KÜLTÜR SANAT
Merkezefendi Kent Tiyatrosu’nun Şubat ayı oyun takvimi yayınlandı 02 Şubat 2026 Pazartesi - 11:20:14 Merkezefendi Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Merkezefendi Kent Tiyatrosu’nun Şubat ayı oyun takvimi açıklandı. Çocuk ve yetişkinlere yönelik birçok oyunun sahneleneceği programda, tiyatro ekibi Şubat ayı boyunca farklı oyunlarla sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve sanat alanındaki etkinliklerini sürdüren Merkezefendi Kent Tiyatrosu oyunlarına hız kesmeden devam ediyor. Merkezefendi Belediyesi tarafından Merkezefendi Kent Tiyatrosu’nun Şubat ayındaki oyun takvimi açıklandı. Tiyatro ekibi Şubat ayının ilk oyununu 4 Şubat Çarşamba günü oynayacak. Merkez Kütüphane’de sergilenecek olan "Nisan’ın Dokuma Tezgâhı" 4 Şubat Çarşamba günü saat 10.30’da başlayacak. Merkezefendi Kent Tiyatrosu’nun yeni oyunu olan ‘Biz Âşık Değiliz’ isimli tiyatro oyunu ise 27 Şubat Cuma günü saat 20.30’da Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Merkezefendi Kent Tiyatrosu’nun, Şubat ayındaki oyun takvimi ise şöyle; ‘Piyonlar’ oyununu 11 Şubat Çarşamba günü 10.30’da Merkezefendi Kültür Merkezi’nde, ‘Mızmız ve Boncuk Macera Peşinde’ oyununu 12 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da Yüzüncü Yıl Gençlik ve Yaşam Merkezi’nde, ‘Zamanın Tohumları’ oyununu 13 Şubat Cuma günü saat 20.00’de Merkezefendi Kültür Merkezi’nde, ‘Mızmız ve Boncuk Macera Peşinde’ oyununu 18 Şubat Çarşamba günü saat 10.30’da Yüzüncü Yıl Gençlik ve Yaşam Merkezi’nde, ‘Nisan’ın Dokuma Tezgâhı’ oyunu 19 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da Merkez Kütüphane’de, ‘Bir Evlenme Teklifi - Ayı’ oyununu 20 Şubat Cuma günü saat 20.30’da Merkezefendi Kültür Merkezi’nde, ‘Mızmız ve Boncuk Macera Peşinde’ oyununu 25 Şubat Çarşamba günü saat 10.30’da Yüzüncü Yıl Gençlik ve Yaşam Merkezi’nde, ‘Nisan’ın Dokuma Tezgâhı’ oyunu 26 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da Merkez Kütüphane’de ve Merkezefendi Kent Tiyatrosu’nun yeni oyunu olan ‘Biz Âşık Değiliz’ isimli tiyatro oyunu ise 27 Şubat Cuma günü saat 20.30’da Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Merkezefendi Kent Tiyatrosu’nun Şubat ayı oyun takvimi Merkezefendi Belediyesi’nin resmi internet sitesi üzerinden paylaşıldı. Vatandaşlar, toplu rezervasyonlu oyunlar için 444 8 662 numaralı çağrı merkezinden, online rezervasyon için sistem 5 gün açık olup, www.merkezefendi.bel.tr adresinden rezervasyon yapabilecek.
