GÜNDEM - 30 Ekim 2025 Perşembe 11:40

Dolandırıcıların ‘aile güveni’ yöntemi pes dedirtti

A
A
A

Gelişen teknoloji ve getirdiği kolaylıklarla beraber internet ve telefon üzerinden dolandırıcılık olayları da artmaya devam ediyor. Uzmanlar, sosyal medya üzerinden paylaşılan aile fotoğraflarını alan dolandırıcıların, güven ortamı sağlayarak hedeflerini ağlarına düşürmeye çalıştıklarına dikkat çekiyor.

Sosyal medya uygulamaları üzerinden vatandaşları kandırmak isteyen dolandırıcılar, çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılan aile fotoğraflarını alarak profil resmi yaptıkları hesaplar üzerinden ulaştıkları kişilere ‘aile güveni’ vererek ağlarına düşürmeye çalışıyor.

"Sosyal medyada özellikle aile ile beraber yaptığımız faaliyetlerle ilgili fotoğrafların, videoların paylaşılmaması çok önemli"

Sosyal medya iletişiminin en güçlü olduğu alanlardan birisi olduğuna değinen KTO Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, "Bunlardan birincisi sosyal medyada özellikle aile ile ilgili, aileyle beraber yaptığımız faaliyetlerle ilgili görüntülerin, videoların paylaşılmaması çok önemli. Nedeni ise sizi hedef alan bir hacker veya kötü niyetli kişi öncelikle bu bilgilerinizden faydalanarak ki, bunun adı ‘sosyal mühendislik’ yani bir sosyal mühendislik yöntemiyle bu süreç başlıyor daha sonra sizin WhatsApp hesabınız üzerinden sanki sizin hesabınız gibi kullanıcılar yanıltılıyor. Süreç şöyle; mesela bir sosyal mühendislik senaryosu ‘acil olarak karakoldayım seninle yaptığımız görüşmeleri buradaki emniyetteki arkadaşlar görmek istiyorlar. Hemen acil WhatsApp’tan şimdi sana bir onay kodu gelecek. Lütfen hızlıca ona tıkla’ bu iş yapıldıktan sonra artık sizin kendi hesabınızı aktif ettiğiniz zaman karşı taraf sizle ilgili bütün görüşmeleri sizin adınıza tanıdıklarınızla yapmaya başlıyor. Tabii bu özellikle siber güvenlik tarafında son kullanıcıların bilgilerinin paylaşıldığı ortamlardan elde ettikleri instagram erişimlerinden de veya sosyal medyadaki sizin zaten açık olarak paylaştığınız aile fotoğraflarınızdan da karşı tarafa bir güven sağlıyorlar. Talepler ne ise senaryoya göre, ‘acil krediyle ilgili bir onay vermen gerekiyor, şu bankadan gelecek olan şeyi hızlıca onaylayabilir misin veya kredi kartıyla ilgili ödeme için benim senin onayına ihtiyacım var, onaylayabilir misin’ gibi süreçte aile bireylerinden geldiğini zannederek bir güven sağlanmış oluyor" dedi.

Dolandırıcıların ‘aile güveni’ yöntemi pes dedirtti

"Aile çevrenizle ilgili özellikle aranızda bir parola sistemi oluşturun"

Dolandırıcıların ağlarına yakalanmamak için uyarılarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, "Bunu önlemenin yolu; birincisi kesinlikle ama kesinlikle sosyal medya iletişim kanallarıyla ilgili aktivasyonlarınızı başkalarıyla paylaşmayın. Paylaşmanız gerekiyorsa yakın aile çevrenizle ilgili özellikle aranızda bir parola sistemi oluşturun. Mesela sizden öyle bir talep geldiğinde ‘bizim en çok gittiğimiz restoranın adı neydi’ veya belirlediğiniz bir rakam, belirlediğiniz bir şey böylece oğlunuzdan, kardeşinizden, eşinizden geldiğine emin olabileceğiniz yöntemlerden birisi. İkincisi kesinlikle aktivasyon konusu olduğunda bunu bir ikinci doğrulama yöntemi örneğin Google Authenticator uygulaması kullanarak sadece linkte doğrulama sadece kodla doğrulama değil, bir ikinci doğrulama kodu bunu yapmak gerekiyor. Üçüncüsü zaman zaman lütfen bu hesaplarınızın bağlı olduğu cihazların listesini kontrol edin ve şüphelendiğiniz bir şey varsa o cihazla ilgili bağlantıyı koparın. Dördüncüsü eğer böyle bir girişim var ise karşı taraftan gelen cevabı verebilmek için mutlaka görüntülü iletişim başlatma teklifinde bulunun. Bu sizin için emniyet tarafındaki siber güvenlik suçlar, bir delil oluşturacak kaydı başlatmış olur. Hafif oyalayarak, ya yapamadım bir yardımcı ol, bir bağlanalım, nereye bağlanacağımı bilemedim gibi yöntemlerle onu kayda alabilirseniz daha sonra emniyet güçlerine bu konularda faydalı olmuş olabilirsiniz" diye konuştu.

