Son Dakika
|
İran'dan ateşkes çıkışı: "Ateşkes, yeni suçlar için moladır"
Narkotik polisinden ’Cono’lara operasyon: 55 gözaltı
Dağıstan'daki selde 6 kişi hayatını kaybetti
MHP İstanbul İl ve 39 İlçe teşkilatı feshedildi
Tokat merkezli 12 ilde yasa dışı bahis operasyonu: 64 gözaltı
Narin cinayetinde Nevzat Bahtiyar’ın yeniden yargılanmasına başlandı
İran Devrim Muhafızları’ndan Hürmüz Boğazı açıklaması
Netanyahu’dan Trump’a kurtarma operasyonu tebriği
ABD ve İsrail’in gece boyunca İran’a düzenlediği saldırılarda can kaybı 34’e yükseldi
Antalya’da feci kaza: 2 kişi hayatını kaybetti
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Khartoum’s Marina Park Reopens After Years of War
Türk Polis Teşkilatı’ndan 181. kuruluş yıl dönümünde duygulandıran film
BM’den ABD’ye sivil hedef uyarısı
Süper Lig’de 28. hafta görünümü
Bakan Bolat: "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’ye son 23 yılda her alanda çağ atlattık"
Kupa Voley’de finalin adı Ziraat Bankkart-Galatasaray
Tayland'da Charnvirakul hükümeti resmen göreve başladı
İBB davasında sanıkların cezaevi şartlarına ilişkin iddialar yalanlandı
KÜLTÜR SANAT
Bursa’da 700. yıla özel hat sergisine yoğun ilgi
06 Nisan 2026 Pazartesi - 21:04:16
Bursa’nın fethi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Bursa’nın Kalem Güzelleri" hat sergisi, sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Bab-ı Nun Derneği üyeleri tarafından hazırlanan serginin açılışına çok sayıda davetli ve sanatsever katıldı. Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen serginin açılışı, protokol üyeleri ve sanatçıların katılımıyla yapılan kurdele kesimiyle başladı. Açılış programına Uludağ Üniversitesi Tasavvuf bölümü hocalarından Prof. Dr. Mustafa Karahoca da katıldı. Açılışın ardından davetliler sergiyi gezerek, eserler hakkında bilgi aldı. Sergide Bursa’daki 7 koleksiyonerin uhdesinde bulunan ve tarihe mal olmuş 55 üstadın eseri ilk kez gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı saray hattatlarından halk arasında ün kazanmış sanatkârlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan eserler, ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Sergide İsmail Zühtü, Mustafa Rakım Efendi, Mahmud Celaleddin, Ali Sırrı Efendi, Şefik Bursalı, Mustafa Bekir Pekten, Cemil Bilgiç ve Hasan Çelebi gibi önemli isimlerin eserleri yer alıyor. Bursalı koleksiyonerler İrfan Altıkardeş, Mahmut Şahin, İhsan Çağlar, İbrahim Ethem Gören, Fatih Yurttakal, Behtinaz Kükrek ve Ali Özden’e ait eserler de sergide sanatseverlerle buluştu. Öte yandan, aynı tarihlerde merkezin Sami Güner Galerisi bölümünde son 30 yılda Bursa’da yetişmiş ve icazet almış 25 hattatın 60 eseri de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Günümüz sanatçılarının eserlerinin yer aldığı bölümde, isteyen sanatseverler eserleri satın alabiliyor ya da sipariş verebiliyor. Serginin organizatörü hattat Mahmut Şahin, iki yıl süren yoğun bir çalışmanın ardından serginin hayata geçirildiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Programda konuşan Prof. Dr. Mustafa Karahoca ise hat sanatının korunmasının önemine dikkat çekerek, "Mirası muhafaza etmemiz gerekiyor. Buna inanmak; fakat bunu alıp usulünce saklamamız, korumamız ve muhafaza etmemiz gerekiyor. 500 yıl sonra ister Bursa’da, ister Bosna’da, ister Bağdat’ta olsun, o hat sergilenecek inşallah. Ancak bu bizim göstereceğimiz ilgiyle mümkün olacak. Kendiliğinden oluşacak bir şey değil; bizim sahiplenmemizle yakından ilgilidir. Bu nedenle burada yaşayan dostlarımızın da emekleri ve hakları sergilenecektir. Verilen bilgiye göre Mahmut Bey, gerçekten Bursa için bir şanstır. Allah ondan razı olsun. İnsanlar yetiştirdi, bir nesil yetiştiriyor. İnşallah bundan sonraki mescidilerle birlikte bu güzellikler tarihe intikal edecek ve bu atar damar usulüne uygun bir şekilde yaşamaya, hayat vermeye devam edecektir" dedi. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen sergi, 12 Nisan’a kadar 10.00 ile 18.00 saatleri arasında Tayyare Kültür Merkezi’nde sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.
