SPOR - 09 Mayıs 2022 Pazartesi 15:19

Başkan Altay: “2022 Konya açısından sporda ilklerin yaşanacağı bir yıl olacak”

A
A
A
Başkan Altay: “2022 Konya açısından sporda ilklerin yaşanacağı bir yıl olacak”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 15 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Konya Yarı Maratonu, 10 kilometre koşusu ve Halk Koşusu öncesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 15 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Konya Yarı Maratonu, 10 kilometre koşusu ve Halk Koşusu öncesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. 2022 yılının Konya açısından sporda ilklerin yaşanacağı bir yıl olacağına dikkat çeken Başkan Altay, “Hareketin Merkezinde Ol sloganıyla düzenlediğimiz Konya Yarı Maratonu hem bölgesel hem ulusal düzeyde oldukça ilgi görüyor. Konya’mızın ev sahipliğinde ilk kez gerçekleştirilecek dev organizasyon üç kategoride halka açık olacak. Maratonumuzda ilk 10’a giren yarışmacılarımız ödüllendirilecek” dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 15 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Konya Yarı Maratonu öncesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’ndeki toplantıda konuşan Başkan Uğur İbrahim Altay, Konya Modeli Belediyecilik anlayışı ile şehri her açıdan geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. 2022 yılının Konya açısından sporda ilklerin yaşanacağı bir yıl olacağına dikkat çeken Başkan Altay, “Ağustos ayında 56 ülkeden 3 binden fazla sporcuyu misafir edeceğimiz 5. İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yapacağız. Konya tarihinde bugüne kadar düzenlenmiş en önemli organizasyon olacak. Özellikle bu organizasyonun Konya’mızda yapılmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.



“Konya’mız tüm İslam coğrafyasının ilgiyle takip ettiği bir şehir olacak”


İslami Dayanışma Oyunları için yoğun bir hazırlık içinde olduklarını hatırlatan Uğur İbrahim Altay, “Türkiye’nin ilk olimpik veledromu tamamlanmak üzere. Yine Konya’mızın ilklerinden olacak tam olimpik yüzme havuzu tamamlandı. Kontrol aşamaları devam ediyor. Atletizm pistimiz tamamlandı. Diğer tesislerimizin yapımı da hızla devam ediyor. Bir taraftan da mevcut tesislerin bakım-onarım çalışmaları ve İslami Dayanışma Oyunları’na hazırlıkla ilgili süreçler bütün hızıyla devam ediyor. İnşallah Konya’mız bu önemli organizasyonda tüm İslam coğrafyasının ilgiyle takip ettiği bir şehir olacak. Konya bunu fazlasıyla hak ediyor” şeklinde konuştu.


Konya’nın 2022 Dünya Spor Başkenti ilan edildiğini, bununla ilgili de organizasyonlar düzenlediklerini hatırlatan Altay, “Bugünkü faaliyet de bunun bir başlangıcı olacak. Geçtiğimiz ay İtalya’nın Torino şehrinde Konya’mız Dünya Spor Başkentli ilan edildi. Bu da Madrid’ten sonra Avrupa’da ikinci, Türkiye’de de ilk kez bir şehir Dünya Spor Başkenti ilan edilmiş oldu. İnşallah bu vesileyle 2022 ve 2023 yılı Konya’mız adına sporla dolu bir yıl olarak tarihte yerini alacak” ifadelerini kullandı.


15 Mayıs’ta düzenleyecekleri Konya Yarı Maratonu ile Konya’da bir ilkin daha yaşanacağını aktaran Altay, bundan sonra her yıl Mayıs ayında bu organizasyonu düzenlemeyi planladıklarını söyledi. Organizasyonun sloganını “Hareketin Merkezinde Ol” şeklinde belirlediklerini kaydeden Altay, “Hem bölgesel hem ulusal düzeyde oldukça ilgi görüyor. 15 Mayıs saat 09.00’da başlayacak 21 kilometrelik Konya Yarı Maratonu, onunla eş zamanlı olarak 10 kilometre koşusu ve saat 13.00’de Halk Koşusunu düzenleyeceğiz. Konya’mızın ev sahipliğinde ilk kez gerçekleştirilecek dev organizasyon üç kategoride de halka açık olacak. Maratonumuzda ilk 10’a giren yarışmacılarımız ödüllendirilecek. Halk Koşusu da Konya tarihinde ilk olacak. Halk Koşusuna da tüm hemşehrilerimizi katılmaya davet ediyorum. 15 Mayıs’ta bazı yollarımız trafiğe kapatılmış olacak. Bu konuda anlayış bekliyoruz. Yayalar, bisikletliler ve araçlar trafiğin paydaşları. Onun için bu dönemde özellikle yürüyerek Konya’mızı temaşa etmek için önemli bir fırsat” dedi.


