YEREL HABERLER - 24 Nisan 2017 Pazartesi 11:19

Derbent Aladağ’ın fizibilitesi hazırlandı

A
A
A
Derbent Aladağ’ın fizibilitesi hazırlandı

Konya’nın Derbent İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar, katıldığı “Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri’nde Aladağ Kayak Merkezi projesinin fizibilite çalışmasının yapıldığını söyledi.

Konya’nın Derbent İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar, katıldığı “Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri’nde Aladağ Kayak Merkezi projesinin fizibilite çalışmasının yapıldığını söyledi.


Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri’nde geçmişten günümüze Derbent anlatıldı. Her hafta farklı bir ilçenin anlatıldığı programda, bu kez Derbent’in kültürü, tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ele alındı. Katılımın yoğun olduğu programda konuşan İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar, kış sporlarının merkezi haline gelecek olan Aladağ’a yapılacak tesislerin akıbeti hakkında bilgi verdi. Aladağ’a yapılacak olan tesislerin hem Derbent’e hem de Konya’ya değer katacağını ifade eden Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, vatandaşların yıllardır beklediği projenin fizibilite çalışmasının yapıldığını ifade etti.


Çalışmaların 10 yılı aşkın süredir devam ettiğini ifade eden Acar, “Bu süreçte Konya Büyükşehir Belediyesi ile Derbent Belediyesi koordineli olarak çalışmalar yapıyor. Master plan projesinin de en kısa zamanda teslim edilmesini bekliyoruz. Günü birlik ziyaretlerin yapılacağı vatandaşların kafe ve restoran hizmeti alacağı, kayak takımlarını kiralayabilecekleri sosyal tesis binasının da yer tespiti yapıldı. Büyükşehir Fen İşleri Daire Başkanlığı bu konudaki çalışmalara hız verdi. Önümüzdeki 1 ay içerisinde master plan tamamlanacak. Ardından sosyal tesislerin projesi hazırlandıktan sonra temel atma çalışmaları başlayacak. Böylece Derbent, başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere bütün Türkiye için turizm merkezi ilan edilecek. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a 17 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirecek olan Şeb-i Arus Törenleri’ne katılımları olduğu takdirde kayak merkezimizin açılışını gerçekleştirmesini arz edeceğiz” dedi.


Derbent’e yapılacak olan Aladağ Kayak Merkezi’nin yalnızca kış sporlarına ev sahipliği yapmayacağını dile getiren Acar, tesislerin yılın 365 günü vatandaşların hizmetine açık olacağını ifade ederek, “Tesislerimiz, kış aylarının dışında doğa sporlarının yapılacağı, futbol kulüplerinin kamp hizmeti alacağı hatta seminerlerin organize edileceği bir yer haline gelecek. Tesislerimiz yapıldığında uluslararası yarışlara da ve sahipliği yapacak hale geleceğinden şüphemiz yok. Aladağ, böylece Konya’nın dünyaya açılan bir penceresi olacak” ifadelerini kullandı.


İlçe Kaymakamı Aziz Kayabaşı da, Derbent’in güzelliklerinin başta yurdum dört bir tarafı olmak üzere bütün dünyaya tanıtılacağını vurguladı.


Protokol konuşmalarının ardından Fahrettin Alişar’ın sunumuyla Derbent’in kültürü, tarihi yapısı ve doğal güzellikleri anlatıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.
Trabzon Tavuk karasına kök hücreli çözüm Halk arasında ‘tavuk karası’ ya da ‘gece körlüğü’ olarak bilenen tıp literatüründe ise ‘Retinitis Pigmentosa’ olarak tanımlanan göz hastalığının kök hücre ile tedavisinin mümkün olduğu belirtildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özel İmperial Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, söz konusu göz hastalığının genç yaşlarda ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Türkyılmaz “ Retinitis Pigmentosa hastalığı, halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak tanımlanan genç yaşlarda bulgu vermeye başlayıp zayıf ışıkta veya gece saatlerinde görmeyi zorlaştıran görme alanında daralma ve neticesinde körlüğe yakın görme kaybıyla ilerleyen kalıtımsal bir göz hastalığıdır. Hastalığın türüne göre ilerleme hızı da farklılık gösterebilir. Yaş ilerledikçe gözün sinir tabakasında hücre ölüm hızıyla orantılı olarak görme keskinliği azalır. İlk aşamalarda geceleri görmekte zorlanan hastalar daha sonra loş ışıklarda görme güçlüğü çekmeye başlar. İlerleyen evrelerde gündüz dahi görmek zorlaşır. Hastalığın bazı nadir türleri ise önce gündüz görme azlığı ile başlayabilir” dedi. “Hastalarda sanki bir borunun içinden bakıyormuş hissi oluşur” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz “Günümüzde tedavisi henüz netleşmemiş ve yapılamayan kalıtımsal retina hastalıkları, retinitis pigmentosa (tavuk karası - gece körlüğü) ve sarı nokta hastalığının bazı türlerinde tedavi amaçlı kök hücre kullanılmaktadır. Bu tür hastalıklarda gelişen hücre ölümü ‘kök hücre’ desteğiyle durdurulabilir, zayıf hücrelerin aktif hale geçmesi uyarılabilir. Gece körlüğü gibi hastalığının doğasında gittikçe bozulma olan bu rahatsızlığın tam manasıyla tedavisi bulunmamakla birlikte kök hücre ile en azından hastaların görme derecesinin korunduğu ve hastalığın ilerlemesinin yavaşladığı klinik gözlemlerimizde saptanmış olup dünya genelinde gerçekleştirilen en son bilimsel çalışmalarda da bu ümit vadeden sonuçlar ispatlanmıştır. Bununla birlikte kök hücre uygulamasında her hastadan aynı sonuç almak mümkün görünmemektedir. Tanı ne kadar erken konulur ve uygulama ne kadar erken yapılırsa daha yüz güldürücü sonuçlar alınabilir” şeklinde konuştu. Kök hücresi tedavisiyle ilgili de bilgi veren Dr. Kemal Tükyılmaz ”Kök hücre vücudumuzda kemik iliği, diş pulpası, plasenta ve amniyon sıvısı, göbek kordonu gibi birçok farklı dokuda bulunmaktadır. Kök hücreler kendi kendine çoğalma ve dokudaki farklı hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Kök hücreler oldukça sofistike teknikler ve özel laboratuvar ortamında hazırlanıp Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki mevzuatına bağlı kalarak yetkilendirilmiş kliniklerce özel ameliyat teknikleriyle göze uygulanabilir” ifadelerini kullandı.