06 Nisan 2026 Pazartesi - 18:49
Bodrum’dan Türkiye’ye yayılan "Merhaba Günü"
Adı Bodrum’la özdeşleşmiş Halikarnas Balıkçısı’nın yaşam felsefesinin simgesi olan "merhaba" sözcüğünün birleştirici gücünden ilham alarak hayata geçirilen 17 Nisan Merhaba Günü, her yıl büyüyerek Bodrum’dan taşan bir hareket oluyor. İletişim, dostluk, hoşgörü ve kültür temaları odaklı Merhaba Günü etkinlikleri, merhabalaşmayı özendirerek kitlesel bağları güçlendirmeyi hedefliyor. Bodrum Deniz Müzesi’nin içten ve gür bir "merhaba"nın oluşturduğu moral ve motivasyon farkındalığını ortak üretim alanlarına taşıyan projesi, bu yıl farklı illere de yayılarak daha geniş kitlelere ulaşacak. Bodrum Deniz Müzesi’nin ve Muğla Büyükşehir Belediyesi paydaşlığında planladığı 2026 Merhaba Günü programı, Nisan ayı boyunca pilot bölge olarak belirlenen Muğla ilçelerindeki etkinlikler ve tüm yurda yayılan iletişim çalışmalarından oluşuyor. Bodrum Deniz Müzesi Bodrum Belediyesi’ne bağlı faaliyet gösteren ve Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın koleksiyonu ile zengin bir denizcilik kültürü arşivine ev sahipliği yapan müze, denizcilik kültürü mirasını yaşatıyor ve aynı kapsamda yayınlar yapıyor. Müzenin süreli etkinliklerinden biri de Halikarnas Balıkçısı’nın hümanist düşünce dünyasını geniş kitlelere yayma amacıyla düzenlediği "Merhaba Günü" etkinlikleri. "Merhaba Günü" 2022 yılında Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan’ın dönemin Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından "Merhaba Günü" olarak ilan edilmesinden sonra "Uluslararası Merhaba Günü Logo Yarışması" düzenlendi ve etkinlik kapsamı genişletildi. Geçen yıl Osmantan Erkır’ın sunuculuğunda, Zülfü Livaneli ve birçok sanatçının katılımına sahne olan "Merhaba Günü" tiyatro, müzik, söyleşi ve sergi gibi disiplinlerden oluştu ve kültürel üretim ve paylaşım alanı olarak konumlandı. Bodrum’u takiben bu yıl Muğla’nın Datça, Fethiye ve Menteşe ilçelerine de yayılan "Merhaba Günü" etkinlikleri, Kabaağaçlı Ailesi tarafından da destekleniyor. 2026 Nisan’ında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Priştina Kent Arşivi Müzesi (APİKAM) ile İstanbul Adalar Müzesi de aynı şemsiye altında etkinlikler düzenleyecek. "Merhaba Günü"nün amacıyla örtüşen her tür kültürel etkileşimin görünür kılınması ve projenin ulusal ölçekte gelişmesi için oluşturulan Dijital Etkinlik Haritası (www.merhabagunu.com) ile katılımcı ve yaygınlaştırıcı bir kültürel ağ modeli de sunuluyor. Doğa sevgisi, barış, hoşgörü ve kültürel paylaşım temalarında etkinlik düzenleyen kurum, topluluk ve bireyler, bu harita üzerinden programa dahil olabiliyor ve farklı bölgelerdeki etkinlikler "Merhaba Günü" platformuna katılabiliyor.
