KÜLTÜR SANAT - 12 Ocak 2021 Salı 14:30

Ruşen Hakkı için uluslararası şiir yarışması

A
A
A
Ruşen Hakkı için uluslararası şiir yarışması

Edebiyat alanının ülke çapında önde gelen isim Ruşen Hakkı, İzmit Belediyesi girişimi ile düzenlenecek uluslararası şiir yarışmasıyla anılacak.

Edebiyat alanının ülke çapında önde gelen isim Ruşen Hakkı, İzmit Belediyesi girişimi ile düzenlenecek uluslararası şiir yarışmasıyla anılacak.


Gazeteci, şair ve yazar Ruşen Hakkı’nın vefatının 10. yılında, İzmit Belediyesi ile bir sanat derneğinin ortaklaşa düzenlediği Ruşen Hakkı Uluslararası Şiir Yarışması’nın lansman toplantısı, önceki gün Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Ruşen Hakkı Uluslararası Şiir Yarışması’nın Lansman Toplantısı’na İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Başkan Yardımcısı Nurettin Bulut, sanat derneği temsilcileri, Ruşen Hakkı’nın kızları Nilgün Sezeralp, Gülgün Çankaya ve eşleri Lütfü Çankaya ile Rıfat Sezeralp ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali İhsan Engür katıldı.


Lansman toplantısında konuşan Başkan Hürriyet, “Sanat uygarlığın imzasıysa, İzmit’te o imzayı en güzel atan insanlardan biri de Ruşen Hakkı’dır. Türk edebiyatı ve şiirinin önemli isimlerinden, 2011 yılında 75 yaşında aramızdan ayrılan çok kıymetli gazeteci, şair ve yazar Ruşen Hakkı’yı vefatının 10. yılında saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz. İstiyoruz ki bu sene ilk olsun ama bundan sonra geleneksel hale gelsin, tüm ülke çapında hatta uluslararası arenada da yer bulsun. İzmit unutmaz, İzmit unutturmasın” dedi.


Yarışmayı çok önemsediklerini ifade eden Hürriyet, “Ruşen Hakkı’nın sanata, sanatçıya verdiği değeri ve İzmit’e kattığı değeri her platformda anlatılsın, yaşatılsın. Bedenen aramızdan ayrışmış olabilirler ama fikirleri ile düşünceleri ile gelecek nesillerde yaşasın, anlatılsın istiyoruz. İzmit hep sanayi kenti kimliği ile konuşulur, endüstri başkenti kimliği ile konuşulur. İzmit’in sanayi dışında da başka kimliklerin olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. İzmit’in yetiştirdiği önemli değerleri gerek anarak gerek hatırlatarak, gerekse o değerlerin yapıtlarını, eserlerini öne çıkararak anlatmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.


Başkan Hürriyet’in ardından konuşan Ruşen Hakkı’nın kızı Nilgün Sezeralp ise, “Sanat derneği ve İzmit Belediyesine ailem adına teşekkür ediyorum. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Babamın bu kentte birleştirici, yapıcı bir yanı vardı. Bu sadece benim düşüncem değil. Çok özlüyoruz demek ne kadar önemli bilmiyorum, bir büyüğüm öyle söylemişti; ‘Çok seviyorum demek marifet değil, onu herkes sever” şeklinde konuştu.


Yarışmaya son başvuru tarihi 15 Şubat 2021, sonuçların açıklanması 5 Nisan 2021 ve ödül töreni ise 11 Nisan 2021’de gerçekleştirilecek. Ruşen Hakkı’nın vefat ettiği 2011 yılından 15 Şubat 2021 tarihine kadar yazılan şiirlerle; yurt dışı dâhil olmak üzere 18 yaşını dolduran herkes yarışmaya katılabilecek. Birincilik ödülü 5 bin lira, ikincilik ödülü 3 bin lira, üçüncülük ödülü 2 bin lira ve üç yapıta seçici kurulu özel ödüller ise yarışma içerisinde yer alacak. Detaylar İzmit Belediyesi sitesinde yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklıklarının Marmara ve Kuzey Ege’de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise önceleri güneyli, öğle saatlerinden itibaren batı bölgelerden başlamak üzere zamanla kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu ile Doğu Akdeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney, güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 kilometre/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 25 İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kısa süreli, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 İzmir: Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yer yer çok bulutlu 25 Adana: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 25 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 Diyarbakır: Az bulutlu 30