ÇEVRE - 19 Haziran 2025 Perşembe 15:24

Üreticilerden yangınlara karşı uyarı

A
A
A
Üreticilerden yangınlara karşı uyarı

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, ekili alanlara emek verildiğini ifade ederek, vatandaşların sigara izmaritlerine, pikniğe gidince piknik ateşlerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.


Türkiye’nin tahıl ambarı olarak da bilinen Trakya’da hasat dönemi başladı. Hava sıcaklıklarının da artmasıyla yangın riski de arttı. Bununla birlikte Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, yüksek hava sıcaklıkları ve insan kaynaklı ihmaller nedeniyle artış gösteren yangın riskine karşı vatandaşları uyardı.


Şaylan, yangınların aşırı sıcaklık ve insan kaynaklı olduğunu dile getirerek, "Bilindiği üzere 2025 yılı arpa ve buğday hasadı başladı. Aşırı sıcaklıklardan kaynaklanan kuraklıkla beraber biçim sırasında ya da yoldan geçen kişiler tarafından sigara izmaritlerinden çıkan aşırı yangınlar olmaya başladı" dedi.



Alınan önemlere değinen Şaylan, "Bu sene Kırklareli Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile beraber biçim yapan biçerdöverlerin arkasına 3 veya 5 tonluk sulama aletleri konuldu. Bu sayede Kırklareli’nde yaklaşık 5, 6 yangın oldu ve bunların ne kadar önemli olduğunu gördük. Yangına ilk müdahaleyi yaptıkları için çok az bir hasarla yangınları söndürmüş olduk" diye konuştu.


Yangınlarda ilk müdahalenin önemine değinen Şaylan, yangın tankerinin hem üreticiye hem de devlete çok faydalı olduğunu aktardı.


Geçen sene yaşanan yangınların daha fazla olduğunu ifade eden Şaylan, alınan önlemlerle hasarı en aza indirdiklerini söyledi.


Vatandaşlara çağrıda bulunan Şaylan, ekili alanlara çok emek verdiklerini belirterek "Seyahat edenler, piknik yapmaya gidenler lütfen dikkatli olsunlar. Gerçekten biz arpa ve buğdayın 8, 9 aydan beri gözünün içine bakıyoruz. Tam hasat zamanı, 20, 25 gün içinde çok daha dikkatli olurlarsa bu yangınlar ne kadar daha az çıkarsa hem çiftçimiz hem de ülke ekonomisine katkımız oluyor bunları da önlemiş oluruz. Tüm vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz. Lütfen sigara izmaritlerine, pikniğe gidince piknik ateşlerine dikkat etsinler" dedi.