06 Nisan 2026 Pazartesi - 18:13
Şehitkamil’de 4. Çocuk Tiyatrosu Günleri başladı
Şehitkamil’de çocuklar için sanat dolu günler başladı. Şehitkamil Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Çocuk Tiyatrosu Günleri, renkli görüntüler ve yoğun katılımla kapılarını açtı. Minik izleyicileri tiyatronun büyülü dünyasıyla buluşturan etkinlik, hem eğlenceli hem de öğretici içerikleriyle dikkat çekiyor. 6 Nisan’da başlayan ve 12 Nisan’a kadar devam edecek olan tiyatro şöleni kapsamında birbirinden özel çocuk oyunları sahnelenecek. Programda "Otobüs Durağında Üç Bencil", "Toti ile Poti", "Büyülü Ağaç" ve "Dünyanın Eski Zamanlarında" adlı oyunlar yer alıyor. Her biri farklı mesajlar içeren bu oyunlar, çocuklara paylaşmayı, dostluğu, doğa sevgisini ve hayal gücünün önemini eğlenceli bir dille anlatıyor. Miniklerden tam not D.T. Şehitkamil Sahnesi’nde düzenlenen 4. Çocuk Tiyatrosu Günleri’nin ilk gününde "Otobüs Durağında Üç Bencil" sahnelendi. İlk günden itibaren büyük ilgi gören etkinlikte salonu dolduran çocuklar, oyunu kahkahalar ve alkışlar eşliğinde izledi. Renkli sahne tasarımları, kostümler ve oyuncuların enerjik performansları minik izleyicilerden tam not aldı. Sosyal ve kültürel gelişime katkı sağlayacak Şehitkamil Belediyesi’nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında hayata geçirdiği Çocuk Tiyatrosu Günleri, çocukların sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Tiyatro aracılığıyla çocukların empati kurma becerilerinin gelişmesi, özgüven kazanmaları ve sanata olan ilgilerinin artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda ailelerin de çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçirmesine imkan sunan etkinlik, şehirde önemli bir kültürel buluşma noktası haline geldi. Her gün iki seansta sahnelenecek 12 gün sürecek festival boyunca oyunlar her gün iki ayrı seansta sahnelenecek. Böylece daha fazla çocuğun tiyatro ile buluşması sağlanacak. Çocukların hayal dünyasını zenginleştiren, onları eğlendirirken düşündüren 4. Çocuk Tiyatrosu Günleri, hafta boyunca sürecek etkinliklerle Şehitkamil’de adeta bir sanat şöleni yaşatmaya devam edecek.
