ÇEVRE - 18 Mayıs 2020 Pazartesi 10:36

Altınapa barajında avlanma denetimi

A
A
A
Altınapa barajında avlanma denetimi

Konya’da Altınapa Baraj gölünde sürdürülen denetimlerde takıldığı balıkçı ağ gözlerinden üreme devresinde olan çok sayıda balığın yanı sıra su kuşu, kaplumbağa ve kurbağalar da kurtarılarak suya tekrar bırakıldı.

Konya’da Altınapa Baraj gölünde sürdürülen denetimlerde takıldığı balıkçı ağ gözlerinden üreme devresinde olan çok sayıda balığın yanı sıra su kuşu, kaplumbağa ve kurbağalar da kurtarılarak suya tekrar bırakıldı.


Korona virüs salgını dolayısıyla alınan tedbirler çerçevesinde yürütülen sokağa çıkma yasağı olan günlerde de Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesinin koordinesinde Altınapa baraj gölünde kaçak avlanmaya karşı gerçekleştirilen denetim ve kontroller devam ediyor. Denetimlere Avrasya Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu ile Konya Amatör Olta Balıkçıları, Kara Avcıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAOBDER) üyesi gönüllüler de eşlik ediyor.


Ekipler, yıl boyu ticari avcılığın yasak olduğu baraj gölüne kaçak olarak balıkçı ağı sererek yasa dışı avlanmak isteyenlere karşı haftalardır gece gündüz demeden kesintisiz olarak denetimler yürütüyor. Üreme devresinde olması nedeniyle karnı havyarla dolu olan balıkları avlamak isteyenlerin serdiği metrelerce ağları baraj gölündeki su yüzeyinde bulup tekneye toplayan ekipler, sonrasında imha edilmek amacıyla ilgili kurumlara teslim etmek üzere kıyı kesime çıkarıyor.


Balıkçı ağları tekneye çekilirken ağ gözlerine takılan çok sayıda canlı olduğu belirlenen istilacı türler dışındaki sazan ve kadife balıkları da ağlardan kurtarıldıktan sonra tatlı sulara yeniden salınıyor. Gönüllüler, bazen uzun uğraşlar verdiği balıkları “kurban olduğum” sözleriyle ağlardan kurtardıktan sonra öperek tatlı sulara bırakıyor. Denetimlerde, balıkların yanı sıra ağlara takılan 1 su kuşu ‘bahri ile 1 kaplumbağa ve çok sayıda kurbağa da kurtarılarak yeniden ait olduğu yaşam sahası olan baraj gölü sularına bırakıldı.



900 metre balıkçı ağı kıyıya çıkarıldı


Baraj gölü yüzeyinde son iki günde, iki ayrı botla yapılan balıkçı ağı arama ve tarama çalışmalarında akarsuyun baraja döküldüğü Değirmenköy bölgesindeki sık ağaçlı ve çalılık alanda üç farklı bölgede tespit edilen balıkçı ağlarının sulardan çıkarıldığı, ele geçirilen 900 metrelik balıkçı ağının Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ile KOSKİ ekiplerine imha edilmek üzere teslim edildiği kaydedildi. Baraj gölündeki yasa dışı avlanmaya karşı denetimlerin bundan sonra da süreceği bildirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.