GENEL - 07 Aralık 2018 Cuma 20:00

Uluırmak evlerinin temeli, Bakan Kurum’un katılımıyla atıldı

A
A
A
Uluırmak evlerinin temeli, Bakan Kurum’un katılımıyla atıldı

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen Uluırmak Evleri’nin temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle atıldı.

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen Uluırmak Evleri’nin temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilk 100 günlük eylem planında yüzde 98 başarı oranını yakaladığını kaydeden Bakan Murat Kurum Konya için iki önemli müjde verdi.


Meram Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen Uluırmak Evleri’nin temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle atıldı. Tören, İstiklal Marşı’nın okunması, saygı duruşunda bulunulması ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.



“100 günlük eylem planında başarımız yüzde 98”


Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde bugüne kadar 26 şehri ziyaret ederek sorunlarını masaya yatırdıklarının altını çizdi. 100 günlük eylem planında yüzde 98’lik başarı yakaladıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Şimdi sıra ikinci 100 günlük planda. Tüm Türkiye’de Millet Bahçesi projelerimiz hızla hayata geçiyor. Kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızın huzur içinde spor yapacakları, huzuru yakalayacakları alanlar. Her birinin içinde Millet Kıraathanemiz olacak” dedi.



Bakan Kurum Konya’ya iki müjde verdi


Türkiye’nin önünde duran en önemli meselelerden birinin de Kentsel Dönüşüm olduğunu belirten Bakan Kurum, “Ülkemizin yüzde 66’sı, nüfusumuzun ise yüzde 77’si deprem riskinde yaşıyor. Bugüne kadar 86 bin canımızı depremlerde kaybettik. Bu nedenle tüm şehirlerin acil dönüşmesi gerekiyor. Konya bu noktada çok şanslı. Hem 4. derecede deprem alanında hem de çarpık yapılaşma yok. Bugüne kadar Türkiye genelinde 592 bin konutun dönüşümü gerçekleşti. Dönüşüm yaparken aynı zamanda şehrin süliyetine zarar vermemeye, kültürümüzü, örfümüzü, yaşatacak strateji izliyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren dönüşümü daha da hızlandırıyoruz. Çok ciddi projelere imza atmaya hazırlanıyoruz” Konuşmasında Konya için iki önemli müjde de veren Kurum, “Konya’da Mevlana Meydanı yenileme alanımız olacak. Örnek bir meydan haline getiriyoruz burayı. Mart ayından öncede bin konut projemizi hayata geçireceğiz. Proje, alt gelir grubu ve Organize Sanayi Bölgesinde çalışanlar için olacak” şeklinde konuştu.



“Meram’da değerli bir yaşam alanı oluşuyor”


Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise Konya’nın kentsel dönüşümün önderliğini yapan şehirlerden biri olduğunu ifade etti. Konya’nın son 30-40 yıl içinde dönüşüm, şehirleşme ve donatıların artmasında önemli adımlar attığını vurgulayan Vali Toprak, “Belediyemizi ve Sayın Başkanımızı özellikle tebrik etmek istiyorum. Vatandaşlarımızı yormadan ev sahibi olmalarının yolunu açtılar. Okullarıyla, sağlık ocağıyla, sosyal donatıları ve iş merkezleriyle yaşamaya değer bir alan oluşturuyorlar. Konyamıza ve Meramımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.



“Şehirler dönüşürken, geleneklerimiz ve ilişkilerimiz dönüşmesin”


Böylesine güzel ve önemli bir projede Meramlılarla buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Konya Milletvekili ve Leyla Şahin Usta ise “Dönüşüm sayesinde oluşan yeni merkezler daha huzurlu ve güvenli mekanlar haline geliyor. Ama en büyük umudumuz bu yeni alanların bize geleneklerimizi ve eski komşuluk ilişkilerimizi unutturmaması. Şehirlerimizle birlikte adetlerimizde dönüşmemeli. İlişkilerimizi canlı ve diri tutmalıyız. Binalar büyüdükçe gönül bağımız ve komşuluk ilişkilerimizde büyümeli. Uluırmak Evleri şehrimize, Meramımıza hayırlı olsun. Allah, kazasız belasız anahtar teslim töreni yapmayı da nasip etsin” diye konuştu.



