SPOR - 18 Mayıs 2025 Pazar 17:16

4. Uluslararası Konya Yarı Maratonu Türkiye’den ve dünyadan sporcuları buluşturdu

A
A
A
4. Uluslararası Konya Yarı Maratonu Türkiye’den ve dünyadan sporcuları buluşturdu

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "4. Uluslararası Konya Yarı Maratonu" 37 ülkeden binlerce sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi.


Selçuklu Otizmli Bireyler Vakfı (SOBE), Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD MERAM) ile Karatay Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi ile birlikte gerçekleştirilen organizasyona; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmer Karadağ, SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak, DOSD Meram Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu ve Karatay Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi yetkilileri katıldı. Kışla Caddesi üzerinde kurulan başlangıç ve bitiş çizgisinde saat 09.00’da 21 kilometrelik Uluslararası Yarı Maratonun ve 10 kilometrelik yol koşusunun startı verildi.



Uğur İbrahim Altay: "Maraton her yıl büyüyerek gelişiyor"


Coşkulu şekilde verilen startın ardından maratonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarihi günlerinden birini yaşadığını ifade ederek, "37 ülkeden, 65 şehirden çok yoğun bir katılımcımız var. İnşallah gelecek yıl da Mayıs ayı içerisinde 5’inci yarı maratonumuzu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Her yıl büyüyerek gelişiyor" dedi.



"Etkinliğin en önemli özelliği sosyal sorumluluk projesi olması"


Konya Yarı Maratonu’nun en önemli özelliklerinden birisinin de çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu kaydeden Başkan Altay, "Selçuklu Belediyemizin SOBE Vakfı, Meram Belediyemizin DOSD Vakfı ve Karatay Belediyemizin Alzheimer Merkezi ile birlikte düzenliyoruz. Gençlerimizin ilgisi çok yoğun, misafirlerimiz çok mutlu. Biz de Konya’nın kadim sokaklarında böyle güzel bir etkinlik düzenlemekten büyük bir keyif alıyoruz. Tüm sporculara başarılar diliyor, emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Partnerlerimiz olan Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Atletizm Federasyonumuza ve vakıflarımızın değerli temsilcilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



Ahmer Karadağ: "Konya, Türk sporuna ve Türk atletizmine çok büyük destek veriyor"


Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmer Karadağ, federasyon olarak yarışmanın Konya’da düzenlenmesinden çok memnun olduklarını belirterek, "4’üncüsü olmuş ama sanki 40’ıncısı yapılıyormuş gibi. Çok büyük bir kalabalık var. Ulusal ve uluslararası katılım üst düzeyde. Biz de federasyon olarak önemli sporcularımızın bu yarışa iştirak etmesini sağladık. Bununla beraber Yarı Maraton Türkiye Şampiyonası Süper Ligi Kulüplerarası Finali’ni de burada yapmaya karar verdik. İyi ki burada yapmışız, gerçekten böyle güçlü bir katılım oldu. Konya kadim bir şehir olarak Türk sporuna ve Türk atletizmine çok büyük destek veriyor" diye konuştu.



Hasan Kılca: "Her yıl büyüyerek gelişen bir maratona şahitlik ediyoruz"


Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, her geçen gün büyüyerek gelişen bir maratona şahitlik ettiklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:


"İnşallah önümüzdeki yıl katılımcı sayısının daha da yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Bu maratonun bir özelliği de sosyal sorumluluk projesi olması. Belediyelerimizin sosyal sorumluluk projelerinin iş birliğiyle düzenleniyor. Oralardan da katılımcılarımız var. Bu vesileyle sosyal sorumluluk projesi de yerine getirilmiş oluyor. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum."



Mustafa Kavuş: "İnşallah daha nice yıllarda bu spor etkinliklerinde buluşmak dileğiyle"


Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, maratonun bir şenlik havasında gerçekleştiğini belirterek, "Konya zaten bir spor şehri. Belediyelerimizin açtığı tesisler, yaz spor okullarında ve kış spor okullarında, yine hem SOBE hem DOSD MERAM hem de Karatay Alzheimer Merkezi’mizle beraber o engel grubunda olan vatandaşlarımız, çocuklarımızdan da sporcular yetiştiriyoruz. Spor, sadece yılın belli zamanlarında yapılan bir etkinlikten ziyade artık hayat biçimi haline geldi. Hem güzel bir etkinlik hem güzel bir yardımlaşma örneği. İnşallah daha nice yıllarda bu spor etkinliklerinde buluşmak dileğiyle. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve tüm ekibine de teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.



