geldi. Kütüphanelerimizi artık, bebeklik döneminden itibaren çocuklarımıza, gençlerimize okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunan ilim irfan yuvaları haline geldi. Kütüphanelerimiz artık kültür endüstrilerine, kültürel kalkınmaya destek olacak etkinlikler düzenleyen ayrıcalıklı mekanlar haline geldi” diye konuştu.



"Bakanlığa bağlı olarak veren kütüphane sayısı bin 269’a ulaştı"


2023 yılında Bakanlığa bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısının bin 269’a ulaştığını belirten Yavuz, 68 kütüphanede iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini ve 253 halk kütüphanesini yeniden yapılandırdıklarını söyledi. Yavuz, “Yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılarımız için çağdaş araç ve gereçlerle donatılmış 75 gezici kütüphanemiz var. Ne mutlu bize ki bu 75 kütüphanemiz şu anda deprem bölgesinde, çadır kentlerde, konteynır kentlerde vatandaşımızı, çocuklarımızı, gençlerimizi yalnız bırakmıyor” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından dualar eşliğinde kütüphanenin açılış kurdelesi kesildi. Yavuz ve beraberindekiler kütüphaneyi gezdi.



Bakan Yardımcısı Yavuz, Sarı Saltuk Kültür Evinin inşaatında incelemelerde bulundu


Daha sonra Bakan Yardımcısı Yavuz ve beraberindekiler, Babaeski ilçesinde 7 Ekim 2022 tarihinde temeli atılan ve yapımı devam eden Sarı Saltuk Kültür Evinin inşaatında incelemede bulundu. Yavuz, "7 Ekim 2022 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan ve özellikle alevi Bektaşi kültür için ve cem evlerimizin hizmeti için çok önemli nokta olacak. Bizde Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Alevi Bektaşi Kültür ve Cem Evi Başkanlığı kuruduk, Ankara’da bunun yapılanması tamamlandı. İllerimizde de alevi vatandaşlarımızın kendi kültürlerini yaşatabilecekleri, bu kültürle ilgili onlarla birlikte projeler yapabileceğimiz, kültürel öğelerin, gastronomik öğelerin, müzik gibi birçok alanda birlikte işler yapabileceğimiz, cem evlerimizin ihtiyaçlarını giderebileceğimiz bu tarz yapılanmalara gidiliyor” dedi.


