EKONOMİ - 05 Aralık 2018 Çarşamba 15:23

Konya OSB’deki meslek lisesinin atölye binasi ve spor salonu açıldı

A
A
A
Konya OSB’deki meslek lisesinin atölye binasi ve spor salonu açıldı

Konya Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin atölye binası ve spor salonunun açılışı gerçekleştirildi.

Konya Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin atölye binası ve spor salonunun açılışı gerçekleştirildi.


Açılış töreninde konuşan Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya OSB Başkanı Memiş Kütükcü, Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Konya’nın en çok tercih edilen meslek lisesi olma hedefine ulaştığını vurguladı. Okulun, iş dünyası için aranan eleman yetiştirdiğine vurgu yapan Kütükcü, insana yapılan yatırımın boşa gitmeyeceğini bildiklerini belirtti. Başkan Kütükcü, okulun alt yapısına sürekli yatırımlar yaptıklarını söyleyerek, "600 öğrenci kapasiteli ve 20 derslikli lisemize, bugüne kadar 4 atölye kazandırarak öğrencilerimizin pratik ağırlıklı bir eğitim sürecinden geçmesini sağladık. 200 kişi kapasiteli öğrenci yurdu ile öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyoruz. Her öğrencimize ücretsiz servis imkanı sunuyoruz. İstihdam garantisi ve burs veriyoruz. LGS yerleştirme puanına göre okulumuza kayıt yaptıran ilk 40 öğrencimize ve yılsonu başarı puanlarına göre 9.sınıftan 10.sınıfa geçen ilk 40 öğrencimize burs veriyoruz. Ayrıca sosyal tesis alanlarımız ile okulumuzu son derece modern bir yapıya kavuşturduk. Okulumuzda okuyan her bir öğrencimiz, bu okulu bitirdiğinde sanayi tesislerimizin aradığı, çalıştıkları sanayi tesislerine değer katan, üreten bireyler olarak iş hayatlarına devam edecekler" şeklinde konuştu.


Başkan Kütükcü, bir ülkede refah seviyesini artırmanın, insanları daha üretken bir hale getirmenin yolunun eğitimin kalitesinin arttırılmasından geçtiğini belirterek, lisede de bu anlayışla hareket ettiklerini söyledi. Kütükcü, konuşmasında Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne spor salonunun Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın Selçuklu Belediye Başkanlığı döneminde belediye tarafından kazandırıldığını hatırlatarak, Altay’a ve okula destek veren herkese teşekkür etti. Kütükcü, açılışı yapılacak olan atölye binasının ve spor kompleksinin hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.



Tüm OSB’lere mesleki ve teknik okul


Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de, Türkiye’nin organize sanayi bölgeleri ile endüstri bölgeleri ile büyük bir gelişimin arifesinde olduğunu söyleyerek, Türkiye’deki tüm OSB’lerde mesleki ve teknik okullar açma projelerinin olduğunu ifade etti. Türkiye’nin dünyadaki ilk 10 ülke arasına girmesi için sanayi parsellerine ayrılan alanların daha fazla olması gerektiğine işaret eden Büyükdede, "Dünyada ilk 10 ülkenin içerisine girmeye çalışıyoruz. Bazı şeyleri başarabilirsek oraya yükselebiliriz. Bunlardan bir tanesi, Türkiye’deki sanayi için ayrılan alanlar. Ülkemizde sanayi için ayrılan alan toplam alanın binde 3’ü seviyelerinde. Bu oran Fransa’da yüzde 2,5, Almanya’da yüzde 4,5, İtalya’da yüzde 2’ler seviyesinde. Bizim üretmemiz gereken alan 10 misli olursa bugün İtalya seviyesine geliyoruz. Sanayi için ayıracağımız alanlarla, böyle okullarımızın alt yapısını geliştirerek, bunların önünü açarak hedeflerimize erişebiliriz" ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin gelişme trendini nitelikli gençler ile yakalayacağını, bu bağlamda salonda bulunan gençlere büyük görev düştüğünü vurgulayan Bakan Yardımcısı Büyükdede, okul çağında kendini yetiştirmiş, bilgi teknolojilerini kullanmayı bilen gençlerin fabrikalarda, üretim tesislerinde yer sahibi olması ile ülkenin önünün açılacağını ifade etti.



“Böyle örnek okulları tüm OSB’lerimize taşımak istiyoruz"


Konya OSB’de bulunan ve Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin şanslı olduğuna işaret eden Bakan Yardımcısı Büyükdede, ülkenin her yerinde Konya’daki gibi sanayi tesisleri olmadığı için herkesin bu kadar şanslı olmadığını kaydetti. Büyükdede, "Gelişme trendini yakalayacaksak, bu nitelikli gençler ile olacak. Onun için size göz bebeğimiz gibi bakıyoruz. Böyle örnek okulları tüm OSB’lerimize taşımak istiyoruz” diye konuştu.