“Konya hızla dönüşüyor”


Şehirlerin çok hızlı bir büyüme içinde olduğunu belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da bu büyümenin yenileme ihtiyacı doğurduğunu kaydetti. Konya Belediyeleri olarak hızlı bir imar uygulaması ve kentsel dönüşüm projeleri yürüttüklerini ifade eden Altay, “Meram Belediyesi Meram’ın bir çok bölgesinde özellikle Şükran Mahallesi’nde önemli bir değişim dönüşüm gerçekleştiriyor. Bugünde Uluırmak Mahallesi’ndeki bu büyük projenin başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’ya bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Başarılı politikalar milyonları ev sahibi yaptı”


Konya’nın dünyaca ünlü ilçesi Meram’da, Uluırmak Evleri’nin temel atma törenine teşriflerinden dolayı Bakan Kurum’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, göreve geldikleri günden bu yana Meram’ın kronikleşmiş sorunlarının başında gelen konut sorununa kalıcı ve uzun soluklu projeler ürettiklerini ve bu projeleri bir bir hayata geçirdiklerini belirtti. AK Parti hükümetlerinin başarılı politikaları sonucu birçok vatandaşın ev sahibi olabilmesinin yolunun açıldığını hatırlatan Başkan Toru, “Özellikle dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik bu çabalar, milletimizden de olumlu karşılıklar alarak büyümüştür. Bizler de, Meram Belediyesi olarak, klasik belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra vatandaşlarımızın, günün ihtiyaçlarına göre şekillenen sağlıklı ve nitelikli ev sahibi olabilmeleri için belediyemizin tüm imkânlarını seferber ederek, göreve geldiğimiz günden itibaren çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Meram, tarihi dokusu ve coğrafi yapısı nedeniyle şehrimizde hizmet götürmenin en zor olduğu ilçelerimizden bir tanesidir. Uzun yıllardır biriken sorunların çözümü için 350 bin nüfuslu ilçemizde, 165 bin kişinin yaşadığı 59 mahallenin imar planlamasını yaptık. 4,5 yıl gibi kısa bir sürede, 25,5 milyon m’lik bir alanda 18. Madde imar uygulamasını gerçekleştirdik” diye konuştu.



“Meram, her yönüyle 2023’e şimdiden hazır”


1646 dairelik Uluırmak Evleri ile birlikte toplam 3 bin daire sayısına ulaşmanın sevincini Meramlılarla birlikte yaşadıklarını ifade eden Başkan Fatma Toru sözlerini şöyle sürdürdü; “Aksinne Mahallesi’nde 210 bin m, Şükran Mahallesi’nde 165 bin m, Uluırmak Saka, Fahrünnisa, Uluırmak Ali Hoca ve Ziya Barlas Mahallelerinde 270 bin m, Turgutreis ve Büyük Aymanas Mahallelerinde 540 bin m ve Küçük Aymanas Mahallesi’nde 200 bin m olmak üzere 1 milyon 400 bin m’lik bir alanda, 6126 konut ve iş yerinin yenilenmesi için 4500 malik ile anlaşılarak çalışmalar hız kesmeden sürdürülmektedir. Makamların, mevkilerin geçici olduğunun bilinciyle sadece milletimize hizmet etmenin onurunu dileyerek, hemşehrilerimizden gelen taleplerle projelerimizi şekillendirdik. Mahalle Muhtarlarımızla, mahalle sakinlerimizle bir araya gelerek, günün standartlarının da ötesini düşünerek, yarınlarımızı doğru şekillendirmek adına; insanımızın kültürüne, yaşam biçimine uygun projeleri halkımızın beğenisine sunduk. Geleceğin Meram’ını bugünden şekillendirdik. Meram, 2023 vizyonuna uygun siyasi, iktisadi ve sosyal alanlardaki her türlü atılıma şimdiden hazır olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum”


