Son Dakika
|
İran'dan ateşkes çıkışı: "Ateşkes, yeni suçlar için moladır"
Narkotik polisinden ’Cono’lara operasyon: 55 gözaltı
Dağıstan'daki selde 6 kişi hayatını kaybetti
MHP İstanbul İl ve 39 İlçe teşkilatı feshedildi
Tokat merkezli 12 ilde yasa dışı bahis operasyonu: 64 gözaltı
Narin cinayetinde Nevzat Bahtiyar’ın yeniden yargılanmasına başlandı
İran Devrim Muhafızları’ndan Hürmüz Boğazı açıklaması
Netanyahu’dan Trump’a kurtarma operasyonu tebriği
ABD ve İsrail’in gece boyunca İran’a düzenlediği saldırılarda can kaybı 34’e yükseldi
Antalya’da feci kaza: 2 kişi hayatını kaybetti
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Khartoum’s Marina Park Reopens After Years of War
Türk Polis Teşkilatı’ndan 181. kuruluş yıl dönümünde duygulandıran film
BM’den ABD’ye sivil hedef uyarısı
Süper Lig’de 28. hafta görünümü
Bakan Bolat: "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’ye son 23 yılda her alanda çağ atlattık"
Kupa Voley’de finalin adı Ziraat Bankkart-Galatasaray
Tayland'da Charnvirakul hükümeti resmen göreve başladı
İBB davasında sanıkların cezaevi şartlarına ilişkin iddialar yalanlandı
KÜLTÜR SANAT
Bursa’da 700. yıla özel hat sergisine yoğun ilgi
06 Nisan 2026 Pazartesi - 21:04:16
Bursa’nın fethi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Bursa’nın Kalem Güzelleri" hat sergisi, sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Bab-ı Nun Derneği üyeleri tarafından hazırlanan serginin açılışına çok sayıda davetli ve sanatsever katıldı. Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen serginin açılışı, protokol üyeleri ve sanatçıların katılımıyla yapılan kurdele kesimiyle başladı. Açılış programına Uludağ Üniversitesi Tasavvuf bölümü hocalarından Prof. Dr. Mustafa Karahoca da katıldı. Açılışın ardından davetliler sergiyi gezerek, eserler hakkında bilgi aldı. Sergide Bursa’daki 7 koleksiyonerin uhdesinde bulunan ve tarihe mal olmuş 55 üstadın eseri ilk kez gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı saray hattatlarından halk arasında ün kazanmış sanatkârlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan eserler, ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Sergide İsmail Zühtü, Mustafa Rakım Efendi, Mahmud Celaleddin, Ali Sırrı Efendi, Şefik Bursalı, Mustafa Bekir Pekten, Cemil Bilgiç ve Hasan Çelebi gibi önemli isimlerin eserleri yer alıyor. Bursalı koleksiyonerler İrfan Altıkardeş, Mahmut Şahin, İhsan Çağlar, İbrahim Ethem Gören, Fatih Yurttakal, Behtinaz Kükrek ve Ali Özden’e ait eserler de sergide sanatseverlerle buluştu. Öte yandan, aynı tarihlerde merkezin Sami Güner Galerisi bölümünde son 30 yılda Bursa’da yetişmiş ve icazet almış 25 hattatın 60 eseri de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Günümüz sanatçılarının eserlerinin yer aldığı bölümde, isteyen sanatseverler eserleri satın alabiliyor ya da sipariş verebiliyor. Serginin organizatörü hattat Mahmut Şahin, iki yıl süren yoğun bir çalışmanın ardından serginin hayata geçirildiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Programda konuşan Prof. Dr. Mustafa Karahoca ise hat sanatının korunmasının önemine dikkat çekerek, "Mirası muhafaza etmemiz gerekiyor. Buna inanmak; fakat bunu alıp usulünce saklamamız, korumamız ve muhafaza etmemiz gerekiyor. 500 yıl sonra ister Bursa’da, ister Bosna’da, ister Bağdat’ta olsun, o hat sergilenecek inşallah. Ancak bu bizim göstereceğimiz ilgiyle mümkün olacak. Kendiliğinden oluşacak bir şey değil; bizim sahiplenmemizle yakından ilgilidir. Bu nedenle burada yaşayan dostlarımızın da emekleri ve hakları sergilenecektir. Verilen bilgiye göre Mahmut Bey, gerçekten Bursa için bir şanstır. Allah ondan razı olsun. İnsanlar yetiştirdi, bir nesil yetiştiriyor. İnşallah bundan sonraki mescidilerle birlikte bu güzellikler tarihe intikal edecek ve bu atar damar usulüne uygun bir şekilde yaşamaya, hayat vermeye devam edecektir" dedi. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen sergi, 12 Nisan’a kadar 10.00 ile 18.00 saatleri arasında Tayyare Kültür Merkezi’nde sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.
