EKONOMİ - 10 Nisan 2012 Salı 13:16

ŞEKER PANCARINA EN YÜKSEK FİYATI KONYA ŞEKER VERDİ

A
A
A
ŞEKER PANCARINA EN YÜKSEK FİYATI KONYA ŞEKER VERDİ

Konya Şeker, üreticisinden aldığı şeker pancarına verdiği ton başına 133 TL ile dünyada en yüksek rakamı veren şirket unvanını elinde bulunduruyor.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu kampanya döneminde de kurumun imkanlarını üretici lehine kullanarak Konya Şeker`in üreticisine dünya piyasalarına göre, şeker pancarına en yüksek rakamı verdiğini söyledi.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 2011-2012 yılı kampanya döneminde üreticilerden 3 milyon 386 bin 887 ton pancar alındığını ve bunun karşılığında da üreticilere ayni ve nakdi avansla birlikte pancar bedeli olarak 503 milyon 756 bin 376 liralık ödeme yapıldığını bildirdi. Konya Şeker`in değişmez gayesinin, ``Daha çok üretim, daha fazla ürün, daha çok destek ve daha müreffeh üretici`` olduğunu belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ``Bundan 10 yıl önce sadece şeker pancarına destek olabiliyorduk. Artık tek ürün, tek destek dönemi çok gerilerde kaldı. Bugün, 10 sene öncesine göre şeker pancarı kotası ikiye katlanan ve Türkiye`de şeker pancarı üretiminin tek arttığı bölge olan Konya`da üreticinin ürettiği başka ürünlere de Konya Şeker güvencesini sunabiliyoruz. Varlık sebebi üretici ortakları olan Konya Şeker, geleceği planlarken daha çok üretim, daha fazla ürün, daha çok destek ve daha müreffeh üretici gayesinden asla sapmıyor`` dedi.
Üreticilerin pancar dışındaki diğer ürünlerinin de ekonomik değerinin yükselmesi için yeni yatırımlar gerçekleştirildiğini anlatan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk şunları söyledi; ``Konya Şeker olarak biz sadece şeker pancarının değerlendirilmesinin, tarlanın meselelerinin çözümü ve üreticinin daha çok gelir elde edebilmesi için yeterli olmadığını, olamayacağını biliyoruz. Konya Şeker üreticisinin daha çok üretebilmesi, ürettiği üründen daha çok kazanabilmesi ve ekonomik değeri daha yüksek tarımsal ürünlerle, ürün desenini çeşitlendirmesi gerektiğini, bu bereketli topraklarda üretilen her ürünün işlenmesini sağlayacak tarımsal sanayi yatırımları çoğaldıkça üreticinin hanesinin zenginleşeceğini de biliyoruz. O nedenle üretici ortaklarımızın ürettiği veya verimli şekilde üretebileceği her ürünü işleyebilecek, açığa ekim derdinden üreticiyi kurtaracak yatırımları Konya üreticisine kazandırmak için gayret sarf ediyoruz. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıllarda tamamladığımız ve devreye girer girmez sanayilik patates fiyatlarını üretici lehine regüle eden ve kapasitesini iki katına çıkaracağımız dondurulmuş parmak patates üretim tesisi sayesinde, sözleşmeli patates ekim alanlarımız da iki katına çıkacaktır. Aynı tesise ilave edilecek üretim bantlarıyla donuk sebze üretimi de gerçekleştirilecek ve üreticimizin sebzesi de Konya Şeker güvencesine kavuşacak. Yem tesislerimizin devreye girmesiyle bölgemizde mısır ve arpa fiyatlarının üretici lehine nasıl değiştiğini hep birlikte gördük. Bu yıl kapasite yüzde 50 artacak ve daha çok ürün alınarak üreticilerimizin mısır ve arpadan daha çok kazanma imkanına kavuşacak. Yine yıl içerisinde tamamlanacak olan ham yağ tesislerinin devreye girmesiyle yağlı tohumlar da bölgemizde daha çok ekilmeye başlayacak ve üretici yine en iyi fiyat garantisiyle Konya Şeker`e ürününü teslim edebilecek. Bu tesisler sayesinde ülkemizin tohum bedeli olarak dışarıya ödenen yaklaşık 325 milyon liranın ülkemizde kalması sağlanacak, dışarıya giden bu para bölge üreticisinin geliri olurken, yapacağı üretimle üreticilerimiz ülkemizin döviz sarfiyatının önüne geçecek, cari açığın azalmasına katkı verecektir. Konya Şeker, üreticisinin hayvancılıktan da para kazanabilmesi için dünyanın en büyük et ve süt entegre tesisini Konya`ya kazandırmanın gururunu da üreticilere yaşatacak. Tesis tam kapasiteye ulaştığında yapacağı süt hayvancılığı ve besicilikte yaklaşık 50 bin üreticimiz hayvancılıktan geçimini sağlayabilecek. Et ve sütte fiyatları regüle edecek, piyasadaki dalgalanmaların önüne geçerek üreticinin süt ve besisi için de en iyi fiyat garantisini oluşturacaktır.``
