GÜNDEM - 18 Nisan 2025 Cuma 22:05

500 yıllık gelenek: 1001 Hatim

A
A
A
500 yıllık gelenek: 1001 Hatim

Erzurum’u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından yaklaşık 500 yıl önce başlatılan "1001 Hatim" geleneği Kocaeli’de gerçekleştirildi.


Erzurum’un manevi önderlerinden Pir Ali Baba’dan miras kalan ve 500 yıldır sürdürülen 1001 Hatim, Kocaeli’de de gerçekleştirildi. Körfez ilçesi Çamlıtepe Mahallesi Şirin Camii’nde yapılan program, Erzurum İspir Aksu Vadisi Derneği Başkanı Hanifi Aksu öncülüğünde düzenlendi. Hatim duasına, Şirin Camii imamı Aziz Barış, Kocaeli Erzurumlular Vakfı Başkanı Ahmet Önal, müezzinler, çevre camilerden gelen din görevlileri ve kurs öğrencileri katıldı. Camide hatimler yapılarak dualar edildi.



"Barış, birlik ve kardeşlik için dua ettik"


Program sonunda konuşan imam Aziz Barış, "Bu coğrafyanın ruhunda; evliyaların, ermişlerin emeği vardır. Bizler bu toprakların barış, birlik ve kardeşlik içinde olması için dua ettik. Filistinli ve Türkistan’daki kardeşlerimiz başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki mazlumlar için niyazda bulunduk. Katılım gösteren tüm cemaatimize teşekkür ederim" dedi.



"Her yıl programı yapıyoruz"


Aksu Vadisi Dernek Başkanı Hanifi Aksu ise "Bu hatim programını her yıl Erzurum’un İspir ilçesi başta olmak üzere çeşitli yerlerde sürdürüyoruz. Bu yıl Körfez Şirin Camii’nde nasip oldu. Katkı sunan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.



"Anadolu’nun birlik ruhunu yaşatacağız"


Kocaeli Erzurumlular Vakfı Başkanı Ahmet Önal da yaptığı açıklamada, "Biz Anadoluyuz. Tarih boyunca bu toprakları omuz omuza koruduk. Devletimize, milletimize, ordumuza ve güvenlik güçlerimize sahip çıkacağız. Bu tür programlara her zaman destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.


Program, cemaatin duaları ve yapılan ikramlarla sona erdi.



500 yıllık gelenek: 1001 Hatim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bayraktar’dan CHP Genel Başkanı Özel’e cevap Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in iddialarına cevap verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Özgür Özel’in bugün Grup Toplantıları esnasında bakanlığımızı ve madencilik sektörümüzü ilgilendiren konularla ilgili yaptığı talihsiz açıklamalarını gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Gerçeklerden kopuk bu iddialarınızın hangisini düzeltelim. Zira her cümleniz ayrı bir çarpıtma, her iddianız ayrı bir istismar konusu. 2002 öncesi verilen maden ruhsatı sayısı iddia ettiğiniz gibi bin 186 değil, 52 bin 686’dır. Hükümetlerimiz dönemi ve önceki dönemlerde verilen ruhsatlardan şu an 13 bin 157’si yürürlüktedir. Üstelik fiilen madencilik faaliyetine konu alan, ülkemiz yüzölçümünün sadece yüzde 0,18’i düzeyindedir. İlgili Holding’in ise 12 arama, 184 işletme ruhsatı yürürlüktedir; ancak tüm izin süreçleri tamamlanmış ve fiilen üretim yapılabilen ruhsat sayısı 92’dir. Bu şirketle ilgili bakanlığımızın bugüne kadar uyguladığı yaptırımlar ve aldığı tedbirler de kamuoyunun malumudur" ifadelerine yer verdi. Bakan Bayraktar CHP’li belediyeler üzerinden Özel’i eleştirdiği paylaşımında, "Gerçekler bu kadar açıkken, kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu çabaların tek bir izahı vardır: Siyasi manipülasyon. Çünkü sizler, kendi yönetiminizdeki CHP’li belediyelerde ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına cevap veremezken; iftirayı, çarpıtmayı ve karalamayı siyaset zannediyorsunuz. Gabar’da petrol bulunmasını ‘hikaye’ diyerek küçümseyen, Karadeniz gazını ‘yok sayan’, Mavi Vatan vizyonuna ‘masal’ diyen, Akkuyu Nükleer Santrali’nin iptal edilmesini savunan bir anlayışın bugün bize ders vermeye kalkması ibretliktir. Türkiye’nin stratejik kazanımlarını itibarsızlaştırmaya çalışan bu yaklaşımın derdi ne emekçidir ne de ülke menfaati. Biz ise dün olduğu gibi bugün de işçimizin, emekçimizin hakkını korumaya, ülkemizin kaynaklarını milletimizin menfaatine kullanmaya ve gerçekleri her platformda ifade etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.