GÜNDEM - 22 Ocak 2026 Perşembe 17:01

Akran zorbalığında "ev içi" tehlikeye dikkat çekildi

A
A
A
Akran zorbalığında "ev içi" tehlikeye dikkat çekildi

Kocaeli’de düzenlenen seminerde bilgilendirmelerde bulunan Klinik Psikolog Dr. Mehmet Teber, akran zorbalığının sadece okulda değil, ev içinde de başlayabileceğine dikkati çekti. Kardeşler arasındaki sistematik fiziksel veya sözel baskının da zorbalık sayılabileceğini vurgulayan Teber, ebeveynleri bu davranışlara zamanında sınır koymaları konusunda uyardı.


Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen "Ailem Kocaeli Buluşmaları" kapsamında, son dönemin en önemli gündem maddelerinden biri olan akran zorbalığı konulu söyleşi gerçekleştirildi.


Kocaeli Kongre Merkezi’nde ailelerin ilgiyle takip ettiği programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Nagehan Malkoç ve Klinik Psikolog Dr. Mehmet Teber katıldı.


Program öncesinde katılımcılara Türk bayrağı dağıtıldı. Salonda hep birlikte dalgalandırılan bayraklarla birlik, beraberlik ve toplumsal dayanışmanın önemine dikkat çekildi.



Başkan Büyükakın: "Bütün değişimler küçücük adımlarla başlar"


Programda açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, akran zorbalığının önlenmesinin önemine değindi. Akran zorbalığının hiyerarşik bir yapının içinde şekillendiğini ifade eden Büyükakın, şöyle konuştu:


"Bunun fiziksel, sözel, sosyal ve dijital mecralarda olan boyutu var ama her boyutta, her vakada 3 tane aktör var. Bunlardan bir tanesi mağdur, bir tanesi zorba, üçüncüsü sessiz kalanlar. Aslında çoğu zaman sessiz kalanlardan dolayı bütün her şey olup bitiyor. Kötülüğün zaferi için gerekli olan tek şey, iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır. Özetle bu topyekun bir mücadeledir. Öncelikli olarak bunu fark etmenizi istiyorum. Sessiz kalmamanızı, çocuklarınızın hayatını çok daha yakından takip etmenizi, onları sevgi ile yetiştirmenizi istiyorum. Çünkü bütün değişimler küçücük adımlarla başlar. Her seferinde bir iyilik yapın, iyiliği artırmak istiyorsanız iyiliği çoğaltın."



Ailelere önemli uyarılar


Söyleşide ailelere uyarılarda bulunan Klinik Psikolog Mehmet Teber ise akran zorbalığı kavramının toplumda sıklıkla yanlış kullanıldığına dikkati çekti. Akran zorbalığının, kasıt içeren, sistematik olarak tekrar eden ve karşı tarafı küçük düşürmeyi hedefleyen davranışlardan oluştuğunu vurgulayan Teber, oyun sırasında yaşanan tekil çarpışmalar, anlık tartışmalar ya da karşılıklı kavgalı durumların zorbalık kapsamına girmediğini ifade etti.


Teber, zorbalığın ev içinde de başlayabileceğini ifade etti. Kardeşler arasında sürekli tekrar eden sözel ya da fiziksel baskının da zorbalık kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Teber, ebeveynlerin bu davranışlara zamanında sınır koymasının önemine dikkati çekti. Teber, "Sorunu doğru isimlendirmezsek çözüm üretmek de mümkün olmaz" ifadelerini kullandı.



Akran zorbalığında "ev içi" tehlikeye dikkat çekildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ Valisi Hatipoğlu: "Doludan dolayı 95 ihbar aldık" Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, "İl merkezimizde akşam saatlerinde başlayan doludan mütevellit 95 civarında ihbar 112 Acil Çağrı Merkezimize intikal etmiştir" dedi. Elazığ’da etkili olan sağanak ve dolu yağışı nedeniyle hayat durma noktasına geldi. Vali Numan Hatipoğlu, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) ilgili kurum müdürleri ile durum değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Vali Hatipoğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "İlimizde saat 13.40 civarında Koruk köyü civarında başlayan dolu ve akabinde akşam il merkezimizde de yağışlar dolu şeklinde görülmüştür. Koruk civarında görülen doludan etkilenen Koruk, Pirinçci, Balıbey, Muratçık, Hıdırbaba, Alatarla, Altınkuşak, Alaca, Dambüyük ve Esenkent köylerimizdir. Bu köylerimizde bağ, arpa, mercimek, nohut, badem ve ceviz alanlarında hasar tespit çalışmalarımız devam edecektir. Çiftçilerimize, üreticilerimize, etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yine il merkezimizde akşam saatlerinde başlayan doludan mütevellit 95 civarında ihbar 112 Acil Çağrı Merkezimize intikal etmiştir. Bunların bir kısmı bodrumlara suların dolması ve mahsur kalma şeklindedir. Bunların tamamına ekiplerimizce müdahale edilmektedir. İlimizde akşam saatlerindeki yağış miktarı ise yaklaşık olarak metrekareye 21.2’dir. Tekrar vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.