POLİTİKA - 19 Aralık 2011 Pazartesi 15:18

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU`NDAN FRANSA DEĞERLENDİRMESİ

A
A
A
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU`NDAN FRANSA DEĞERLENDİRMESİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa’daki sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa taslağıyla ilgili olarak, "Fransa anayasasına bu yaklaşımın ne kadar uygun olduğunu Fransa’daki özgürlükçü çevrelerin sorması lazım" dedi. Davutoğlu ayrıca, çarşamba günü yapılacak Arap Ligi toplantısında Suriye’nin ele alınacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, beraberinde Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ile Konya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, cemiyet yönetimi ile bir süre görüştü. Ziyarette Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir tarafından Bakan Davutoğlu ve Vali Doğan’a Gazeteciler Cemiyeti rozeti takıldı ve gazeteci yeleği giydirildi. Bakan Davutoğlu, çıkışta basın mensuplarının sorularına cevaplandırdı. Bir gazetecinin Fransa’da perşembe günü meclise gelecek olan soykırımı kabul etmeyenlerin
cezalandırılmasıyla ilgili yasanın mecliste gündeme alınması halinde Türkiye’nin alacağı tavırla ilgili sorusuna, "Bunu her şeyden önce Fransa’nın içinde bulunduğu bir çelişki olarak görüyoruz. Bu mesele sadece Türkiye ile Fransa arasında değil, Fransa içinde özgürlükçü düşünen bir yaklaşımla, dogmatik düşünen arasında bir mücadele sürüyor. Entelektüeller ve sivil toplum için de bu büyük bir sınav. Şu an Fransa’da özgürlükçü bir yaklaşım mı egemen, yoksa dogmatik ve yasakçı bir anlayış mı egemen?
Avrupa’nın ortasında böyle yasaklayıcı bir tutum egemen olursa büyük problem olacaktır. Türkiye’nin her zaman olduğu gibi her durum için yaptığı çalışmalar vardır. Meclis’te siyasi partilerin temsilcileri ile Dışişleri Komisyonu’nda bir toplantı yapmıştık. Meclis’te oluşturulan bir heyet Paris’te görüşmelere başladı. Şu an atılacak adımlardan daha çok özgürlükçü ve yasakçı zihniyetin gündeme getirilmesi önemli. Başbakanımız, Sayın Sarkozy’e yazdığı mektupta da bu konuları dile getirdi. Biz bu konuda, bunun
öne çıkarılacağı bir dönemi daha uygun buluyoruz. Ama tabii ki ülkemizin alacağı tedbirler de olur. Eğer bu ikazlarımız karşılık bulmazsa, Fransa’da yasaklayıcı bir tutum egemen olursa buna da kayıtsız kalmayız" karşılığını verdi.
"FRANSA’DAKİ ÖZGÜRLÜKÇÜ ÇEVRELERİN SORMASI LAZIM"
Davutoğlu, başka bir gazetecinin Türkiye’nin bu konuda ne gibi girişimleri olacağı ile ilgili sorusu üzerine, "Önce bu hukuki girişimi bizim değil Fransa’daki özgürlükçü çevrelerin yapması lazım. Fransa anayasasına bu yaklaşımın ne kadar uygun olduğunu Fransa’daki özgürlükçü çevrelerin sorması lazım. Ama onlar bu konuda böylesi yasakçı yüz kızartıcı bir girişimi makul görürse, hele Fransız meclisi bunu makul görürse bizim de bu konuda atacağımız adımlar olur" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin Sarkozy’nin Türkiye’ye karşı neden böyle bir sert tutum içinde olduğu ile ilgili sorusuna ise Davutoğlu, "Herhalde bildiğimiz soruların cevabını istiyorsunuz. Bu konu bu kadar hayati ise, neden seçimlerden birkaç ay öncesinde gündeme getirildi. Özgürlükçü bir tutumdan daha çok pragmatik ve çıkarcı bir tutum söz konusu" şeklinde cevap verdi.
