KÜLTÜR SANAT - 03 Kasım 2017 Cuma 10:56

6. Uluslararası Aşıkpaşa şiir şöleni düzenlendi

A
A
A
6. Uluslararası Aşıkpaşa şiir şöleni düzenlendi

Kırşehir’de 6.

Kırşehir’de 6. Uluslararası AşıkPaşa Şiir Şöleni ulusal ve yerel yazarların katılımları ile yapıldı.


Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen 6. Uluslararası AşıkPaşa Şiir Şöleni’ne Vali Necati Şentürk, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Orhan Ekemen, daire müdürleri, yurtiçi ve yurt dışından şairler ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Şiir şöleni Hakkari’nin Şemdinli ilçesi kırsalında terör saldırısı sonucu şehit olan Tayfun Kavun ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.


Programın açılış konuşmasını yapan Kırşehir Kent Konseyi Şair ve Yazarlar Çalışma Grup Başkanı Zübeyde Gökbulut, Kırşehir’in Aşık Paşa, Ahi Evran, Yunus Emre, Şeyh Edebali, Cacabey, Ahmed-i Gülşehri, Süleyman Türkmani gibi birçok Anadolu erenini sinesinde barındıran kutlu diyar olduğunu belirtti.


Yerli ve yabancı şair-yazarın katılımı ile başlayan program da Manisa’dan Alim Yavuz, Denizli’den Arzu Subakankabukçu, İstanbul’dan Aynur Saydam Ata Bozkurt, Gaziantep’ten Deniz Garipcan, Artvin’den Gülden Taş, Bandırma’dan Gültekin Özcan, Bingöl’den Hacı Gürhan, Sivas’tan Hasan Akar, İstanbul’dan Kadir Turan, Çanakkale’den Mustafa Berçin, Diyarbakır’dan Şeyhmus Çiçek, Ankara’dan Vedat Fidanboy, Gaziantep’ten Merve Döker, Kırgızistan’dan Dilnaz Saypedinova, Aksaray’dan Mustafa Ünsal katılım sağlayacak aynı zamanda müzik dinletimiz de ise Gürcistan’dan Gara Borçalı, Akasaray’dan Halk Ozanı Ertuğrul Öcal, Kırşehir’den İdris Altuner ve Burhan Ertaş yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arnavutköy’de trafikte tartıştığı kadına kafa atan sosyal medya fenomenine ağır ceza İstanbul’un Arnavutköy’de trafikte tartıştığı kadına saldırdığı anlar güvenlik kamerasına yansıyan sosyal medya fenomeni Hülya Sönmez’e, polis ekiplerinin çalışması sonucu 180 bin TL para cezası uygulandı. Ehliyetine 60 gün süreyle el konulan fenomenin aracı trafikten men edildi. Olay, İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sosyal medyada "Kelebek Sarsılmaz" ismiyle içerik üreten Hülya Sönmez, trafikte başka bir kadın sürücüyle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine araçtan inen Sönmez’in, kadın sürücüye kafa attığı anlar çevrede bulunan güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Yaşanan olay sonrası kadın sürücünün karakola giderek şikayetçi olduğu öğrenildi. Görüntüleri inceleyen Arnavutköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro ekipleri, olayla ilgili kapsamlı çalışma başlattı. Yapılan çalışmalar sonucunda Hülya Sönmez yakalandı. Araçtan inerek saldırıda bulunduğu belirlenen sosyal medya fenomenine toplam 180 bin TL trafik idari para cezası uygulanırken, sürücü belgesine 60 gün süreyle el konulduğu öğrenildi. Ayrıca şahsın kullandığı aracın da 60 gün süreyle trafikten men edildiği belirtildi. Öte yandan, saldırı anı güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde şahsın araçtan inerek kadın sürücüye saldırdığı anlar yer aldı.