06 Nisan 2026 Pazartesi - 18:49
Bodrum’dan Türkiye’ye yayılan "Merhaba Günü"
Adı Bodrum’la özdeşleşmiş Halikarnas Balıkçısı’nın yaşam felsefesinin simgesi olan "merhaba" sözcüğünün birleştirici gücünden ilham alarak hayata geçirilen 17 Nisan Merhaba Günü, her yıl büyüyerek Bodrum’dan taşan bir hareket oluyor. İletişim, dostluk, hoşgörü ve kültür temaları odaklı Merhaba Günü etkinlikleri, merhabalaşmayı özendirerek kitlesel bağları güçlendirmeyi hedefliyor. Bodrum Deniz Müzesi’nin içten ve gür bir "merhaba"nın oluşturduğu moral ve motivasyon farkındalığını ortak üretim alanlarına taşıyan projesi, bu yıl farklı illere de yayılarak daha geniş kitlelere ulaşacak. Bodrum Deniz Müzesi’nin ve Muğla Büyükşehir Belediyesi paydaşlığında planladığı 2026 Merhaba Günü programı, Nisan ayı boyunca pilot bölge olarak belirlenen Muğla ilçelerindeki etkinlikler ve tüm yurda yayılan iletişim çalışmalarından oluşuyor. Bodrum Deniz Müzesi Bodrum Belediyesi’ne bağlı faaliyet gösteren ve Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın koleksiyonu ile zengin bir denizcilik kültürü arşivine ev sahipliği yapan müze, denizcilik kültürü mirasını yaşatıyor ve aynı kapsamda yayınlar yapıyor. Müzenin süreli etkinliklerinden biri de Halikarnas Balıkçısı’nın hümanist düşünce dünyasını geniş kitlelere yayma amacıyla düzenlediği "Merhaba Günü" etkinlikleri. "Merhaba Günü" 2022 yılında Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan’ın dönemin Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından "Merhaba Günü" olarak ilan edilmesinden sonra "Uluslararası Merhaba Günü Logo Yarışması" düzenlendi ve etkinlik kapsamı genişletildi. Geçen yıl Osmantan Erkır’ın sunuculuğunda, Zülfü Livaneli ve birçok sanatçının katılımına sahne olan "Merhaba Günü" tiyatro, müzik, söyleşi ve sergi gibi disiplinlerden oluştu ve kültürel üretim ve paylaşım alanı olarak konumlandı. Bodrum’u takiben bu yıl Muğla’nın Datça, Fethiye ve Menteşe ilçelerine de yayılan "Merhaba Günü" etkinlikleri, Kabaağaçlı Ailesi tarafından da destekleniyor. 2026 Nisan’ında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Priştina Kent Arşivi Müzesi (APİKAM) ile İstanbul Adalar Müzesi de aynı şemsiye altında etkinlikler düzenleyecek. "Merhaba Günü"nün amacıyla örtüşen her tür kültürel etkileşimin görünür kılınması ve projenin ulusal ölçekte gelişmesi için oluşturulan Dijital Etkinlik Haritası (www.merhabagunu.com) ile katılımcı ve yaygınlaştırıcı bir kültürel ağ modeli de sunuluyor. Doğa sevgisi, barış, hoşgörü ve kültürel paylaşım temalarında etkinlik düzenleyen kurum, topluluk ve bireyler, bu harita üzerinden programa dahil olabiliyor ve farklı bölgelerdeki etkinlikler "Merhaba Günü" platformuna katılabiliyor.
06 Nisan 2026 Pazartesi - 18:13
Şehitkamil’de 4. Çocuk Tiyatrosu Günleri başladı
Şehitkamil’de çocuklar için sanat dolu günler başladı. Şehitkamil Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Çocuk Tiyatrosu Günleri, renkli görüntüler ve yoğun katılımla kapılarını açtı. Minik izleyicileri tiyatronun büyülü dünyasıyla buluşturan etkinlik, hem eğlenceli hem de öğretici içerikleriyle dikkat çekiyor. 6 Nisan’da başlayan ve 12 Nisan’a kadar devam edecek olan tiyatro şöleni kapsamında birbirinden özel çocuk oyunları sahnelenecek. Programda "Otobüs Durağında Üç Bencil", "Toti ile Poti", "Büyülü Ağaç" ve "Dünyanın Eski Zamanlarında" adlı oyunlar yer alıyor. Her biri farklı mesajlar içeren bu oyunlar, çocuklara paylaşmayı, dostluğu, doğa sevgisini ve hayal gücünün önemini eğlenceli bir dille anlatıyor. Miniklerden tam not D.T. Şehitkamil Sahnesi’nde düzenlenen 4. Çocuk Tiyatrosu Günleri’nin ilk gününde "Otobüs Durağında Üç Bencil" sahnelendi. İlk günden itibaren büyük ilgi gören etkinlikte salonu dolduran çocuklar, oyunu kahkahalar ve alkışlar eşliğinde izledi. Renkli sahne tasarımları, kostümler ve oyuncuların enerjik performansları minik izleyicilerden tam not aldı. Sosyal ve kültürel gelişime katkı sağlayacak Şehitkamil Belediyesi’nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında hayata geçirdiği Çocuk Tiyatrosu Günleri, çocukların sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Tiyatro aracılığıyla çocukların empati kurma becerilerinin gelişmesi, özgüven kazanmaları ve sanata olan ilgilerinin artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda ailelerin de çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçirmesine imkan sunan etkinlik, şehirde önemli bir kültürel buluşma noktası haline geldi. Her gün iki seansta sahnelenecek 12 gün sürecek festival boyunca oyunlar her gün iki ayrı seansta sahnelenecek. Böylece daha fazla çocuğun tiyatro ile buluşması sağlanacak. Çocukların hayal dünyasını zenginleştiren, onları eğlendirirken düşündüren 4. Çocuk Tiyatrosu Günleri, hafta boyunca sürecek etkinliklerle Şehitkamil’de adeta bir sanat şöleni yaşatmaya devam edecek.
