GÜNDEM - 22 Ocak 2026 Perşembe 17:01

Akran zorbalığında "ev içi" tehlikeye dikkat çekildi

A
A
A
Akran zorbalığında "ev içi" tehlikeye dikkat çekildi

Kocaeli’de düzenlenen seminerde bilgilendirmelerde bulunan Klinik Psikolog Dr. Mehmet Teber, akran zorbalığının sadece okulda değil, ev içinde de başlayabileceğine dikkati çekti. Kardeşler arasındaki sistematik fiziksel veya sözel baskının da zorbalık sayılabileceğini vurgulayan Teber, ebeveynleri bu davranışlara zamanında sınır koymaları konusunda uyardı.


Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen "Ailem Kocaeli Buluşmaları" kapsamında, son dönemin en önemli gündem maddelerinden biri olan akran zorbalığı konulu söyleşi gerçekleştirildi.


Kocaeli Kongre Merkezi’nde ailelerin ilgiyle takip ettiği programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Nagehan Malkoç ve Klinik Psikolog Dr. Mehmet Teber katıldı.


Program öncesinde katılımcılara Türk bayrağı dağıtıldı. Salonda hep birlikte dalgalandırılan bayraklarla birlik, beraberlik ve toplumsal dayanışmanın önemine dikkat çekildi.



Başkan Büyükakın: "Bütün değişimler küçücük adımlarla başlar"


Programda açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, akran zorbalığının önlenmesinin önemine değindi. Akran zorbalığının hiyerarşik bir yapının içinde şekillendiğini ifade eden Büyükakın, şöyle konuştu:


"Bunun fiziksel, sözel, sosyal ve dijital mecralarda olan boyutu var ama her boyutta, her vakada 3 tane aktör var. Bunlardan bir tanesi mağdur, bir tanesi zorba, üçüncüsü sessiz kalanlar. Aslında çoğu zaman sessiz kalanlardan dolayı bütün her şey olup bitiyor. Kötülüğün zaferi için gerekli olan tek şey, iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır. Özetle bu topyekun bir mücadeledir. Öncelikli olarak bunu fark etmenizi istiyorum. Sessiz kalmamanızı, çocuklarınızın hayatını çok daha yakından takip etmenizi, onları sevgi ile yetiştirmenizi istiyorum. Çünkü bütün değişimler küçücük adımlarla başlar. Her seferinde bir iyilik yapın, iyiliği artırmak istiyorsanız iyiliği çoğaltın."



Ailelere önemli uyarılar


Söyleşide ailelere uyarılarda bulunan Klinik Psikolog Mehmet Teber ise akran zorbalığı kavramının toplumda sıklıkla yanlış kullanıldığına dikkati çekti. Akran zorbalığının, kasıt içeren, sistematik olarak tekrar eden ve karşı tarafı küçük düşürmeyi hedefleyen davranışlardan oluştuğunu vurgulayan Teber, oyun sırasında yaşanan tekil çarpışmalar, anlık tartışmalar ya da karşılıklı kavgalı durumların zorbalık kapsamına girmediğini ifade etti.


Teber, zorbalığın ev içinde de başlayabileceğini ifade etti. Kardeşler arasında sürekli tekrar eden sözel ya da fiziksel baskının da zorbalık kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Teber, ebeveynlerin bu davranışlara zamanında sınır koymasının önemine dikkati çekti. Teber, "Sorunu doğru isimlendirmezsek çözüm üretmek de mümkün olmaz" ifadelerini kullandı.



Akran zorbalığında "ev içi" tehlikeye dikkat çekildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Kros Takımı, katıldığı Türkiye Üniversitelerarası Kros Şampiyonası’nda önemli bir başarıya imza atarak Türkiye üçüncüsü oldu. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Kros Türkiye Şampiyonası, geçtiğimiz gün Aydın’ın Kuşadası ilçesinde gerçekleştirildi. Türkiye genelinden toplam 186 sporcunun katılım sağladığı organizasyonda, 80 kadın ve 106 erkek sporcu, üniversitelerini temsilen takım ve bireysel kategorilerde mücadele etti. Şampiyonaya Bitlis Eren Üniversitesi adına katılan sporcular, elde ettikleri derecelerle üniversiteyi başarıyla temsil etti. Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü 2. sınıf öğrencileri olan sporcular, Erkekler 8 kilometre (Uzun Kros) takım kategorisinde sergiledikleri başarılı performansla önemli bir başarıya imza attı. Bu kategoride yarışan Taner Tunçtan, Yusuf Baydur ve Berkcan Demirtaş, Türkiye üçüncüsü olarak takım kupası kazandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, üniversitenin üniversitelerarası spor organizasyonlarında elde ettiği bu anlamlı derecenin, spora verilen önemin ve sürdürülen altyapı çalışmalarının somut bir göstergesi olduğunu ifade etti. Üniversite olarak sporun her alanında öğrenci gelişimini destekleyen bir anlayışla hareket ettiklerini ve bu tür başarıların motivasyonu daha da artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Elmastaş "Büyük bir başarıya imza atan Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerimizi, Antrenörümüz Doç. Dr. M. Zahit Kahraman’ı ve emeği geçen herkesi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum" diyerek, üniversiteyi başarıyla temsil eden sporcuların başarılarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu.
Kırklareli Kırklareli’nde gençlik ve spor yatırımları masaya yatırıldı Kırklareli Valisi Uğur Turan başkanlığında düzenlenen toplantıda, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrah Yüksel Babuşçu ve İl Müdürlüğüne bağlı kurum yetkilileri bir araya geldi. Toplantıda, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrah Yüksel Babuşçu tarafından 2025 yılı içerisinde yürütülen çalışmalar ile 2026 yılına yönelik planlama ve hedefler hakkında brifing sunuldu. İlde yürütülen spor ve gençlik faaliyetleri, gençlerin fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan proje ve çalışmalar ayrıntılı şekilde ele alındı. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında Gençlik Merkezleri bünyesinde faaliyet gösteren Deneyap Atölyeleri ile sportif ve gençlik projelerinin mevcut durumu değerlendirilirken, önümüzdeki döneme ilişkin planlamalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda ayrıca Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından gençlere sunulan barınma, burs ve kredi hizmetleri ile yurtların fiziki durumu, kapasite kullanımı ve öğrencilerin sosyal yaşamına katkı sağlayan faaliyetler masaya yatırıldı. Gençlerin eğitim hayatlarını daha güvenli ve nitelikli şartlarda sürdürebilmeleri amacıyla yürütülen çalışmalar değerlendirilirken, 2026 yılında yapımı planlanan yurt binası ve spor tesislerine ilişkin planlamalar da ele alındı. Kırklareli Valisi Uğur Turan, spor ve gençlik çalışmalarının birbirini tamamlayan bir anlayışla sürdürülmesinin önemine dikkat çekerek, yürütülen çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.