GENEL - 18 Nisan 2012 Çarşamba 18:17

BAŞBAKANLIОA BAОLI KURUM ÇALIŞANLARINA EОİTİM

A
A
A
BAŞBAKANLIОA BAОLI KURUM ÇALIŞANLARINA EОİTİM

Başbakanlığa bağlı kurum çalışanlarına, kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygulamaların özürlülerin ulaşabilirliğine ve mevzuata uygun tamamlanması hususunda eğitim verildi.
Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo Televizyon (TRT) Kurumu Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı idari ve teknik personeline, kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygulamaların özürlülerin ulaşabilirliğine ve mevzuata uygun olarak tamamlanması hususunda teknik eğitim verildi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda gün boyu süren eğitime Başbakanlığa bağlı kurumların yönetici ve teknik personeli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, şöyle konuştu: "Özürlü vatandaşların toplumsal yaşama tam, eşit ve etkin katılımları ve hizmetlerden diğer bireylerle eşit biçimde faydalanmalarının sağlanmasına yönelik uygulamalar tarafların tamamının konuya hassasiyeti ve bakış açısının genişletilmesiyle mümkündür. Bu açıdan, yasanın beklentilerin tamamını karşılaması tüm toplumun ve başta kamu kurumlarımızın zihniyet dönüşümünü gerektirmektedir"
Mevcut alanların dönüşümünün yeni yapılanlardan daha zor olmasının önemine vurgu yapan Çiftçi, ulaşılabilirliğin öncelikle mevcut durumun tespit edilmesi, sonrasında da bu tespitler ışığında gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla sağlanacağını ifade etti.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanlarınca yönetici bilgilendirme toplantısı ve teknik personel eğitim toplantısı olarak iki etapta düzenlenen toplantıda, "Ulaşılabilirlik Nedir?", "Ulaşılabilirliğin Önemi", "Özürlü ve Engelli Tanımları", "Ulaşabilir Olmayan Uygulama Örnekleri", "Ulaşılabilirlik Standartları", "Ulaşılabilirlik İçin Ne Yapmalı?", "Hissedilebilir Yüzey Uygulamaları", "Tespit Formları Nedir ve Nasıl Kullanılmalı?" ve "Ulaşılabilirlik Mevzuatı" konularına yer verildi.
Bu eğitim neticesinde Başbakanlığa bağlı kurumlar ve bağlı kuruluşlarda tespit yapılacak ve ulaşılabilirlik uygulamalarına geçilecek. Başbakanlığa bağlı kuruluşların bina ve yapılı çevresinde ulaşılabilirliğin mevzuata uygun bir şekilde en kısa zamanda gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Bilindiği gibi, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu gereği, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekmektedir.
Bu süre Temmuz 2012`de sona erecektir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce özürlülerin ulaşılabilirliği ile ilgili kurumsal farkındalığı artırmak adına tüm kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik bilgilendirme toplantıları yürütülmeye devam edecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Motosikletle otele dönen turistlere arkadan gelen motosiklet böyle çarptı: 3 yaralı Antalya’nın Manavgat ilçesinde kiraladıkları motosiklet ile kaldıkları otele dönmekte olan Alman turistler, arkalarından gelen motosikletin çarpması sonucu yaralandı. Güvenlik kamerasına yansıyan kazada arkadan gelerek turistlerin bulunduğu motosiklete çarpan motosikletin sürücüsü de ağır yaralandı. Kaza, Sorgun Boğaz mevkiinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre Sorgun bölgesinde bir otelde tatil yapmakta olan Alman turistler Marlon Sky Wedder (20) ve Florıan Hılverz (18) kiraladıkları motosiklet ile Manavgat’a gezmeye gitti. Akşam otelin kapısına gelerek, otele dönmek için bekledikleri sırada Marlon Sky Wedder’in kullandığı 07 BFC 775 plakalı motosiklete, aynı istikamette seyir halindeki Ahmet Nalbant’ın (22) kullandığı 07 BAN 641 plakalı motosiklet arkadan çarptı. Güvenlik kameralarına saniye saniyesine yansıyan ve ortalığın savaş alanına döndüğü kazada motosiklet sürücüsü Marlon Sky Wedder (20) ile aynı motosiklette yolcu olarak bulunan Florıan Hılverz (18) ve diğer motosiklet sürücüsü Ahmet Nalbant yaralandı. Yaralılar 112 sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılırken 22 yaşındaki Ahmet Nalbant’ın hayati tehlikesinin olduğu bildirildi. Kazanın olduğu esnada her iki motosikletin de karşı yönden gelmekte olan otomobilin altında kalmaktan son anda kurtuldukları görüldü. Yetersiz ehliyet, gizli plakadan ceza Arkadan çarpan motosiklet sürücüsüne Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri tarafından yetersiz ehliyetten 6 bin 439 TL, motosikletin plakasını okunmayacak şekilde kapatmaktan 2 bin 647 TL olmak üzere toplam 9 bin 86 TL para cezası uygulandı