02 Şubat 2026 Pazartesi - 11:11 Doğubayazıt’ta Ağrı Dağı Dağcılık Müzesi için imzalar atıldı Doğubayazıt ilçesinde, İshakpaşa Sarayı yolu üzerinde bulunan ve 1940 yılına kadar aktif olarak kullanılan tarihi Hükümet Konağı’nın, SERKA desteğiyle interaktif bir Ağrı Dağı Dağcılık Müzesi’ne dönüştürülmesi amacıyla önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda Serhat Kalkınma Ajansı ile Ağrı İl Özel İdaresi arasında Proje İmza Töreni, Ağrı Valiliği ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen tarihi yapının; Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyacak Ağrı Dağı Dağcılık Müzesi olarak hizmet vermesi planlanıyor. Proje ile birlikte Ağrı Dağı’nın dağcılık tarihi, bölgenin doğal ve kültürel mirası ile önemli dağcılık rotalarının interaktif ve deneyim odaklı bir anlayışla ziyaretçilere aktarılması hedefleniyor. Müze kapsamında; Ağrı Dağı’nı ölçekli maketlerle tanıtan özel alanlar, kamp deneyimi yaşatacak tematik odalar, sanal gerçeklik (VR) uygulamaları, belgesel ve hikâye odaları, hologram gösterimlerinin yer alması planlanıyor. Ayrıca yapının bir bölümünün kafeterya olarak hizmet vermesi öngörülüyor. Hayata geçirilecek proje ile Doğubayazıt’ın turizm potansiyelinin artırılması, Ağrı Dağı’nın dağcılık mirasının gelecek nesillere aktarılması ve bölgenin tanıtımına katkı sağlanması amaçlanıyor.
02 Şubat 2026 Pazartesi - 11:05 Tivibu, Şubat ayı programını açıkladı Türk Telekom’un televizyon platformu Tivibu, şubat ayında birçok yapım ve içeriği izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. Tivibu, Şubat ayı programını açıkladı. Dramdan komediye, fantastikten maceraya uzanan çok sayıda yeni yapım platformda yerini alıyor. Platform Şubat ayı programını şöyle açıkladı: "Şubat ayında kirala satın al seçeneğine eklenen 2025 yapımı "Sisu: İntikam Yolu", 2022 yapım Sisu’nun devam filmi olarak izleyicinin karşısına çıkıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde geçen nefes kesen bir hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Sessiz bir altın arayıcısı olan eski asker Aatami Korpi, elindeki altını ele geçirmek isteyen acımasız bir Nazi birliğine karşı "sisu" denilen amansız bir direniş sergiliyor. Tivibu film seçeneğinin dikkat çeken bir diğer içeriği ise "Sörfçü" oluyor. Film, geçmişiyle yüzleşmek için yıllar sonra doğup büyüdüğü sahil kasabasına dönen bir adamın giderek karanlıklaşan hikâyesini konu alıyor. Gergin atmosferi, çarpıcı sahil manzaraları ve insanın içsel çatışmalarını merkeze alan anlatımıyla film, izleyiciyi adım adım yükselen bir gerilimin içine çekiyor. Filmin, yönetmen koltuğunda Lorcan Finnegan otururken başrolde sergilediği performansla Nicolas Cage’e Julian McMahon ve Nicholas Cassim eşlik ediyor. Şubat ayında dizi seçeneğine eklenen iki yapım "Beacon 23" ve "Dexter" oluyor. "Beacon 23", insanlığın derin uzaydaki sınır karakollarından birinde geçen, gizem ve gerilimi yüksek bir bilim kurgu dizisi olarak seyircinin karşısına çıkıyor. İkonik yapım "Dexter" ise gündüzleri Miami Polis Departmanı’nda adli tıp uzmanı olarak çalışan, geceleri ise karanlık bir adalet anlayışıyla hareket eden Dexter Morgan’ın çarpıcı hikâyesini konu alıyor. Tivibu’da çocukların dünyasına yolculuk Tivibu şubat ayında "Heidi", "Ayı Paddington: Ormanda Macera" "Küçük Don Kişot’un Maceraları" isimli animasyon filmlerini, "Kucho Süper Sıradan Köpek" ve "Mr. Bean: Animasyon Dizisi" çocuk serilerini ekranlara getiriyor. "Kucho Süper Sıradan Köpek", aksiyon, mizah, duygu yüklü anlatımıyla Tivibu’da izleyicilerle buluşuyor. Bir yazılım ofisinin köpeği olan Kucho, bilgisayar ekranından patisine kazara yüklenen yazılımla süper güçleri olan sıradan bir köpeğe dönüşüyor. Dostluk, sadakat ve macera temalarını bir araya getiren yapım, renkli karakterlerle her yaştan izleyiciyi ekran başına davet ediyor. "Ayı Paddington: Ormanda Macera", sevgi dolu ayı Paddington’ın bu kez doğayla iç içe, eğlenceli ve sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkmasını konu alıyor. Renkli karakterleri, mizahı ve ailece izlenebilecek mesajlarıyla film, her yaştan izleyiciye keyifli bir macera sunuyor."
