GÜNDEM - 25 Aralık 2025 Perşembe 10:52

Afet bilinci animasyonla anlatılacak

A
A
A
Afet bilinci animasyonla anlatılacak

Halkevi Gençlik Merkezi Maya Atölyesi’nde çocuklara ve gençlere afet bilincini aşılamak amacıyla "A Takımı" adlı 3 boyutlu animasyon projesi başlatıldı. 26 bölümden oluşacak ve AFAD eğitimlerini temel alan dizi, farklı branşlarda eğitim gören 12 gencin imzasını taşıyor.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesince AFAD’ın afet hazırlık eğitimleri temel alınarak hazırlanan proje, öncelikle 6-18 yaş grubunu hedeflese de her yaştan izleyiciye hitap eden çok katmanlı bir anlatı sunuyor. Toplam 26 bölümden oluşması planlanan diziyle, toplumda afet farkındalığının artırılması hedefleniyor.



6 Şubat depremlerinden esinlenildi


Projenin çıkış noktası, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında oluşan toplumsal duyarlılık oldu. Çizgi dizide risk kavramları, acil durum planları, deprem hazırlığı, sel ve heyelan gibi konuların yanı sıra toplumsal dayanışma, çevre bilinci ve teknolojinin doğru kullanımı gibi değerler de işleniyor.



Gençler hem öğreniyor hem üretiyor


Projede, yaşları 19-29 arasında değişen ve aralarında Radyo, TV ve Sinema, Okul Öncesi Öğretmenliği ile Peyzaj Mimarlığı gibi farklı bölümlerde eğitim gören 12 genç görev alıyor.


Atölye çalışmalarına katılan gençlerden Zeynep Kölemen, hayalindeki animasyon tasarlama hedefine bu kursla ulaştığını belirterek, "Hayalimde animasyon tasarlamak vardı. Kursu görünce hemen başvurdum. Mülakatı geçince çok sevindim. Hocamız sayesinde kısa sürede büyük bir ilerleme kaydettik" dedi.


Ahmet Efe ise "Sinemayı sadece kamerayla değil, animasyonla da anlatmak istiyordum. Buraya geldikten sonra animasyon üretmeye olan ilgim arttı" diye konuştu.



Çok yönlü iş birliği


Halkevi Gençlik Merkezi’ndeki diğer kulüplerin de destek verdiği projede, tiyatro kulübü öğrencileri karakterlerin oyunculuklarına, diksiyon ve seslendirme eğitimi alan öğrenciler ise dizinin seslendirme ve müziklerine katkı sağlıyor. Tamamen gençlerin emeğiyle hazırlanan projenin, afetlere hazırlıklı bir toplum inşasına destek vermesi öngörülüyor.



Afet bilinci animasyonla anlatılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da "Ehlibeyt alimleri buluşması" düzenlendi Iğdır Valiliği ile Iğdır Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "Ehlibeyt Alimleri Buluşması", Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Esma Ersin’in katılımıyla gerçekleştirildi. Programda birlik, kardeşlik ve hoşgörü vurgusu öne çıktı. Kadim medeniyetlerin buluşma noktası olan Iğdır’da önemli bir programa imza atıldı. Iğdır Valiliği ve Iğdır Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "Ehlibeyt Alimleri Buluşması", geniş katılımla gerçekleştirildi. Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an’ı Kerim tilaveti ile devam etti. Konuşmalarda, Iğdır’ın tarih boyunca farklı kültür ve inançların bir arada huzur içinde yaşadığı önemli şehirlerden biri olduğuna dikkat çekilerek, bu hoşgörü ikliminin korunmasının önemine değinildi. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel Iğdır’ın kültürel ve inançsal zenginliğine değinerek; "Kadim medeniyetlerin kesişim noktasında yer alan Iğdır, tarih boyunca barındırdığı kültürel ve inançsal zenginliğiyle daima müstesna bir şehir olmuştur. Bu topraklar, farklılıkların bir ayrışma sebebi değil; aksine bir arada yaşamanın, birbirini anlamanın ve birlikte zenginleşmenin bir imkanı olarak görüldüğü nadide coğrafyalardan biridir. Yüzyıllar boyunca pek çok kültürün huzur içinde kök saldığı bu aziz şehir, bugün de aynı hoşgörü iklimini sinesinde taşımakta ve bu kadim mirası gelecek nesillere büyük bir titizlikle aktarmaktadır." dedi. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Esma Ersin ise, "Bugün Ehlibeyt alimleri buluşması vesilesiyle bir araya gelmemiz, ortak değerlerimize sahip çıkma ve aramızdaki kardeşlik köprülerini tahkim etme iradesidir. Özellikle aramızda bulunan Caferî kardeşlerimize "hoş geldiniz" demek istiyorum. Sizlerin Ehlibeyt inancını yaşatma konusundaki hassasiyetiniz, sadakatiniz ve bu mirası nesiller boyu dimdik ayakta tutma azminiz, toplumsal zenginliğimizin en kıymetli parçasıdır. Bizler, Ehlibeyt’in bir gemi olduğuna ve ona binenlerin kurtuluşa ereceğine inanan; bu düsturla yola çıkan insanlar olarak, kültürel farklılıkların bir ayrışma değil, birer rahmet vesilesi olduğunu belirtmek isterim" dedi. Soru-cevap şeklinde devam eden buluşmada Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ersin, vatandaşlardan gelen soruları alarak var olan sorunları tespit edeceklerini ve bunu bakanlık vasıtasıyla Cumhurbaşkanına ileteceklerini söyledi.