Daha sonra konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise, başarının emek istediğini, başarıya ulaşmak için herkesin ve her kurumun o konuyla ilgili bir katkısı olması gerektiğini söyledi. Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde başarının yakalandığını belirten Aydın, Konya OSB’nin, Konya Sanayi Odasının, iş adamlarının, belediyelerin katkısıyla birbirinden güzel tesislerin hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından, protokol üyelerinin katılımıyla atölye binası ve spor salonunun açılışı gerçekleştirildi. Atölye binalarını gezen Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, öğrencilerin çalışma alanlarını yakından incelerken, kaynak simülasyon cihazında da kaynak yaptı. Konya OSB’deki açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ile sanayiciler ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul’da düzenlenen "Mahzen-33" operasyonlarında 16 gözaltı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da düzenlenen "Mahzen-33" operasyonları ile suç örgütü üyesi 16 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda, İstanbul’un Beşiktaş, Esenyurt, Sultangazi, Gaziosmanpaşa ve Pendik ilçelerinde "Mahzen-33" operasyonları düzenlendi. Operasyonda, yağma, iş yeri kurşunlama, çok sayıda silah bulundurmak, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 16 şahıs yakalandı. Operasyonlar neticesinde, 1 adet el bombası, 1 adet AK-47 uzun namlulu silah, 2 adet ruhsatsız tabanca, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve 1 adet çalıntı motosiklete el konuldu. İçişleri Bakanı Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımda, “22-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan 16 şüphelinin, Pendik ilçesinde 25 Nisan tarihlerinde eylemde kullanacağı değerlendirilen patlayıcı mühimmat ile yakalandığı, Beşiktaş ilçesinde iş insanının tehdit edilmesi eylemini yaptıkları, Esenyurt ilçesinde 22 Nisan tarihinde gerçekleştirilen kıraathane, kafe, terzi, börekçi araç ve ikamet kurşunlanması olmak üzere 7 ayrı iş yeri kurşunlama eylemlerini gerçekleştirdikleri, Gaziosmanpaşa ilçesinde 24 Nisan tarihinde kişiyi kaçırma, hürriyetinden yoksun kılma eylemini yaptıkları tespit edildi. Operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polisimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle” ifadelerini kullandı.
Eskişehir ESTÜ’den UNESCO kürsüsü başarısı Eskişehir Teknik Üniversite’si (ESTÜ) “Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri” başlıklı UNESCO Kürsüsü başarısı ödülünü aldı. Eskişehir Teknik Üniversite’sinde Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü öğretim elemanlarından Prof. Dr. Sayın Saye Nihan Çabuk’un başkanlığını, Doç. Dr. Sayın Gordana Kapla’nın da eş başkanlığını yaptığı “Geographical Information Technologies (Remote Sensing and Geographical Information Systems) in Environmental Planning and Management” (Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri) başlıklı UNESCO Kürsü önerisi verildi, ülkedeki yükseköğretim kurumları tarafından yapılan birçok başvuru arasından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenmeye layık görülen 2 başvurudan biri oldu. Kürsü, coğrafi bilgi teknolojilerinin yardımıyla iklim değişikliği, afetler ve kentleşme gibi konulara odaklanarak doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine yönelik bilgi, eğitim ve farkındalık kazandırmayı hedeflediği ifade edildi. Lisansüstü seviyede konuyla ilgili verilecek dersler, vaka temelli çalışmalar, projeler, yayınlar, çalıştaylar, saha ziyaretleri ve konferanslar gibi bir dizi etkinlikle desteklenmesi planlanan kürsü, 4 yıllık bir süreyi kapsadığı projede belirtildi. Ekolojik planlama ve tasarım uygulamaları yoluyla günümüzün sorunları arasında yer alan afetlere karşı dirençlilik sağlanması kapsamında kişilere yetkinlik kazandıracak olan proje, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşılmasına katkı sağlamak üzere ve UNESCO stratejik hedeflerine uyum kapsamında oluşturulan Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri Kürsüsü, ekolojik planlama ve tasarım uygulamaları yoluyla günümüzün en önemli sorunları arasında yer alan afetlere karşı dirençlilik sağlanması kapsamında kişilere yetkinlik kazandıracak. Kürsünün uluslararası ve ulusal destekçileri arasında Zagreb Üniversitesi, Samangan Üniversitesi, Lyon Üniversitesi, Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi, Tipaza Üniversitesi, Al al-Bayt Üniversitesi gibi yükseköğretim ve araştırma kurumlarının yanı sıra, ESRI ABD, ESRI Türkiye, Başarsoft Uganda, Cybertech, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği gibi kuruluşlar da projede bulunduğu söylendi. UNESCO Kürsü programı, uluslararası üniversiteler arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla bilgi paylaşımı ve ortak çalışmalar yapmasını amaçlanan projede ilk kez 1992 yılında başlatılan UNESCO Kürsü programı, uluslararası üniversiteler arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla bilgi paylaşımı ve ortak çalışmalar yapmasını amaçlıyor. UNESCO Kürsüleri, üniversitelerle bağlantı kurarak ve üniversitelerarası iş birliğini teşvik ederek bilgiyi sınırlar ötesine taşıyabilme sayesinde, UNESCO’nun tüm yetki alanlarındaki araştırma, eğitim ve program gelişimini ilerletmekte. 2023 yılı Kasım ayı itibariyle dünya çapında 120 ülkede 850 UNESCO Kürsüsü ve UNITWIN ağı kurulmuş olup 1993-2024 yılları arasında Türkiye’den sadece 18 üniversitede UNESCO Kürsüsü oluşturulduğu belirtildi.