GENEL - 27 Mart 2012 Salı 18:15

3 BAKAN AÇILIŞTA BULUŞTU

A
A
A
3 BAKAN AÇILIŞTA BULUŞTU

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye`nin AB`ye yük değil, yükünü taşıyacak bir ülke haline geldiğini söyledi.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen Ankara - İstanbul Hızlı Tren Hattı`nın Köseköy - Gebze kesimi inşaatı temel atma töreni AB Bakanı Egemen Bağış, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, AB Büyükelçisi Jean Murice Ripent katılımı ile gerçekleştirildi.
Törenin açılış konuşmasını yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, proje hakkında bilgiler verdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`a ve AB Bakanı Bağış`a desteklerinden ötürü teşekkür eden Karaman, "Hattın 30 aylık yapım süresini 24 olarak planladık. Sanat yapılarını yeniliyor yeni sanat yapıları inşa ediyoruz. Demiryollarını öncelikli hedef olarak görerek yüksek Hızlı Tren projelerimize destek veren Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm paydaş kuruluşlara teşekkür ediyorum" dedi.
Türk İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay ise, "Biz demiryolcular dünü de bugünü de muhakemesini yapan insan topluluğuyuz. 2003 yılı başında Ankara`da hızlı tren temelini atarken ne zaman bitecek? Allah bana bunu görmeyi nasip edecek mi dedim. Konya ve Eskişehir`i gördüm. İnşallah bunu da göreceğim. Halkımız şehrine varmadan hızlı trenin bittiğine inanmıyor. Şehrine geldiğinde görecek. Geçmişte mazot bulamadığımız, ray bulamadığımız dönem oluyordu. Hazineye para
için gidince bize Demiryollarını kapatın diyorlardı. Oradan buraya geldik. Benim buradan bir isteğim var. Başbakanımız uçakları biz yapağız diyor. Bizde bu hızlı trenleri yapmak istiyoruz. Demiryolcular olarak buna hazırız" diye konuştu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son derece önemli bir projenin en önemli aşamasını gerçekleştirdikleri dile getirerek, "İnşallah 24 ayda tamamlanıp hizmete açılacak. Türkiye`de çok önemli projeler yürütülüyor. Bugün İstanbul Boğazının altındaki raylı sistemli tünel bitmek üzere. Bir taraftan Kars-Bakü hattı devam ediyor. Bu proje bittiğinde Çin`den Londra`ya kadar raylı ulaşım yapabilecek bir ülke olacak Türkiye. Bu projelerle ülkemizin kalkınmasına yeni ivmeler kazandırılıyor. İstanbul ve
Anadolu bu hat ile bağlanacak. Bundan dolayı Marmara Bölgesini bir havza olarak görüp ulaşım sistemlerini entegre edici yaklaşımlarda bulunmak gerekir. Bu demiryolu hattı yapılırken, Hızlı tren hattı yolcu taşımacılığı için 2 hat olarak düşünülüyor. Bizim İzmit körfezine çok ciddi bir yük taşımacılığı var. Biz bunun 3 hat olarak düşünülmesini istiyoruz bu yükler için. Bu konuda bazı çalışmalar var. Bu hat üçe çıkarsa bölge için çok önemli olacak" dedi.
Karasu-Adapazarı arasında ki demiryolu hattının devam ettiğini ile getiren Ergün, "Bu hattımızın inşaatı devam ediyor. Bu hattımıza bir planlama yapılarak, Yüksek Hızlı Tren hattında istediğiniz 3. hatta ilave edilmesi ve bölgenin bir havza olarak planlanması gerekir. Adapazarı elektrikli tren hattının Marmaray`a entegre edilmesi ve buna Düzce`nin eklenmesi ile bölgede çok önemli bir çalışma yapılmış olacaktır. Bunların hayata geçtiğini görmeyi diliyoruz" diye konuştu.
Ergün`ün ardından kürsüye çıkan AB Bakanı Egemen Bağış, bugün Kocaeli`nden kalkacak trenin Türkiye`in yüksek hızlı kalkınmasının sembolü olduğunu vurgulayarak, "Bu projeyi değerli kılan şeylerden birisi AB üyesi ülkelerin dışında ki ülkelerin arasında en yüksek finansmanlı proje olması. Bazı muhaliflerimiz Türkiye`nin AB sürecinin durduğunu iddia ediyorlar. İşte burada AB`nin hayat standardını yükselten bir projeye verdiği destek ile bir temel atma töreni gerçekleştiriyoruz" dedi.