Yavuz sanatsal etkinliklerin, ibadetlerin de yapılacağını ifade ederek inşaatın hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi. Yavuz, inşaatın yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arnavutköy’de ahşap kalıp üretim tesisinde yangın Arnavutköy’de gece saatlerinde ahşap kalıp üretim tesisinde yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle tesisin tamamı alevlere teslim olurken, çeşitli patlamalar da meydana geldi. Ekiplerin uzun süren çalışması sonucu söndürülen yangında ölen ya da yaralanan olmadı. Yangın, saat 01:30 sıralarında Arnavutköy Anadolu Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi’nde bulunan ahşap kalıp üretim tesisinde meydana geldi. Henüz nedeni bilinmeyen bir sebeple çıkan yangın geniş alana yayılarak yoğun duman oluşturdu. Yangın sırasında çeşitli patlamalar meydana geldi. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis, sağlık ve UMKE ekibi sevk edildi. Ekiplerin ilk müdahalesinin ardından geniş alana yayılan yangında ölen ya da yaralanan olmadığı belirlendi. İtfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışmasının ardından duman tahliyesi yapılarak yangın söndürüldü. Mahalle sakini Celal Malgaç, "Gece biz yatıyorduk, geç saatlerdi. Kardeşim bizi uyandırdı. Öncelikle çocukları dışarı çıkardık, hemen sonrasında itfaiyeyi çağırdık. Ekipler önce üst tarafa geldi, asıl yangın buradaydı. Biz uyardık, sonrasında buraya geldiler ve olaya müdahale ederek yangını söndürdüler" dedi. Öte yandan polis ekipleri, yangının çıktığı caddeyi kontrollü şekilde trafiğe kapatarak güvenlik önlemi aldı. Çıkan yangınla ilgili inceleme başlatıldı.
Kayseri Kask ışığından ilham alan topluluktan 360 kişiyle ışık senfonisi Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan Ali Dağı’nda doğayla iç içe yürüyüş yapan Aktivite Sosyal Topluluğu’nun yürüyüş sonrası yaptığı ışık senfonisi göz kamaştırdı. Işık senfonisini yürüyüş yapan bir kişinin kask ışığından ilham aldıklarını söyleyen Aktivite Sosyal Topluluğu Lideri Gökhan Beyoğlu, "Stresli ve zor günlerin en güzel ilacının doğa olduğuna inanıyoruz" dedi. Aktivite Sosyal Topluluğu tarafından Ali Dağı’nda doğa yürüyüşü yapıldı. Doğayla iç içe gerçekleşen 9 kilometrelik yürüyüşün ardından topluluk tarafından ışık senfonisi yapıldı. Cem telefonlarının ışıklarıyla yapılan senfoni adeta göz kamaştırdı. 360 kişinin yaptığı senfoni havadan görüntülendi. Işık senfonisini Ali Dağı’nda yürüyüş yapan bir kişinin kask kamerasından ilham alarak, gerçekleştirdiklerini söyleyen Aktivite Sosyal Topluluğu lideri Gökhan Beyoğlu, bir kask ışığının dahi kent merkezinden çok güzel gözüktüğünü bu nedenle 360 kişiyle böyle bir senfoni geçekleştirdiklerini ifade etti. Düzenledikleri doğa yürüyüşü hakkında bilgiler veren Beyoğlu, "Aktivite Sosyal Topluluğu olarak biz kocaman bir aileyiz. Kayseri’nin sosyal, kültürel ve turizm alanlarında bulunan belediyemizin de yakın zamanda imkan sağlamış olduğu Ali Dağı’nda bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Bu parkurda ıhlamurlar ve meyve ağaçları eşliğinde 9 kilometrelik yürüyüşümüzde fidan dikimi eğitimimiz ve bunun yanında şık senfonisi dediğimiz şehir merkezinden de güzel gözüken müzikle dans ettiğimiz bir gösteri gerçekleştirerek, doğa sporu yapacağız. İnsanlarımızın stresli ve zor günler geçirdiği süreçler olabilir. Bu süreçlerin en güzel ilacının doğa olduğuna inanıyoruz. Bu ilacın tek yan etkisi de aşık olmak. İnsanlar doğaya aşık oldukları zaman trafikte de birbirlerine güzel davranırlar, okul da ve işyerinde de birbirlerine güzel davranırlar. Bizin amacımız bu güzelliğe 7’den 70’e herkesi eriştirebilmek. Haliyle Kayseri gibi sosyal şehirde gençler olarak bizim üzerimize düşen görevin bu şehri aktivitelerle doldurmak. Daha önce Ali Dağı’nda yürüyen ve kafa lambası olan bir yürüyüşçüyü şehir merkezinden gördüm. Hareket eden bir ışıktı. Gökyüzüne baktığımızda kayan yıldızlar ararız. Yıldız kaydığı zaman dilek tutarız. Böyle bir görüntü yapmak istedik. Şimdi yaklaşık 360 kişiyle bu rotada bu gösteriyi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da, "Kayseri’nin en merkezi yürüyüş parkuru, endemik bitkilerin olduğu ve oksijenin bol olduğu bir yerdeyiz. Ali Dağı’nın bir zirveye çıkan parkuru var bir de 360 dediğimiz çepeçevre dolaşan 9 kilometrelik bir parkuru var. Burasını Büyükşehir Belediyemiz gece yürüyüşleri için aydınlattı. Bugünde bir etkinlik grubu yürüyüşe çıktılar. Kadın, erkek ve çocuk hepsi var. Bizde bundan onur duyuyoruz" diye konuştu.