"ÇARŞAMBA GÜNÜ ARAP LİGİ TOPLANTISINDA SURİYE’Yİ İSTİŞARE EDECEĞİZ"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’nin Arap Birliği’nden bir komisyonun Şam’da incelemelerde bulunmasına izin verdiği yönündeki haberlerle ilgili soru üzerine ise, "Dün gece Katar Başbakanı Al Thani ile görüştük, ayrıca kendisi Arap Birliği komisyon başkanıdır, son gelişmeleri gözden geçirdik. Bu tür haberler Şam kaynaklı olarak çıkıyor. Ancak şu zamana kadar atılmış herhangi bir somut adım yok. Eğer böyle bir şey olursa Türkiye’nin de, Arap Birliği’nin de tutumu açıktır. Arap Ligi ile müzakere ederek,
belli şartlar öne sürerek, Arap Ligi’nin teklifini ve girişimini bütün olarak kabul ederek, tabii bu olumlu bir gelişme olur. Ama bu konuda şu an için atılmış olumlu bir adım yok. Çarşamba günü Arap Ligi toplantısı olacak. Orada bu konuyu tekrar istişare edeceğiz ve gerekenleri konuşacağız" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Dedesini çizmesiyle yeteneği ortaya çıkan otizmli ressam Okan’ın resimleri hayran bırakıyor Osmaniyeli otizmli ressam Okan Mert Gönül, hayata resim yaparak tutunuyor. Otizmli ressamın yeteneğini ortaya çıkaransa 9 yaşındayken boş kağıda çizdiği dedesinin resmi oldu. Osmaniye’de yaşayan 14 yaşındaki otizmli Okan Mert Gönül’ün resim çizmeye olan ilgisi 9 yaşında fark edildi. Ailesi tarafından resim yapması için verilen kağıtlara dedesinin resmini çizen Gönül’ün yeteneğini gören ailesi onu resim yapmaya yönlendirdi. Gençlik Spor Bakanlığı bünyesinde açılan resim kurslarında aldığı eğitimlerle yeteneğini geliştiren Gönül, yaptığı resimlerle kendine hayran bırakıyor. Bugüne kadar bir çok kişisel resim sergisi açan Gönül’ün en büyük hayali üniversite okuyup ressam veya resim öğretmeni olmak. Oğlunun küçüklüğünden beri resime merakının olduğunu ama yeteneğini dedesinin resmini çizdiğinde fark ettiklerini söyleyen anne Zübeyde Gönül, ’’9 yaşındayken dedesi misafirliğe gelmişti, sıkıldığında resim yapmak için elini kağıt kaleme aldı. O zaman dedesini çizdi ve çok güzel çizmişti. Ondan dolayı biz bu yeteneğini fark edip kurslara gönderdik. Şu an gayet iyi durumda hayal gücü genişliyor daha çok resimle ilgilendikçe sosyalleşmesi de ilerliyor. Önceden çok içine kapanık, utangaç bir çocuktu ama şimdi gayet sosyal, herkesle konuşuyor utanması kalmadı, çekingenliği gitti. İnşallah ilerleyen zamanlarda ressam, resim öğretmeni olmasını isterim. Kendini tek başına idam edecek bir yere gelsin, biz olmadan da yaşayabileceği duruma gelsin" diye konuştu. Küçük yaştan beri ressam olmak istediğini söyleyen Okan Mert Gönül, "Ben resmi ilk defa 4 yaşındayken gördüm. Ben kendim ressam olmaya çalıştım, mümkün değildi. Her şey kalabalıktı ama şimdi büyüdüm resim kursa gittim. Resim kursunda ayıcıkları çizdim milyonları çizmiştim. Daha sonra Gençlik Merkezi’nin kursuna gittim gölgeleri de yapabiliyorum, çiçeği yaptım, babanın resmini, dedemi, komşunun arabasını, ailemi çizdim" dedi. Gençlik Merkezi’nde görevli Görsel Sanatlar Öğretmeni Sultan Öztürk, "Okan’la çalışmalarımız ilk aşamasına göre çok fazla yol kat ettiklerini bu çalışmasındaki kat ettiği yol bizim için çok önemliydi. Bu yüzden ailesini de kutluyorum. Otizmin gerilemesinde veya duraklamasında yeteneği keşfedilen çocukların bu tür kurslarda çok etkisi olduğunu gözlemledik. Bu yüzden Okan’ın herkese örnek teşkil etmesini istiyoruz. Onu Güzel Sanatlar Lisesi’ne ve üniversiteye, fakülteye de hazırlayacağız kısmet olursa. Bu konuda gelişimini devam ettirecek ailesini bu çabalarından dolayı kutluyorum" dedi.
Artvin Artvin’de kurbanlık koçun güvenli yolculuğu Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde küçükbaş hayvan besiciliği yapan Hakan Üçüncü, hastalanarak sürüden ayrılan kurbanlık koçlarını yaylaya götürmek için ilginç bir yöntem tercih etti. Üç koçu lüks cipinin bagajına yerleştiren Üçüncü, son koçu ise ön koltuğa oturtup emniyet kemerini takarak yaylaya götürdü. Her yıl yaz aylarında sürüsünü ilçeye bağlı Küçükova Yaylasına çıkartan Hakan Üçüncü, bu yıl 4 kurbanlık koçunun ayaklarında oluşan yaralar nedeniyle onları ilçede bırakmak zorunda kaldı. Bir süre sonra iyileşen koçları yeniden yaylaya götürmek isteyen Üçüncü, kurbanlık koçlarını lüks cipi ile yaylaya götürdü. Üçüncü, koçlardan üçünü bagaja yerleştirdikten sonra 4. koçu ön koltuğa koyarak emniyet kemerini taktı. Yol boyunca koçun emniyet kemeri takılı halde seyahat ettiği anlar, sosyal medyada paylaşıldıktan kısa süre sonra viral oldu. Koçun sakin bir şekilde cipin koltuğunda oturduğu ve emniyet kemerinin bağlı olduğu görüntüler, izleyenlerin gülümsemesine neden oldu. Üçüncü’nün çektiği videoda, "Koç, sakın sakın emniyet kemersiz gezmeyesin. Sanki Batum’a gidecek, yat aşağı, cipe de bindin son son" dediği duyuluyor. Video viral olduktan sonra Üçüncü, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Doğduk doğalı hayvancılıkla uğraşıyoruz. Her yıl hayvanları otlata otlata Küçükova Yaylasına götürüyorum. Bu yıl da yaylaya çıkmadan önce dört hayvanım hastalandı, ayaklarında yara çıktı ve onları ilçede bırakmak zorunda kaldım. İyileştikten sonra arabama bindirip, emniyet kemerini takarak Kemalpaşa’dan Küçükova Yaylasına getirdim. Kurban Bayramı yaklaşıyor, bu koçları kurbana vereceğim. Son bir kez cipe binip gezmelerini istedim. Yolda giderken onlarla muhabbet ettim. Güvenli yolculuk etmeleri için emniyet kemeri taktım." Hakan Üçüncü’nün bu duyarlı ve ilginç yöntemi, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve hayvan güvenliğine verdiği önem nedeniyle takdir topladı.
