EKONOMİ - 05 Aralık 2024 Perşembe 17:22

Kırklareli Valisi Turan: “Türkiye genelinde ayçiçeği üretiminde 4. sırada, kanola üretiminde 5. sırada, aronya üretiminde 1. sırada yer almaktayız”

A
A
A
Kırklareli Valisi Turan: “Türkiye genelinde ayçiçeği üretiminde 4. sırada, kanola üretiminde 5. sırada, aronya üretiminde 1. sırada yer almaktayız”

Kırklareli Valisi Uğur Turan, ilin ülkede ayçiçeği üretiminde 4. sırada, kanola üretiminde 5. sırada, aronya üretiminde ise 1. sırada yer aldığını söyledi.


Kırklareli’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Tarım, Hayvancılık, Gıda, Sanayi ve Otomotiv Fuarı başladı. Kapalı pazar yerinde gerçekleşen fuarın açılışında konuşan Vali Uğur Turan, tarımın toplumun temel ihtiyacı olan gıdayı üretmenin yanı sıra ekonomiye katkı sağlayan, çevreyi ve toplumu şekillendiren bir sektör olduğunu söyledi. Fuarın önemine değinen Turan, gelecek yıllarda kentin 200-300 binleri karşılayacağını söyledi. İlin tarımsal zenginliklerine vurgu yapan Turan, “Türkiye genelinde ayçiçek üretiminde 4. sırada, kanola üretiminde 5. sırada, aronya üretiminde 1. sırada yer almaktayız. İl genelinde 940 ton çiğ süt üretimiyle süt verimi konusunda ülke ortalamasının oldukça üzerindeyiz. Ayrıca ilimizdeki 85 hastalıktan ari çiftlik ve Avrupa Birliği onaylı süt işleme tesislerimizle tarım ve hayvancılıkta kalite standardını korumaktayız” ifadelerini kullandı.



"103 milyon doları aşan gelir elde edildi"


Vali Turan, hardaliye, meşe balı, beyaz peynir, eski kaşar, kıvırcık kuzu eti gibi coğrafi işaretli ürünlerin kentin marka değerini artırdığını söyledi. 2023 yılı itibarıyla kentten 217 bin ton bitkisel ve hayvansal ürün ihracatı yapıldığını aktaran Turan, 103 milyon doları aşan gelir elde edildiğini ifade etti. Kavaklı beldesinde bin 135 dekar alanda süt sığırcılığına yönelik Tarıma Dayalı İhtisas Sanayi Bölgesi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Turan, kente hayırlı olması temennisinde bulundu.


Konuşmaların ardından Tarım, Hayvancılık, Gıda, Sanayi ve Otomotiv Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Vali Turan ve beraberindekiler stantları gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Fuar 8 Aralık Pazar günü sona erecek.



Kırklareli Valisi Turan: “Türkiye genelinde ayçiçeği üretiminde 4. sırada, kanola üretiminde 5. sırada, aronya üretiminde 1. sırada yer almaktayız”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da kar yağışıyla birlikte tüm ekipler sahada Ankara Pursaklar Belediyesi, etkili olan yoğun kar yağışıyla ilçe genelinde ulaşımın aksamaması ve vatandaşların günlük yaşamlarının olumsuz etkilenmemesi için mesaiye devam ediyor. Pursaklar Belediyesi ana arterler, sokaklar, okul çevreleri, hastaneler ve kamu binaları başta olmak üzere ilçenin dört bir yanında çalışmalarını yürütüyor. Kar küreme, tuzlama ve buzlanmaya karşı önleyici çalışmaları gerçekleştiriyor. "Kar yağışına karşı ekiplerimiz, saha çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" Sürücülerin ve yayaların güvenli bir şekilde günlük yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yoğun mesai harcadıklarını belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, "Kar yağışına karşı ekiplerimiz, saha çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hemşehrilerimizin güvenliği ve günlük yaşamlarının aksamaması için karla mücadelede tüm imkânlarımızı seferber ettik. Merkez kırsal fark etmeksizin ilçemizin her noktasında 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın kış şartlarından en az düzeyde etkilenmesini sağlamak. Vatandaşlarımızdan gerekli olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını ve herhangi bir olumsuzluk durumunda belediyemize ulaşmalarını rica ediyorum" dedi. Pursaklar Belediyesi yetkilileri, özellikle gece saatlerinde buzlanma riskine karşı ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirterek, vatandaşların herhangi bir olumsuzluk durumunda belediyenin çağrı merkezine ulaşabileceklerini ifade etti.
Mersin Mersin’de sağlığa çifte destek Mersin Valisi Atilla Toros’un himayesinde, kentte sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik iki önemli bağış protokolü imzalandı. Protokoller kapsamında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) Mobil Mamografi Kanser Tarama Aracı kazandırılırken, Mezitli ilçesinde yapılacak Aile Sağlığı Merkezi için de yapım süreci resmen başlatıldı. İlk protokol; hayırsever Seyit Serdar Akyurt ile Mersin İl Sağlık Müdürlüğü arasında, KETEM bünyesinde hizmet verecek Mobil Mamografi Kanser Tarama Aracının bağışı için imzalandı. Araç sayesinde özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınların meme kanseri taramalarına daha kolay erişim sağlaması hedefleniyor. Protokolün imza töreninde konuşan Vali Atilla Toros, mobil tarama aracının erken teşhis açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Hayırseverimiz Seyit Serdar Akyurt’a sağlık alanında yaptıkları bu anlamlı katkı için teşekkür ediyorum. Bu bağışın ilimizde örnek teşkil etmesini temenni ediyorum" dedi. Vali Toros’un himayesinde imzalanan ikinci protokol ise kentteki bir sivil toplum örgütü ile İl Sağlık Müdürlüğü arasında gerçekleştirildi. Protokol kapsamında Mezitli ilçesinde Aile Sağlığı Merkezi inşa edilecek. Vali Toros, dernek üyelerine teşekkür ederek, "Bugüne kadar gerçekleştirdikleri hayır çalışmaları için şükranlarımı sunuyorum. Yapılacak olan Aile Sağlığı Merkezi’nin Mezitli’mize ve Mersin’imize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. İmzalanan protokollerle birlikte Mersin’de hem kanserle mücadelede erken teşhis kapasitesinin artırılması hem de birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.