Vakıf başkanlarından Başkan Altay’a teşekkür


SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak, Konya Yarı Maratonu’nda olduğu gibi kitlesel farkındalık çalışmalarının çok önem arz ettiğini belirterek, "Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza, katılımcılarımıza, bizim gönüllü koşu takımlarımıza teşekkür ediyorum, devamını diliyorum" diye konuştu.


DOSD Meram Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu da Konya Yarı Maratonu’nun şehre büyük katkı sağladığını kaydederek, "Bu maraton Konya’nın sporuna, kültürüne katkı sağladığı gibi bizim gibi vakıfların; SOBE, DOSD MERAM ve Karatay Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ne de maddi, manevi çok büyük katkılar sağlıyor. Başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.



Sporcular Konya’nın tarihi güzellikleri eşliğinde koştu


Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ve büyük coşkuya sahne olan Uluslararası Konya Yarı Maratonu’na Türkiye ile birlikte 37 ülkeden 5 bin atlet; otizm, down sendromu ve alzheimer farkındalığına dikkat çekmek için koştu. Katılımcılar, Konya’nın tarihi ve kültürel güzellikleri eşliğinde parkuru tamamlarken, şehrin dört bir yanında maraton heyecanı yaşandı.



Dereceye giren sporculara ödülleri verildi


Kıyasıya mücadelenin yaşandığı 10K ve 21K koşularında dereceye giren sporcular için Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi otoparkında oluşturulan etkinlik alanında ödül töreni düzenlendi. Sporculara ödülleri Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve protokol tarafından takdim edildi.



Yarışlarda ilk üçe giren isimler


21 kilometre erkekler yarışında 01:04:28’lik derecesiyle Kenyalı atlet Elijah Tirop Serem birinci olurken; 01:04:46’lık derecesiyle Türkiye’den Ramazan Baştuğ ikinci; 01:05:05’lik derecesiyle yine Kenya’dan Laban Kipkemboi ise üçüncülük sevinci yaşadı. 21 kilometre kadınlar yarışında 01:16:54’lük derecesiyle Kenyalı atlet Eunita Chepchumba kürsüde birinci basamağa çıkarken; 01:17:14 ile Türkiye’den Dilek Öztürk ikinci; 01:17:37’lik derecesiyle Etiyopya’dan Meseret Yrdaw üçüncü oldu. 10 kilometre erkekler yarışında; 00:31:54’lük derecesiyle Ersin Tekal birinci, 00:32:07 ile İbrahim Karateker ikinci; 00:32:14’lük derecesiyle Serhat Damar da üçüncü oldu. 10 kilometre kadınlar yarışında ise; 00:35:35’lik derecesiyle Burcu Subatan Belir birinci; 00:35:47 ile Sümeyye Erol ikinci; 00:35:52’lik derecesiyle Yonca Kutluk ise üçüncü oldu.



Yarı maraton coşkusu Halk Koşusu ile sona erdi


4. Uluslararası Konya Yarı Maratonu, sabah koşulan 10K ve 21K koşularının ardından saat 13.30’da binlerce kişinin katıldığı Halk Koşusu ile tamamlandı. Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda başlayıp biten koşuya AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediye başkanları, Konya protokolü ve her yaştan binlerce Konyalı sporsever katıldı.



"Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum"


Halk koşusunda konuşan Başkan Altay, 4. Uluslararası Konya Yarı Maratonu ile insanları spora teşvik etmeyi amaçladıklarını dile getirerek, "Halk koşusunu vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. Burada amaç insanları spora teşvik etmek, sağlık için hareket etmelerini sağlamak. Bir taraftan da yolların sadece araçlara ait değil yayalara da ait olduğunu, şehrin sahibinin yayalar olduğunu bir kez daha kamuoyuna hatırlatmak. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. 4. Yarı Maratonu’muz çok güzel ilerliyor, inşallah beşincisi çok daha güçlü olacak. Konya’mız adına güzel bir etkinlik oldu. Biz de protokol üyeleri olarak nefesimiz yettiğince devam ediyoruz. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.



