YEREL HABERLER - 31 Mart 2014 Pazartesi 17:05

Tüik Konya’nın Dış Ticaret İstatistiklerini Açıkladı

A
A
A
Tüik Konya’nın Dış Ticaret İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü Dış Ticaret İstatistikleri'nden “2014 Şubat ayı Konya’nın Dış Ticareti ” konusunda bir basın bülteni hazırladı.
2014 Şubat ayı itibarıyla Konya’dan 123 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada: “İhracat değeri bir önceki yılın aynı ayına göre (105 milyon dolar) yüzde 16,9 artış göstermiştir. Konya’da 2014 Şubat ayında en fazla ihracat 20 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeyi 6,5 milyon dolar ile Almanya ve 6,2 milyon dolar ile Rusya Federasyonu izlemektedir. 2013 Şubat ayında ise en fazla ihracat 17,8 milyon dolar ile Irak’a yapılmıştı. Bu ülkeyi 7,5 milyon dolar ile Bulgaristan ve 6,4 milyon dolar ile Almanya izlemekteydi. 2014 Şubat ayında Konya’dan yapılan ihracat içerisinde en büyük pay 15,8 milyon dolar değeri ile motorlu kara taşıtlarının motorlarıyla ilgili parça ve aksesuarlarına aittir. Bu değeri 8,7 milyon dolar ile gıda, içecek ve tütün işleyen makineler ve 8,0 milyon dolar ile pompa, kompresör, musluk ve vana izlemektedir. 2013 Şubat ayında Konya’dan yapılan ihracat içerisindeki paylara bakıldığında 16,4 milyon dolarlık değeri ile motorlu kara taşıtlarının motorlarıyla ilgili parça ve aksesuarları ilk sırada gelirken, bu değeri 8,4 milyon dolar ile demir-çelik dışındaki ana metal sanayi ve 6,1 milyon dolar ile gıda, içecek ve tütün işleyen makineler izlemekteydi” denildi.
"ŞUBAT AYI İTİBARI İLE KONYA’NIN TOPLAM İTHALATI 125 MİLYON DOLAR"
TÜİK'in açıkladığı ithalat verileri ise şöyle: “2014 Şubat ayı itibarıyla Konya’da 125 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirilmiştir. İthalat değeri bir önceki yılın aynı ayına göre (98 milyon dolar) yüzde 27,4 artış göstermiştir. 2014 Şubat ayında en fazla ithalat 33,2 milyon dolar ile Çin’den gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeyi 12,0 milyon dolar ile ABD ve 10,9 milyon dolar ile Rusya Federasyonu izlemiştir. 2013 Şubat ayında ise en fazla ithalat 14,74 milyon dolar ile Kazakistan’dan yapılmıştı. Bu ülkeyi 14,67 milyon dolar ile Rusya Federasyonu 13,4 milyon dolar ile Çin izlemektedir. Konya’da 2014 Şubat ayında yapılan ithalat içerisindeki paylara bakıldığında 17 milyon dolarlık değeri ile tahıl ve başka yerde sınıflandırılmamış bitkisel ürünler ilk sırada yer almaktadır. Bu değeri 15,3 milyon dolar ile sentetik kauçuk ve plastik hammaddeler, 13,4 milyon dolar ile başka yerde sınıflandırılmamış elektrikli teçhizat izlemektedir. 2013 Şubat ayında yapılan ithalat içerisinde en büyük pay 25,1 milyon dolarlık değeri ile tahıl ve başka yerde sınıflandırılmamış bitkisel ürünlere aitti. Bu değeri sırasıyla 14,8 milyon dolar ile demir-çelik dışındaki ana metal sanayi ve 11,4 milyon dolar ile sentetik kauçuk ve plastik hammaddeler izlemekteydi”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.