Burdur’da Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı
24 Eylül 2025 Çarşamba - 13:24 Burdur’da Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı Burdur’da 38’incisi düzenlenen Ahilik törenlerinde Şed Kuşatma Töreni gösterisi yapıldı. Burdur’da, geleneksel esnaf ve sanatkarlık kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenen 38. Ahilik Haftası Kutlama Programı, büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Burdur Ulu Camisi gerçekleştirilen törende yöresel halk oyunlarıyla gösterisi yapıldı. Daha sonrasında törende açılış konuşmaları Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Sipahi, Burdur Ticaret İl Müdürü Aylin Sacide Cankar ve Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz tarafından gerçekleştirildi. Programda konuşan Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, "Ahilik teşkilatı Osmanlı’daki lonca teşkilatının güzel bir örneğidir. Sadece esnaf teşkilatlanması değil aynı zamanda ahlakın, duruşun, çalışkanlığın sembollü. Dolasıyla çırak yanımıza gelmesinden itibaren onu her türlü yetiştirerek örnek olmamız gerekiyor. Bu nokta da son derece önemli bir günün 38. kutluyoruz belki ama yüzyıllardır süregelen bir geleneği konuşuyoruz. Çalışmak zorundayız, üretmek zorundayız, Türkiye son derece güçlü bir ülke. Türk milleti son derece büyük bir millet. Bugün bunu bütün coğrafyalarda hissediyoruz. Dolasıyla biz o kadar güçlü bir milletiz ki bugünde 800 yıl önceki geleneği konuşabiliyoruz" dedi. Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen berber Ramazan Gökdoğan Vali Bilgihan tarafından cübbesi giydirilerek plaket takdim edildi. Ayrıca İlin Kalfası seçilen Hakan Akkay, Yılın Çırağı seçilen Berk Kesin ve örnek esnaf, örnek, kalfa ile örnek çıraklara protokol üyeleri tarafından ödül ve plaket verildi. Ödül töreninden sonra MAKÜ Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nce temsili ustalığa geçiş sed kuşatma töreni gösterisi yapıldı. Program ikramların ardından sona erdi.
Burdur’da Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı
24 Eylül 2025 Çarşamba - 13:15 Burdur’da Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı Burdur’da 38’incisi düzenlenen Ahilik törenlerinde Şed Kuşatma Töreni gösterisi yapıldı. Burdur’da, geleneksel esnaf ve sanatkarlık kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenen 38. Ahilik Haftası Kutlama Programı, büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Burdur Ulu Camisi gerçekleştirilen törende yöresel halk oyunlarıyla gösterisi yapıldı. Daha sonrasında törende açılış konuşmaları Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Sipahi, Burdur Ticaret İl Müdürü Aylin Sacide Cankar ve Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz tarafından gerçekleştirildi. Programda konuşan Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, "Ahilik teşkilatı Osmanlı’daki lonca teşkilatının güzel bir örneğidir. Sadece esnaf teşkilatlanması değil aynı zamanda ahlakın, duruşun, çalışkanlığın sembollü. Dolasıyla çırak yanımıza gelmesinden itibaren onu her türlü yetiştirerek örnek olmamız gerekiyor. Bu nokta da son derece önemli bir günün 38. kutluyoruz belki ama yüzyıllardır süregelen bir geleneği konuşuyoruz. Çalışmak zorundayız, üretmek zorundayız, Türkiye son derece güçlü bir ülke. Türk milleti son derece büyük bir millet. Bugün bunu bütün coğrafyalarda hissediyoruz. Dolasıyla biz o kadar güçlü bir milletiz ki bugünde 800 yıl önceki geleneği konuşabiliyoruz" dedi. Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen berber Ramazan Gökdoğan Vali Bilgihan tarafından cübbesi giydirilerek plaket takdim edildi. Ayrıca İlin Kalfası seçilen Hakan Akkay, Yılın Çırağı seçilen Berk Kesin ve örnek esnaf, örnek, kalfa ile örnek çıraklara protokol üyeleri tarafından ödül ve plaket verildi. Ödül töreninden sonra MAKÜ Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nce temsili ustalığa geçiş sed kuşatma töreni gösterisi yapıldı. Program ikramların ardından sona erdi.
