GENEL - 26 Ağustos 2019 Pazartesi 13:49

’Bozlak’ diyarı Kırşehir, merhum Neşet Ertaş’ı anma etkinliklerine ev sahipliği yapacak

A
A
A
’Bozlak’ diyarı Kırşehir, merhum Neşet Ertaş’ı anma etkinliklerine ev sahipliği yapacak

Merhum bozlak ustası Neşet Ertaş, ölümünün 7.

Merhum bozlak ustası Neşet Ertaş, ölümünün 7. yıl dönümünde memleketi Kırşehir’de anılacak.


Anadolu aşıkları ve erenlerine ışık tutan merhum Neşet Ertaş için Kırşehir’de mirasını devralan abdallar gurubu halka açık konser verecek. Kendi deyimi ile ‘Aşk biterse yorulur insan, ben ne zaman ölürsem Neşet yoruldu desinler.’ diyen ve 2012 yılında hayata veda eden Ertaş, Bağbaşı mezarlığında yer alan kabri başında yapılacak dua ile memleketi Kırşehir’de geleneksel hale gelen adına düzenlenen etkinliklerle anılacak. Kırşehir’de Yenice mahallesinde Kırşehir Valiliğinin girişimleri sonrasında yaptırılan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Evi de büyük ustanın ölüm yıl dönümü nedeni ile ziyaretçilerine açık olacak. Kırşehir Belediyesi tarafından merhum bozlak ustası anısına düzenlenecek panellerle hayat hikayesinin yeni nesle aktarımının sağlanacağı etkinliklerin yanı sıra Cacabey meydanında Neşet Ertaş’a ait eserler halk konserleri ile seslendirilecek.


Neşet Ertaş, 2012 yılında İzmir’de tedavi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybetmiş doğduğu topraklarda ise binlerce kişi son yolculuğunda bozlak ustası Ertaş’ı yalnız bırakmamıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da kış mevsiminin uzaması hayvancılığı vurdu Türkiye’nin en fazla kar alan illerinin başında gelen Ardahan’da kış mevsiminin uzaması, besicileri zor durumda bıraktı. Ardahan’da kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle üreticiler hayvanlarını meralara çıkaramadıkları için zor günler yaşıyor. Kış mevsiminin uzun sürmesi, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticiler için ciddi bir ekonomik baskı oluşturuyor. Soğuk hava şartları nedeniyle hayvanların mera yerine kapalı alanlarda daha uzun süre beslenmesi gerekiyor. Bu da yem tüketimini artırarak, maliyetleri yükseltiyor. Özellikle Ardahan gibi kışın sert geçtiği kentlerde üreticiler, aylarca süren kar örtüsü nedeniyle hayvanlarını dışarı çıkaramıyor. Bu durum saman, arpa ve fabrika yemine olan talebi artırırken, fiyatların da yükselmesine yol açıyor. Ardahan’ın Damal ilçesine bağlı Seyitören köyünde hayvancılık yapan Suat Cankat, "Kışın uzun sürmesi ve son zamanlarda yem maliyetlerinin artması hayvancılığı olumsuz etkiledi" dedi. Cankat, karla kaplı araziye rağmen hayvanları araziye çıkartmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, ’’Gördüğünüz gibi her yer bembeyaz. Bu yıl kış uzun sürdü. Hayvanlarımızı kapalı alanlarda yemliyoruz. Ve şu anda samanın tonu 12-13 bin lira, otun tonu ise 15 bin lira. Çiftçi perişan durumda, ne ot ne de saman kaldı. Baharın geleceği yok ve bir ay daha var baharın gelmesine. Ot ve saman karaborsaya düşmüş ve fırsatçılar iş başında’’ dedi. Yem fiyatlarındaki artış, üreticinin kar marjını ciddi şekilde düşürüyor. Bazı üreticiler maliyetleri karşılayamadığı için hayvan sayısını azaltmak zorunda kalırken, bazıları ise zararına üretim yapıyor. Uzayan kış aynı zamanda doğum dönemlerini ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyerek, verim kaybına neden oluyor. Uzmanlar, bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yem desteği, düşük faizli kredi ve mera ıslahı gibi önlemlerin artırılması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde bölgedeki hayvancılığın sürdürülebilirliğinin tehlikeye girebileceği ifade ediliyor.