Konuşmalardan sonra 1646 daireden oluşan ‘Uluırmak Evleri’nin temeli dualarla atıldı. Temel atma törenine Bakan Murat Kurum’un yanı sıra AK Parti Konya Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Milletvekili Gülay Samancı, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Konya Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Meram Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti İl ve İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyeleri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Uluslararası Turan Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin yanı sıra 77 ülkeden bin 57 başvurunun yapıldığı ‘Kızılelma’ temalı festivalde; ülkemizden 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film yarıştı. Ege Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Türk Dünyası sinemasının tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Törene, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, EÜ üst yönetimi, yurt içinden ve dışından sanatçılar, yönetmenler, senaristler, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı. Fotoğraf ve resim sergileri törene renk kattı Ödül töreni öncesi Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanında; Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının “Sessiz Tanıklar Türk Boylarına Yolculuk” sergisi ile TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Resim Sergisi” ve “Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi” sanatseverle buluştu. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanatsal faaliyetler üretmek, sanatın gelişimine katkı sağlamak, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmek, tam akredite öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin toplumsal görevleri arasındadır. Bu bilinçten hareketle Türk dünyasının ortak değerlerini ve kültürel bağlarını vurgulayarak, bu bağların güçlenmesine katkıda bulunmak, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine katkıda bulunmak hedefiyle yola çıktığımız bu önemli organizasyonun henüz fikir aşamasında iş birliği talebinde bulunduğumuz bütün çevreler tarafından heyecanla karşılanarak sağlanan desteklerle bugünlere gelmesi sağlanmıştır” diye konuştu. “Festivalimizin geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” Bu tür bir festivale ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Budak, “Uluslararası Turan Film Festivali, uzun süren hazırlık aşamasının ardından iki gündür Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında uluslararası film yarışması, 3 Söyleşi, 2 Fotoğraf Sergisi, 7 Gösterim Seçkisi, 1 Resim Sergisi, 1 Konser, 1 Dans Gösterisi gerçekleştirildi. Festivale 77 ülkeden bin 55 başvuru yapıldı. Türkiye’den 158 Film, Azerbaycan 47 Film, Kırgızistan 31, Kazakistan 21, Özbekistan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi. Yapılan tüm başvurular alanlarında duayen jüri üyelerinden oluşan seçili kurullar tarafından incelendikten sonra dereceye girenleri belirlendi. Bugünkü ödül töreninde dereceye giren filmlere verilecek ödüllerin yanı sıra Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Sinema Sanatına Katkı Ödülü, İnsani Değerlere Katkı Ödülü gibi 13 ayrı kategoride özel ödüller de verilecek. Ödül alacak olan sanatçılarımızı şimdiden tebrik ediyorum. Ayrıca bu büyük organizasyonda bizlerle birlikte olan ve büyük desteklerini gördüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne, TÜRKSOY’a, çok kıymetli sergilerini bizlere açan Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığına ve festivalimize destek veren gerek ülkemizdeki gerekse Türk Dünyasındaki değerli kurumlarına şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Festivalimizin ileriki yıllarda da Türk Dünyasında genişleyerek geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” dedi. “Türk dünyasının zenginliğini arşivlerle ortaya koyuyoruz” Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bu etkinliğin, kültürün birleştiriciliği adına çok önemli bir program olduğunu