Adana 5 bin TL için kuzenini öldürdü, Suriye’ye kaçamadan yakalandı Adana’da 5 bin TL alacağı nedeniyle kuzenini öldürdüğü öne sürülen şüpheli, Suriye’ye kaçmaya çalıştığı sırada Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yakalandı. Tutuklanan şüphelinin ifadesinde "Sinirle bıçakladım" dediği öğrenildi. Olay, 13 Mayıs’ta merkez Seyhan ilçesine bağlı Onur Mahallesi Turhan Cemal Beriker Bulvarı’nda meydana geldi. İddiaya göre Hasan Z. (32), bir süre önce kuzeni Ehmed Erzarzul’a (21) 5 bin TL borç verdi. Alacağını istemek için bir araya gelen ikili arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Kavga sırasında Hasan Z., kuzeni Ehmed Erzarzul’u bıçakladıktan sonra olay yerinden kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Ehmed Erzarzul, müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Hasan Z. ise kayıplara karıştı. Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Cinayet Büro Amirliği ekipleri, zanlıyı yakalamak için çalışma başlattı. Bölgedeki güvenlik kameraları ile Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarını inceleyen ekipler, Hasan Z.’nin Hatay’a gittiğini tespit etti. Hatay’ın Reyhanlı ilçesine giden şüphelinin, memleketi Suriye’ye kaçma hazırlığında olduğu belirlendi. Kaldığı adresi tespit eden cinayet dedektifleri, düzenlenen operasyonla Hasan Z.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Emniyete getirilen şüphelinin ifadesinde Sinirle bıçakladım" dediği öğrenildi. Hasan Z., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.
İstanbul Yunus Emre Enstitüsü’nde karikatürist Salih Memecan rüzgarı esiyor Terra Sanat Söyleşileri, düzenlediği etkinlikler kapsamında kültür ve sanat dünyasından önemli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Serinin yeni konuğu, ünlü karikatürist Salih Memecan oldu. Memecan, etkinlik kapsamında sanatseverlerle söyleşi gerçekleştirirken son kısımda ise davetlilerle birlikte çizim teknikleri üzerine çalışma gerçekleştirdi. Beyoğlu’ndaki Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde bulunan Terra Santa Manastırı’nda Terra Sanat söyleşisinin yeni bir serisi düzenlendi. Müzikten sanata, edebiyattan güncele uzanan içerikleriyle Terra Sanat Söyleşilerinin yeni konuğu Türk karikatür sanatının usta isimlerinde Salih Memecan oldu. ‘Bizimcity’ ve ‘Sizinkiler’ gibi karikatürleriyle yediden yetmişe sayısız okuru bir gülümsemede buluşturan usta sanatçı Memecan, gündelik yaşamdan beslenen çizgi dili, toplumsal gözlemleri ve hafızalara kazınan karakterleri üzerinden karikatür sanatının düşünsel ve kültürel boyutlarını katılımcılarla paylaştı. Birçok karikatür çalışmasıyla uzun yıllardır geniş kitlelere ulaşan çalışmalarıyla tanınan sanatçı söyleşide ayrıca, mizahın toplumsal hafızadaki yerini ve üretim süreçlerini ele aldı. Memecan’ın kariyerindeki birçok önemli noktayı katılımcılarla paylaşmasının ardından yine katılımcılarla birlikte atölye çalışması düzenledi. (LS-DG-SB-
