SAĞLIK - 17 Mart 2026 Salı 10:44

Menisküs yaralanmalarında tedaviyi ihmal etmeyin

A
A
A
Menisküs yaralanmalarında tedaviyi ihmal etmeyin

Medicana Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, menisküs yaralanmalarının, diz ekleminin biyomekaniğini doğrudan etkileyebileceğini ve tedavi edilmediğinde kronik sorunlara yol açabileceğini belirtti.


Menisküslerin, diz ekleminde uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alan, hilal şeklinde iki adet esnek fibrokartilaj yapı olduğunu ve her dizde iç ve dış olmak üzere iki menisküs bulunduğunu ifade eden Op. Dr. Harun Kütahya, menisküslerin temel görevleri arasında, eklem üzerine binen yükü emmesi, kıkırdağı koruyarak şok emici özelliği sağlamasının yanında vücut ağırlığının eklem yüzeyine yükü eşit dağıtmasının da yer aldığını söyledi. Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, menisküsün en önemli özelliklerinden bir diğerinin de stabilite sağlaması yani diz ekleminde uyum ve dengeyi sağlaması olduğuna dikkat çekti.


Menisküs yırtıklarının oluşum mekanizmasına göre iki ana kategoriye ayrıldığını belirten Op. Dr. Kütahya, "Akut (travmatik) yırtıklar, genellikle sporcularda veya genç bireylerde, dizin ani dönmesi, bükülmesi veya sert darbeler sonucunda oluştuğunu görürüz. Dejeneratif yırtıklar ise ileri yaşlarda, dokunun zamanla zayıflaması ve özelliğini kaybetmesi sonucu çömelme, merdiven çıkma gibi basit günlük hareketlerle dahi ortaya çıkabilir. Yırtığın şekline göre ise boyuna, kova sapı, radyal, flep tarzında (papağan gagası) ve yatay yırtık tipleri vardır. Bunların tanı süreçlerinde birkaç farklı yöntem izlenir. İlk olarak fiziki muayenede yani dizde hassasiyet, şişlik ve hareket kısıtlılığının kontrol edilmesidir. McMurray testi gibi özel manevralar da uygulanır. Akabinde MR tetkiki ile yırtığın yeri, tipi ve derecesi belirlenir. İnvaziv olmayan bu yönteme ek olarak tanı konulamayan durumlarda ise artroskopi, kapalı kamera sistemi ile eklem içine girilerek doğrudan görüntüleme sağlanabilir" dedi.



"Tedavilerin hastanın yaşına, aktivite seviyesine ve yırtığın tipine göre planlanır"


Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, tedavilerin hastanın yaşına, aktivite seviyesine ve yırtığın tipine göre planlandığını ifade ederek, "Cerrahi dışı tedavide küçük ve stabil yırtıkları mevcut hastaya istirahat, buz uygulaması, bandaj, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide ise menisküs tamiri yapılacaksa yırtığın dikilerek korunması hedeflenir. Özellikle de kanlanmanın olduğu kırmızı bölge yırtıklarında tercih edilmelidir. İyileşme şansı olmayan yırtıklarda ise o parçanın tıraşlanarak çıkarılması yani menisektomi işleminin yapılması gereklidir’’ ifadelerini kullandı.



Tedavinin ihmal edilmesi çeşitli riskler doğurur


Menisküs yırtığının tedavi edilmemesi veya önemsenmemesi durumunda kıkırdak hasarı ve kireçlenmenin meydana gelebileceğini vurgulayan Op. Dr. Harun Kütahya, "Menisküsün koruyucu görevi azaldığı için eklem kıkırdağı hızla aşınır ve genç yaşta kireçlenme başlar. Yırtık parça eklem arasına girerek dizde ani kilitlenme ve takılmaya yani mekanik blokaja sebep olur. Başlangıçta tamir edilebilecek bir yırtık, üzerine yük binmeye devam ettikçe büyüyerek dikilemez hale gelebilir. Sürekli ağrı nedeniyle bacak kaslarının zayıflaması, dizin daha da güvensiz hale gelmesi de kronik ağrı ve kas kaybı ile sonuçlanır’’ diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da park halindeki araçlara çarpıp takla attı: Sürücü alkolmetreye üfleyemedi Bolu’da park halindeki iki araca çarptıktan sonra takla atan otomobilin sürücüsü, polis ekiplerinin dakikalar süren çabasına rağmen alkolmetreye üfleyemedi. Kazadan yara almadan kurtulan sürücü, kan testi yapılmak üzere hastaneye götürüldü. Olay, gece saatlerinde Bahçelievler Mahallesi Alemdar Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Konak Sokak’tan Alemdar Sokak istikametine dönüş yapmak isteyen F.D. idaresindeki 14 FB 828 plakalı otomobil, yol kenarında park halinde bulunan 14 ABL 306 plakalı otomobile çarptı. Çarpmanın şiddetiyle savrulan 14 ABL 306 plakalı araç da önünde park halindeki 14 AS 206 plakalı otomobile çarparak durabildi. Meydana gelen zincirleme kazada, 14 FB 828 plakalı otomobil çarpışmanın etkisiyle takla atarak ters döndü. Kazayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle ters dönen araçtan çıkarılan sürücü F.D., kontrol amacıyla sağlık ekiplerine teslim edildi. Kaza anı kamerada Kazayı şans eseri yara almadan atlatan sürücü F.D.’ye polis ekipleri tarafından alkol testi yapılmak istendi. Ancak sürücü, polis ekiplerinin dakikalar süren tüm yönlendirmelerine ve uğraşlarına rağmen alkolmetre cihazına üflemekte başarılı olamadı. O anlar ve polis ekiplerinin çabası saniye saniye kameralara yansıdı.Alkolmetre cihazına üfleyemeyen F.D., alkol oranının belirlenmesi amacıyla kan testi yapılmak üzere polis nezaretinde hastaneye götürüldü. Kazaya karışan araçların çekici yardımıyla yoldan kaldırılmasının ardından, olayla ilgili inceleme başlatıldı.