YEREL HABERLER - 14 Nisan 2014 Pazartesi 15:37

Karatay’da Fidanlar Toprakla Buluştu

A
A
A
Karatay’da Fidanlar Toprakla Buluştu

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi öğrencileri 800 fidanı toprakla buluşturdu.
KTO Karatay Üniversitesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve Karatay Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği fidan dikim töreni, Karşehir Caddesi Kardelen Sokak'taki 26 bin metrekare alanda yapıldı.
Konya Valisi Muammer Erol’un da katıldığı törende konuşan KTO Karatay Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Topluluğu Başkanı Ahmet Navruz, geleceğe güzel bir dünya bırakmak istediklerini söyledi. Navruz, “Bize teslim edilenden daha güzel bir dünya bırakmanın bizim görevimiz olduğunu düşündük. Hem eğlenelim hem de insanlığa katkımız olmasını isteyerek bu programı düzenledik” dedi.
Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, bir fidan olarak gördükleri öğrencilerin kendi yetiştirdikleri fidanları toprakla buluşturacak olmalarının anlamlı olduğunu söyledi.
Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, 10 yılda ilçedeki ağaçlandırılmış alan miktarının 6 kat arttığını belirterek, “2004 yılında ilçemizde 470 bin metrekare olan ağaçlandırılmış alan miktarı şuan 3 milyon metrekareyi geçmiş durumda. İlçemize bağlanan yeni mahallelerde de asgari 10 bin metrekare alanları ağaçlandıracağız” diye konuştu.
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak ise, son yıllarda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin yeşil alan ve orman kazanımı çalışmalarının sevindirici olduğunu ve bu çalışmalara katkı sağlamak için uğraştıklarını kaydetti. Rektör Torlak, “Ama biz inanıyoruz ki, bu noktanın çok daha ilerisine geçmemiz gerekiyor. Öğrencilerimizin öncülük ettiği bu programda bu etkinliğin çok daha ileriye gideceğini görüyoruz. Öğrencilere tavsiyem, gerek kendileri gerekse daha sonradan gelecek öğrenci arkadaşlarımıza bu alanın bakımı ve gelişmesi konusunda da nasihatlerini yapmalarını. Böylece 1001 emekle ortaya çıkan ağaçlarımız ve ormanlarımızda bakımsız kalmayacak. Daha da güzel hale gelecek” şeklinde konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya’nın konuşmasının ardından ilk fidanı Konya Valisi Muammer Erol ve diğer protokol mensupları birlikte toprakla buluşturdu. Öğrenciler ve törene katılanlar da 26 bin metrekare alanda 800 fidanı toprağa ekti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de oyun konsolu hırsızlığı kamerada: "Arabamı çekip geleceğim" diyerek kaçtı Sultangazi’de bir oyun salonuna müşteri kılığında giren şüpheli, işyeri sahibinin dalgınlığından yararlanıp 3 bin 500 lira değerindeki oyun konsolunu çaldı. Telefon ile konuşuyor gibi yapan hırsız, daha sonra ise "aracımı çekip geleceğim" diyerek hızla işyerinden uzaklaştı. Olay anı ise işyerine ait güvenlik kamerasına yansıdı. Olay dün saat 12.00 sıralarında Cebeci Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, müşteri kılığında oyun salonuna gelen şüpheli, önce içeride dolanmaya başladı. Ardından ise işyeri sahibinin misafiri ile ilgilenmesini fırsat bilerek, farklı bir masada bulunan oyun konsolunu çalıp, montunun cebine sakladı. Daha sonra ise telefonla görüşüyormuş gibi yapan şüpheli, "aracımı çekip geleceğim" diyerek hızla kaçtı. Yaşanan olayı anlatan işyeri sahibi İsmail Çarkı, "Sabah dükkanımı açtım ve temizlik yaptım. Misafirim gelmişti mutfakta ona kahve yapıyordum. O sırada arkadaş geldi ve oyun oynamak istediğini söyledi. Masayı açtım daha sonra lavaboyu sordu gösterdim. Ben tekrar mutfağa misafirim ile ilgilenmek için geçtiğimde lavabodan çıkıyor, kolonun arkasından bana bakıyor. Daha sonra ise oyun oynamaya oturur gibi yapıp koşarak geliyor ve buradan konsolu alıyor montunun cebine koyuyor. Sonra telefon ile görüşüyor gibi yapıyor, daha sonra ise aracını olduğu yerden çekmesi gerektiğini ve tekrar geri geleceğini söyleyip çıktı ve gitti. Bende o ara fark etmedim misafirim olduğu için. Sonradan fark ettim ve kameraya baktım. 3 bin 500 TL civarında maddi değeri var" dedi. Olay anı kamerada Oyun salonuna müşteri kılığında giren şahıs 3 bin 500 TL değerindeki oyun konsolunu çalarken, o anlar işyerine ait güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde oyun salonuna gelen hırsızın, işyeri sahibinin dalgınlığından yararlanıp konsolu alıp montunun cebine sakladığı, ardından ise telefonla görüşüyormuş gibi yaparak, aracını çekme bahanesi ile hızla işyerinden ayrıldığı görülüyor.
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.