İstanbul Fenerbahçe, sezonu Eyüpspor maçıyla kapatacak Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig’in son haftasında yarın Eyüpspor’u konuk edecek. Trendyol Süper Lig’in 34. ve son hafta maçında Fenerbahçe, yarın saat 20.00’de evinde Eyüpspor ile karşılaşacak. Sezonu 2. sırada kapatacak olan sarı-lacivertliler, geride kalan 33 maçta 21 galibiyet, 10 beraberlik ve 2 mağlubiyet alarak 73 puan topladı. Eflatun-sarılılar ise 8 galibiyet, 8 beraberlik ve 17 mağlubiyetle 32 puanla averajla 13. sırada yer alıyor. Ligde 4. randevu Fenerbahçe ile Eyüpspor, Süper Lig tarihinde 4. kez kozlarını paylaşacak. Kanarya, Süper Lig’de 2. sezonunu yaşayan eflatun-sarılılara karşı 2 galibiyet, 1 beraberlik elde etti. Sezonun ilk yarısında Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan mücadelede Fenerbahçe, 3-0’lık skorla galibiyete ulaştı. İç sahada kaybetmedi Sarı-lacivertliler, Süper Lig’de bu sezon evinde 16 maça çıktı. Fenerbahçe, 11 maçta galibiyet elde ederken, 5 maçta ise sahadan beraberlikle ayrıldı. Fenerbahçe, Kadıköy’deki maçların tamamında rakip filelere gol atmayı başarırken, bu süreçte 37 kez gol sevinci yaşadı. Kanarya, iç sahada kalesinde ise 16 gol gördü. Ederson cezalı, 3 futbolcu sakat Galatasaray ile oynanan derbide kırmızı kart gören Ederson, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan aldığı men cezası nedeniyle kadroda olmayacak. Kasığında fıtık tespit edilen Dorgeles Nene ile hafif sakatlığı bulunan Milan Skriniar ve Talisca son lig maçında forma giyemeyecek. Eyüpspor’un küme düşme ihtimali var Ligde son 4 maçta 10 puan toplayarak küme düşme hattından çıkan Eyüpspor’un ligde kalma durumu aynı saatte oynanacak maçların sonuçlarına bağlı olacak. Ligde 16. sırada bulunan 29 puanlı Antalyaspor, sahasında Kocaelispor ile oynayacak, kırmızı-beyazlıların mücadeleden galip ayrılması halinde 31 puanlı Gençlerbirliği, 32’şer puanlı Kasımpaşa ve Eyüpspor’un maçlarındaki skorlara göre sıralama netlik kazanacak. Antalyaspor’un, bu 3 takıma karşı da ikili averajda üstünlüğü bulunuyor. Son hafta maçlarında alınacak skorlara göre ikili, üçlü veya dörtlü averaj durumu da hesaba katılabilir. Eyüpspor, rakiplerine karşı ikili averajda Gençlerbirliği ile eşit, Kasımpaşa’ya karşı üstünlüğü bulunuyor. Mehmet Türkmen düdük çalacak Fenerbahçe ile Eyüpspor arasında oynanacak müsabakada hakem Mehmet Türkmen düdük çalacak. Türkmen’in yardımcılıklarını Süleyman Özay ile Samet Çiçek yapacak. Maçın dördüncü hakemi ise Melih Aldemir olacak.
İstanbul İstanbul’da hayatın iki farklı yüzü aynı karede İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde havadan çekilen görüntüler, aynı ilçede yer alan iki farklı yaşam biçimini gözler önüne serdi. Atakent Mahallesi’nde yükselen modern site yaşamı ile Atatürk Mahallesi’nin dar sokaklı ve sıkışık yapılaşması arasındaki keskin fark dikkat çekti. İki mahalleyi adeta çizgi gibi ayıran 2. Hürriyet Caddesi ise İstanbul’un sosyo-ekonomik ayrımını somutlaştırdı. Havadan kaydedilen görüntülerde Atakent Mahallesi’nde geniş yollar, planlı yerleşim, yüksek katlı siteler, peyzaj alanları ve sosyal donatılar öne çıkarken; Atatürk Mahallesi’nde ise bitişik nizam yapılar, dar sokaklar ve yoğun yapılaşma dikkat çekiyor. Modern sitelerin bulunduğu bölgede düzenli bir şehir planlaması görülürken, diğer tarafta yıllar içinde gelişmiş ve plansız büyümenin izleri açıkça hissediliyor. Bu durum, İstanbul’un aynı coğrafyada iki farklı yaşam