06 Nisan 2026 Pazartesi - 16:37
İstanbul Valiliği Beşiktaş Kitap Fuarı düzenlenen törenle açıldı
İstanbul Valiliği’nin 39 ilçede yürüttüğü ‘Ben Okuyorum İstanbul Okuyor’ projesi çerçevesinde Beşiktaş Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. İstanbul Valiliği’nin 39 ilçede yürüttüğü ‘Ben Okuyorum İstanbul Okuyor’ projesi kapsamında 120’den fazla yayınevi ve 20’den fazla söyleşi ve yazarın okurla buluşacağı, 20 binden fazla günlük ziyaretçi kapasiteli Beşiktaş Kitap Fuarı açıldı. Beşiktaş Meydanı’nda bulunan Beşiktaş İskelesi yanında gerçekleştirilen açılışa İstanbul Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, İl Milli Eğitim Müdür Murat Mücahit Yentür ile birlikte çok sayıda öğrenci ve bazı davetliler katıldı. Ayrıca katılımcılar arasında, programın ‘Onur konuğu’ olarak araştırmacı gazeteci yazar Mehmet Ali Bulut yer aldı. Bulut, kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Fuarın 12 Nisan’a kadar kitapseverleri ağırlayacağı öğrenildi. "Çocukları dışarı çıkartmak, onları sosyalleştirmek için bir çok proje yapıyoruz" Açılışta konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, "Fuarın böyle deniz kenarında şehrin ortasında olmasına çok alışık değiliz. O yüzden çocuklar çok şanslıyız. Bence böyle bir ortamda kitap fuarını yapabildiğimiz için çok mutluyum. Emeği geçen herkese öncelikle çok teşekkür ediyorum. Dünyanın en güzel şehrinde içinden deniz geçen tek şehrinde, hemen yanı başında böyle martı seslerinin içinde, böyle güzel bir havada kitap fuarında olmaktan çok mutluyum. Veliler olarak sizi biraz dışarı çıkarmakta zorlanıyoruz. Hep başımız önümüze eğik böyle telefonlarımıza tabletlerimizle uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın, İstanbul Valimiz önderliğinde çocukları dışarı çıkartmak, onları sosyalleştirmek için bir çok proje yapıyoruz" dedi. "Kitap en büyük hazinemiz" Vali yardımcısı Elif Canan Tuncer’in ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ise " Kitap insanın dünyasını zenginleştiren, fikir yolculuğu yaptıran, uzakları yakın eden, bilinmezleri bilinen haline getiren, merakları ve şüphesiyle ilmin kapısını aralayan en büyük hazinemiz. Türkiye Yüzyılı Maarif modeliyle beraber saf bilginin aktarılması yerine bilgiyi analiz eden, sentezleyen oradan yeni bilgiler üreten ve çocuklarımızın içerisindeki merak duygusunu uyandıran bir sistemi öngörüyoruz. Bu sistemde en önemli ölçme değerlendirme öğesi olarak da artık çocuklarımıza bir metin altında 5 tane şık vermek yerine, açık uçlu sorular sorarak çocuklarımızın zihin dünyasını zorlamak, Türkçeyi düzgün zengin bir birikimle kullanarak gelişim süreçlerine katkı sunmak istiyoruz. Bu vesileyle bu sistemde bu süreçte artık okumayan, okumayı düzenli halde kendine bir yol haritası belirlemeyen öğrencilerimizin sadece son günlerde ve son yılda sınava hazırlık yapması çok anlamlı olmayacak" diye konuştu. "Benim için çok müthiş, halkımızı bekliyoruz" Açılışı yapılan fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Yazar Gamze Çetin,"Bu kitap fuarı gibi diğer kitap fuarlarına da katıldım. Bu üçüncü fuara katılışım. Çok mükemmel. Çok teşekkür ediyoruz. İnsanlara kitap okumaya ve kitabı sevdirmek amaçlanmış. İlgi var. Özellikle sabahın ilk saatlerinde okullar geldi. Öğretmenler çocuklara ne almaları gerektiği hakkında bilgi verdi. Biz de bilgilerimizi kendilerine aktardık. Benim için şu anda çok müthiş, çok güzel. Halkımızı bekliyoruz" diye konuştu.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
06 Nisan 2026 Pazartesi- 15:11
Fethin 700. yıl dönümünde anlamlı hat sergisi
2
02 Nisan 2026 Perşembe- 11:37
Müzede sergilenen kilimler asırlık motifleri gelecek nesillere aktarıyor
3
06 Nisan 2026 Pazartesi- 10:59
Kütahya’da halk oyunları coşkusu
4
06 Nisan 2026 Pazartesi- 09:57
Bir belge, bir felaket, bir dostluk: Pakistan’ın Erzurum’a uzanan yardım eli
5
05 Nisan 2026 Pazar- 09:05
Sinop’ta Türk halk müziği konseri
20 Kasım 2025 Perşembe - 12:37
Japon ailesinin dönüşümü konuşuldu: Tokyo hikayesi Sakarya’da izleyiciyle buluştu
Sakarya Büyükşehir Belediyesi kültür sanat etkinliklerinde Tokyo Hikayesi filmi gösterildi, ardından modernleşen Japonya ve aile yapısındaki dönüşümler üzerine Doç. Dr. Serhat Yetimova ile söyleşi gerçekleştirildi. Ozu’nun klasikleşmiş yapımının ele alındığı programda film estetiği, dönem okumaları ve günümüz dünyasına uzanan mesajlar konuşuldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım kültür sanat programı çerçevesinde, Yasujiro Ozu’nun şaheserlerinden Tokyo Hikâyesi filminin gösterimi Ofis Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluştu. Gösterimin ardından Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Yetimova, "Modernleşen Japonya ve Çözülen Aile Bağları" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Yetimova, konuşmasında bir filmin etkisinin perdede gördüğümüz hikayeyle sınırlı olmadığını vurgulayarak, "Asıl film, perdedeki hikaye bittiğinde başlar. Çünkü başlangıç noktası bizim algımızdır; duygularımızın o hikâyeyle birlikte çeşitlenmesi çok daha önemlidir. Film size bir şey anlatır ama mesele sizin ne anladığınız, hangi anlamları çıkardığınızdır. Biz bunu konuşmaya başladığımız anda ‘asıl film şimdi başlıyor’ derim" dedi. 1950’leri anlatan bir yapımın bugüne nasıl ışık tuttuğunu tartışmanın önemine değinen Yetimova, Ozu sinemasının zamansız bir derinlik sunduğunu belirterek, "Bir film, dönemi aşarak bugünle bağ kurduruyor, modern dünyayı yorumluyor ve yeni tartışma alanları açıyorsa amacına ulaşmış demektir" diye konuştu. Programda katılımcılar Japon sinemasının anlatım diline ve modernleşme sürecinin aile yapısı üzerindeki etkilerine dair kapsamlı bir perspektif edinme fırsatı buldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kültür sanat etkinlikleriyle sinemaseverleri farklı coğrafyalardan önemli eserlerle buluşturmaya devam ediyor.
