ÇEVRE - 28 Nisan 2026 Salı 16:04

Pazar yerlerinden toplanan organik atıklar gübreye dönüştürülüyor

A
A
A
Pazar yerlerinden toplanan organik atıklar gübreye dönüştürülüyor

Çayırova Belediyesi tarafından kurulan kompost üretim tesisinde, organik atıklar işlenerek doğal gübre elde ediliyor.


Şekerpınar Mahallesi’nde geçen yıl ekim ayında faaliyete geçen tesis, iklim değişikliği ve sürdürülebilir çevre anlayışıyla hizmet veriyor. Pazar yerlerinden toplanan sebze ve meyve atıkları, tesiste bulunan iki adet 500 kilogram kapasiteli kompost makinesinde işleniyor. Sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmaları kapsamında kontrollü süreçten geçirilerek kompost gübreye dönüştürülen atıklar sayesinde, hem çöp miktarı azaltılıyor hem de elde edilen gübre ilçe genelindeki yeşil alanların bakımında kullanılarak toprağın verimliliği artırılıyor.


Çayırova Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Doğayı koruyan, kaynakları verimli kullanan ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışan Belediyemiz, çevre dostu projeleriyle fark oluşturmaya devam ediyor. Atık minimizasyonu ve döngüsel ekonomi anlayışıyla karbon ayak izini azaltıyor, doğal kaynaklarımızı koruyoruz çünkü biliyoruz ki; atık değil, kaynak var ve gelecek bugün attığımız adımlarla şekillenecek" denildi.



Pazar yerlerinden toplanan organik atıklar gübreye dönüştürülüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de ’Genetik Kaynaklar İçin Farkındalık Paneli’ düzenlendi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ev sahipliğinde, Genetik Kaynaklar Kulübü girişimiyle düzenlenen ’Niğde İli Genetik Kaynakları Farkındalık Projesi Tanıtım Toplantısı ve Genetik Kaynaklar Paneli’ gerçekleştirildi. Fakülte amfisinde yapılan etkinlikte, Niğde’nin bitkisel ve hayvansal genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı ele alındı. Akademik personel ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra, Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Faik Şahenk Lisesi öğrencilerinin de katıldığı program, farklı paydaşları bir araya getirdi. Panelin moderatörlüğünü Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Halil Toktay üstlendi. Programda konuşan Sedat Serçe, bitkisel genetik kaynakların korunması ve değerlendirilmesi konusunda bilgiler verirken, Ayhan Ceyhan ise hayvansal genetik kaynaklar, yerli hayvan türlerinin korunması ve sürdürülebilir üretimdeki rolüne ilişkin sunum yaptı. Panel boyunca yerel çeşitlerin korunması, gen bankalarının önemi, biyolojik çeşitliliğin tarımsal üretime katkısı ve genetik kaynakların ekonomik değeri üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Ayrıca Niğde’ye özgü genetik kaynakların kuraklık ve benzeri stres şartlarına karşı dayanıklılık özellikleri de ele alındı. Etkinlikte, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Genetik Kaynaklar Kulübü’nün farkındalık oluşturma ve öğrenci katılımını artırmadaki rolüne de dikkat çekildi. Panel sonunda, etkinliğe katkı sunan iç ve dış paydaşlara Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halil Toktay tarafından teşekkür belgeleri ile Genetik Kaynaklar Kulübü’nün hazırladığı hediyeler takdim edildi.
Konya Yaren Arama Kurtarma, orman yangınlarına karşı gücünü artırdı Konya’nın Akşehir ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Yaren Arama Kurtarma Derneği ekipleri, orman ve kırsal alan yangınlarına müdahale kapasitelerini artırmak amacıyla önemli bir donanım desteği aldı. Ilgın Orman İşletme Şefliği’ne bağlı Balkı Orman İşletme İstasyonu’nda düzenlenen programda, dernek ekiplerine kişisel koruyucu yanmaz kıyafetler ile orman yangınlarına müdahalede kullanılacak çeşitli teçhizatların teslimi gerçekleştirildi. Daha önce yangınlara müdahale konusunda eğitim alan ekiplerin, bu destekle birlikte sahada daha etkin görev alabileceği belirtildi. Düzenlenen törene Orman Bölge Müdür Yardımcısı Özkan Şahin, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Halil İbrahim Özkan, Ilgın Orman İşletme Müdürü Bekir Gülmez ile teknik personeller, orman işletme şefleri, orman muhafaza memurları ve yangın işçileri katıldı. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıkların orman yangını riskini yükselttiğine dikkat çekilen programda, vatandaşların daha dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Özellikle doğada kontrolsüz ateş yakılması ve mangal gibi faaliyetlerin büyük felaketlere yol açabileceği ifade edilirken, ormanların korunmasının toplumun ortak sorumluluğu olduğu belirtildi. Programda konuşan Yaren Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Yağcı, "Bundan sonraki süreçte orman teşkilatımızın koordinasyonunda yangınlara müdahale ederek destek sağlayacağız" dedi.