``ÜRETİCİYE 503.7 MİLYON LİRA ÖDENDİ``
Konya Şeker, bu kampanya döneminde üreticilere 265 milyon 357 bin 208 lirası ayni ve nakdi, 238 milyon 399 bin 468 lirası da pancar bedeli olmak üzere toplam 503 milyon 756 bin 376 liralık ödeme yapmış oldu. Bugünden (Salı) itibaren bölgelerde pancar bedellerinin dağıtılmasına başlandı. Cuma gününe kadar devam edecek ödemelerin, piyasaları canlandırması ve üreticinin eline geçecek paranın esnaf için de can suyu olması bekleniyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Vali Yılmaz Eskişehir Sempozyumu Gala Yemeği’ne katıldı Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, kentin potansiyelini ve geleceğini bilimsel bir perspektifle ele alan "Eskişehir Sempozyumu" kapsamında düzenlenen gala yemeğine katıldı. Eskişehir Valiliği himayelerinde; Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın da aralarında bulunduğu 10 paydaş kurumun iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyum, geniş bir katılımla başladı. Gala yemeğinde akademisyenlerle bir araya gelen Vali Yılmaz, sempozyuma katkı sağlayan isimlere teşekkür belgelerini takdim etti. "Kurumların güç birliği kritik öneme sahip" Programda açıklamalarda bulunan Vali Yılmaz, tüm kurumların el birliği içinde hareket etmesinin şehir vizyonu için taşıdığı öneme değindi. Eskişehir’in sanayi, eğitim ve havacılık alanlarında Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Burada bütün kurumlarımızın bir araya gelmesi, Eskişehirimizin dinamiklerini ve potansiyelini ortaya koymak adına çok önemli. Bilimsel bir bakış açısıyla hazırlanan bu çalışma, şehrimizi daha ileriye taşıyacak bilgilere ve belgelere ulaşmamızı sağlayacak. Buradan çıkacak sonuçlar ve öneriler, bizim çizeceğimiz vizyonda en sağlam rehberimiz olacak" ifadelerini kullandı. "Şehrin geleceğine ışık olacak" Sempozyumun bir yol haritası niteliği taşıdığını belirten Vali Yılmaz, "Eskişehir Sempozyumu, şehrimizi en iyi şekilde tanımamıza ve gelecekte en doğru yere taşımamıza yol gösterecek, ışık olacak. Bu anlamlı organizasyonun hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. Eskişehir’in gelişimine yönelik stratejik önerilerin ve akademik bildirilerin paylaşılacağı sempozyumun, ilerleyen günlerde farklı oturumlarla devam edeceği bildirildi.
Kütahya KUTSO’da iş sağlığı ve güvenliğinin denetim süreçleri ele alındı Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, iş sağlığı ve güvenliği alanında farkındalığın artırılması ve işyeri uygulamalarına yönelik bilgilendirme sağlanması amacıyla "İşin Yürütümü ile İş Sağlığı ve Güvenliği Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından düzenlenen programın açılış konuşmalarını KUTSO 8. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Murat Aydın ile Bursa Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Gökhan Kuzu yaptı. KUTSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişleri Şerif Çetin ve Talha Bakırcıoğlu tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Program kapsamında katılımcılara, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın faaliyetleri, işin yürütümüne ilişkin teftiş süreçleri, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin kapsamı ile işyerlerinde sıklıkla karşılaşılan uygulama sorunları hakkında bilgiler verildi. Ayrıca denetim süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve mevzuata ilişkin değerlendirmeler paylaşıldı. Toplantıya, KUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Semra Tozaraydın, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Sayar, Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Erdoğan Şahin, Bursa Rehberlik ve Teftiş Grup Başkan Yardımcıları Burcu Şenol ve Yasin Sezer ile iş dünyası temsilcileri katıldı.