20 Kasım 2025 Perşembe - 11:40
Madenliler, Maden’de buluşuyor
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen organizasyonla Madenliler ‘Maden Buluşmaları’ organizasyonunda bir araya gelecek. Türkiye’nin dört bir yanında ikamet eden Madenliler, 22 Kasım Cumartesi günü Maden’de buluşacak. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen etkinlik sabah 09.00’da Maden Belediyesi önünde başlayacak. Öğrenci etkinlikleri, resim sergisi, açılış, yöresel tatlar ve folklor gösterilerinin yer alacağı organizasyonda Cuma Algül, Leyla Telçeken ve Tamer Taşkın da konser düzenleyecek.
20 Kasım 2025 Perşembe - 10:51
Antalya Edebiyat Günleri’nde "Sanat, Nereye?" sergisi açılacak
Muratpaşa Belediyesi’nin 21-23 Kasım tarihleri arasında 10’uncusunu düzenleyeceği Antalya Edebiyat Günleri kapsamında "Sanat, Nereye?" sergisi açılacak. Küratörlüğünü İbrahim Karaoğlu’nun yaptığı sergi, 21 Kasım Cuma günü saat 19.00’da Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak. Sergi, 43 ressamın eserlerinden oluşuyor. Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Edebiyat Günleri’nin 10 yıldır kentin kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sunan bir buluşma noktası haline geldiğini söyledi. Etkinliğin edebiyatı farklı sanat disiplinleriyle bir araya getirerek özgün bir paylaşım alanı oluşturduğunu vurgulayan Başkan Uysal, "Bu kapsamda düzenlenen sergiler, sanatçıların üretimlerini yalnızca okumakla değil, görsel olarak da deneyimlemekle mümkün kılıyor" dedi. Küratör İbrahim Karaoğlu ise farklı kuşaklardan sanatçıların katılımıyla hazırlanan serginin Antalya Edebiyat Günleri’nin son yıllardaki temasıyla bütünlük oluşturduğunu belirtti. Karaoğlu, "Sergi, sanatçıların hem bugüne hem de geleceğe dair izlerini yansıtan bir seçki sunuyor" dedi. "Sanat, Nereye?" sergisi, 21 Kasım-21 Aralık tarihleri arasında bir ay boyunca ziyarete açık olacak ve ücretsiz gezilebilecek. Edebiyat Günleri Kaleiçi’nde şairleri buluşturacak Diğer yandan Antalya Edebiyat Günleri, 10’uncu yılında yaşayan antik kent Kaleiçi’nde şairleri buluşturacak. Abdülkadir Budak, Ahmet Telli, Ali Cengizkan, aynı zamanda etkinliğin gönüllü sanat yönetmenliğini yapan Ferruh Tunç, Mawar Marzuki, Nazmi Ağıl, Neşe Yaşın, Yunus Koray, Tarık Günersel ve Tuğrul Keskin, Kaleiçi’nde şiirlerini seslendirecek. Hesapçı ve Hıdırlık sokaklarının kesiştiği noktada düzenlenecek "Şairler Kaleiçi’nde" adlı etkinlik saat 14.00’te başlayacak.
20 Kasım 2025 Perşembe - 10:41
Osmangazi’de 7’den 70’e felsefe yolculuğu başladı
Osmangazi Belediyesi, felsefenin her yaş grubundan insana ulaşabilmesi ve bu düşünce biçiminin önemini vurgulamak amacıyla anlamlı bir projeyi hayata geçirdi. 1 yıl boyunca çeşitli konulara felsefi pencereden yaklaşımların ortaya konulacağı etkinliklerin ilki ‘Felsefe nedir?’ başlıklı panel ile gerçekleştirildi. Osmangazi Belediyesi, Osmangazi Kent Konseyi ve Bursa Felsefe Kulübü işbirliği ile ‘Şadırvanlı Han Felsefe Konferansları’, Dünya Felsefe Günü’nde başladı. Her ay farklı konuların felsefi bakış ile uzmanlar tarafından değerlendirileceği panelin ilki Şadırvanlı Han’da Bursalılar ile buluştu. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Becermen moderatörlüğünde felsefe öğretmenleri Nurcan Özdağlı ve Petek Tokyürek, ‘Felsefe nedir?’ sorusu etrafında önemli noktalara değindi. "Felsefe insanın olmazsa olmazıdır" Felsefenin her şeyden önce bir eleştirel düşünce biçimi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Metin Becermen, "Bir anlamda felsefe, olan bitene, sanatsal, bilimsel bakıştan farklı bir bakışı dile getiren bir düşünce biçimi olarak değerlendirilebilir. Felsefe, eleştirebilirliği ile birlikte bir anlamda yıkımı, diğer anlamda da bir düşünceyi inşa etmek demek" dedi. Felsefeyi hayatı anlamlandırma çabası olarak tanımlayan Nurcan Özdağlı da, "İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Felsefeyi kabaca düşünmek olarak görürsek, insanın olmazsa olmazıdır. Toplumsal olarak da olmak zorundadır. Çünkü kuralların nasıl konulacağı, yönetimin nasıl olacağı gibi her konuda felsefe vardır. Felsefe, topluma sevdirilmelidir" diye konuştu. Panelde görüşlerini paylaşan Petek Tokyürek ise, "Bunca kişinin burada toplanmasının tek bir sebebi var. Hala içimizde duyduğumuz sorulara bir cevap arayışı. İnanın, buradaki herkes bunun peşinde olduğu için, bu ortamların arayışı içerisinde" yorumunda bulundu. "Herkesin felsefe ile ilgilenebildiği, sevebildiği bir altyapı oluşturma amacındayız" Konferansın başlangıcının Dünya Felsefe Günü’nde yapıldığını ve etkinliklerin her ay olmak üzere önümüzdeki bir yıla yayılacağını kaydeden Osmangazi Kent Konseyi Genel Sekreteri Sosyolog Mutlu Çınar, amaçlarının herkese felsefeyi sevdirmek olduğunu dile getirdi. Çınar, "Aralık ayında Dünya Hakları Günü’ne felsefi pencereden bakış ile devam edeceğiz. Ocak ayında da Dünya Mantık Günü’nde yine mantık yaklaşımına felsefi bir dokunuş ile sürecek. Bu etkinlikleri bir yıla yaymayı istiyoruz. Bunu yaparken de Osmangazi Belediyesi’nin geçmiş yıllarda yaptığı çocuklara felsefeyi sevdiren çalışmalar ile beraber 7’den 70’e herkesin felsefe ile ilgilenebildiği, sevebildiği bir altyapı oluşturma hedefindeyiz" açıklamasını yaptı. Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Gürkan Kaya da, Osmangazi Belediyesi, Osmangazi ve Kent Konseyi işbirliği ile kent kültürü ve kentlilik bilincinin oluşması noktasında kentin böylesine bir tarihi dokusunda felsefenin yaşayan bir etkinlik olması için adımlar attıklarını dile getirdi. Felsefenin ortaya çıkışının, öneminin ve gerekliliğinin esas alındığı paneli Bursalılar da dikkatle takip etti. Prof. Dr. Metin Becermen, Sosyolog Mutlu Çınar, felsefe öğretmenleri Nurcan Özdağlı ve Petek Tokyürek ile kulüp başkanı Gürkan Kaya, etkinlik için Osmangazi Belediyesi’ne teşekkür etti.