Balıkesir’de Ahilik Haftası kutlandı
24 Eylül 2025 Çarşamba - 13:14 Balıkesir’de Ahilik Haftası kutlandı Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odalar Birliği (BESOB) öncülüğünde kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri, İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen anlamlı bir törenle sona erdi. Program kapsamında başarılı öğrencilere kalfalık, ustalık ve işyeri açma belgeleri takdim edildi Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş ise Ahilik kültürünün Balıkesir’de anlamına uygun kutlandığını vurguladı: "Dört yıllık görev süresi boyunca gözlemim şudur ki; Ahilik Haftası burada anlamına uygun şekilde kutlanıyor. Balıkesir’de esnaf ve zanaatkârlık hâlâ değer görüyor. ‘Marifet iltifata tabidir, alıcı olmayan meta zayidir’ derler. İki büyük AVM’nin bile tutunamadığı bu şehirde, demek ki esnafımız hâlâ güçlü ve halkımız tarafından karşılık buluyor." "Bugüne ışık saçan değerler" Konuşmasında Ahilik geleneğinin tarihi önemine de değinen Kaymakam Arslanbaş, şunları söyledi: "Hacı Bektaş-ı Veli’nin çok anlamlı bir sözü var: ‘Yediğin lokmayı hak eyle, bulunduğun yeri pak eyle.’ Bu iki ilke bile bizler için yeterli birer erdemdir. Tarihte milletimiz üç büyük meydan okumayla karşılaşmıştır: Moğol istilası, Haçlı seferleri ve günümüzde süren kültürel ve siyasi saldırılar Moğol istilası döneminde Anadolu’da Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran yetişmiştir. Onların değerleri, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatmaktadır." Başarılı öğrenciler belgelerini aldı Konuşmaların ardından başarılı öğrencilere belgeleri takdim edildi. Kalfalık Belgesi alan öğrenciler: Melih Efe (Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme), İsmail Tekin (Yiyecek ve İçecek Hizmetleri), Elif Sude Aksoy (Muhasebe). Ustalık Belgesi alan öğrenciler: Emre Maçmak (Makine Teknolojileri), Tuğçe Gökçen Solak (Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri), Fatmanur Sevengil (Yiyecek ve İçecek Hizmetleri), Faruk Kabakoğlu (Motorlu Araçlar Teknolojisi), Fahri Oruç (Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri), Kaan Keskin (Elektrik - Elektronik Teknolojisi). BESOB öncülüğünde düzenlenen tören, belge takdimlerinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu. Törene; Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü, BESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yılmaz, BESOB Genel Sekreteri Hüseyin Saran, İl Ticaret Müdürü İlhan Pehlivan, Umum Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Kuşçu, İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Turan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Antalya’da Altın Portakal için geri sayım başladı: 62’nci yıla özel 62 Venüs heykeli
24 Eylül 2025 Çarşamba - 13:10 Antalya’da Altın Portakal için geri sayım başladı: 62’nci yıla özel 62 Venüs heykeli Türkiye’nin en eski ve en uzun soluklu film festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 24 Ekim-2 Kasım tarihlerinde sanatseverler ile buluşacak. Antalya Altın Portakal Film Festivali için geri sayım sürerken, festivalin simgesi haline gelen altın renkli "Venüs" heykelleri kentin önemli noktalarına yerleştirilmeye başlandı. Bu yıl festivalin 62’inci yılına özel 62 heykel kentin caddelerini süsleyecek. 24 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali için hazırlıklar sürüyor. Hazırlıklar kapsamında festivali simgesi olan Venüs heykelleri kentin önemli noktalarına konulmaya başlandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları kapsamında boyaları ve bakımları yapılan Venüs heykelleri ilk olarak festival heyecanın yaşandığı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanındaki Antalyaspor Kavşağı’na yerleştirildi. Beach Park girişi, Üç Kapılar, Havalimanı, Selekler Çarsısı, Kepez üstü gibi şehrin birçok önemli cadde ve kavşaklardaki yerlerini alacak Venüs heykelleri, Antalya’ya festival heyecanını şimdiden yaşatacak. Elinde portakal tutan altın renkli Venüs heykelleri Antalya’da festival coşkusuna renk katacak. Venüs heykellerini gören vatandaşlar da görüşlerini dile getirdi. Gökhan Kırtaş, "Yakışmış güzel olmuş. Güzel eserler yurt dışında ve içinde bizi güzel temsil ederler" dedi.
