GENEL - 22 Ekim 2020 Perşembe 14:44

Konya’da yerel düzey masabaşı deprem tatbikatı yapıldı

A
A
A
Konya’da yerel düzey masabaşı deprem tatbikatı yapıldı

Konya’da Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yerel düzey masabaşı deprem tatbikatı yapıldı.

Konya’da Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yerel düzey masabaşı deprem tatbikatı yapıldı.


İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen tatbikata, video konferans yöntemiyle il koordinasyon kurulu üyeleri ile çalışma grubu yöneticileri katıldı. Yapılan tatbikatta deprem genel değerlendirilmesi ve kurum yöneticilerinin yaşanan depremle alakalı yapacakları çalışmaları ile iletişim ve koordinasyonun nasıl güçlendirileceği konuları konuşuldu.


Masabaşı tatbikatında ayrıca Konya Afet Müdahale Planı afet ve acil durumlara müdahalede ihtiyaç duyulacak tüm güç ve kaynakları yerel düzeyde planlamak, bu güç ve kaynakların olay bölgesine hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak gibi konular da ele alındı.


Programda konuşan Vali Vahdettin Özkan, Türkiye’de hükümet düzeyinde, afet öncesi ve sonrasında yapılacak planlamaların AFAD tarafından yürütüldüğünü söyledi. İçişleri Bakanı’nın koordinasyonunda AFAD’ın tüm birimleri kontrol altına aldığını ifade eden Vali Özkan, “Afet esnasında hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale etme, daha sonra da meydan gelen hasarları bertaraf etmek üzere bütün araçları etkin hale getirmek, iyi bir iletişim sisteminin kurulması ve etkin bir koordinasyonun sağlanması plan haline getirilmiş durumda. Daha önce muhtelif kurumlar tarafından yürütülen bu faaliyetler özellikle AFAD koordinasyoluğunda afetle mücadele planı yapıldı. Bu gerçekten bütün sektörleri kapsayan afet öncesindeki bütün riskleri analiz eden ve bu riskleri bertaraf edecek yol ve yöntemleri kendisinde barındıran bir plan” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Yağışlar barajların seviyesini yükseltti Türkiye’nin önemli su potansiyeline sahip kentlerinden Van’da yağışların etkisiyle barajlar tamamen doldu. Van ve çevresinde son yıllarda kuraklığın çok fazla hissedildiği bölgelerde mart ayı yağışları yüzleri güldürdü. Bu yıl mart ayındaki yağışlar 87 milimetre olarak ölçülürken 2003 yılında Mart ayındaki 84 milimetrelik yağış rekoru da kırıldı. Son 10 yıldır barajların yüzde yüz dolmadığı kentte, bu yıl mart ayı yağışları son 21 yılın rekorunu kırarak yüz güldürdü. “Yağışların bol olması hemen barajlardaki doluluk oranı kendini gösterdi” Geçtiğimiz yıllarda yağışların az olması sebebiyle Van Gölü havzasında bulunan barajlarda ciddi anlamda su kaybının yaşadığını ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Özellikle kışın bol kar yağışı ve ilkbahar ayında yağışların fazla olmasıyla beraber havzadaki barajların doluluk oranının arttığını görüyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Çünkü havzadaki akarsulardaki en büyük sorunlardan birisi debilerin düzensiz oluşu. Kış mevsiminde debiler yüksek, suya ihtiyaç olduğumuz dönem yaz mevsiminde debilerde ani bir düşüş meydana geliyor. Akarsuların üzerinde kurulan barajlar suyu depo ederek yaz mevsiminde ihtiyaç duyduğumuz suyu saklıyor. Yağışların bol olması hemen barajlardaki doluluk oranı kendini gösterdi. Özellikle Van Gölü’nün güneyindeki Zernek Barajı. Yine Karasu Çayı üzerinde kurulan Sarımemet Barajı, Sıhke Göleti ve Erciş ilçesinde bulunan Koç Köprü Barajı doluluk oranları son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bu durum uydu görüntülerinde de yansımış durumda. Uydu görüntülerine baktığımız zaman geçen yıllarla kıyaslanmayacağı kadar barajların doluluk oranının arttığını görüyoruz. Suyumuz bol diye bir durum söz konusu değil. Çünkü önümüzdeki aylarda yağışlar kesildiğini, buharlaşmanın artığını göreceğiz. Bu sebepten dolayı suyu idareli kullanmamız lazım. Çünkü Van Gölü’ne dökülen akarsular yalnızca tarımsal sulama için değil, gölden üremek için göç eden inci kefallerini de ilgilendiriyor. Ümit ediyoruz ki son 3-4 yıldır sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeyen inci kefallerinin üremesi bu sene sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Van Gölü’ndeki inci kefali stoğunda olumlu olumlu bir katkı sınar.