standardını barındırdığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, iki mahalle arasındaki farkın sadece mimari değil, aynı zamanda yaşam kalitesi, güvenlik, sosyal alanlar ve deprem dayanıklılığı açısından da belirgin farklar olduğunu ifade ediyor.Modern sitelerde otopark, güvenlik, yeşil alan ve sosyal tesis gibi imkanlar bulunurken, eski mahallelerde bu imkanların oldukça sınırlı olduğu görülüyor. Özellikle deprem tartışmalarıyla birlikte yeni yapıların tercih edilmesi, bu ayrımı daha da derinleştiriyor. Şehri bölen sınır: 2. Hürriyet Caddesi İki mahalleyi ayıran 2. Hürriyet Caddesi ise adeta bir sınır görevi görüyor. Caddenin bir tarafında planlı ve modern yaşam alanları yer alırken, diğer tarafında daha eski ve yoğun yapılaşma dikkat çekiyor. Havadan çekilen görüntüler, bu farkı net bir şekilde ortaya koyarken, İstanbul’da kentsel dönüşüm ve şehirleşme tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlara göre bu iki farklı yapılaşma modeli, İstanbul’un geçmişi ile geleceği arasındaki geçişi temsil ediyor. Bir yanda planlı kentleşme örnekleri yükselirken, diğer yanda eski yapı stokunun dönüşüm ihtiyacı gün geçtikçe daha fazla hissediliyor. Küçükçekmece’de kaydedilen bu görüntüler, İstanbul’un yalnızca coğrafi değil, aynı zamanda sosyo-ekonomik olarak da iki farklı yüzünü ortaya koyuyor.
İstanbul Sarayburnu’ndaki yüzücüler, karga dostlarını elleriyle besliyor İstanbul Sarayburnu’nda her sabah denize giren arkadaş grubuna bir süredir Dımbıl isimli karga eşlik ediyor. Yavruyken grubun yanına gelmeye başlayan karga zamanla insanlara alıştı Denize giren vatandaşların ellerinden yem yiyen karga çevrede bulunan vatandaşların da ilgisini çekiyor. İstanbul’un tarihi noktalarından Sarayburnu sahilinde her sabah denize giren bir grubunun sıra dışı dostluğu dikkat çekiyor. Bir süre önce yavruyken grubun yanına gelmeye başlayan ve Dımbıl adı verilen karga artık ekibin ayrılmaz parçası haline geldi. İnsanlardan kaçmayan ve özellikle sabah saatlerinde sahile gelen karga denizden çıkan vatandaşların ellerinden ceviz badem ve fıstık yiyerek karnını doyuruyor Sahilde oluşan samimi görüntüler çevrede bulunan vatandaşların da ilgisini çekiyor Kimi vatandaşlar cep telefonlarıyla o anları kayda alırken karganın insanlarla kurduğu bağ görenleri gülümsetiyor Kargayla kurdukları bağı anlatan Resul Okuducu, "Her gün geliyor. Biz de elimizden geldiğince karnını doyurmaya çalışıyoruz. Bizi görürse gelir biz de onu görürsek elimizi uzatırız. Bayılıyoruz bu hayata kıtalar arası yüzüyoruz sarayın arkasındayız. Alaçatı’da olsak bizden para isterler plaj parası. Sarayın arkasında denizimize giriyoruz abi" dedi "Çok şanslı bir kargadır kendisi" Karganın yavruyken kendilerine alıştığını söyleyen Serdar Kahraman, "Burada bir sürü karga var. bir tek karga değil. Bizim bir sürü beslediğimiz hayvanlar var. Şu kayaların altında faresinden tut kedisine kadar hepsi var. Normalde kargalar insanlara o kadar yaklaşamaz ama bu yavruyken biz bunu burada beslemeye başladık. O yüzden bize alışkın. Ceviz, badem, fındık fıstık ne varsa getiriyoruz. Onlar da kısmetine ne varsa onu yiyor. Çok şanslı bir kargadır kendisi" diye konuştu.