20 Kasım 2025 Perşembe - 10:16
Yozgat’ta 8 asırlık Çınçınlı Sultan Han ilgi bekliyor
Yozgat’ın Saraykent ilçesinde büyük bölümü yıkılan, duvar kaplamalarının söküldüğü ve içinin molozlarla dolduğu görülen 8 asırlık Çınçınlı Sultan Hanı ilgi bekliyor. Saraykent ilçesinde tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve ‘Eski Han’ olarak da bilinen 1240-1241 yıllarında Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılan Çınçınlı Sultan Hanı, günümüzde harap haliyle dikkat çekiyor. Dikdörtgen planlı ve doğu-batı doğrultulu inşa edilen hanın batı duvarı tamamen ortadan kalkmış durumda. Mevcut izlerden yapının birbirine bitişik tonozla örtülü dört mekandan oluştuğu anlaşılsa da iç dolgulardan dolayı hanın gerçek mimarisi tam olarak seçilemiyor. Güneybatısında müştemilat kalıntıları bulunan yapının temel seviyesinin ise bugün görünen yüzeyden çok daha aşağıda olduğu tahmin ediliyor. Dron kamerasıyla görüntülenen hanın büyük bölümünün yıkıldığı, duvar kaplamalarının söküldüğü ve yapının içinin moloz taşlarla dolduğu görüldü. Bölge sakinlerinden Hüseyin Atak, hanın geçmişte yaşadığı tahribata dikkat çekerek, "Benim çocukluğumdan beri böyle duruyor. Bu taşları sökerlerdi. Hatta burada bir tarihi hamam vardı. Böyle mermer direkleri yatıyordu. Buradan taşları sökerlerdi, evlere, işte camiye taşırlardı. Yozgat’ın Kurşunlu Camii’ne bile gittiği söyleniyor o zaman ben çocukken. Bu taşları söktüler. Yoksa bu yüzeyler düzgündü. Eskiden de koruma yoktu ama şimdi tabii koruma altında. Kimse dokunmuyor şu anda. Sit alanı oldu zaten. Üniversiteden geldiler, buranın çatı katı olduğu, 3 kat olduğu söylendi. Aşağıda iki kat daha, hatta bozulmamış odalar da olabilir diyorlar. Ziyaretçileri oluyor. Normal vatandaş çok geliyor. Biz burayı merak ettik diyorlar" şeklinde konuştu. Kayseri’den ilçeye ziyarete gelen Ömer Faruk Deliküçük ise karşılaştığı manzaranın kendisini üzdüğünü ifade ederek, "Burada bir arkadaşı ziyarete geldim. Tabii buranın da tarihi eser olduğunu duydum kaplıcaların yanında, gezmeye geldim. Fakat böyle bir harabeye dönüştüğünü, böyle bir şeyle karşılaşacağımı hiç ümit etmiyordum. Yani böyle tarihi eserlerimizin yok olmasına inanın ki üzülüyoruz. Devlet büyüklerimize de buradan sesleniyoruz. İnşallah tarihimizi gelecek kuşaklara tanıtmak için buraya el atacaklarını düşünüyorum" dedi.
20 Kasım 2025 Perşembe - 09:54
Roman kahramanı değil, gerçek bir yiğit
Araştırmacı Taner Özdemir, Balkan Savaşları dönemine ait dikkat çekici bir belgeyi gün yüzüne çıkardı. Osmanlı arşivlerinde yer alan belge, Çatalca Muharebeleri sırasında şehit olan Topçu Yüzbaşı Mahmut Laçin Efendi’nin adının, yeni kurulan ağır bataryaya verildiğini ve birliğin resmî kayıtlara "Şehit Laçin Bataryası" olarak geçtiğini doğruluyor. 1912’de başlayan Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti’nin askerî ve toplumsal yapısını derinden sarstığını hatırlatan Taner Özdemir , "Kırkkilise’den İstanbul kapılarına kadar uzanan bir savunma mücadelesi yaşanmıştı. Bu hat üzerinde görev yapan isimlerden biri de Erzurum’un Bakırcı Mahallesi’nden çıkan, 3. Nizamiye Fırkası’na bağlı Sahra Topçu 9. Alay’ın 2. Taburu’nda görev yapan Topçu Yüzbaşı Mahmut Laçin idi. Laçin, savaş boyunca hem topçu birliklerinde gösterdiği dirayet hem de askerî disipliniyle dikkat çeken bir subaydı" dedi. Tedaviyi Bırakıp Birliğine Dönen Bir Kahraman Özdemir, belgelerde yer alan ifadelerde, Yüzbaşı Mahmut Laçin’in Kırkkilise ve Vize muharebelerinde yaralandığını hatırlatarak; şöyle devam etti, "İstanbul’da tedavisi sürerken cephedeki ağır durum nedeniyle iyileşmeyi beklemeden görevine döndüğünü gösteriyor. Kısa bir süre sonra Çatalca Muharebesi’nde şehit düşen Laçin için komutanlık özel bir karar aldı: Birlik bölgesinde kurulacak ağır bataryaya onun adı verilecekti. Resmî belge bu durumu şöyle kayıt altına aldı: "Şehit olan Yüzbaşı Mahmut Laçin Efendi’nin hatırasının yaşatılması maksadıyla tesis edilen ağır batarya mıntıkasında ‘Şehit Laçin Bataryası’ adının kullanılması uygun görülmüştür." Savaşta iki paşanın önemi Balkan Harbi’nin kaotik günlerinde Osmanlı ordusunun yeniden toparlanma çabasında iki önemli komutanın öne çıktığını vurgulayan Özdemir, "Hafız Hakkı Paşa, Doğu Trakya savunmasında kritik görevler üstlenmiş, geri çekilme dönemlerinde ordunun moral düzenini korumaya çalışmış. Çatalca savunma hattının oluşturulmasında