Bağış, Yüksek Hızlı Tren projesi ile Başkent`in Medeniyetler Başkenti ile buluşacağını dile getirerek şunları kaydetti:
"Bu proje yedi düvele gösteriyor ki artık dünyada kalkınmanın, istikrarın rayları Türkiye`den geçiyor. Türkiye usta bir makinistin yani Recep Tayip Erdoğan`ın öncülüğünde yoluna devam ediyor. Türkiye`yi yıllarca vagon siyasetine hapseden zihniyetin temsilcileri Eskişehir`e hızlı tren ile gitmeyiz diyorlardı. Şimdi ise onlar kalkınma trenini kaçırdıkları için başkent trafiğini kilitliyorlar. Biz onları kalkınmanın rayına davet ediyoruz. İnşallah Türkiye` 4-4`lük eğitim sistemi ile AB standartlarına
ulaşacaktır. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Türkiye bu proje ile doğunun en batılısı batının en doğulusu olduğunu yeniden kanıtladı."
Kürsüye son olarak ise Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım çıktı. Yıldırım, Ankara-,İstanbul hattının son halkasının temelini attıklarını hatırlatarak, "Bu hattın bitirilmesi ile birlikte artık Ankara İstanbul arasında YHT projesi tamamlanmış olacak. Böylece 40 yıldan fazladır milletimizin hasretle beklediği hızlı tren Ankara`dan İstanbul`a kesintisiz 3 saat içerisinde gidebilecek. Başkentimiz Ankara ile ticari başkentimiz İstanbul birbirine daha fazla yakınlaşacak. İstanbul
Marmaray ve Kars-Bakü hattını da bu projeye dahil ettiğimizde Uzakdoğuda Pekin`den Batı Avrupa Londra`ya kadar bir zamanlar tarihin İpekyolu olarak adlandırılan koridoru yeniden hayata geçecek. Asırlardan beri süregelen batı ile doğu arasında mal ve insan taşımacılığı yeni bir anlayış ile çok daha gelişmiş hale gelecek" dedi.
Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
"Köseköy Gebze projesi toplam proje içerisinde büyük bir bölüm dedzin kalkınmasına yeni ivmeler kazandırılıyor. ğil. Sadece 56 kilometre. 470 kilometrelilk kısmı yapıldı ve yapılıyor. Bu projenin önemini sizlerle paylaşmak istiyorum. Burada örnek çalışma yaptık. AB ile Türkiye arasında tam üyelik öncesinde anlamlı bir işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar katılım öncesi AB`nin tek bir projede en büyük mali desteği yaptığı proje olması dolayısıyla bu projeye ayrı bir önem veriyoruz. Tren
yollarının gelişmesi sadece Kafkaslar, Orta Asya ve Türkiye`nin değil Avrupa`nın da bağlantılarının güçlenmesi anlamına geliyor. Bu projenin sonunda Avrupa Asya entegrasyonu güçlenecek ve Türkiye`nin bir geçiş ülkesi olma özelliği ön plana çıkacaktır. AB ile birleşme gerçekleşmeden önce biz demiryolları ile bu birleşmeyi hazır hale getiriyoruz. AB Türkiye Büyükelçiliğine ve diğer emeği geçen kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bu destek çok büyük değil ama çok önemli bit mana ifade ediyor. Türkiye ile
AB`nin somut anlamda işbirliğinin en gözüken ve kalıcı eseridir. Buna önem veriyoruz."
Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün`ün konuşmasında değindiği konulara da cevap veren Yıldırım, "Sayın bakanın siparişlerini aldık. Hattın 3`e çıkarılması ve diğer ilavelerle kuvvetlendirilmesi siparişi kısa zamanda yerine getirilecek. Tüm Kocaelililer, Sakaryalılar, bunu böyle bilsin. Son 9 yıldır yapılan yatırımları biliyorsunuz. 50 yıldır çivi çakılmayan demiryollarında her yıl 135 kilometre yeni demiryolu yapıyoruz. Bu Cumhuriyet tarihinin rekoru. Çünkü demiryolları bağımsızlığın sembolüdür ve
buraya yatırım yapmak en büyük hedefimiz oldu. Başbakan demiryolları ayağa kalkacak bu ülkenin yükünü taşıyacak dedi ve bizde hiçbir şeyden kaçınmayarak hizmet ettik. Demiryolları yatırım olarak karayollarının da önüne geçmiş durumdadır. Bize yakışan budur" dedi.