06 Nisan 2026 Pazartesi - 16:37
İstanbul Valiliği Beşiktaş Kitap Fuarı düzenlenen törenle açıldı
İstanbul Valiliği’nin 39 ilçede yürüttüğü ‘Ben Okuyorum İstanbul Okuyor’ projesi çerçevesinde Beşiktaş Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. İstanbul Valiliği’nin 39 ilçede yürüttüğü ‘Ben Okuyorum İstanbul Okuyor’ projesi kapsamında 120’den fazla yayınevi ve 20’den fazla söyleşi ve yazarın okurla buluşacağı, 20 binden fazla günlük ziyaretçi kapasiteli Beşiktaş Kitap Fuarı açıldı. Beşiktaş Meydanı’nda bulunan Beşiktaş İskelesi yanında gerçekleştirilen açılışa İstanbul Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, İl Milli Eğitim Müdür Murat Mücahit Yentür ile birlikte çok sayıda öğrenci ve bazı davetliler katıldı. Ayrıca katılımcılar arasında, programın ‘Onur konuğu’ olarak araştırmacı gazeteci yazar Mehmet Ali Bulut yer aldı. Bulut, kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Fuarın 12 Nisan’a kadar kitapseverleri ağırlayacağı öğrenildi. "Çocukları dışarı çıkartmak, onları sosyalleştirmek için bir çok proje yapıyoruz" Açılışta konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, "Fuarın böyle deniz kenarında şehrin ortasında olmasına çok alışık değiliz. O yüzden çocuklar çok şanslıyız. Bence böyle bir ortamda kitap fuarını yapabildiğimiz için çok mutluyum. Emeği geçen herkese öncelikle çok teşekkür ediyorum. Dünyanın en güzel şehrinde içinden deniz geçen tek şehrinde, hemen yanı başında böyle martı seslerinin içinde, böyle güzel bir havada kitap fuarında olmaktan çok mutluyum. Veliler olarak sizi biraz dışarı çıkarmakta zorlanıyoruz. Hep başımız önümüze eğik böyle telefonlarımıza tabletlerimizle uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın, İstanbul Valimiz önderliğinde çocukları dışarı çıkartmak, onları sosyalleştirmek için bir çok proje yapıyoruz" dedi. "Kitap en büyük hazinemiz" Vali yardımcısı Elif Canan Tuncer’in ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ise " Kitap insanın dünyasını zenginleştiren, fikir yolculuğu yaptıran, uzakları yakın eden, bilinmezleri bilinen haline getiren, merakları ve şüphesiyle ilmin kapısını aralayan en büyük hazinemiz. Türkiye Yüzyılı Maarif modeliyle beraber saf bilginin aktarılması yerine bilgiyi analiz eden, sentezleyen oradan yeni bilgiler üreten ve çocuklarımızın içerisindeki merak duygusunu uyandıran bir sistemi öngörüyoruz. Bu sistemde en önemli ölçme değerlendirme öğesi olarak da artık çocuklarımıza bir metin altında 5 tane şık vermek yerine, açık uçlu sorular sorarak çocuklarımızın zihin dünyasını zorlamak, Türkçeyi düzgün zengin bir birikimle kullanarak gelişim süreçlerine katkı sunmak istiyoruz. Bu vesileyle bu sistemde bu süreçte artık okumayan, okumayı düzenli halde kendine bir yol haritası belirlemeyen öğrencilerimizin sadece son günlerde ve son yılda sınava hazırlık yapması çok anlamlı olmayacak" diye konuştu. "Benim için çok müthiş, halkımızı bekliyoruz" Açılışı yapılan fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Yazar Gamze Çetin,"Bu kitap fuarı gibi diğer kitap fuarlarına da katıldım. Bu üçüncü fuara katılışım. Çok mükemmel. Çok teşekkür ediyoruz. İnsanlara kitap okumaya ve kitabı sevdirmek amaçlanmış. İlgi var. Özellikle sabahın ilk saatlerinde okullar geldi. Öğretmenler çocuklara ne almaları gerektiği hakkında bilgi verdi. Biz de bilgilerimizi kendilerine aktardık. Benim için şu anda çok müthiş, çok güzel. Halkımızı bekliyoruz" diye konuştu.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
06 Nisan 2026 Pazartesi- 15:11
Fethin 700. yıl dönümünde anlamlı hat sergisi
