SAĞLIK - 31 Mart 2021 Çarşamba 13:33

İl Sağlık Müdürü Bulut, "1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleri, kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır"

A
A
A
İl Sağlık Müdürü Bulut, "1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleri, kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır"

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr.

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut, kanser haftası etkinlikleri kaspsamında yaptığı açıklamada, 1-7 Nisan kanser haftası etkinliklerinin ile kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmakta olduğunu söyledi.


İl Müdürü Bulut, "Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemidir. Aynı zamanda yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisinde ve iş gücünde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Oysa erken teşhis edildiğinde tedavinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri olduğu düşünülürse korunmanın önemi daha da artmaktadır"dedi.



’Tütün kullanımı, alkol tüketimi fazla kilo ve obez olma ve enfeksiyonlara maruziyetin engellenmesi yolu ile kanser rahatsızlıklarının yüzde 30-50 oranında önlenebileceğini’ ifade eden Bulut, açıklamasında; "Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün engellenebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır. Pandemi döneminde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması, tuz kullanımının azaltılması, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması hem kanserden korunmada hem de salgınla mücadelede önemli bir etkendir. Yapılan çalışmalar yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça göstermektedir. Bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, tarama ve erken tanı en önemli önleme stratejileri arasında yer almaktadır. "diye konuştu.



Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil kanser tarama araçlarında: 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yıl da bir rahim ağzı kanseri taraması


50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları ücretsiz yapılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli PAÜ Dış Ticaret Bölümü kariyer sohbetlerinin 4’üncüsü düzenlendi Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret bölümü tarafından Kariyer Planlama dersi kapsamında düzenlenen “Kariyer Sohbetleri” etkinliğinin 4’üncüsü düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret bölümü tarafından Kariyer Planlama dersi kapsamında Kariyer adımlarından bahseden Ömer Yaşar, gümrükler başmüdürlüğüne muayene memuru olarak başlandığı, şu anda Denizli gümrük müdürlüğünü yürüttüğünü belirterek, mezun olduğu üniversitede gümrük mevzuatı, gümrük tarifeleri, dahilde işleme rejimi, kaçakçılık mevzuatı ve idari hukuk alanlarında ders verdiği ifadesinde bulundu. Konuşmasının devamında Dünya Gümrük Örgütü, Dünya Gümrük İşbirliği Teşkilatı ve Türkiye dahil olduğu sözleşmeler hakkında bilgiler aktardı. Ayrıca bakanlık ve gümrük idarelerinin, insan, hayvan, bitki sağlığı ve varlığının korunması sanatsal, tarihi veya arkeolojik değeri olan ulusal hazinenin korunması, çevrenin korunması, dış ticaret rejimi hükümlerinin uygulanması gümrük vergilerinin tarh, tahakkuk, tebliği, tahsili vb. birçok misyonu yüklendiğini belirterek, kaçakçılıkla mücadelede misyonuna da değindi. Gümrük işlemlerine ve teşkilat yapısına ilişkin işleyişi anlatan Müdür Yaşar, öğrencilerimize dış ticaret bölümü öğrencileri olarak süreçlere dahil olup, katkı sağlayabileceklerini ifade ederek iş ve staj süreçlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Bölge Amiri Emrah Turan ise elektronik öğretmenliği mezunu olmasına rağmen bu mesleğe başladığını ve her zaman severek mesleğini icra ettiğini belirterek sözlerine başladı. Yapılan işi severek yapmanın hayatta mutlu olmanın önemli bir kriteri olduğunu dile getiren Turan, Türkiye’deki adli kolluk kuvvetlerinden biri olan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüklerinin yapılanmasına ilişkin bilgiler verdi. Gümrük muhafaza genel müdürlüğü içinde uzmanlaşılmış birimler ve ekipler, bot devriye ekipleri, X-ray operatörleri, dedektör köpek idarecileri, narkotik personelleri ve komuta kontrol merkezleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Görev sahası hakkında da tanımlamalarda bulunan Turan, deneyim ve hatıralarını öğrencilerle paylaşarak ALO 136 kaçakçılık hattı hakkında da bilgiler verdi. Soru cevap bölümü ile tamamlanan söyleşide tecrübelerini ve hatıralarını öğrencilerle paylaşarak güzel ve eğlenceli bir kariyer sohbeti gerçekleştiren Ömer Yaşar ve Emrah Turan’a, Dış Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Türk tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.