ASAYİŞ - 20 Aralık 2023 Çarşamba 15:53

’Kışlık kıyafet isteyen işçilerin yemekleri kesildi, servisleri iptal edildi’ iddiası

A
A
A
’Kışlık kıyafet isteyen işçilerin yemekleri kesildi, servisleri iptal edildi’ iddiası

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren Tezcan Galvaniz Fabrikası işçileri, kışlık kıyafetlerinin temin edilmediği gerekçesiyle işi bıraktı. Sinirlenen yetkililerinin yemek vermediğini, servisleri kaldırdığını iddia eden işçiler, fabrika önünde sloganlar eşliğinde durumu protesto etti. İşçiler tarafından kayda alınan görüntüde de fabrika müdürünün, "Yemek verilmeyecek kardeşim. Gidin dışarıda bir yerde, lokantada yiyin. Burası özel mülk" dediği, bir işçinin ise "Bende çalışanıyım. Açız" diyerek karşılık verdiği duyuluyor.


Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi Fabrikalar Sokakta bulunan Tezcan Galvaniz Fabrikası’nda işçiler, yıl başında imzaladıkları sözleşmede bulunan kışlık kıyafet ve iş kıyafeti şartının yerine getirilmediğini gerekçe göstererek işten kaçınma haklarını kullandı. İşçiler; duruma sinirlenen patronun kendilerini yemek saatinde yemekhaneye almadığını ve servislerin mesai bitimi kendilerini almaya gelmediğini öne sürdü. Bugün ise içeriye alınmayan işçiler fabrika önünde sloganlar atarak patronlarını protesto etti. Patronlarından takım elbise değil iş kıyafeti istediklerini söyleyen fabrika işçileri, konunun çözümüne ilişkin yetkililerden yardım istedi.


Öte yandan, işçiler tarafından kayda alınan bir görüntüde fabrika müdürünün, "Çoğu kişiye tebliğ edildi. Yemek verilmeyecek kardeşim. Gidin dışarıda bir yerde, lokantada yiyin. Burası özel mülk. Buranın sahibinin dediği olacak" ifadelerini kullandığı, işçinin ise "Bende çalışanıyım. Açız" dediği duyuluyor.



"Bu bardağı taşıran son damlaydı"


12 yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen 2 çocuk babası Kerem Erçin, "Yılbaşında imzalamış olduğumuz toplu iş sözleşmesine uymuyorlar. Bu konu, işçilere yemek, kıyafet, temizlik ve hijyen konularındaki mobingle başladı aslında. Şuan ki meselemiz iş kıyafeti. Bu bardağı taşıran son damlaydı. Sürecin başından beri işçi her zaman işinin başında oldu. Kışlık kıyafet verilmediği için rapor alan arkadaşlar, çeşitli gerekçeler göstererek cezalara maruz bırakıldı" dedi.



"İşten kaçınma hakkımızı kullandık"


Mağdur olduklarını söyleyen Erçin, "Dün sabah 08.00 - 16.00 vardiyasındaki arkadaşlar olarak fabrikaya giriş yaptık. Kıyafetimiz olmadığı için bu şekilde makine başında çalışırsak ölümlü iş kazalarına maruz kalacağımız gerekçesiyle anayasanın bize vermiş olduğu işten kaçınma hakkımızı kullandık. Bunun akabinde patronumuz ’O zaman size yemek de yok’ dedi. 11.00’da yemekhaneye gittiğimizde fabrika müdürümüz, ’Yemek yok. Burası özel mülk, gidin dışarıda yiyin’ söylemlerinde bulundu. Hepsi videolu kayıtlı şekilde var. İş çıkışında evimize gitmek istediğimizde 16.00’da, servislerin gelmediğini 16.00 - 00.00 vardiyasının işe getirilmediğini, içerideki arkadaşların da kendi imkanlarıyla evine gitmesi gerektiğini söylediler. Arslanbey Organize Sanayi Bölgesinde bir tane bile otobüs, servis yok. Sağ olsun Kartepe Belediye Başkanımız devreye girdi bize 2 servis tahsis etti. Belediye Başkanımız bizi evlerimize bıraktı, çayımızı, poğaçamızı, çorbamızı verdiler. Her zaman yanımızda olduklarını bize ilettiler. Biz patrondan takım elbise istemiyoruz, işini yapabilmek için iş kıyafeti istiyoruz" diye konuştu.



