GENEL - 22 Mart 2018 Perşembe 11:06

Konya’da, "Tıp Ahlakı ve Konya’daki Amerikan Hastanesi ve Faaliyetleri" konulu konferans

A
A
A
Konya’da, "Tıp Ahlakı ve Konya’daki Amerikan Hastanesi ve Faaliyetleri" konulu konferans

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Doç.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Doç.Dr. Berrin Okka, "Tıp Ahlakı ve Osmanlı’nın Son Döneminde Konya’daki Amerikan Hastanesi ve Faaliyetleri" konulu bir konferans verdi.


Konya Tabip Odası tarafından 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında bir otelde düzenlenen programda konuşan Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca, "Bugün haftamızın son etkinliği olarak Doç. Dr. Berrin Okka’nın Tıp Ahlakı ve ilginç bir konu Konya açısından Osmanlı son dönemde Konya’da Amerikan Hastanesi ve Faaliyetleri konulu bir sunumu olacak. Bununla bu yılki 14 Mart haftası etkinliklerimizi tamamlamış olacağız” dedi.


Programda konuşan Doç. Dr. Berrin Okka, tarihteki hekimlerin tıp ahlakı ile ilgili görüşlerinden bahsetti. Doç. Dr. Okka, “Günümüzdeki dört temel etik ilkeyi vurgulayan hekimler ise daha doğrusu felsefeciler Tom Boyce, James Childress... Onların vurguladıkları dört temel ilke şunlar: Yararlı olma, zarar vermeme ilkesi, özerkliğe saygı ilkesi, adalet ilkesi. Bu ilkelerin uygulanışı batı tıbbına baktığımız zaman onlar da bireysellik ön planda olduğu için özerlik, özerkliğe saygı ilkesine daha çok önem verdiklerini ama doğu tıbbında yararlı olma zarar vermeme ilkesinin daha ön planda olduğunu görüyoruz. Aslında günümüz tıp etiğinde geçerli olan dört temel etik ilkeyi Müslüman hekimlerin de benimseyip uyguladıklarını yani onların da sürekli olarak tedavide öncelikle hastanın yararının gözetilmesi hastaya zarar vermeme, hasta sırrının saklanması konularını vurguladıklarını söylemek istiyorum” dedi.



Konya’daki Amerikan Hastanesinin faaliyetleri


Doç. Dr. Berrin Okka, Osmanlı İmparatorluğunun 16. yüzyıldan itibaren Katolik ve Protestan misyonerlerin ilgisini çekmeye başladığını anlatarak, "Ülkeye gelen bu misyonerler özellikle 19. yüzyılda Balkanlardan Basra Körfezine kadar geniş bir alanı kapsayan Osmanlı vilayetlerinde çok sayıda okul, yetimhane, hastane gibi kurumların açılmasını sağladılar. Osmanlı topraklarında aktif bir şekilde en fazla faaliyet gösteren kuruluş kısaca Amerikan Board olarak adlandırılan Türk kaynaklarında ’Amerikan Yurtdışı Misyonerler Komiserliği Masası’ olarak geçen kuruluştur. Amerikan Board 1910 yılında Dr. William S. Dodd ve Wilfred Post’a Konya’da bir hastane kurma görevini vermiştir. İki doktor hastane için yer belirleyip satın almak için Konya’ya geldiler. Amerikan Büyükelçisi Rockhill’in Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunması neticesinde Konya’da hastane kurma talebinde bulunan Doktor Willam Dodd’a gerekli kolaylığın gösterilmesi istendi ve Osmanlı vatandaşı olan bir doktorun sorumlu olması şartıyla hastane açılmasına izin verildi. İlk yıllarda bugünkü Meram Halk Eğitim Müdürlüğü binasını hastane olarak kullandılar ve binaya bir eczane ve bir dispanser ilave ettiler. Sonra hastane yönetimi demiryolu hattına yakın bir yerden sekiz dönümlük bir arazi satın aldı” dedi.


Programın sonunda Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca tarafından Doç. Dr. Berrin Okka’ya plaket verildi ve toplu fotoğraf çektirildi. Programa, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca ve hekimler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu, "Bakanlık her daim gençlerin yanında" Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu Bingöl’de gençlerle bir araya geldi. Eminoğlu, “Gençlik ve Spor Bakanlığı her daim gençlerin yanında. Gençlerin bakanlığı. Tüm Türkiye’deki tesisleriyle, bütün imkanlarıyla her anlamda sizlerin yanında” dedi. Bir dizi program ve ziyaretler nedeniyle Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu, Bingöl’e geldi. İlk olarak Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta’yı ziyaret eden Eminoğlu, daha sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne geçti. Burada kurum müdürü Mustafa Loğoğlu’ndan bilgi alan Eminoğlu, son olarak gençlerle söyleşi programına katıldı. Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgiler veren Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu, gençlerin her zaman yanında olduklarını belirtti. Eminoğlu, “Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye’nin dört bir tarafında Bingöl’de olduğu gibi şuan içinde bulunduğumuz Gençlik Merkezi gibi 500 adet 81 ilde gençlik merkezlerimiz var. Yine üniversitelerde genç ofislerimiz var. Yine ülkemizin birçok yerinde 50’ye yakın kamp alanlarımız var. Spor tesislerimiz var, sporcu eğitim merkezlerimiz var. Yine olimpiyatçıları yetiştirdiğimiz merkezlerimiz var. 2024 Paris Olimpiyatları var. Tokyo olimpiyatlarında çok iyi başarılar elde etmiştik. Paris’te de bu başarıları daha yükseklere çıkaracağız. Gençlik ve Spor Bakanlığı her daim gençlerin yanında. Gençlerin bakanlığı. Tüm Türkiye’deki tesisleriyle, bütün imkanlarıyla her anlamda sizlerin yanında” diye konuştu.
Sivas Sivas’ta kurbanlık fiyatları belirlendi Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarının belirlendiğini söyleyerek, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi Koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. “Küpesi olmayan hayvanlar alınmamalı” Karakaya, Kurban Bayramı öncesinde hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizerek, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.