Türkiye’nin otizmli çocuklarla ilgili en geniş vakfı olan SOBE Vakfı’nın maratonun paydaşlarından olduğunu söyleyen Altay, “Bu işin bir sosyal faydasının olmasını da önemsiyoruz. Onun için maratonda kayıtlardan oluşacak gelir de SOBE Vakfımıza aktarılacak. Böylece vatandaşlarımız hem halk koşusunda Konya’mızın güzelliklerini görecek hem de otizmli çocukların hayatına bir ışık yakmış olacak. Bunu da en az maraton kadar önemsiyorum. İlk olacak bu maratonunun şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


Türkiye Spor Yazarları Derneği Konya Şube Başkanı Murat Dönmez, “Konya’nın bu sezon yaşayacağı spor aktivitelerinin tüm Türkiye’de tanınması noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Gelecek sezon spor başkenti, bu sene İslam Olimpiyatları var. Arkasından Konyaspor’un iyi bir ivme yakalayacağını düşünüyoruz. Bu avantajı iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.


Türkiye Atletizm Federasyonu Başkan Vekili Arif Alp Kılıç da, 15 Mayıs’ta yapılacak maraton etabının İslami Dayanışma Oyunları’nda da aynen koşulacağını, bu anlamda bir test yarışı olacağını ifade ederek, “Teknik ekibimiz gerekli sertifikaları tamamladığı için eminim ki her yıl 15 Mayıs’ta dünya bu parkuru kabul ettikten sonra artık herkes bunu uluslararası Konya Yarı Maratonu olarak bilecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.


Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Ay, “Konya dışındaki arkadaşlarla, tüm 81 ilde yaptığımız toplantılarda herkes şunu söylüyor: Spor başkenti için, İslam Oyunları için birçok ülkenin Konya’ya gelmesi ne demek biliyor musunuz? Şehirde birlik ve beraberlik doğacak. Bu gurur verici. Bunun için Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


SOBE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ak ise, “Bu organizasyonun anlamı ve SOBE’nin çalışmalarıyla benzerliği çok büyük. SOBE de alanında bir yürüyüş ve koşu içerisinde. Alana daha fazla nasıl katkıda bulunuruz arayışı içinde. Bu açıdan katılımcı sayısının fazla olması, bizim de hedef olarak işlerimizi daha ileriye götürmemizi sağlayacak. Konyalı hemşerilerimizi de bu açıdan buraya katılım sağlamaya davet ediyorum” diye konuştu.


Toplantıya Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdurrahman Şahin ile basın mensupları ve sporcular katıldı.



21 kilometre yarı maraton güzergahı


Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Mayıs’ta gerçekleştirecek 21 kilometrelik Konya Yarı Maratonu Mevlana Kültür Merkezi’nden başlayacak. Yarışmacılar Aslanlı Kışla Caddesi’ni 2,7 kilometrede tamamlayacak; U dönüşü ile 1,9 kilometre sonrasında sağa dönerek Fetih Caddesi’ne bağlanacak. 3,9 kilometrelik Fetih Caddesi’nde yarışacak katılımcılar sola dönüp Ankara Caddesi’ne girecek. Yaklaşık 2,3 kilometre sonra Alaaddin Bulvarı’na ulaşacak yarışmacılar sağa dönerek Meram yoluna doğru hareket edecek. Katılımcılar Meram etabının 3,4 kilometre mesafesinde Evliya Çelebi Parkı önünden U dönüşü yaparak bitişe doğru ilerleyecek. 2,3 kilometre sonra Konya Orduevi önünden sağa dönülecek yarış, eski Konya Stadyumu akabinde Atatürk Anıtı ile devam edecek. Sola dönüş ile Konya’nın yoğun caddelerinden Zafer Meydanı’na giriş yapacak yarışmacılar; Alaaddin Bulvarı, Mevlana Müzesi ve Mevlana Kültür Merkezi’ne ulaşarak yarışmayı noktalayacak.



10 kilometre koşusu güzergahı


Mevlana Kültür Merkezi’nden başlayacak 10 kilometre koşusunda da yarışmacılar 3 farklı noktadan dönüş yapacak. Başlangıç noktasından ilk dönüş yaklaşık 700 metre sonra gerçekleşirken; Fetih Caddesi üzerinden yarışta tempo hız kazanacak. 4 kilometrelik Fetih Caddesi koşusu sonrası sola dönüş ile Ankara Caddesi’ne bağlanacak yarışmacılar Beşyol’den geçip yaklaşık 2,3 kilometre sonra Alaaddin Bulvarı’na ulaşacak. Alaaddin Bulvarı’nı dönecek yarışmacılar Mevlana Caddesi’ne giriş yapacak. Burada Mevlana Müzesi’nin yanından geçecek yarışmacılar İstiklal Harbi Şehitlik Abidesi’ni geçip yaklaşık 2 kilometre sonra yarışı tamamlayacak.



Halk koşusu güzergahı


Kayıtları ücretsiz olacak Halk Koşusu, 2,7 kilometre olacak ve Alaaddin Bulvarı üzerinden başlayıp tamamlanacak. Başlangıçtan sonra Atatürk Caddesi üzerinden Zafer Meydanı’na giriş yapacak yarışmacılar Atatürk Anıtı önündeki bulvardan sağa dönüp Sultan Cem Caddesi istikametine geçecek; Zindankale Katlı Otoparkı önünden geçip 600 metre sonra yarışı tamamlayacak. Konya Yarı Maratonu için kayıtlar “konyayarimaraton.com” adresinden yapılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.