aktif rol almıştı. Subay kadrolarının disiplini büyük ölçüde onun sahadaki duruşuyla desteklenmişti. Hasan İzzet Paşa ise; Lüleburgaz ve Çatalca çevresinde ordunun savunma hatlarını kuran paşalardan biriydi. Geri çekilme ve karşı taarruz arasındaki dengeyi sağlayarak askeri birliklerin düzenli hareket etmesini mümkün kılmıştı. Bu iki komutanın oluşturduğu savunma omurgası, Yüzbaşı Mahmut Laçin gibi fedakâr subayların kahramanlıklarının sahnelendiği savaş hattını şekillendiren önemli unsurlar arasındaydı" şeklinde konuştu. Taner Özdemir: "Tarihî hafızaya düşen değerli bir not" Arşiv belgesini inceleyen TDED Yönetim Kurulu Üyesi Taner Özdemir, bu keşfin hem askerî tarih hem de edebiyat açısından kıymetli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bu belge, Balkan Savaşlarının zor şartları altında görev yapan Erzurumlu bir subayın hem cephede hem de belgelerde onurlandırıldığını gösteriyor. Yüzbaşı Mahmut Laçin, fedakârlığı ve sadakatiyle örnek bir karakter. Adının bir bataryaya verilmesi, Osmanlı ordusunun ona duyduğu saygıyı yansıtıyor." Laçin’in adı edebiyatta da yaşatıldı: Aka Gündüz’ün Yayla Kızı Ortaya çıkan belgelerin yalnızca askerî kayıtlarla sınırlı olmadığını belirten Özdemir. " Araştırmalar, Aka Gündüz’ün ünlü romanı Yayla Kızında da Yüzbaşı Mahmut (Mahmud) Laçin Efendi’den bahsedildiğini gösteriyor. Balkan Harbi’nin toplumsal yıkımını edebiyata aktaran Aka Gündüz, Laçin’in hatırasını roman düzleminde de ölümsüzleştirmişti. Taner Özdemir tarafından ortaya çıkarılan bu belge ve Aka Gündüz’ün romanındaki referans, bir Erzurumlu subayın Balkan Savaşlarındaki kahramanlığının hem resmî kayıtlarda hem de Türk edebiyatında yer aldığını ortaya koyuyor. TDED Erzurum Şubesi’nin çalışması, kent kültürüne yeni bir tarihî değer kazandırırken, Balkan Savaşları döneminde gölgede kalmış birçok askerin yeniden araştırılması gerektiğini de gündeme getiriyor" diye konuştu.
20 Kasım 2025 Perşembe - 09:23
Şener: "Kurslar kadınların üretim gücüne güç katıyor"
Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zeyit Şener, kursların özellikle kadınların üretime katılımında önemli bir rol üstlendiğini belirterek, "İlçemizdeki her kadının kendi yeteneğini keşfetmesini, bir beceri geliştirmesini ve bunu ister hobi ister gelir kaynağı olarak değerlendirmesini önemsiyoruz" dedi. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı Kültür Sanat Evlerinde eğitim alan kursiyerler, düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Millet Bahçesi Sahil Etabındaki belediye kafesinde gerçekleşen buluşma, samimi atmosferi ve yoğun katılımıyla dikkat çekti. Belediyeye bağlı 10 Kültür ve Sanat Evinde açılan çeşitli kurslarda yeni döneme başlayan yaklaşık 400 kursiyer, aileleri ve eğitmenleriyle birlikte programa katıldı. Kursiyerler, evlerinde hazırladıkları yiyecekleri paylaşarak etkinliğe renk kattı. Programa; Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zeyit Şener, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri ve kurs eğitmenleri katıldı. "Bu kurslar hem ev ekonomisine hem sosyal hayata katkı sağlıyor" Etkinlikte konuşan Başkan Vekili Zeyit Şener, kursların özellikle kadınların üretime katılımında önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Şener, "İlçemizdeki her kadının kendi yeteneğini keşfetmesini, bir beceri geliştirmesini ve bunu ister hobi ister gelir kaynağı olarak değerlendirmesini önemsiyoruz. El işi ve mesleki kurslarımız; dikişten takı tasarımına, ahşap işlemeciliğinden kuaförlüğe kadar geniş bir yelpazede eğitim sunuyor" ifadelerini kullandı. Kurslarda üretilen emeğin ekonomik değere dönüştüğünü kaydeden Şener, "400 kursiyerimizin bugün aynı sofrada buluşması, bu çalışmaların toplumda ne kadar karşılık bulduğunun göstergesidir. Üretime ve aile bütçesine katkı sağlayan tüm kursiyerlerimizi tebrik ediyorum" diye konuştu. Şener, eğitmenlere ve organizasyonda görev alan belediye personeline de teşekkür etti. Müzik eşliğinde eğlenceli anlar Kahvaltı sonrası müzik eşliğinde eğlenen kursiyerler, dans ederek keyifli anlar yaşadı. Etkinlikte çekilen hatıra fotoğrafları günün unutulmaz kareleri arasında yer aldı. Akdeniz Belediyesinin son yıllarda güçlendirdiği Kültür Sanat Evleri, onlarca branşta sunduğu eğitimlerle ilçede yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Yeni dönem kurslarına olan talebin her geçen gün arttığı bildirildi.