Denizli Başkan Pütün ve meclis üyeleri, Beyağaç Belediyesinin 52. yaş kutlamalarının tüm giderlerini üstlendi DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Beyağaç Belediyesinin 52. Kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenleyecekleri tüm etkinlik giderlerinin belediye bütçesine dokunmadan kendisi ve meclis üyeleri tarafından karşılanacağını belirtti. Beyağaç Belediyesi, belediyenin 52. kuruluş yıldönümü nedeniyle, 8 Haziran Cumartesi günü saat 20.00’de 15 Temmuz Meydanı’nda saat yerel sanatçılar Efe Güngör ve Hurşit Türkay’ın sahne alacağı konser düzenleyecek. Devir aldıkları ekonomik durum nedeniyle etkinliklerde belediye bütçesinden harcama yapmayacaklarını açıklayan Belediye Başkanı Sezayi Pütün, kuruluş yıldönümü etkinlik giderlerinin tamamını meclis üyeleri ile birlikte kendisinin karşılayacağını ifade etti. Başkan Pütün maliyetlerin büyük bölümünü kendisi üstlendi Mali tablonun ortada olduğunu ancak Beyağaç Belediyesinin 52’inci kuruluş yıldönümünde hemşehrileriyle birlikte olmak istediklerini belirten Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Personelin maaşlarını ödemekte zorlanıyoruz. Belediyenin 52. kuruluş yıldönümünde sosyal etkinlik anlamında ne yapabiliriz diye düşündük. Konser düzenlemeye karar verdik. Meclis üyesi arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde, bunu kesinlikle belediye bütçesinden karşılama yerine kendiniz karşılayalım dedik. Maliyetin büyük bir bölümünü ben kendi cebimden karşılayacağım, diğer bölümü de meclis üyesi arkadaşlarımız muhalefet iktidar fark etmeden karşılayacak” dedi.
Balıkesir 20 ülkeden 1000’in üzerinde sporcu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ayvalık’ta buluşacak Balıkesir’in dünyaca ünlü turizm merkezi Ayvalık, ikinci kez düzenlenecek olan Uluslararası Ayvalık Kurtuluş Yarı Maratonu’ na ev sahipliği yapacak. Balıkesir Valiliği, Türkiye Atletizm Federasyonu izinleriyle, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılacak olan Uluslararası Ayvalık Kurtuluş Yarı Maratonu 14 Eylül 2024’te yerli ve yabancı 1000’in üzerinde koşucunun katılımıyla düzenlenecek. Gerçekleşecek olan Uluslararası Ayvalık Kurtuluş Yarı Maratonu, 14 Eylül 2024 tarihinde yerli ve yabancı bin sporcunun katılımıyla koşulacak. Ayvalık’ta düzenlenen ilk yarı maraton olma özelliği taşıyan organizasyonda 21km, 10km ve 5km parkurları bulunacağını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Yahya Akduman, “Ege’nin incisi olan Ayvalık dünyaca bilinen bir turizm destinasyonu. Bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 101. Yılı vesilesiyle Ayvalık’ın kurtuluşu haftasında bu uluslararası koşuyu gerçekleştireceğiz. Bu ve buna benzer organizasyonlar hem bölgenin turizm sezonunu uzatarak gelirlerini arttırmaya yardımcı oluyor, hem de “İki deniz bir şehir, gençlik ve spor kenti Balıkesir” vizyonumuzla da uyum gösteriyor’’ şeklinde konuştu. Paşaliman’ ından başlayacak olan yarışlar; yarı maraton parkuru sahil yolunu takip ederek önce Setur Ayvalık Marina’ ya kadar gidecek ardından dönüp Şeytan Sofrası’na tırmanıp son olarak yine Paşalimanı’ nda sona erecek. Bu süre zarfında bazı yollar trafiğe kapalı olacak.