ÇEVRE - 22 Mart 2025 Cumartesi 12:48

Başkan Altay’dan 22 Mart Dünya Su Günü’nde anlamlı çağrı: "Su tasarrufu için hemen bugün harekete geçmek zorundayız"

A
A
A
Başkan Altay’dan 22 Mart Dünya Su Günü’nde anlamlı çağrı: "Su tasarrufu için hemen bugün harekete geçmek zorundayız"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle su israfı konusunda bir kez daha önemli uyarılar yaptı.


22 Mart Dünya Su Günü’nün, suyun hayati öneminin bir kez daha hatırlanması ve ortak bir bilinç oluşturulması için önemli bir fırsat olduğunu belirten Başkan Altay, "Konya olarak, Türkiye’nin en büyük coğrafyasında tarımın ve sanayinin can damarı olan nadide bir şehirde yaşıyoruz. Ancak dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliği ve kuraklık tehdidi giderek büyüyor. Konya’mız da bu tehditten en fazla etkilenecek şehirlerin başında geliyor" dedi.


Yağış miktarlarının azalması ve bilinçsiz su tüketiminin Konya’nın geleceğini ciddi şekilde tehdit eden sorunlar haline geldiğini hatırlatan Başkan Altay, konuşmasına şöyle devam etti: "Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ olarak su kaynaklarımızı korumak ve yarınlarımıza daha temiz, daha sürdürülebilir bir su düzeni bırakmak için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yağışların mevsim normallerinin altında seyrediyor olması barajlarımızdaki su seviyesini olumsuz etkiledi. Bizler şehrimizi susuz bırakmamak için gerekli tüm önlemleri alıyor, çalışmaları yapıyoruz ama şehrimizde suyun bilinçli kullanılmasını sağlamak zorundayız. Hepimizin tasarrufa riayet etmesi büyük önem taşıyor."



"Suyun israf edilmemesi konusunda herkese büyük sorumluluk düşüyor"


Şehrin yarınları için su kullanımı konusunda bazı tedbirleri hayata geçirmek zorunda kaldıklarını kaydeden Başkan Altay, bu çerçevede KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün içme suyunun farklı amaçlarla kullanımını yasakladığını hatırlattı. Suyun israf edilmemesi konusunda herkese büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yapan Başkan Altay, "Evlerimizde, iş yerlerimizde, tarım ve sanayi alanlarında suyun tasarruflu kullanılması için hep birlikte harekete geçmeliyiz. Bilinçsiz sulama, gereksiz su tüketimi ve sürekli akan musluklar geleceğimizin çalınan kaynaklarıdır. Bu vesileyle, tüm Konyalı hemşehrilerimi bir kez daha suyu bilinçli kullanmaya davet ediyorum. İşi şansa bırakacak lüksümüz yok, su tasarrufu için hemen bugün harekete geçmek zorundayız. Suyun bereketiyle dolu, bilinçli ve tasarruflu bir gelecek diliyorum" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta sel alarmı: Önlemler üst seviyeye çıkarıldı Tokat’ta muhtemel sel ve su baskınlarına karşı düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından açıklama yapan Tokat Valisi Abdullah Köklü, bazı köylerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirterek vatandaşlara dere yatakları ve riskli bölgelerden uzak durmaları çağrısında bulundu. Tokat Valiliği koordinasyonunda Tokat AFAD İl Müdürlüğünde Turhal ilçesi sel-su baskını koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıya il protokolü ve kurum amirleri katıldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Abdullah Köklü, "Bugün de internet sitelerimizden, sosyal medya valilik hesaplarından bahsettiğimiz gibi önlemlerimizi alıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya tekrar davet ediyorum. Burada olan bu afete hazırlıklı olmak. Afete hazırlıklı olmak demek önceden önlem almak demek. Bu sene gerçekten son 60 yılın en kuvvetli yağışlarını yaşadık. Bu yağışlar nedeniyle ilgili kurumlarla toplantısını yaptık. Tokat Valiliği ve tüm kurumlar olarak bölge müdürlerimizle burada sağ olsunlar geldiler. Hazırız inşallah. Hep beraber el birliğiyle atlatmayı ümit ediyoruz. Bazı köylerimizi önleme amaçlı tahliye ettik. Tabii ki bu vatandaşlarımızın can güvenliğini temin etmek için aldığımız kararlar bunlar. Yani iki gün, üç gün vatandaşlarımız dışarıda, canı sağ olsun. Diğer konular çok önemli değil. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle dere yataklarından ve güzergahlardaki taşkın olabilecek tehlikeli yerlerden vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar uzak dursunlar. Güvenlik güçlerimizin, tarım müdürlüğümüzün, özel idaremizin, Devlet Su İşlerimizin uyarılarına lütfen dikkatle dinlesinler. Onlar için önemli konular. Çünkü biz o planlamaları beraber yapıp vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. O konulara biraz daha dikkat verirlerse memnun oluruz. Turhal derken tüm Tokat vilayetinin toplantısını yaptık. Tabii ki tarım arazilerinde en fazla derenin şehrin içinden geçen yerler biraz daha hassas oluyor. Tural da o ilçelerimizden bir tanesidir. Zaten perşembe gününden beri cuma günü, cumartesi günü tüm özel idare, Devlet Su İşleri, belediye, AFAD, herkes sahada. 24 saat esasına göre dönem dönem bin 200 personelle 500 bandında araca çıktık. Özel sektörden de destek aldık. Gerekiyorsa daha fazla araçla müdahale ederiz. Vatandaşlarımız da duyarlı olurlarsa, bizlere yardımcı olurlarsa çalışmamıza inşallah afeti hep beraber güzel bir şekilde yönetmiş oluruz" dedi.