20 Kasım 2025 Perşembe - 09:21
Gölbaşı Belediyesi’nin düzenlediği ‘Çocuk Tiyatrosu Günleri’ne miniklerden yoğun ilgi
Gölbaşı Belediyesi’nin ara tatil döneminde düzenlediği ’Çocuk Tiyatrosu Günleri’ büyük ilgi gördü. Gölbaşı Belediyesi’nin ara tatil döneminde düzenlediği ‘Çocuk Tiyatrosu Günleri’ne 4 bin 123 çocuk katıldı. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Her oyun, onlara yeni bir dünyaya kapı aralıyor. Gölbaşı’nda yetişen her çocuğun kültür-sanatla iç içe büyümesi için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Gölbaşı Belediyesi, ara tatil döneminde çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici bir tatil yaşatmak amacıyla etkinlik düzenledi. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’nın tatil hediyesi olarak hazırlanan ‘Çocuk Tiyatrosu Günleri’ kapsamında tiyatro oyunları, animasyon gösterileri, sihirbazlık performansları, kukla şovları ve ’bubble şov’ gösterileri sahnelendi. "Yaklaşık 5 bin çocuğumuzun etkinliklere katılmış olması bizi ayrıca mutlu etti" Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Çocuk Tiyatrosu Günleri’yle çocuklar için önemli bir kültürel etkinliğe imza attıklarını belirterek, "Ara tatiller, çocuklarımızın hem dinlenebileceği hem de sosyal ve kültürel olarak kendilerini geliştirebilecekleri çok önemli zaman dilimleri. Bu nedenle onlara sadece eğlendikleri değil, aynı zamanda dünyaya farklı pencerelerden bakmalarını sağlayacak etkinlikler sunmak istedik. Çocuk Tiyatrosu Günleri, bu bakış açımızın bir ürünü olarak ortaya çıktı. Tiyatronun çocukların hayal gücünü, ifade becerisini ve sosyal etkileşimini artıran çok güçlü bir araç olduğuna inanıyorum. Burada izledikleri her oyun, onlara yeni bir dünyaya kapı aralıyor. Gölbaşı’nda yetişen her çocuğun kültür-sanatla iç içe büyümesi için çalışmaya devam edeceğiz. Yaklaşık 5 bin çocuğumuzun etkinliklere katılmış olması bizi ayrıca mutlu etti. Bu ilgi, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Gölbaşı Belediyesi olarak çocuklarımız için üreten, yenilikçi projeler geliştiren bir anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
20 Kasım 2025 Perşembe - 09:16
Yozgat’ta 8 asırlık tarihi Çınçınlı Han Kervansarayı ilgi bekliyor
Yozgat’ın Saraykent ilçesinde, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve ‘Eski Han’ olarak da bilinen 1240-1241 yıllarında Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılan Çınçınlı Sultan Hanı, günümüzde harap haliyle dikkat çekiyor. Dron kamerasıyla havadan görüntülenen hanın büyük bölümünün yıkıldığı, duvar kaplamalarının söküldüğü ve yapının içinin moloz taşlarla dolduğu görülüyor. Dikdörtgen planlı ve doğu-batı doğrultulu inşa edilen hanın batı duvarı tamamen ortadan kalkmış durumda. Mevcut izlerden yapının birbirine bitişik tonozla örtülü dört mekandan oluştuğu anlaşılsa da iç dolgulardan dolayı hanın gerçek mimarisi tam olarak seçilemiyor. Güneybatısında müştemilat kalıntıları bulunan yapının temel seviyesinin ise bugün görünen yüzeyden çok daha aşağıda olduğu tahmin ediliyor. Bölgede yaşayan Hüseyin Atak, hanın geçmişte yaşadığı tahribata dikkat çekti: "Benim çocukluğumdan beri böyle duruyor. Bu taşları sökerlerdi. Hatta burada bir tarihi hamam vardı. Böyle mermer direkleri yatıyordu. Buradan taşları sökerlerdi. Evlere işte camiye taşırlardı. Yozgat’ın Kurşunlu camiye bile gittiği söyleniyor o zaman ben çocukken. Bu taşları söktüler. Yoksa bu yüzeyler düzgündü. Eskiden de koruma yoktu ama şimdi tabii koruma altında. Kimse dokunmuyor şu anda. Sit alan oldu zaten. Yani buranın üniversiteden geldiler de buranın çatı katı olduğunu, 3 kat olduğu söylüyorlar. Aşağıda iki kat daha hatta bozulmadık odalarda var olabilir diyorlar. Ziyaretçileri oluyor. Normal vatandaş çok geliyor. Biz burayı merak ettik diyorlar. İşte bazıları biliyor burada han varmış burası mı diye" şeklinde konuştu. Kayseri’den ilçeye ziyarete gelen Ömer Faruk Deliküçük ise karşılaştığı manzaranın kendisini üzdüğünü ifade ederek şunlar söyledi: "Burada bir arkadaşı ziyarete geldim. Tabii buranın da tarihi eser olduğunu duydum kaplıcaların yanında. Gezmeye geldim. Fakat böyle bir harabeye dönüştüğünü böyle bir şeyle karşılaşacağımı hiç ümit etmiyordum. Yani böyle tarihi eserlerimizin yok olmasına inanın ki üzülüyoruz. Devlet büyüklerimize de buradan sesleniyoruz. İnşallah tarihimizi geleceklerimize tanıtmak için buraya el atacaklarını düşünüyorum."
