GENEL - 11 Haziran 2019 Salı 12:26

Konya’da 3. yüzyıla dayanan tarihi ‘Antik Kent’ turizme kazandırılacak

A
A
A
Konya’da 3. yüzyıla dayanan tarihi ‘Antik Kent’ turizme kazandırılacak

Konya’nın Güneyindeki volkanik arazi üzerinde bulunan Kapadokya benzeri dokusu ile dikkati çeken ve haçlılardan yağmacılara kadar birçok topluma ev sahipliği yapan "Kral Yolu" üzerindeki "Kilistra Antik Kenti"nin önümüzdeki günlerde turizme kazandırılması bekleniyor.

Konya’nın Güneyindeki volkanik arazi üzerinde bulunan Kapadokya benzeri dokusu ile dikkati çeken ve haçlılardan yağmacılara kadar birçok topluma ev sahipliği yapan "Kral Yolu" üzerindeki "Kilistra Antik Kenti"nin önümüzdeki günlerde turizme kazandırılması bekleniyor.


Milattan önce 3’üncü yüzyılda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan "Kral Yolu" üzerindeki "Kilistra Antik Kenti" ziyaretçilerini uzun geçmişi olan bir tarihe çıkartıyor. İçerisinde kilise, sümbül büyük su sarnıcı, kiliseler, manastırlar, gözcü kuleleri, sığınaklar, antik yollar gibi yapılar bulunan "Kilistra Antik Kent" birçok topluma ev sahipliği yapmasıyla tarihte turizm merkezi olan yerler arasında yer alıyor. Kurtarma kazısı çalışmaları kapsamında temizlik, restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılan tarihi kentin, tanıtım çalışmaları ile kısa zamanda turizme kazandırılması bekleniyor.



“Kilistra karakol görevi yapıyordu”


Kilistra’nın milattan önce 3. yüzyıla kadar uzanan kayıtları olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Kilistra bölgesinde daha önceden Pagan inancına sahip olan insanların yaşadığı bir bölge. Bozkır yani Güneydeki İzora bölgesinden gelen yağmacılara engel olması için Hatunsaray’ı koruyan bir karakol bölgesidir. Tarihi yerleşim yerinin Antik Roma döneminden günümüze kadar birçok medeniyetin izlerini taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Fetullah Arık, "Bu bölgeden Beyşehir’e kadar giden bir hat var. Bu hat üzerinde tıpkı Kapadokya’da olduğu gibi volkanik tüflere oyulmuş yapılar içinde yaşamışlar. Belki de savunma amacıyla buraları kullanmışlar. Hristiyanlığın yaygınlaşmasıyla toplumların yerleşimleri biraz daha genişmiş hatta şuanda da yapıların çoğu oyma şeklinde olduğu görülüyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen "Mahzen-43” operasyonlarında; elebaşılığını Uğur Özgen’in yaptığı Organize Suç Örgütü üyesi 27 şüpheli yakalandı Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen "Mahzen-43” operasyonlarında; elebaşılığını Uğur Özgen’in (Cezaevinde) yaptığı Organize Suç Örgütü üyesi 27 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen "Mahzen-43” operasyonlarında; elebaşılığını Uğur Özgen’in (Cezaevinde) yaptığı Organize Suç Örgütü üyesi 27 şüphelinin yakalandığını açıkladı. "Ailelerimizin huzurunu kaçıran organize suç örgütlerine, çetelere milletimizin duası ve desteğiyle nefes aldırmayacağız" diyen Bakan Yerlikaya operasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Kocaeli merkezli İstanbul, Tekirdağ, Bitlis ve Aksaray olmak üzere 5 ilde düzenlenen “Mahzen-43” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, rüşvet, yağma ve 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu: 3 adet ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizlerle."