GÜNDEM - 10 Ocak 2026 Cumartesi 11:44

Kooperatif ve birliklere yüzde 75 hibeli tarımsal destek

A
A
A
Kooperatif ve birliklere yüzde 75 hibeli tarımsal destek

Kocaeli’de kooperatif ve birliklere yüzde 75 hibeli tarımsal destekler yeniden başladı. Kadın ve genç çiftçilere öncelik verilen projelerle fide, tohum, sera ve hayvancılık yatırımlarına katkı sağlanacak. Başvurular 12-23 Ocak tarihleri arasında kabul ediliyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da üretimi teşvik eden, katma değer oluşturan ve kırsal kalkınmayı güçlendiren projelere destek vermeyi sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatlarıyla 2022 yılında başlatılan proje, tarımsal üretimi güçlendirmeyi ve kooperatifçilik kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor. Proje, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticiye doğrudan katkı sağlayacak.



Birlik ve kooperatifler "fikir projesi" sunacak


Kocaeli genelinde faaliyet gösteren kooperatif ve birlikler, destek almak istedikleri alanı net ve sade şekilde belirterek "fikir projesi" hazırlayacak. Sunulan projeler, hibe başvuru uygunluğu ve öncelik kriterleri doğrultusunda değerlendirme komisyonu tarafından incelenecek. Komisyon, desteklenecek proje sayısının iki katına kadar projeyi belirleyebilecek.



Geçtiğimiz yıllarda ciddi destekler sunuldu


Geçtiğimiz yıl projeleri değerlendirme komisyonu tarafından uygun bulunan birlik ve kooperatiflere anahtar teslim modern sera kurulumu, çapa makinesi, sulama sistemleri, yem bitkisi tohumu, karabuğday ve sebze tohumu, fide, arı kovanı ve ekipmanları, depo ile çeşitli tarımsal alet ve ekipman destekleri sağlandı. Destek alan kooperatifler sebze, meyve ve bal üretimine başlayarak ekonomik katkı sundu.



Başvurular 23 Ocak’a kadar sürecek


Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje için başvurular 12 Ocak Pazartesi günü başlayacak. Projeye katılmak isteyen kooperatifler, birlikler, üye çiftçiler ile yönetim kurulu üyeleri, 23 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na başvuruda bulunabilecek. Projeler, tarımsal ve hayvansal üretim olmak üzere iki ayrı kategoride hazırlanacak.



Birçok alanda hibe desteği


Tarımsal üretim kategorisinde; fide ve fidan temini, yem bitkisi ve yerel tohumlar, gübre, sera yapımı, sulama sistemleri, tarım makineleri, alternatif ve tıbbi-aromatik bitki üretimi, yenilenebilir enerji kullanımı, organik ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve modernizasyon çalışmalarına yönelik birçok alanda hibe desteği sağlanacak.



Hayvansal üretimde verimlilik ön planda


Hayvansal üretim destekleri kapsamında ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, su ürünleri, ipekböcekçiliği, yem ve katkı maddeleri, ekipman ve mekanizasyon, organik ürün işleme ve depolama, tesis onarımı ve sözleşmeli üretim gibi alanlar desteklenecek.



Kooperatif ve birliklere yüzde 75 hibeli tarımsal destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası’nda İnce güven tazeledi Malatya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası’nın genel kurulu yapıldı. Genel kurulda mevcut başkan Mesut İnce, yeniden başkanlığa seçildi. Sultan Sarayı Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen genel kurulda iki aday yarıştı. Yapılan oylamada mevcut Başkan Mesut İnce 462 oy alarak yeniden başkan olurken, diğer aday Abuzer Daşkıran ise 232 oyda kaldı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan Malatya Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, esnafa gece gündüz hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi. İnce, "Bu sadece bir başkanlık seçimi değil, esnafın, ekmeğin, plakanın ve esnafımızın geleceğinin seçimiydi. Esnafımız bir kez daha siyasete, bürokrasiye rağmen iradesini ortaya koymuştur" dedi. Hiçbir esnaf arasında ayrım yapmayacaklarını kaydeden İnce, "Seçim bitmiştir. Bundan sonra tüm esnafımızı kucaklayarak gece gündüz çalışacağız. Hiçbir esnafımızın mağdur olmasına müsaade etmeyeceğiz. Çarşı merkezi başta olmak üzere şehir içi taşımacılıkla ilgili sorunları tek tek çözeceğiz" ifadelerini kullandı Yeni plaka verileceği yönündeki iddialara da değinen İnce, "Hiçbir şekilde yeni plaka verilmeyecek. Esnafımız bu konuda rahat olsun. Büyükşehir Belediye Başkanımız da esnafın yanındadır. Bu saatten sonra yükümüz daha da ağırlaştı. Yönetim kurulumuzla birlikte esnafımızın emrindeyiz. Gece yarısı da olsa telefonlarımız açık olacak" diye konuştu.
Manisa Kros sporcuları Türkiye Şampiyonası için ter döktü Manisa’nın Akhisar ilçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Okul Sporları Kros Gençler ve Yıldızlar A-B Grup Yarışları’nda 14 ilden 322 sporcu dereceye girebilmek ve Türkiye Şampiyonası’na katılma hakkı kazanmak için kıyasıya mücadele etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Okul Sporları Kros Gençler ve Yıldızlar A-B Grup Yarışları, Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Akhisar ilçesi Gölet mevkiinde gerçekleştirildi. Manisa, İzmir, Aydın, Kütahya, Muğla, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Burdur, Isparta ve Antalya olmak üzere 14 ilden 149 kız ve 173 erkek sporcu olmak üzere toplam 322 atlet yarışmalara katıldı. Sporcular; 2 bin, 3 bin ve 5 bin metrelik parkurlarda dereceye girebilmek için yoğun rekabet içinde mücadele etti. Açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Gün boyunca devam eden yarışmalarda genç sporcular, hem ferdi hem de takım kategorilerinde en iyi dereceyi elde edebilmek için büyük efor sarf etti. Yarışmaların tamamlanmasının ardından, takım ve ferdi kategorilerde dereceye giren sporcular Türkiye Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı. Sporculara madalya ve katılım belgeleri; Akhisar Kaymakamı Mustafa Can, Akhisar Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Hasan Hüseyin Oktay, Okul Sporları Şube Müdürü Fatih Umut Altınışık, Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mükremin Karasu, Akhisar Belediye Başkanlığı Tesisler Müdürü Recep Burkay, Atletizm İl Temsilcisi Nihat Sarıdağ ve beden eğitimi öğretmenleri tarafından takdim edildi.