Yerli demiryolu sanayisi ile ilgili konuşan Yıldırım, "Sadece demiryolu altyapısı yapmak yetersiz. Demiryolu yerli sanayisini kurmamız lazım. Bunun için Sakarya`da fabrikalarımıza ilave olarak metro ve hızlı demiryolu araçları üreten bir fabrikaya faaliyete soktuk. Çankırı`da makas, Afyon, Sivas ve Sakarya`da travers; Erzincan`da ray bağlantı elemanları; Karabük`te ise yerli olarak Yüksek Hızlı Tren ve normal ray üreten bir fabrika yaptık. MKE bünyesinde Kırıkkale`de tekerlek ve buji takımı yapacak
altyapıyı kurduk. Adım adım demiryolu yerli sanayisini geliştirdik. Türkiye 150 yıllık demiryolu tarihinde kendi rayını yapamaz halde idi. Bugün artık Türkiye sadece ray üretmiyor. Etrafta ki ülkelere bunları satar, onların ihtiyacını karşılar hale geldi. Bu yolun başı. Şimdi Ankara metrolarını yapıyoruz. Bu araçların yüzde 51 yerli olarak yapılması şartı koyduk bu yerli demiryoluna yatırım yapmak demektir. Amacımız insanımıza daha fazla iş ve aş sağlamak ama diğer yandan da ülkemizi AB üyelerinin
altyapısının aynı konumuna getirmek. Türkiye AB`ye yeni giren son grup üyelerden daha iyi konuma gelmiştir. Hızlı trenleri, bölünmüş yolları ve bilişim altyapısı ile Türkiye, AB`ye girmeye çoktan hazır hale gelmiştir. Ülkemizin geleceği için yatırımları hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.
Türkiye`nin AB`ye yük değil, yükünü taşıyacak bir ülke olduğunu ifade eden Yıldırım, "Türkiye`in tarihinde de geçmişinde de bunun örnekleri ile doludur. Dostlarımız endişe etmesin. Türkiye paylaşmayı ve dayanışmayı şiar edinmiş ve bu yolla bölgesinde istikrar unsuru olmuş bir ülkedir. Ben şimdiden Karabük-Zonguldak-Irmak demiryolu iyileştirmesinin hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Köseköy-Gebze Hızlı Tren İnşaatı çalışmalarından dolayı bu hattın kapanmasını istismar edenlerin olduğunu belirten Yıldırım, "Kalıcı rahatlık için geçici rahatsızlık olacak. Tedbirler alındı; Kocaeli, Sakarya ve İstanbul`da Vali ve Belediye Başkanları tedbirlerin alınması için seferber oldu ve sıkıntıları ortadan kaldıracak tedbirleri aldılar. Bu hat tamamlanınca karayolundan demiryolu geçmeyecek. Bunu yapmak zorundaydık ve bunun için kapadık" dedi.
Yıldırım`ın konuşmasının ardından `Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Rehabilitasyon Projesi İkili Anlaşması` imzalandı.
56 kilometre uzunluğunda ki Köseköy-Gebze hattında, demiryolu yatırımları alanında ilk defa AB IPA fonları kullanılacak. Hat üzerinde 9 tünel, 10 köprü, 122 menfez, 2 alt geçit, inşa edilecek. Toplamda 153 milyon Euro`ya mal olacak inşaat, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattının da son aşamasını oluşturuyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Muğla’da, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle coşku içinde kutlandı. Muğla’nın Menteşe ilçesinde gerçekleştirilen kutlama programı, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk büstüne çelenk sunulması ile başladı. Çelenk töreninin ardından yaklaşık bin kişinin katılımıyla düzenlenen Gençlik Yürüyüşü, kutlamaların yapılacağı Atatürk Stadyumu’nda sona erdi. Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Musa Kazım Açıkbaş, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 105. yıl dönümüne ulaşmış olmanın mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. 19 Mayıs, aziz milletimizin yeniden dirilişinin, ayağa kalkışının; esarete, teslimiyete ve mandaya karşı bağımsızlık mücadelesini başlattığı gündür. Aziz Milletimizin, istiklalimiz ve istikbalimizi korumak için genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle verdiği bu mücadele büyük bir zaferle sonuçlanmıştır. Esaret altındaki mazlum milletlere de ışık olan bu zaferle Aziz Milletimiz; vatan ve bayrak sevgisini, özgür yaşama kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. 19 Mayıs, ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!’ diyen kahraman ecdadımızın işgalcilere verdiği büyük bir cevaptır. İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs gününün sizlere armağan edilmesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve aziz milletimizin sizlere verdiği değerin ve duyduğu güvenin bir göstergesidir. Vatanını canından üstün tutan ecdadımızın verdiği mücadeleler ve büyük fedakârlıklar sonucu kurulan Cumhuriyetimiz, Devletimiz sizlere emanettir. Bu büyük sorumluluğun bilinciyle çok çalışmalı, ülkemize ve milletimize faydalı bireyler olmaya gayret etmelisiniz. Unutmayınız ki vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. Egemenliğimizin ve Cumhuriyetimizin teminatı sevgili gençler, unutmayınız ki Türkiye’nin gücü sizlersiniz, Türkiye’nin gücü gençliğidir. Mesele memleketse bu asil milletin evlatları her zaman 19 yaşındadır. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum” dedi. Konuşmanın ardından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve gençliğin Ata’ya cevabı okundu. Kutlamalar, halk oyunları, jimnastik, trambolin, güreş, basketbol ve model uçak gösterileri ile sona erdi. Kutlamalara Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Muğla İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Muğla İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, sporcular ve vatandaşlar katıldı.