İbrahim Akın: "Vatandaşlarımızın bu kadar yoğun ilgi göstermesi memnuniyet verici"


Konya Valisi İbrahim Akın da organizasyona yoğun bir katılım sağlandığına değinerek, "Tüm vatandaşlarımıza sağlık için sporun neden önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Konya’mızda dördüncüsü düzenlenen bu yarışta vatandaşlarımızın bu kadar yoğun ilgi göstermesi de bu açıdan memnuniyet verici. Katılım sağlayan, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Tüm hemşehrilerimize sağlıklı, spor dolu günler diliyoruz" diye konuştu.


Konya’ya çeşitli ülkelerden ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelerek maratona katılan sporcular da böyle güzel bir etkinlik vesilesiyle Konya’da bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.


10 Kilometre Koşusu ve 21 Kilometre Koşusu’nun kazananları ile ilgili detaylı bilgiye "konyayarimaraton.com" adresinden ulaşılabiliyor.



4. Uluslararası Konya Yarı Maratonu Türkiye’den ve dünyadan sporcuları buluşturdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Avrupa Taekwondo şampiyonu yine Türkiye Türkiye, Avrupa Taekwondo Şampiyonası’nda 3 altın, 2 gümüş, 3 bronz olmak üzere 8 madalya kazanarak şampiyon oldu. Türkiye, 2022 ve 2024’ten sonra üst üste 3. kez Avrupa’nın zirvesine çıkmayı başardı. Avrupa Taekwondo ve Para Taekwondo Şampiyonası’nın son gününde milli sporcular 5 madalya kazandı. Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen şampiyonanın dördüncü ve son gününde taekwondoda 4, para taekwondoda ise 2 sıklette müsabakalar yapılırken, 8 milli sporcu madalya mücadelesi verdi. Milli sporcular son günde, 1 altın, ve 4 bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazandı. Milli taekwondocu Elif Sude Akgül kadınlar 49 kiloda Avrupa şampiyonu olmayı başardı. +73 kiloda Nafia Kuş Aydın da bronz madalya kazandı. Para taekwondoculardan erkekler +80 kiloda Adem Arda Özkul ve Osman Ertürk ile kadınlar +65 kiloda Fatma Nur Yoldaş da bronz madalya elde etti. Türkiye, Avrupa’nın zirvesinde Türkiye dört gün süren şampiyonayı, 6 altın, 4 gümüş ve 12 bronz olmak üzere toplamda 22 madalyaya ile tamamladı. Taekwondoda 3 altın, 2 gümüş, 3 bronz olmak üzere 8 madalya eden Türkiye genel sıralamada Avrupa şampiyonu oldu. Türkiye, 2022 ve 2024’ten sonra üst üste 3. kez Avrupa’nın zirvesine çıkmayı başardı. Türkiye, 27. kez düzenlenen Avrupa şampiyonalarında toplamda 9. kez takım halinde şampiyon oldu. Türkiye kadın takım olarak da kürsünün en üst basamağında yer aldı. Türkiye, 1976 yılından bu yana yapılan Avrupa şampiyonalarında toplamda 66 altın madalyaya ulaşarak 64 madalyada kalan İspanya’yı geride bıraktı ve bu alanda da ilk sıraya yerleşti. Para taekwondocular ise şampiyonayı 3 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 14 madalya ile tamamladı. 2022 ve 2024’te takım halinde şampiyon olan Türkiye, bir kez daha Avrupa’nın zirvesine çıktı. Para taekwondocular hem kadın hem erkek takım olarak da şampiyonluğu elde etti. Millilerin kazandığı madalyalar şöyle: Altın: Elif Sude Akgül (Taekwondo 49kg), Merve Dinçel Kavurat (Taekwondo 53kg), Berkay Erer (Taekwondo 68kg), Mahmut Bozteke (Para Taekwondo 63kg), Yusuf Yünaçtı (Para Taekwondo 70kg),Gamze Özcan (Para Taekwondo 57kg) Gümüş: Emine Gögebakan (Taekwondo 46kg), Sude Yaren Uzunçavdar (Taekwondo 73kg), Nurcihan Ekinci Gül (Para Taekwondo 47kg), Meryem Betül Çavdar (Para Taekwondo 52kg) Bronz: Hatice Kübra İlgün (Taekwondo 57kg), Nafia Kuş Aydın (Taekwondo +73kg), Enes Kaplan (Taekwondo 58kg), Büşra Emire (Para Taekwondo 47kg), Tuana Çelik (Para Taekwondo (57kg), Zehra Orhan (Para Taekwondo 65kg), Fatma Nur Yoldaş (Para Taekwondo +65kg), Ali Can Özcan (Para Taekwondo (58kg), Hamza Tarhan (Para Taekwondo (58kg), Emre Bulgur (Para Taekwondo 80kg), Adem Arda Özkul (Para Taekwondo +80kg), Osman Ertürk (Para Taekwondo +80kg)