2
02 Nisan 2026 Perşembe- 11:37
Müzede sergilenen kilimler asırlık motifleri gelecek nesillere aktarıyor
3
06 Nisan 2026 Pazartesi- 10:59
Kütahya’da halk oyunları coşkusu
4
05 Nisan 2026 Pazar- 09:05
Sinop’ta Türk halk müziği konseri
5
06 Nisan 2026 Pazartesi- 09:57
Bir belge, bir felaket, bir dostluk: Pakistan’ın Erzurum’a uzanan yardım eli
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:56
Rusya’dan Antalya’ya kültür köprüsü
Antalya Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı Antalya Oyuncak Müzesi, Rusya’nın oyuncak başkenti olarak bilinen Sergiyev Posad’tan gelen 33 parçalık özel bir koleksiyonla zenginleşti. Rusya Sanatçılar Birliği Sergiyev Posad Şubesi sorumlu sekreteri, "Sergiyev Posad El Sanatları ve Zanaatları Derneği" yönetim kurulu üyesi ve "Rusya Kadınlar Birliği" Sergiyev Posad Şubesi üyesi olan oyuncak sanatçısı Elena Ivanovna Kiyanitsa, Antalya Oyuncak Müzesi’ne 33 parçalık bir bağışta bulundu. Matruşka ve oyma oyuncaklar yer alıyor Koleksiyon matruşka başta olmak üzere Sovyet döneminden izler taşıyan oyma ahşap oyuncak örnekleri içeriyor. Rus halk sanatının Türkiye’de tanıtılmasına katkı sunmayı amaçlayan bağış kapsamında, Bogorodsk Ahşap Oymacılığı Sanat Enstitüsü Rus Geleneksel Sanatları Üniversitesi’nin öğrencileri, mezunları ve öğretim üyeleri tarafından yapılmış eserler de bulunuyor. Bağış belgesi Türkçe ve Rusça iki dilde düzenlenirken, koleksiyonun müze envanterine karşılıksız olarak teslim edildiği ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine hizmet ettiği vurgulandı. Kültür köprüsüne katkı Sergiyev Posad’tan geldiğini ve Antalya’yı sıkça ziyaret ettiğini belirten Elena Kiyanitsa, müzeyi gezerken koleksiyonda Rus oyuncaklarının az olduğunu fark ettiğini söyleyerek, "Türkiye’ye çok sık geliyorum ve Antalya’yı çok seviyorum. Gezerken tesadüfen Antalya Oyuncak Müzesi’ni gördüm, içini gezdim ve çok beğendim; fakat çok az Rus oyuncağı olduğunu fark ettim. Müze yetkilisiyle görüştüm. Okulumuzun oyuncak alanındaki el işçiliğiyle bilindiğini anlattım ve birkaç oyuncak hediye etmek istediğimi söyledim. Baharda birkaç oyuncak getirdim, şimdi ise tam bir koleksiyon bağışladım. Bu bağışın Türkiye ile Rusya arasındaki kültür köprüsüne katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:50
Diyarbakır’da ’El Sanatları Çalıştayı’ düzenlendi
Diyarbakır’da gelenekten geleceğe usta-çırak geleneğinden çağdaş tasarıma programı düzenlendi. Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı (DESOB) ve Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) tarafından "El Sanatları Çalıştayı" düzenlendi. Programda el emeği ürünler sergilendi. Çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği etkinlik el sanatlarının gösterimi ve hazırlanış aşamalarının anlatılmasıyla son buldu.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:46
Diyarbakır’da ’El Sanatları Çalıştayı’ düzenlendi
Diyarbakır’da gelenekten geleceğe usta-çırak geleneğinden çağdaş tasarıma programı düzenlendi. Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı (DESOB) ve Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) tarafından "El Sanatları Çalıştayı" düzenlendi. Programda el emeği ürünler sergilendi. Çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği etkinlik el sanatlarının gösterimi ve hazırlanış aşamalarının anlatılmasıyla son buldu.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:45
Gölcük’te atıl durumdaki tarihi yapı kütüphane oluyor
