KÜLTÜR SANAT - 06 Kasım 2025 Perşembe 17:36

Konya Büyükşehir’in turizm buluşmalarına Çatalhöyük’ün eski kazı başkanı Prof. Hodder konuk oldu

A
A
A
Konya Büyükşehir’in turizm buluşmalarına Çatalhöyük’ün eski kazı başkanı Prof. Hodder konuk oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi ve SKAL İnternational Konya iş birliğiyle düzenlenen "Konya Turizmine İz Bırakanlar" temalı turizm buluşmalarına Çatalhöyük’te 25 yıl kazı başkanlığı yapan İngiliz arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder konuk oldu. Konya’daki turizm paydaşlarının bir araya geldiği programda Hodder, Çatalhöyük deneyimlerini paylaştı.


Konya Büyükşehir Belediyesi ve SKAL International Konya iş birliğiyle düzenlenen Turizm Buluşmaları, önemli turizm insanlarını sektörle buluşturuyor. "Konya Turizmine İz Bırakanlar" temasıyla üçüncüsü gerçekleştirilen Turizm Buluşmalarının konuğu UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Çatalhöyük’ün kazılarını 25 yıl yöneten İngiliz arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder oldu. Büyükşehir Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen programın açılışında konuşan SKAL İnternational Konya Şube Başkanı Fatih İşkin, Çatalhöyük’ün Konya’nın parlayan yıldızı olduğunu, son dönemde çok ciddi tanıtım çalışmalarıyla birlikte fuarlarda yer aldığını belirterek, geçmişte 25 yılını kazıya vermiş ve Çatalhöyük’ün gün yüzüne çıkmasını sağlamış Prof. Dr. Ian Hodder’i ağırlamak istediklerini söyledi.



Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bilgiç ise, Çatalhöyük’ün her zaman önemli olduğunu ancak son dönemde Konya için daha önemli bir hale geldiğini ifade ederek, "Biz de destinasyon pazarlamasında ana noktaya Çatalhöyük’ü aldık. 2026’da da Konya’nın ana marka değerini Çatalhöyük olarak ön plana çıkarmaya gayret edeceğiz. İş birliğinden dolayı SKAL’a çok teşekkür ediyorum" değerlendirmesini yaptı.


Ardından söz alan Prof. Dr. Ian Hodder de Türkçe olarak başladığı konuşmasında, tekrar Konya’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ve Konya’yı çok sevdiğini belirtti. Kazı çalışmasının amacını ve önemini anlattığı konuşmasında, en büyük amaçlarından birinin, bir altyapı oluşturmak olduğunu ve Konya turizminin gelişmesine katkı sunmak olduğunu vurgulayan Hodder, yakın zamanda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nden de memnuniyetle bahsederek, merkezin son model ve modern bir sergi nasıl olurun iyi bir örneği olduğunu ifade etti.


Yaklaşık 10 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük’ün ve kazı çalışmalarının tarihçesini anlatan Prof. Dr. Hodder, Çatalhöyük halkının sanat anlamında ileri bir toplum olduğunu dile getirerek, yaptıkları çalışmalara destek veren Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Turizm Buluşmaları kapsamında düzenlediği programlar önümüzdeki dönemde de farklı konu ve konuklarla devam edecek.



Konya Büyükşehir’in turizm buluşmalarına Çatalhöyük’ün eski kazı başkanı Prof. Hodder konuk oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sergen Yalçın: "Bugün hem bireysel hem de takım performansı beklentinin altındaydı" Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, Fatih Karagümrük beraberliği sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün hem bireysel hem de takım performansı beklentinin altındaydı" dedi. Trendyol Süper Lig’in 31. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, "Oyun ve skor isteğimiz gibi olmadı. Özellikle iç saha maçlarını iyi oyunla kazanmak istiyoruz. Bugün hem bireysel hem de takım performansı beklentinin altındaydı. Yakaladığımız pozisyonları atabilseydik kazanabilirdik ama olmadı. Ligin son maçları artık fazla da zaman kalmadı. Toparlanarak iyi bir sezon finali yapmak istiyoruz. Umarım başarılı oluruz. Ligin bitimine 3 maç kaldı. Puan durumundaki yerimizi korumak istiyoruz. Oyunumuz bizi de memnun etmedi. Oyuncularımı zor bir maç olacağı yönünde uyardım. Bazen istediğimiz gibi olmuyor. Rakip bugün iyi savunma yaptı. Sonuçta şampiyonluğu da kaybetmedik. Ligin sonlarında bu tür skorlar çıkabiliyor. Ligde ilk 4 takımın 3’ü puan kaybetti bu hafta. Hedefsiz kaldığınız zaman oyuncuları maç için ikna etmek zor oluyor. Önümüzde kupa var. Bizim için son çıkış Türkiye Kupası. Umarım Konyaspor ile oynayacağımız maç sonrasında final biletini alabiliriz" diye konuştu. "Takım olarak tamamen kupaya odaklandık" Karagümrük karşısında ilk kez siyah-beyazlı formayı giyen 27 yaşındaki kaleci Devis Vasquez hakkında sorulan soruya ise Yalçın, "Şu anda önümüzdeki sezonla alakalı bir karar vermedik. Oyuncuları kullanıyoruz, bakıyoruz. Tam olarak karar vermek için toplantı yapmadık. Takım olarak tamamen kupaya odaklandık. Kupa maçından sonra bu konuyla ilgili daha net konuşabiliriz" yanıt verdi.