Osmaniye’de Ahilik ruhu konteyner çarşıda canlandı
24 Eylül 2025 Çarşamba - 12:59 Osmaniye’de Ahilik ruhu konteyner çarşıda canlandı Osmaniye’de 38. Ahi Evran Haftası dolayısıyla düzenlenen programda "Yılın Ahisi" seçilen esnaf ile mesleki eğitimde başarı gösteren öğrenciler ödüllerini aldı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde iş yerleri hasar gören esnafın bulunduğu Cebelibereket konteyner çarşıda düzenlenen programda Ahiliğin dayanışma ve kardeşlik kültürünün önemine vurgu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören mehter takımı ve öğrencilerin sunmuş olduğu halk oyunları gösterisiyle devam etti. Törende 1997 yılında kendi kasap dükkânını açarak iş hayatına başlayan, yıllar içerisinde çok sayıda eleman yetiştiren, müşteri memnuniyetine verdiği önem ve kaliteli hizmetiyle tanınan Murat Gümüştekin, bu yıl "Yılın Ahisi" seçildi. Programda ayrıca mesleki eğitimde başarı gösteren öğrenciler de ödüllendirildi. Şehit Onur Deniz Mesleki Eğitim Merkezi Motorlu Araç Teknolojisi - Otomotiv Gövde Dalı 12. sınıf öğrencisi Selahattin Kaan Çimen ile Mesleki Eğitim Müdürlüğü Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı 11. sınıf öğrencisi Mehmet Yabaş, plaketlerini aldı. Ahiliğin temel ilkeleri olan dürüstlük, dayanışma ve kardeşlik, yardımlaşma ve cömertlik olduğunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, "Ahiliği anlamak o kadar önemli ki aslında atalarımız bize o kadar güzel şeyler, o kadar güzel özellikler, o kadar güzel nitelikler ve yol gösterici hayatımızı hep kolaylaştıracak ve yön verecek özellikleri ilke edinmeyi, Ahilik teşkilatını kurarak, Ahilik kurumunu hayata geçirerek bizlere göstermiştir" diye konuştu. Deprem sonrası esnaf konteyner çarşılarda hizmet vermeye devam etti "Depremde yara alan esnaf olarak bizler kurulan konteyner çarşıda kazancımıza her daim şükrettik" diyen Osmaniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Yalçın, "Biz Osmaniye esnafı olarak 2023’te 6 Şubat depreminde esnaf-sanatkarımız çok büyük darbe aldı, işleri sekteye uğradı. Bugünlerde burada olduğu gibi görüyorsunuz 119 tane Allah razı olsun devletimizin katkılarıyla 119 iş yeri, konteyner çarşı bize yaptılar. Burada Allah ne verdiyse müşteri geldiyse şükrettik ve burada esnafımız hala ekmek yemeye devam ediyor. Biz bundan dolayı en başta Reisimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, arkasından hemşehrisi olmaktan onur duyduğumuz Genel Başkanımız Sayın Milletvekilimiz Doktor Devlet Bahçeli’ye, 19 bin Osmaniye’nin esnaf ve sanatkarları olarak saygılarımızı sunuyor, teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Göktepe Şenliği’ne hazırlık devam ediyor
24 Eylül 2025 Çarşamba - 12:33 Göktepe Şenliği’ne hazırlık devam ediyor Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Göktepe Mahallesi, bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Göktepe Şenliği ile köklü kültürünü ve dayanışma ruhunu bir kez daha ortaya koymaya hazırlanıyor. Göktepe Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen etkinlik, 27 Eylül Cumartesi günü birbirinden zengin programlarla katılımcılarını ağırlayacak. Şenlik öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Göktepe Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Şahin, etkinliğin amacının, 2004’te temelleri atılan ve 2014’te resmileşen dernek aracılığıyla Göktepe kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti. Şahin, "Muğla’da hemşerilik bilincinin oluşturulmasına bir nefes sağlayabildiyse bizim için büyük bir mutluluk" diyerek, derneğin