"Yemekhaneye dahi alınmadık"


İşçilerden Hakan Tarakçı ise "500- 600 derece arasında sıcak bir bölgede çalıştığımız için yanmaz kıyafet ihtiyacımız oluyor. Yanmamamız için üstümüze uygun bir şekilde verilmesi gereken kıyafetler verilmiyor. Eldiven ve tam takım işçi kıyafeti gelmediği zaman direkt vücudumuza temas edip yakıyor. Dün 08.00 - 16.00 vardiyasında olan arkadaşların arasında bende vardım. Çalışamadığımızı belirttik. Sendikamız sağ olsun bu konuda bize destek oldu ve işten kaçınma hakkımızı kullandırttı. Gün içinde yemek saatinde yemekhaneye dahi alınmadık. Oturmak istedik. Oturmak istediğimiz yerin kapısını kilitlediler, içeri giremezsiniz tutumu içerisindeydiler. Bırakın içeriye girmeyi bizi orada oturtturmadılar. 16.00’da servisle eve geçmemiz gerekiyor. Ben Kartepe Belediyesi’nin servis aracı gelmeseydi burada kalmıştım. Aracım olmadığı için gitme şansım yok" ifadelerini kullandı.



’Kışlık kıyafet isteyen işçilerin yemekleri kesildi, servisleri iptal edildi’ iddiası