Düzce Kurbanlıklarda stres, besleme ve ayak sağlığına dikkat DÜZCE(İHA) – Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, kurbanlıkların strese maruz bırakılmadan geçireceği süreç hayvan refahı, etin kalite ve dayanma sürelerini pozitif etkileyeceğini söyledi. Veteriner Hekim Şerif Ali Karanfil, kurbanlıkların beslenme ve bakımının önemli olduğunu belirterek "Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlıklarımızın seçim, bakım, besleme ve barınma konuları daha bir önem arz etmektedir. Zira bakım, besleme ve barınma konularındaki uygun olmayan şartlar tedavi amaçlı ilaç kullanımını zorunlu hale getirebilir. Gıda olarak değerlendireceğimiz kurbanlıklarımız için artık ilaç kullanım seçeneklerimiz iyice daralmaktadır. Kurban bayramına yaklaştığımız bugünlerde gıdada yasal arınma süresi uzun olan ilaçları kullanamayacak olmamız nedeniyle hastalıkların tedavi şansı azalacaktır. Kalan süreyi doğru yönetip değerlendirmek noktasına odaklanmalıyız. Öncelikle sağlıklı hayvanları seçmeliyiz. Dış bakıda ağız-burun akıntısı olmayan tüyleri parlak, yarasız, bakışlar canlı bir Veteriner Hekim muayenesinden geçmiş raporlu olan hayvanlar alınmalı. Yeni alınan hayvanlar alınan ortamda tutulmalı ya da aynı ortam şartları oluşturmalı ki solunum ve sindirim sorunları yaşamayalım. Hayvanları bakıp beslediğimiz ortamlarda hava cereyanı olmamalı, ahırlar iyi havalandırılmalı. Damızlık değeri olan dişi hayvanlarımızı kurban etmemeli, damızlık değeri olmayan ya da kaybetmiş dişi hayvanların gebelik kontrolleri yapılıp kurban vesilesi ile kurbanlığa ayrılıp verimli hayvanlarımızın sayısı artırma fırsatı olarak süreç değerlendirilmeli. Su baskınları yaşadığımız şu günlerde, sel ve su baskını yaşanan araziden hayvanlarımıza gıda amaçlı ot gibi gıda maddelerini tedarik ederken çok dikkatli olmalı, uzman desteği alınmalı, mümkün ise bu alanlardan istifade edilmemeli. Zira bu alanların ortamda yıllarca canlılığını devam ettiren sporlu bakterilerle ki bunlar hayvanlardan insanlara geçen zoonoz dediğimiz hastalık etkenleri bulaşık olabileceği hatırda tutulmalı. Kurbanlık beslemenin son ayında önerdiğimiz yüksek enerjili yemler, aynı zamanda tırnak ve ayak problemlerinin artması için zemin oluşturmaktadır. Zira bu enerji yemleri (arpa, buğday mısır gibi) hayvanlarımızda gizli asidoz dediğimiz beslenme hastalığını oluşturmakta, tırnaklarda Laminitis dediğimiz yangıyı oluşturup hassasiyet ve ağrılı yaralar oluşturmaktadır. Bu problemlerin görülmeye başladığı hayvanlarımızda veteriner hekim kontrolünde ya da danışmanlığında gıdada kalıntı yapmayan fosfor ve E vitaminleri kullanılıp, çayır ve yonca gibi kaba yem oranı rasyonda artırılmalı, yemek sodası diye bildiğimiz sodyum bikarbonat ilave edilmeli, tırnaklara tazyikli soğuk su tutulmalı ki ilaç kullanmak zorunda kalınmasın. Strese maruz bırakılmadan geçirilecek bu süreç hayvan refahı, etin kalite ve dayanma sürelerini pozitif etkileyecektir. Patojen mikroorganizmalar ve tıbbi ürünlerle kirlenmemiş gıdaların kurban sürecinde sofralarımız ya da ikramlılarımızda bulunması, bereketli kurbanlıkların arzı temennimizdir" ifadelerinde bulundu.