Üreticilerden yangınlara karşı uyarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da özel bireylerin diş problemlerine etkili çözüm Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesinde özel bireylerin ihtiyaçlarına yönelik sunduğu hizmetler ile dikkat çekiyor. Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesinin açıldığı 2020 yılından bu yana 543’ü özel bakım gerektiren birey olmak üzere toplam 670 hastanın tüm diş tedavileri tek seansta genel anestezi altında gerçekleştirildi. 2025 yılı içerisinde ise 166’sı down sendromu, otizm spektrum bozukluğu gibi özel bakım gerektiren bireyler olmak üzere toplam 208 hastanın diş tedavisi genel anestezi altında yapıldı. Özellikle kooperasyon güçlüğü yaşayan bireylerde daha önce tamamlanamayan diş tedavilerinin tek seansta ve güvenli şartlarda yapılabilmesi, hasta yakınları tarafından büyük bir kolaylık olarak değerlendirildi. Hasta yakınları ayrıca tedavi süreci boyunca ekip tarafından sağlanan bilgilendirme, iletişim ve koordinasyonun sürecin daha anlaşılır ve yönetilebilir olmasına katkı sunduğu belirtti. Özel bakım gerektiren bireylerde diş tedavilerinin genel anestezi uzmanları ile uzman diş hekimlerinden oluşan sağlık ekibi ve multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Diş Hekimliği Fakültesi Dekan V.Prof. Dr. Melih Ömezli, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş’ın destekleriyle Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesinde genel anestezi altında sunulan nitelikli sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi ve daha fazla sayıda özel bakım gerektiren hastaya tedavi hizmeti verilebilmesi için çalışmaların aralıksız şekilde sürdürüldüğünü belirtti.
Kayseri Avukat Zeynep Karakuş: "Çocuğun işlediği suçta ebeveynin ihmali olması durumunda sorumluluğu doğabilir" Avukat Zeynep Karakuş; mevcut sistemde ebeveynlerin çocukların suça sürüklenmesindeki ihmal veya yetersizliklerinden dolayı doğrudan ceza sorumluluğunun bulunmadığını, ancak çocuğun işlediği suç ile ebeveynin ihmali arasında somut bağlantı olması durumunda sorumluluğun gündeme gelebileceğini belirtti. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okullarda öğrenciler tarafından düzenlenen saldırıların ardından değerlendirmelerde bulunan Avukat Zeynep Karakuş; çocuğun suça yöneldiğinin bilinmesine rağmen buna göz yumulması, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ebeveynlerin sorumluluğunun doğabileceğini aktardı. Mevcut sistemde çocukların suça sürüklenmesinde ebeveynlerin sorumluluğunun azaldığını ifade eden Karakuş, yeni bir düzenleme ile suçun azaltılmasına katkı sağlanabileceğini ifade etti. Avukat Zeynep Karakuş; "Çocukların işlediği suçlar bakımından hukuk sisteminde çeşitli düzenlemeler bulunmakla birlikte çocuklar için ceza sorumluluğu azaltılırken, anne ve babalara daha çok özel hukuk kapsamında yükümlülükler yüklenmektedir. Ancak mevcut sistemde, ebeveynlerin çocukların suça sürüklenmesindeki ihmal veya yetersizliklerinden dolayı doğrudan ceza sorumluluğu bulunmamakta. Ceza hukukunun temel ilkelerinden biri olan ’ceza sorumluluğunun şahsiliği’ gereği, herkes yalnızca kendi fiilinden sorumlu tutulur. Bu nedenle çocuk tarafından işlenen bir suçtan dolayı anne ve babanın doğrudan sorumlu tutulması mümkün değildir. Bununla birlikte ebeveynlerin bakım, gözetim ve eğitim yükümlülüklerini ihmal etmeleri halinde çocukların suça sürüklenebileceği de bir gerçektir. Bu noktada bazı görüşler ebeveynlerin özellikle bakım, gözetim ve denetim yükümlülüklerini açık şekilde ihmal etmeleri halinde cezai sorumluluklarının doğması gerektiğini savunmaktadır. Örneğin çocuğun suça yöneldiğinin bilinmesine rağmen buna göz yumulması, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ebeveynlerin sorumluluğu doğabileceği ifade ediliyor. Ancak böyle bir düzenlemenin hayata geçirilebilmesi için, ebeveynin ihmali ile çocuğun işlediği suç arasında açık, somut ve güçlü bir neden-sonuç ilişkisinin, yani illiyet bağının kurulması gerekiyor. Başka bir ifadeyle; sadece çocuğun suç işlemiş olması yeterli olmayıp, bu sonucun doğrudan ebeveynin ihmaliyle bağlantılı olması gerekir. Aksi halde, sorumluluğun sınırları belirsiz hale gelir; ve ilkenin ihlali durumu doğar. Nitekim Adalet Bakanı Akın Gürlek de yaptığı açıklamalarda, çocukların suça sürüklenmesinde ailelerin rolüne dikkat çekmiş ve ailelerin sorumluluğunun da tartışılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu yönde yapılacak yeni bir düzenleme faydalı olacaktır" dedi.