19 Kasım 2025 Çarşamba - 18:15
Erzincan’da el izleriyle yükselen "Şiddete Hayır" çağrısı
Erzincan’da 50 metre uzunluğundaki bez üzerine el izleriyle "Şiddete Hayır" mesajı verildi; etkinlik geniş katılımla farkındalık oluşturdu. Prof. Dr. Mehmet Kavukçu’nun performansı ve vatandaşların el izleriyle destek verdiği etkinlik, şiddetsiz bir toplum için güçlü bir çağrı yaptı. Erzincan Dörtyol’da Prof. Dr. Mehmet Kavukçu tarafından gerçekleştirilen performans, öğrencilerden akademisyenlere ve vatandaşlara kadar geniş bir katılım sağlayarak şiddete karşı güçlü bir farkındalık oluşturdu. Şiddetin her türüne dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Bekir Aksun, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Bilgehan Çağrı Özarslan, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ünlü performans sanatçısı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, "Şiddete Hayır" temalı çalışmasını meydanda sergileyerek katılımcıları farkındalık sürecine dâhil etti. Etkinliğin merkezinde yer alan 50 metre uzunluğundaki beyaz bez, katılımcıların el izleriyle renklendi. Belediye Başkanı Bekir Aksun ve Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, renkli boyalara batırdıkları elleriyle beze "Şiddete Hayır" yazdı. Ardından öğrenciler, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar sırayla beze el izlerini bırakarak etkinliğe destek verdi. Kısa sürede rengârenk izlerle dolan bez, toplumun ortak tavrını sembolik olarak ortaya koydu. Performansla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, 24 Kasım’da düzenlenecek kadın ve aile temalı sempozyuma da dikkat çekerek şunları söyledi: "Bugün çocukların, öğrencilerin ve halkın katılımıyla önemli bir farkındalık oluşturuyoruz. Kadın ve aile üzerinden korunmanın gerekliliğine dikkat çekmek istiyoruz. Şiddete tümüyle hayır; her yönüyle şiddete hayır. Doğadaki her şey bize emanettir ve toplumsal bir duruş sergileyerek bunu korumalıyız." Başkan Aksun: "Şiddetin her türlüsüne karşıyız" Belediye Başkanı Bekir Aksun, etkinlikte yaptığı konuşmada toplumsal bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı: "Mehmet Kavukçu hocamıza bu anlamlı çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum. Bugün burada, şiddetin insan hayatında hiçbir yerinin olmadığını göstermek için bir araya geldik. Kadın-erkek ayırmadan, aile içinde ve toplumda her türlü şiddetin karşısındayız. Hep birlikte el izlerimizi bırakarak güçlü bir mesaj verdik." Aksun, etkinliğe katılan tüm vatandaşlara teşekkür ederek farkındalık çalışmalarının devam edeceğini belirtti. Etkinlik sonunda 50 metrelik bez, onlarca el iziyle adeta bir toplumsal tepki duvarına dönüştü. Hem sanatsal hem de sembolik yönüyle öne çıkan çalışma, şiddetsiz bir toplum için ortak iradeyi güçlü bir şekilde yansıttı.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 17:32
Düzce Üniversitesinde "İçinde Bir Şey" sergisi açıldı
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gürler’in "İçinde Bir Şey" başlıklı kişisel sergisi, Konuralp Yerleşkesi Müfide Kadri Sanat Galeri’sinde sanatseverlerle buluştu. Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gürler’in kişisel sergisi; sanatçının jüt ipliklerle oluşturduğu büyük ölçekli yerleştirme çalışması Kabuk’un etrafında şekillenen desen, fotoğraf ve video üretimlerinden oluşuyor. Kabuk formunu yalnızca bir dış yüzey ya da koruyucu bir katman olarak değil; aynı zamanda saklama, iz bırakma, açılma, korunma, tamamlanma ve eksik kalma gibi karşıtlıkları içinde barındıran bir kavram olarak yeniden ele alıyor. Gürler’in "İçinde Bir Şey" başlıklı kişisel sergisi, 28 Kasım’a kadar Müfide Kadri Sanat Galeri’sinde sergilenmeye devam edecek.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 17:24
Espressolab, Jurassic Park teknolojisini şehirle buluşturdu
Espressolab, Jurassic Park’taki efsanevi dinozorları ile Westworld’deki hiper gerçek robotları üreten Animax Designs iş birliği ile ‘Kahve’ adlı gerçek boyutlu animatronik at heykelini İstanbul’a taşıdı. Eser, ilk durağı olan Bağdat Caddesi mağazasında 19 Kasım itibarıyla sergilenmeye başlayarak kahve severlerin beğenisine sunuldu. Espressolab, sanat ile teknolojiyi gündelik yaşamda görünür kılma hedefiyle Hollywood’un ünlü animatronik stüdyosu Animax Designs’la özel bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu çalışma kapsamında üretilen ‘Kahve’ adlı animatronik at; göz kırpan, başını hareket ettiren, canlı bir figür hissi uyandıran hiperreal bir form olarak tasarlandı. Animatronik sanat, mühendislik bilgisini estetik bir yorumla birleştirerek izleyiciye hem fiziksel hem duygusal bir karşılaşma sunan çağdaş bir yaklaşım olarak kabul ediliyor. Eserin tüm üretim süreci ABD’de yürütüldü ve uluslararası standartlarda bir teknik işçilik ortaya koydu. Eser, 19 Kasım’dan itibaren Bağdat Caddesi Espressolab’de ziyaret edilebiliyor. Kahve’nin ilerleyen dönemde farklı mağazalarda yer alarak gençlerle çeşitli zamanlarda buluşan gezici bir deneyime dönüşeceği duyuruldu. Animax imzalı ‘Kahve’ heykeli, bu çizginin güncel bir yorumu olarak estetik tasarımı teknolojiyle bir araya getiriyor. Marka bu yaklaşımla dijital ve çağdaş sanatı farklı lokasyonlarda görünür kılmayı kurgulayarak mağazalarını kreatif üretimin günlük yaşamla buluştuğu alanlar olarak geliştirmeyi amaçlıyor. Sanat ve teknoloji odağı genişliyor Marka uzun süredir farklı sanat disiplinlerinin mağazalarında yer bulduğu bir çizgi izliyor. Tiyatro buluşmaları, sahne sanatlarının mekanla kurduğu ilişki ve etkinliklerle çerçeveyi genişleten marka, son olarak Deniz Sağdıç’ın ileri dönüşümle hazırladığı Atatürk portresiyle de üretim odaklı projesini hayata geçirmişti.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder