SAĞLIK - 11 Temmuz 2019 Perşembe 12:26

Kırşehirli hekim, vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı

A
A
A
Kırşehirli hekim, vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı

Kırşehirli hekim Dr.

Kırşehirli hekim Dr. Öğretim Görevlisi Çağdaş Basat, vücutta eriyebilen vida tasarladı.


Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Basat, biyokompozit malzemeden faydalanılan vida sayesinde kırık, kıkırdak lezyonları ve çapraz bağ rahatsızlıklarının tedavisinde etkili sonuç alıyor. Kemik dokusunu taklit ederek vücutta kaybolabilen ürün ile omuz, diz ve bilekteki sorunların giderilmesinde yararlanılan titanyum içerikli malzemelere etkili bir alternatif sunuyor. Dr. Öğr. Üyesi Basat yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 3 yıldır Hacettepe Teknokent’te BMT-BAPS bünyesinde mühendislerin de yer aldığı büyük bir ekiple birlikte, biyokompozit özellikteki ürünlerin tasarım ve üretimleri üzerine çalışmaktayız. Ürünleri, İntas vidası, ankorlar (pentas, basat, bankas), smart pin, bappin, kondrod, olarak sıralayabiliriz. Bu malzemelerin en temel özelliği vücutta eriyebiliyor olmalarıdır. Bir başka ifadeyle, bu malzemelerin uygulandığı yer, kemik bölgesiyse, malzeme kemiğe dönüşerek vücuda adapte olmaktadır" dedi.


Ürünlerin ortopedi alanında, özellikle açık ve kapalı omuz, diz, ayak bileği, dirsek gibi eklemleri ilgilendiren bağ ve kıkırdak yaralanmalarında kullanılması planlanıyor. Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Ali Bulut ise Türk Mühendisleri tarafından yüzde yüz yerli olarak üretilen biyokompozit vidanın ortopedik ameliyatlarda çok kullanışlı ve faydalı bir ürün olacağına inandığını belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bayraktar’dan CHP Genel Başkanı Özel’e cevap Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in iddialarına cevap verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Özgür Özel’in bugün Grup Toplantıları esnasında bakanlığımızı ve madencilik sektörümüzü ilgilendiren konularla ilgili yaptığı talihsiz açıklamalarını gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Gerçeklerden kopuk bu iddialarınızın hangisini düzeltelim. Zira her cümleniz ayrı bir çarpıtma, her iddianız ayrı bir istismar konusu. 2002 öncesi verilen maden ruhsatı sayısı iddia ettiğiniz gibi bin 186 değil, 52 bin 686’dır. Hükümetlerimiz dönemi ve önceki dönemlerde verilen ruhsatlardan şu an 13 bin 157’si yürürlüktedir. Üstelik fiilen madencilik faaliyetine konu alan, ülkemiz yüzölçümünün sadece yüzde 0,18’i düzeyindedir. İlgili Holding’in ise 12 arama, 184 işletme ruhsatı yürürlüktedir; ancak tüm izin süreçleri tamamlanmış ve fiilen üretim yapılabilen ruhsat sayısı 92’dir. Bu şirketle ilgili bakanlığımızın bugüne kadar uyguladığı yaptırımlar ve aldığı tedbirler de kamuoyunun malumudur" ifadelerine yer verdi. Bakan Bayraktar CHP’li belediyeler üzerinden Özel’i eleştirdiği paylaşımında, "Gerçekler bu kadar açıkken, kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu çabaların tek bir izahı vardır: Siyasi manipülasyon. Çünkü sizler, kendi yönetiminizdeki CHP’li belediyelerde ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına cevap veremezken; iftirayı, çarpıtmayı ve karalamayı siyaset zannediyorsunuz. Gabar’da petrol bulunmasını ‘hikaye’ diyerek küçümseyen, Karadeniz gazını ‘yok sayan’, Mavi Vatan vizyonuna ‘masal’ diyen, Akkuyu Nükleer Santrali’nin iptal edilmesini savunan bir anlayışın bugün bize ders vermeye kalkması ibretliktir. Türkiye’nin stratejik kazanımlarını itibarsızlaştırmaya çalışan bu yaklaşımın derdi ne emekçidir ne de ülke menfaati. Biz ise dün olduğu gibi bugün de işçimizin, emekçimizin hakkını korumaya, ülkemizin kaynaklarını milletimizin menfaatine kullanmaya ve gerçekleri her platformda ifade etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.