bu konudaki misyonunun önemine vurgu yaptı. Göktepe’nin Cumhuriyet döneminden sonra Muğla merkezdeki dört nahiyeden biri olduğunu ve nüfusun büyük bir bölümünün şu anda Menteşe’de ikamet ettiğini belirten Şahin, köyle bağların hiçbir zaman kopmadığını dile getirdi. Şahin, bu şenliğin amacının, genç nesillerin köklerine olan bağını güçlendirmek ve "ilerleyen zamanlarda kimse köye gitmeyecek veya toprağını tanımayacak" endişesini gidermek olduğunu ifade etti. 27 Eylül Cumartesi günü gerçekleşecek şenlik, sabah saatlerinde misafirlerle yapılacak kahvaltıyla başlayacak. Ardından kortej yürüyüşü ve protokol açılışı ile devam edecek. Etkinlik boyunca yöresel ürünlerin satıldığı bir pazar da açık olacak. Gün boyu sürecek müzik ziyafeti de katılımcıları bekliyor. Şahin, konuşmasının sonunda şenliğe destek veren başta Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Kaymakamlığı ve Menteşe Belediyesi’ne teşekkürlerini ileterek, tüm Göktepelilere ve Muğla halkına şenliğe gösterdikleri teveccühten dolayı minnettarlığını dile getirdi.
Tavas’ta Ahilik Haftası etkinliklerle kutlandı
24 Eylül 2025 Çarşamba - 11:54 Tavas’ta Ahilik Haftası etkinliklerle kutlandı Tavas Belediyesi ev sahipliğinde Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) iş birliği ile Tavas Belediye Meydanında 38’inci Ahilik Haftası Kutlama Programı gerçekleştirildi. 22-28 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası sebebiyle Tavas Belediyesi ve Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği iş birliği ile Tavas’ta program düzenlendi. Kutlama programına Tavas Kaymakamı İsmail Demir, DESOB Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi, Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım, Güney Belediye Başkanı Mehmet Ali Eraydın, Tavas Esnaf Odaları Başkanlarının ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Program kapsamında yeni yetişen zanaatkârlara şad bağlama töreni düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, Ahilik geleneğinin tarihsel kökenlerine, günümüze yansımalarına ve bu kültürün gelecek nesillere aktarılması konulu paneli törende gerçekleştirdi. Kutlama sonrası Ahilik Kutlamaları hakkında açıklamada bulunan Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, "Tavas Belediyemizin ev sahipliğinde, Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı ile birlikte düzenlediğimiz 38. Ahilik Haftası Kutlama Programı, Tavas Belediye Meydanımızda gerçekleştirildi. Ahilik; dürüstlüğü, kardeşliği, paylaşmayı ve dayanışmayı esas alan, esnaf ve sanatkârlarımızın mesleki ahlakını şekillendiren köklü bir kültürdür. Toplumsal hayatımızda birlik, beraberlik ve yardımlaşmanın en güzel örneklerini yansıtır. Programda, Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok değerli bir konuşma gerçekleştirdi. Hocamızın, Ahilik geleneğinin tarihsel kökenlerine, günümüze yansımalarına ve bu kültürün gelecek nesillere aktarılması için sunduğu kıymetli önerilere teşekkür ediyoruz. Kutlama programına teşrifleriyle bizleri onurlandıran; DESOB Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Tavas Kaymakamımız İsmail Demir, Acıpayam Belediye Başkanımız Levent Yıldırım, Beyağaç Belediye Başkanımız Sezayi Pütün, Güney Belediye Başkanımız Mehmet Ali Eraydın, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı ve kıymetli Tavas Esnaf Odaları Başkanlarımıza ve tüm hemşehrilerimize katılımları için teşekkür ediyoruz. Bizler, birlik, beraberlik ve dayanışmanın simgesi olan Ahilik Kültürünü yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz" dedi.
İş Sanat Anadolu Sergileri Antakya’da
24 Eylül 2025 Çarşamba - 11:44 İş Sanat Anadolu Sergileri Antakya’da Anadolu Sergileri’nin "Aşina Yüzler" seçkisinde Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan portreler sergilenecek. Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan yapılan özel seçkiler, İş Sanat Anadolu Sergileri’nde sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyor. Usta ressamların imzasını taşıyan portrelerin yer aldığı "Aşina Yüzler" başlıklı yeni seçki, 27-28 Eylül tarihlerinde İş Bankası Antakya Şubesi’nde sergilenecek. Portreye kazandırdığı samimi ve gerçekçi yaklaşımıyla öncü sanatçılardan Feyhaman Duran’ın eşini resmettiği Güzin Duran Portresi’nde aşkla örülü sıcak bir tebessüm ve içten bir ruh hâli ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Edip Hakkı Köseoğlu, Kumbaralı Çocuk’ta elinde İş Bankası kumbarası tutan figürle tasarruf ve modernleşme düşüncesini simgelerken; Nuri İyem, genç yaşta kaybettiği kız kardeşinin izlerini taşıyan Kardeşler tablosunda Anadolu kadınının emeğini ve dayanışmasını işliyor. Belkıs Mustafa’nın Erkek Portresi yaşlılığın yüzlerde bıraktığı izlere odaklanırken, Adnan Çoker’in soyut yaklaşımı Otoportre’yi geleneksel sınırların dışına taşıyor. Ergin İnan’ın Damlalı Portre’si içsel dünyaya açılan üretici bir pencere sunuyor. Semiha Berksoy’un dramatik anlatımıyla resmettiği kızı Zeliha Berksoy Portresi ve Hakkı Anlı’nın hayat verdiği Sait Faik Portresi ise sanat ile edebiyatın kesiştiği özel örnekler arasında yer alıyor. "Aşina Yüzler", güçlü bir ifade biçimi olan portreler aracılığıyla kişilerin yalnızca yüzlerini değil; dönemlerini, duygularını ve toplumsal izlerini de görünür kılacak. Sergideki portreler, geçmiş ile bugünü tanıdık bakışlar ve ortak duygularla buluşturacak. Ortak kültürel miras, bugünün kuşaklarıyla bir arada Anadolu Sergileri, estetik nitelikleriyle olduğu kadar, tarihsel ve kültürel tanıklıklarıyla da büyük bir önem taşıyan sanat eserlerinin Türkiye’nin her köşesinde erişilebilir olmasını amaçlıyor. İş Bankası şubelerini geçici sanat mekânlarına dönüştüren Anadolu Sergileri’nin özenle hazırlanan seçkileri, çocuk atölyeleri ve uzman sanat tarihçilerinin anlatımıyla desteklenerek kapsayıcı bir sanat deneyimi oluşturuyor. Anadolu Sergileri’nin ilk durağı, İbrahim Çallı’nın eserlerinin sergilendiği Denizli’nin Çal ilçesi oldu. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Turan Erol ve Yalçın Gökçebağ’ın resimlerinden oluşan Hocalar ve Öğrenciler seçkisi Muğla’nın Milas ilçesinde sergilendi. Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan seçilen deniz peyzajlarının yer aldığı Mavinin İzinde başlıklı seçki Gelibolu’da; koleksiyondaki Atatürk portrelerinin ve Büyük Taarruz betimlemelerinin yer aldığı Büyük Zafer ise Kocatepe’de sanatseverlerle buluştu.