İbrahim Yetkin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Binlerce kişi Merkezefendi Belediyesinin gönül sofrasında buluştu Merkezefendi Belediyesi tarafından Karahasanlı Mahallesi’nde kurulan iftar sofrası yoğun katılımla gerçekleştirildi. Merkezefendi Belediye Başkanı Doğan, "Bu sofralar sizinle birlikte bereketli, sizinle birlikte daha da anlamlı. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum" dedi. Merkezefendi Belediyesi’nin mahalle iftarları kapsamında düzenlediği gönül sofralarının ilki Karahasanlı Mahallesi’nde kuruldu. Hilal Cami yanında kurulan iftar alanında 7 bin kişi bir araya gelerek akşam ezanının okunmasıyla birlikte oruçlarını açtı. Mahalle sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği programda Ramazan’ın paylaşma ve dayanışma ruhu aynı sofrada yaşandı. İftar programına protokol üyeleri, muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Programın ardından vatandaşlar için tasavvuf müziği sunulurken semazen gösterisi de gerçekleştirildi. "Her şey sizinle güzel" Büyük bir aşkla çalıştıklarını belirten Başkan Doğan, "Bu Ramazan ayının güzel gününde dostluğu, paylaşmayı, birlikteliği ve beraberliği sizinle yaşamak için bu gönül soflarını kurduk. Bugün bu alanda yaklaşık 7 bin hemşerimiz ile iftarımızı açtık. İyi ki varsınız, her şey sizinle güzel. Bu ramazan sofraları sizinle birlikte bereketli, sizinle birlikte daha da anlamlı. Biz ne zaman bu gönül sofralarını kursak sizler doldurup taşırıyorsunuz. Biz sizlerden aldığımız güçle, sizlerden aldığımız enerji ile çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki halkın gücünü, halkın desteğini yanınızda hissettikten sonra hiçbir kuvvet sizleri durduramaz. Bütün baskılara bütün sıkıntılara rağmen sizlerden aldığımız güçle yapıyoruz. Sözümüz ‘Çalıştıkça Büyür Aşkımız’ o yüzden birbirimize olan sevgimiz bitmediği sürece bu mücadeleye, bu çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu. Sıradaki iftar bugün İlbade Mahallesi’nde Merkezefendi Belediyesi’nin bir sonraki toplu iftar programı bugün İlbade Mahallesi İlbade Kapalı Pazar Yeri’nde gerçekleştirilecek.
Denizli Halk oyunları şöleni için geri sayım başladı Halk Oyunları Kulüpler İl Şampiyonası 08 Mart Pazar günü Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda yapılacak. 16 ekibin sırayla sahne alacağı yarışmalar saat 12.00’de seremoni ile başlayacak. Halk Oyunları heyecanı hafta sonu Denizli’de yaşanacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda 08 Mart 2026 Pazar günü saat 12.00’de başlayacak halk oyunları şöleninde 16 kulüp yarışacak. Yarışmanın yapılacağı Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda hazırlıklar sürüyor. Yarışmaya katılacak ekipler yarışmadan bir gün önce prova için salonda yerini alacak. Ekiplerin uyum ve performanslarına göre halk oyunları hakemlerinden oluşan jüri tarafından puanlama yapılacak ve şampiyonlar belli olacak. Erdoğan’dan halk oyunları şölenine davet Halk oyunlarının kültürel değerlerin yaşatılması açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürü Süleyman Erdoğan, organizasyonun sadece bir yarışma değil aynı zamanda kültürel bir buluşma olacağını ifade etti. Halk Oyunları Kulüpler Denizli İl Şampiyonası’nda yarışacak takımlara başarılar dileyen Erdoğan, bu şöleni izlemek için herkesi Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonu’na davet etti. Yarışmaya katılacak takımlar ise; Minikler Düzenlemesiz Dal: Tavas Birlik Spor Kulübü, Minikler Düzenlemeli Dal: Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Kulübü, Yıldızlar Düzenlemesiz Dal: Destan Halk Oyunları Spor Kulübü, Güzel Pınar Kültür ve Yaşatma Spor Kulübü, Yıldızlar Düzenlemeli Dal: Grangaz Spor Kulübü, Gençler Düzenlemeli Dal: Hemdem Spor Kulübü, Kale Belediye Spor Kulübü, Gençler Düzenlemesiz Dal (E): Kale Belediye Spor Kulübü, Gençler Düzenlemesiz Dal (Karma): Hemdem Spor Kulübü, Gençler Düzenlemesiz Dal (K): Zeyyah Spor Kulübü, Hemdem Spor Kulübü, Büyükler Düzenlemesiz Dal (E): Yaşar Saniye Gemici Anadolu Lisesi Spor Kulübü, İndigo Sanat Spor Kulübü, Büyükler Düzenlemesiz Dal (Karma): İndigo Sanat Spor Kulübü, Büyükler Düzenlemesiz Dal (K): Destan Halk Oyunlar Spor Kulübü, Büyükler Düzenlemeli Dal: İndigo Sanat Spor Kulübü olarak açıklandı.
Sakarya Sakarya’nın tarihe meydan okuyan 1500 yıllık değirmeni Sakarya’nın Erenler ilçesinde 6 kuşaktır aynı aile tarafından işletilen yaklaşık bin 500 yıllık tarihi su değirmeni, sadece doğal üretimiyle değil, öğütme bedelinin nakit yerine un veya buğdayla ödendiği asırlık hak usulü sistemiyle de Anadolu’nun köklü geleneklerini günümüze taşıyor. Değirmendere Mahallesi’nde bulunan tarihi yapıda, 3 kilometre mesafeden su kanallarıyla getirilen suyun gücüyle dönen dev taşların arasında mısır ve buğday geleneksel yöntemlerle öğütülüyor. Fabrikasyon üretime direnerek doğallığını koruyan değirmende, unun kalitesini artırmak için yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki taşlara 3 ayda bir el işçiliğiyle bakım yapılıyor. Anadolu’nun eski geleneği "hak" sistemi sürüyor Değirmende ödeme yöntemi olarak nakdin yanı sıra Anadolu’nun eski geleneklerinden olan "hak" sistemi de uygulanmaya devam ediyor. Vatandaşlar, öğüttükleri ürünün karşılığında dilerlerse belirli bir miktar un veya buğdayı değirmenciye emek bedeli olarak bırakabiliyor. Güncel rakamlara göre 15 kilogramlık bir teneke mısırın öğütme bedeli ise 75 lira olarak uygulanıyor. "Biz işletiyoruz" Değirmenin 6. kuşak işletmecisi Menderes Satıroğlu, Rumlardan kaldığı bilinen tarihi yapıyı 40 yıldır çalıştırdığını anlattı. Değirmenin 1920’li yılların sonunda dedesi tarafından devralındığını belirten Satıroğlu, "1925-1930 yıllarında dedem burayı devraldı. Ondan da bize geçti. Şimdi de biz işletiyoruz. Değirmenin dışını da biraz yeniledik. Zaman içinde yapının ahşap olan zeminini betonla yeniledik. Burası su ve taş değirmeni olduğu için unun lezzeti ve kalitesi normalden çok daha güzel oluyor" dedi. "Bin 500 yıldır dönen bu değirmene sahip çıkıyoruz" Eşine 20 yıldır yardım eden Sevgi Satıroğlu ise bir çuval mısırı yaklaşık bir saatte un haline getirebildiklerini aktararak, "Bin 500 yıldır dönen bu değirmene sahip çıkıyoruz. Su değirmeni her zaman bulunmadığı için müşterilerimiz çok memnun. Geleneksel üretimin tadını bilenler özellikle burayı tercih ediyor" diye konuştu.
Trabzon Başkan Genç’ten İran’ın Trabzon Başkonsolosluğu’na taziye ziyareti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, ABD ve İsrail saldırılarında hayatını kaybeden İranlılar ve İran’ın dini lideri Ali Hamaney için Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati’ye taziye ziyaretinde bulundu. Ziyarette Başkonsolos Naser Mohebati’ye başsağlığı dileklerini ileten Başkan Genç, "Amerika ve İsrail’in saldırılarını en başından bu yana kesinlikle kabul edilemez buluyoruz, şiddet ve nefretle kınıyoruz. Bölgenin jeostratejik konumu maalesef tarihten bu yana emperyal güçlerin odağı olmuştur. Türkiye, İran ve Gürcistan bu kadim coğrafyanın halklarıdır. Bu toprakların hukukunu korumaya kararlılıkla devam edeceğiz. Yaşananlardan dolayı büyük bir üzüntü duyduk. Bu haksız ve hukuksuz saldırıların bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürecin başından itibaren diplomatik girişimlerde bulunduğunu da vurgulayan Başkan Genç, "Sayın Cumhurbaşkanımız, bu saldırıların yaşanmaması ve bölgede barışın sağlanması adına yoğun bir diplomatik çaba ortaya koymuştur. Ne yazık ki bugün uluslararası hukukun ciddi şekilde zedelendiğini görüyoruz. Türkiye olarak bölgede barışın, istikrarın ve bağımsız devletlerin egemenliğinin korunmasını önemsiyoruz. Şu ana kadar binin üzerinde İranlı kardeşimizin hayatını kaybetmesi hepimizi derinden üzmüştür. Ali Hamaney ve hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, kardeş İran halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" diye konuştu. Ziyaretin sonunda Başkan Genç, Ali Hamaney ve savaşta ölen İranlılar için açılan taziye defterini imzaladı.