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Vestel’e ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülü Vestel’in ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesi İstanbul Karbon Zirvesi’nde ödül aldı. Vestel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından ’İklim Değişikliği Kaynaklı Riskler, Fırsatlar ve Karbon Ticareti’ temasıyla düzenlenen 9. İstanbul Karbon Zirvesi’nde yeni paketleme tasarımıyla ödül aldı. Şirket, en iyi karbon yönetimi başarılarının ödüllendirdiği zirvede, ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesiyle ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülünü kazandı. Verilen bilgiye göre; sürdürülebilir ve ekosisteme saygılı üretim yöntemlerinin yanı sıra geliştirdiği teknolojilerle doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılmasına da katkıda bulunan şirket, bu kapsamda doğal kaynakların korunması, karbon emisyonlarının azaltımı, atıkların azaltılması ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi gibi alanlara katkı sağlayan Ar-Ge, girişimcilik ve inovasyon çalışmaları hayata geçiriyor. Çevre odaklı faaliyetlerine tüketicileri de dahil etmek için projeler geliştiren şirket, müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltmalarına destek amacıyla ürünlerinde ve kullandığı ambalajlarda, karbon emisyonu yüksek hammaddeler yerine daha çevreci hammaddeler kullanarak karbon ayak izini azaltıyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ’Düşük Karbon Kahramanları’ Ödülleri ile üretim ve tüketimde karbon yönetimini iyi şekilde sağlayan, düşük karbon ekonomisi için çalışan markaları desteklemeyi, bu sayede de toplumda konunun bilinirliğini artırmayı amaçlıyor.
Kilis Kilis’te kimyon hasadı başladı Kilis tarımında önemli bir yer tutan ve atıl arazilerde yetiştirilen kimyonun hasadına başlandı. Bu yıl rekoltenin yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürürken kimyonun kilosu 200 TL’den satılacak. Suriye sınırına yakın bölgelerdeki atıl arazilerde yetiştirilen kimyon, Türkiye’nin tarımına ve ekonomisine katkı sağlıyor. Yüksek kalitesi dikkat çeken kimyon, çiftçilere yeni bir gelir kaynağı, tüketicilere ise kaliteli bir ürün sunuyor. Kilis tarımında bu sezon yaşanan yüksek rekolte sevinci, bölgenin tarım potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi. Şubat ayı içerisinde tohumunu toprakla buluşturulan kimyonun hasadı başlarken çiftçiler, Haziran ayı sonuna kadar hasadın süreceğini söyledi. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan işçiler ile birlikte toplanan kimyonlar güneşte kurutularak biçerdöver ile tohumdan ayırtılıp sofralara hazır hale getiriliyor. Kilis’te 50 bin dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Suriye’nin sıfır noktasında tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kimyonda hasat başladı. Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinde üretim alanı artarak son beş yıl içinde 50 bin dekara kadar çıktı. Üreticiler, girdi maliyetinin artması ile alternatif ürün olan tıbbi aromatik bitkiler yani bu kişniş, kimyon, çörek otu gibi bitkilere yöneldi. Biz şuan Suriye’nin sıfır noktasında Türk ve Suriye kardeşliği içerisinde hasat yaptık. Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye’ye geldikten sonra ülkenin tarımına katkı sunabilmek için çalışmaya başladılar. Beklentimiz dekara 100 kilogram. Kimyonun kilosu 200 TL ve üzerine alıcı buluyor. Geçen seneye göre verimimiz yüksek. İnşallah daha da iyi olur" dedi.
Adana Adana’da engel tanımayan okul Adana’nın Kozan ilçesinde, TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda özel eğitim gören 20 öğrenci için hayırseverlerin destekleriyle özel eğitim sokağı kuruldu. Kozan’da 600 öğrencili TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda otizm, görme, işitme gibi engelleri olan öğrencilerin okula severek gelmesi ve zorluk yaşamaması için tasarlanan sokakta, öğrenciler yardımcı hizmetliler tarafından karşılanıp özel eğitim sınıflarında engelsiz eğitim alıyor. Okul müdürü Turan Pazarcı, öğrencilerin okula severek gelmelerinin kendileri için öncelik olduğunu aktardı. Pazarcı, “37 yıllık eğitimciyim. Bu okula göreve başladığımda özel eğitim öğrencilerinin bazı eksikliklerini gözlemledik. Öğretmenlerimiz fedakârca çalışıyor ve özel öğrencilerimize daha kolay bir eğitim sağlamak istedik. 20 özel eğitim öğrencimiz var. Onların daha kolay eğitim teneffüs ve güvenli alanlarını oluşturarak daha iyi bir eğitim almaları için hayırsever destekleri ile özel bir sokak oluşturduk” dedi. Özel eğitim öğretmeni Sultan Erdemir, “Sokağımız bu sene yapıldı. Özel öğrencilerimize ait bir oyun ve eğitim alanı oluştu. Öğrencilerimiz burada kendilerini daha güven içinde hissederek hem teneffüs yapabiliyor hem de eğitimlerini alabiliyorlar” dedi. Engel tanımayan eğitim Öğretmen Pelin Dağlı Aydın, Kozan’da özel bir projeye imza attıklarını ifade ederek, “Bu sene hayırseverlerimizin desteği ile özel eğitim öğrencilerimize okulumuzda bir sokak ve eğitim alanı oluşturuldu. Öğrencilerimiz huzur ve güven ortamı içinde hem eğitim alıyor hem de okullarında kolaylıkla eğlenceli vakit geçirebiliyorlar” diye konuştu. “Öğrencilerin eğitim başarısında artış gözlendi” Rehberlik öğretmeni Esra Devran ise öğrencilerin bu sokak ile birlikte güvenlik ve bir arada olmalarının eğitime olumlu katkı sunduğunu ifade ederek öğrenci başarısının arttığını da gözlemlediklerini kaydetti. Öğrencilerden Utku Yüce okulu çok sevdiğini ifade ederek, öğretmenleri ile çok mutlu olduğunu söyledi. Öğrencilerden İsmail Kaan Şahin ise hazırladığı zeybek gösterisi ile sundu.