ifade etmek istiyorum. Türk kültürü ve sanatının paylaşımı ve gelişimi adına düzenlenen bu festival son derece anlamlıdır. Bu programın bir paydaşı olarak Türk dünyasının zenginliğini çeşitli arşiv belgeleriyle ortaya koymaktan son derece bahtiyarız. Türkiye olarak dünyanın en büyük arşivlerine sahip olduğumuzu bilmenizi isterim. Festivalimize ev sahipliği yapan Ege Üniversitesine ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a, hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “Sinema ortak kültür mirasımızı gelecek nesillere taşıma noktasında en önemli araçlardan biridir. Bu etkinlik, Türk sinemasının çeşitliliğini yansıtmasının yanı sıra birliğimizi ve kardeşliğimizi bir kez daha tüm dünyaya gösterme fırsatı verdi. Festivalin gerçekleşmesine katkı sunan kurumlarımıza teşekkür ediyor, yarışan tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise, “Sinema, dertli insanın işidir. Sinema yapan insan derdini paylaşmak, yarasını göstermek ister. Filmini çektikten sonra da dertleşmek ister. Bu bakımdan festivaller de sinemacıların dertleştikleri yerlerdir. Özellikle uluslararası festivaller bizim için çok önemli. Turan Film Festivali de ilk yılından büyük bir başlangıç yaptı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi. Ödüller sahiplerini buldu Turan Film Festivali kapsamında ilk olarak prestij ödülleri verildi. İnsani Değerlere Katkı Ödülü Yönetmen Derviş Zaim ile Gönül Dağı dizi yapımcısı Ferhat Eşsiz’e, Kültürel Çeşitliliğe Katkı Ödülü TRT AVAZ kurumu adına TRT İzmir Bölge Müdürü Mevlüt Şahbaz’a, İnsan Haklarına Katkı Ödülü Karabağ-Azerbaycan Göç ve Mülteciler Bakanlığı Bakan Müşaviri Nesimi Nerimanov’a Toplumsal Duyarlılık Ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’e verildi. Sinema Sanatına Katkı Ödülünü sırasıyla; Azerbaycan Sinema Ajansı, Kazakfilm, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü adına Talant Osmanov, Özbekistan Kültür Bakanlığı Sinematografi Ajans Uluslararası İlişkiler Daire Koordinatörü Gofurjon Musaev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ve Oğuzhan Türkmen Film Stüdyosu adına Salisalih Bayramov aldı. Ege Üniversitesi 2024 Yılı Vefa Özel Ödülünü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin ve TRT Belgesel Kanal Koordinatörlüğü adına Koordinatör Ahmet Canbaz alırken, Genç Yetenek Ödülü Ruslan İbrahimli’ye, Teknoloji ve Sinema İlişkisi Ödülü 1453 Filmi ile Hamit Keleş’e, Medya Özel Ödülü Anadolu Ajansı adına İzmir Bölge Müdürü Ahmet Caner Baysal’a, Kültürel Hafıza Ödülü Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Yasin Yıldız’a, Kültürel Miras Ödülü Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a, TÜRKSOY Özel Ödülü ise Rejisör Alovov’a verildi. Festivalde yarışan filmlerde ise; Azerbaycan birinciliğini “Voice” filmi ile Zamin Mammadov, Kazakistan birinciliğini “Lullaby” filmi ile Dilshat Rakhmatullin, Kırgızistan birinciliğini “Hope” filmi ile Saule Mukanbetova, Özbekistan birinciliğini “Taste of Grapes” filmi ile Dmitriy Lebedev, Türkiye birinciliğini “Tradition” filmi ile Ali Rıza Bayazıt, Türkmenistan birinciliğini “Ümit” filmi ile İskender Muhammet Annamuhammedov, Uluslararası kategori birinciliğini ise “Goli’s Greatest Adventure/Iran” filmi ile Elika Mehranpoor aldı. Yöresel danslar ve şarkılar katılımcıları coşturdu Ödüllerin verilmesinin ardından festivale destek veren kurum ve sponsorların temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ekin Dans Topluluğunun “Zeybek Gösterisi”, Azerbaycan Sema Halk Dansları Topluluğunun “Azerbaycan Halk Müziğinden Potpuri”, “Göçebeler Kırgız Halk Dansı”, Kazakistan “Süyünbay Sazı” Folklor Topluluğu Dansçıları, Özbekistan Namangan Filartmonisi Müzik ve Dans Sanatçıları sahne aldı. Daha sonra tüm ülkelerin sanatçıları sahneye çıkarak Rektör Prof. Dr. Necdet Budak eşliğinde “Anayurdum” parçasını seslendirdiler. Festival tanıtım filminin de gösterildiği törenin sonunda, ödül alanlar, jüri ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.