Manisa Manisa’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çoşkusu Manisa’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında genç sporcuların hazırladığı gösteriler izleyenlerden büyük alkış aldı. Manisa’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kutlama programı düzenlendi. Sabah saatlerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden Cumhuriyet Meydanına kadar gerçekleşen yürüyüşle başlayan törende Gençlik ve Spor İl Müdürü Yunus Öztürk’ün Milli Egemenlik ve Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu törende konuşan Öztürk, “Bugün, Milli Mücadelenin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105. yıldönümünün anısına gençlerimize armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının sevincini ve coşkusunu yaşıyoruz. 19 Mayıs, sadece bir tarih değil, aynı zamanda Türk Milletinin emperyalist güçlere karşı birlik ve beraberlik içinde zulme boyun eğmeyeceğini haykırarak, tarihin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından birini yazmaya başladığı gündür. Bugün, ecdadımızın istiklali ve istikbali uğrunda sergilediği kahramanlıkları gelecek nesillere en canlı şekilde aktarmak başta gelen vazifemizdir. Bu vazifeyi unutmamak, bu kıymetli mirası anmak ve geleceğe taşımak için bir aradayız. Ülkemizin kurtuluş mücadelesinde, Çanakkale’de, çok yakın bir zamanda yaşadığımız 15 Temmuz’da gençlerimiz, Çanakkale ruhu ile devletinin ve milletinin yanında olmuştur. Dün de bugün de yarın da gençlerimiz, her zaman bu vatanın yılmaz savunucusu olacaktır” dedi. Öztürk’ün ardından gençler tarafından halk oyunları, jimnastik, tekvando, judo gibi çeşitli gösteriler sergilendi. Gençler tarafından hazırlanan gösteriler hem büyük alkış aldı hem de ilgiyle izlendi. Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Manisa Cumhuriyet Meydanında akşam saatlerine kadar gösteriler ve etkinlikler devam edecek. Törene Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürü Yunus Öztürk, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mesut Doğan, öğrenciler, aileleri ve vatandaşlar katıldı. (AY-Y)
Eskişehir Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı Eskişehir’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı, gerçekleştirilen tören programı ve çeşitli spor gösterileri ile coşkuyla kutlandı. Gençlik ve Spor Bayramı yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de coşkuyla kutlanıyor. Bu çerçevede, Şehit Anıl Gül Spor Salonu’nda geniş bir tören programı gerçekleştirildi. Program, saat 11.00’de saygı duruşu yapılması ve askeri bando eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından milli sporcular Vali Hüseyin Aksoy’a ve protokol mensuplarını çiçek takdim etti. Sonrasında Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Yiğit Emre Bayezid ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Osman Ercan günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptı. Gençlik Koşusu için düzenlenen madalya töreni ile devam eden programda Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Batuhan Ataş tarafından şiir okunurken, tören Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen çeşitli spor gösterileriyle sürdürüldü. Tören programı, TOKİ Şehit İsmail Tetik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından büyük Türk bayrağının açılmasıyla sona erdi. "Bu tarih ile birlikte Türk milleti kendi talihsizliğini tersine çevirmeye başlamıştır" Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Osman Ercan, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs 1919 tarihi ecdadımızın imkansızlıklar içerisinde dahi büyük bir iman ve inançla direniş ruhunu yeniden canlandırmasının bir sembolüdür Batılı devletlerin yüzyıllardır süregelen Türkleri Anadolu’dan atmak ve hatta tarihten silme mücadelesine giriştikleri güzel yurdumuzu dört bir yandan işgal etmeye başladıkları umutların tükenmeye başladığı karamsarlığın hakim olduğu bir dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milleti için, ’Bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir’ diyerek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarih ile birlikte Türk milleti kendi talihsizliğini tersine çevirmeye başlamış, her karışı şehit kanıyla sulanmış kutsal vatan topraklarımızın işgal edilemeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya haykırmıştır" dedi. Törene, Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’un yanı sıra Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral İsmail Güneykaya, AK Parti Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, İl Jandarma Komutanı Tuğ General Erhan Demir, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, Gençlik ve Spor İl Müdürü Osman Ercan, İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ile diğer protokol mensupları ve vatandaşlar katılım sağladı.