EĞİTİM - 09 Eylül 2025 Salı 16:07

Kırşehir’de öğrenciler yardımlaşma kültürünü ’Ahi Bot’la öğreniyor

A
A
A
Kırşehir’de öğrenciler yardımlaşma kültürünü ’Ahi Bot’la öğreniyor

KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde başlatılan ’Ahi Bot’ robot uygulamasıyla 9. sınıf öğrencileri okulun ilk gününde teknolojik bir karşılama yaşadı. ’Ahi sandığı’ geleneğinden ilham alan projeyle de öğrencilerin yardımlaşma ve paylaşma kültürünü benimsemeleri hedefleniyor.


Okulda yapılan karşılamada görev alan ’Ahi Bot’, öğrencilere hem hoş geldin mesajı iletti hem de okul binası hakkında bilgiler sundu. Proje sayesinde öğrencilerin sadece teknolojiyi tanımaları değil, aynı zamanda Ahilik kültürünün temel değerlerini öğrenmeleri amaçlanıyor. Haberlerden okulda başlatılan Ahi Bot robot uygulamasını görerek okul seçtiğini söyleyen Musa Gerikalmaz adlı öğrenci, "Robotu çok merak ediyordum ve haberlerden görmüştüm. Ben robotu daha fazla geliştirerek üretim yapmak istiyorum" dedi. Kaan Çelik adlı 11. sınıf öğrencisi de açıklamasında, "Ahi Bot’un uygulamasında katkımız oldu. Bu proje bizim için önemli oldu. Girişte öğrenci ve velilerine okul idarecilerinin ve gitmek istedikleri yer noktasında tarifte bulunmakta yeni gelen öğrencilerin de geliştirmesi en büyük temennimiz" diye konuştu.



"Robotumuzu farklı bir isimle geliştirerek okulda temizlik ve düzen görevlerinde de kullanmayı planlıyoruz"


Kırşehir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi idarecisi Hakan Vahapoğlu, her iki uygulamanın da öğrenciler üzerinde olumlu etkiler bıraktığını belirtti. Vahapoğlu, "Bu yıl Ahi Bot robotumuzla yeni öğrencilerimizi karşıladık. Robotumuzu farklı bir isimle geliştirerek okulda temizlik ve düzen görevlerinde de kullanmayı planlıyoruz. Bu süreçte yeni öğrencilerimize görevler vererek onları projeye daha aktif şekilde dahil edeceğiz. Ahi sandığı uygulamasının da öğrencilerimiz tarafından fark edilmesi ve geliştirilmesi için bizlere destek sunulması onur verici" şeklinde konuştu.


Ahi sandığı uygulamasını kayıt yaptırdığı okulda ilk kez gören Ozan Er adlı öğrenci ise yardımlaşma duygusunun önemine dikkat çekerek harçlıklarından arta kalanları sandığa attıklarını aktardı.


Proje kapsamında öğrenciler hem robot teknolojileri konusunda bilgi sahibi oluyor hem de Ahilik geleneğiyle bağ kurarak dayanışma, paylaşma ve sorumluluk gibi değerleri erken yaşta öğreniyor. Okul yönetimi, Ahi Bot uygulamasının gelecek yıllarda daha da geliştirilerek yaygınlaştırılacağını ifade ediyor.



Kırşehir’de öğrenciler yardımlaşma kültürünü ’Ahi Bot’la öğreniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sarı altın erken geldi: Yenidünya mart ayını beklemedi Mersin’in Erdemli ilçesinde sezonun ilk yenidünyaları tezgahtaki yerini aldı. Henüz yeni kızarmaya başlayan Malta eriği olarak da bilinen yenidünyaların ilk ürün paketleri Dubai, İstanbul ve Ankara yolcusu. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarında yer alan Mersin’de sezonun ilk çıkan meyvesi serada üretilen ’sarı altın’ olarak da dillendirilen yenidünya oldu. İlk ürünler kalitesine göre bin 500 liraya kadar alıcı bulurken, üreticiler hem fiyattan hem de şubat ayında sofralara yaklaşık 1 ay erken ürün ulaştırmaktan memnun. "Şubat ayında yenidünya çıkardık" Üretici Hüseyin Çiftçioğlu, yenidünyanın çıktığını ve ilk siftahlarını yaptıklarını belirterek, "Bu ikinci toplamamız. Şükür fiyatlar iyi gidiyor ama tonajımız yeni başlıyor, yani sararmalar yeni oluşuyor. Şubat ayında yenidünya çıkardık. Normalde yenidünya mart ayının 15-20’sinde başlar serada. Bu yıl geçen yıldan 20-25 gün önce çıkardık yenidünyayı" dedi. Çiftçioğlu, "Siparişimiz var, ilk toplamalarımız Dubai’ye gidiyor. Bir iki kasada İstanbul’a gidiyor, komisyoncular istiyor. Talep var, herkesin de dikmesini isterim, çoğalmasını isteriz. Çoğalırsa ihracatta olur. İsteyen çok ama yenidünya yok. Daha yeni kızarıyor" diye konuştu. "Erdemli’nin en büyük zenginliği bereketli topraklara ve essiz bir iklime sahip olması" diyen Tabiye Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda üretici Doğan Çiftçioğlu da, "Türkiye’nin her bölgesinde daha çiçek açmamışken burada meyve hasat ediliyor. Doğru şekilde desteklenirse Erdemli, Türkiye’nin merkezi bir erken hasat yeri olabilir. Yenidünya üretmek, istihdam sağlamak anlamında büyük bir gelir kaynağı" dedi.