Gölcük’te Değirmendere Yalı Evleri’nin hemen yanında bulunan atıl durumdaki tarihi yapı, restore edilerek kütüphaneye dönüştürülmek üzere projelendirildi. Gölcük Belediyesi’nin yürüttüğü kültür çalışmaları kapsamında; kamulaştırılan ve korunması gereken kültür varlığı niteliğindeki binanın restorasyon, rölöve ve restitüsyon projeleri, Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulmak üzere hazırlanıyor. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, yapıyı özellikle çocuklar ve gençlerin kullanacağı bir kütüphaneye dönüştürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Başkan Sezer, bu değerli yapının aslına uygun bir şekilde ihya edileceğini belirterek, "Gölcük’ümüzün tarihine sahip çıkmaya, aynı zamanda geleceğimizin teminatı çocuklarımıza ve gençlerimize imkan sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:27
Sancaktepe’li genç fotoğrafçılardan dünya sahnesinde büyük başarı
Sancaktepe Fotoğraf Akademisi, uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı. Türkiye’nin katıldığı 42. FIAP Gençlik Bienali 2025 sonuçlarına göre, Akademi öğrencileri Rabia Canalp ve Muhammed Karagöl, elde ettikleri derecelerle Türkiye takımının FIAP Bronz Madalya kazanmasına güçlü katkı sağladı. Sancaktepe Fotoğraf Akademisi öğrencileri Rabia Canalp ve Muhammed Karagöl, 42. FIAP Gençlik Bienali 2025’te dünya sahnesinde büyük bir gurur yaşattı. Genç yetenek Rabia Canalp, "Can Dostlar" adlı fotoğrafıyla altın madalya kazanırken, "Anıt" adlı çalışmasıyla kabul (accepted) alarak yarışmanın dikkat çeken isimlerinden biri oldu. Bir diğer başarılı öğrenci Muhammed Karagöl ise "Shadow" ve "Rumi" isimli fotoğraflarıyla kabul (accepted) alarak Türkiye takımının puanına değerli katkılar sundu. Her iki genç sanatçının eserleri; "gençlik, kültür ve estetik" teması kapsamında sergiledikleri güçlü anlatım, teknik yetkinlik ve özgün bakış açısıyla uluslararası jüri tarafından övgüyle değerlendirildi. Sancaktepe Fotoğraf Akademisi dünya çapında yükseliyor Sancaktepe Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sancaktepe Fotoğraf Akademisi, eğitmen Ekrem Kalkan liderliğinde gençlere profesyonel düzeyde fotoğraf eğitimi sunuyor. Akademi; estetik yaklaşım, sahada uygulamalı eğitimler, eleştiri kültürü ve hikâye geliştirme metoduyla genç fotoğrafçıların kendi sanat dilini oluşturmalarına imkân tanıyor. Canalp ve Karagöl’ün proje grubu kapsamında hazırladığı portfolyolarla bu başarıya ulaşması, Sancaktepe’nin görsel sanatlarda uluslararası ölçekte adını duyuran bir merkez haline geldiğini gözler önüne serdi.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:25
Çocuklar, eğlence ve hayal dolu bir ara tatil geçirdi
Merkezefendi Kent Tiyatrosu, ara tatil boyunca sahnelediği üç farklı oyunla minik seyircilere unutulmaz anlar yaşattı. Merkezfendi Belediyesi kültür ve sanat alanın çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Renkli sahneler, kahkahalar ve neşe dolu hikâyelerin anlatıldığı etkinliklerde Merkezefendi Kent Tiyatrosu ara tatil boyunca sahnelediği oyunlarla çocukların ara tatiline bambaşka bir keyif kattı. Yüzüncü Yıl Gençlik ve Yaşam Merkezinde sahnelenen Mızmız ve Boncuk Macera Peşinde adlı kukla tiyatrosu, çocuklara sıcak ve eğlenceli bir macera yaşattı. Minikler, Mızmız ve Boncuk’un renkli dünyasında bol bol güldü ve heyecan dolu dakikalar yaşadı. Merkez Kütüphanede oynanan Tembel Karınca Kıpır masal tiyatrosu ise çocuklara hem eğlendirici hem öğretici anlar yaşattı. Küçük izleyiciler, Kıpır’ın keyifli hikâyesine büyük bir ilgiyle eşlik etti. Merkezefendi Kültür Merkezi’nde sahnelenen Piyonlar isimli çocuk oyunu, ara tatildeki öğrencilere keyifli bir tiyatro deneyimi sundu. Eğlenceli diyaloglar ve renkli sahne düzeniyle oyun büyük beğeni topladı. Tüm oyunlarda salonlar kahkahalarla doldu, çocuklar unutulmaz bir ara tatil deneyimi yaşadı.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:01
Gördes Kültür ve Doğa Derneği, kuruluşunun 7. yılında yazarlarla buluştu
Gördes Kültür ve Doğa Derneği tarafından geleneksel hale getirilen "Edebiyat Günleri" etkinliği, derneğin 7. kuruluş yılında bu kez yazarlarla imza ve söyleşi günü düzenlenerek kutlandı. Dernek salonunda gerçekleşen programa ünlü yazar ve avukat Cenap Güven ile yazar Ahmet İnce konuk oldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Gördes Kültür ve Doğa Derneği Başkanı Emine Ataman Koç, "Dernek olarak düzenlediğimiz 7. kültür etkinliğinde Cenap Güven ve Ahmet İnce’yi ağırlamaktan onur duyuyoruz. Her iki yazarımız da bu coğrafyanın yetiştirdiği değerlerdir." dedi. Söyleşide ilk olarak söz alan ve eseri Zeki Ökten tarafından sinemaya uyarlanarak Kemal Sunal ile Demet Akbağ’ın başrollerini paylaştığı "Davacı" filminin yazarı Cenap Güven, yazarlık ve siyaset hayatından hatıralarını paylaştı. Güven, yaklaşık 60 yıl önceki Gördes’in siyasi yapısına dair anekdotlar aktarırken konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Ardından konuşan Gördes Gazetesi Başyazarı Ahmet İnce, yazarlık serüvenine nasıl başladığını anlattı. İnce, okul yıllarında çıkardıkları duvar gazetesinde spor yazıları kaleme aldığını belirterek, yazın yolculuğunun buradan başladığını ifade etti. Söyleşinin sonunda Dernek Başkanı Emine Ataman Koç, konuk yazarlara çiçek takdim etti. Cenap Güven ise ’Bir Mahkeme Öyküsü’, ’Bir Kitap Alana Bir Venedik Bir Roma’, ’Duruşma Başlıyor (Tiyatro)’, ’Avukatlık ve Adliye Anıları’, ’Siyaset ve Türkiye İşçi Partisi Anıları’ isimli kitaplarını okuyucuları için imzaladı. Programa Gördes Kültür ve Doğa Derneği Başkanı Emine Ataman Koç ve dernek üyeleri, Doç. Dr. İbrahim Koç, Eğitimci İnsel Güven, Gördes Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Sırlan da katıldı.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 10:49
Tarihi eser kaçakçılığına dikkat çeken sergi ziyaretçilerini ağırlıyor
Denizli’de 14 Kasım Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadele Günü Etkinlikleri kapsamında "Tarihin Yeniden Yorumu" sergisi açıldı. Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Denizli Müze Müdürlüğü tarafından, 14 Kasım Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında hazırlanan "Tarihin Yeniden Yorumu" sergisinin açılışı Denizli Kent Müzesi’nde gerçekleştirildi. Açılış törenine; Denizli Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Özel, Denizli Müze Müdürü Hulusi Ünsal, turizm sektörü temsilcileri, kurum yöneticileri ve davetliler katıldı. Etkinlikte, kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesine yönelik farkındalık oluşturulması hedeflenirken; kaçakçılıkla mücadelede ele geçirilen eserlerin önemine dikkat çekildi. Sergide toplam 984 eser yer alırken, bunların 975’inin sahte, 9’unun ise orijinal olduğu belirtildi. Eserler, kültürel mirasın korunmasının neden hayati önem taşıdığını ziyaretçilere somut örneklerle aktarıyor. Konuşmalarda, Türkiye’nin kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğü, yürütülen operasyonlarla çok sayıda eserin yeniden kültürel mirasa kazandırıldığı vurgulandı. "Tarihin Yeniden Yorumu" sergisi; eğitim, bilgilendirme ve farkındalık amacıyla Denizli Kent Müzesi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 10:37
Muğla’da yurtlarda sanat coşkusu
Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Muğla Öğrenci Yurdu’nda, gençlerin kültürel ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla başlatılan "Yurtlarımızda Sanat Var" temalı atölye çalışmaları büyük ilgiyle sürüyor. Program, öğrencilere yurt ortamında sanatsal farkındalık ve üretken bir zaman geçirme imkanı sunuyor. Muğla Öğrenci Yurdu, gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarmalarına ve farklı sanat dallarıyla tanışmalarına imkan tanıyan "Yurtlarımızda Sanat Var" etkinliklerine aralıksız devam ediyor. Yurt ortamına kültürel bir zenginlik katmayı hedefleyen bu çalışmalar, öğrencilerin sosyal bağlarını güçlendirirken aynı zamanda keyifli ve üretken bir dönem geçirmelerini sağlıyor. Her hafta farklı bir sanat disiplinine odaklanılan program kapsamında, öğrenciler resimden seramiğe, müzikten drama çalışmalarına kadar birçok alanda atölye eğitimleri alıyor. Muğla Öğrenci Yurdu yetkilileri, sanatın birleştirici gücünü gençlerle buluşturma hedeflerini sürdüreceklerini belirtti. Atölye çalışmalarının dönem boyunca aralıksız devam edeceğini ifade eden yetkililer, gençlerin sanatsal gelişimine katkı sağlamanın önemini vurguladı.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 10:06
Keçiören’de çalınan ünlü şair Kuliyev’in büstünün yerine yenisi yerleştirildi
Keçiören’de çalınan ünlü şair Kaysın Kuliyev’in büstünün yerine düzenlenen törenle yeni büst yerleştirildi. Keçiören Belediyesi ile Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen törenle Kaysın Kuliyev Parkı’nda daha önce çalınan büstün yerine yenisi yerleştirildi. Heykeltıraş Leuan Akhmatov tarafından yapılan yeni büstün Türkiye’ye getirilmesi, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği tarafından başlatılan resmi süreç kapsamında Dışişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayıyla gerçekleşti. Düzenlenen törene Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçi Vekili Aleksey Ivanov, Kazakistan’ın eski Kültür Bakanı Prof. Dusen Kaseinov, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Evelina Emuzova, Elçilik Ateşesi Evgeny Bakhrevsky, Rusya Yazarlar Birliği Üyesi Asker Doduev, ünlü şair Kaysın Kuliyev’in yeğeni Malik Kuliyev, Keçiören Belediye Başkan Başdanışmanı Feyzullah Budak, yabancı misyon temsilcileri, diplomatik heyetler ve çok sayıda davetli katıldı. "Kaysın Kuliyev, tüm insanlığın ortak vicdanına seslenen bir sanatçıdır" Yaptığı konuşmada Kaysın Kuliyev’in insanlığı birleştiren edebi mirasına vurgu yapan Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, "Bugün Keçiören’de insanlığı ortak değerler etrafında buluşturan bir edebiyatçıya, bir düşünce insanına, büyük Balkar şairi Kaysın Kuliyev’e adanmış anlamlı bir törende bir araya gelmiş olmanın onurunu yaşıyoruz. Kaysın Kuliyev, sadece Balkar halkının değil, tüm insanlığın ortak vicdanına seslenen bir sanatçıdır. Onun dizelerinde savaşın yıkıcılığına, insanın direncine, dostluğun ve kardeşliğin yüceliğine dair derin izler buluruz. Kuliyev, halkının acılarını evrensel bir dille anlatırken kültürler arası dostluğun da güçlü bir temsilcisi olmuştur. Büyük şairin edebi kişiliği yalnızca eserleriyle değil, çağdaşlarının ona duyduğu derin saygıyla da şekillenmiştir. Türk dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov’un Kaysın Kuliyev’e duyduğu hayranlığı ‘Sen, dünya edebiyatında bizim bayrağımız oldun’ sözleriyle ifade etmesi, Kuliyev’in sanatının ulaştığı zirveyi göstermektedir. Aytmatov’un onu bir ‘hoca’ olarak gördüğünü söylemesi ise bu dostluğun ve entelektüel etkileşimin büyüklüğünü daha da anlamlı kılar. Kaysın Kuliyev’in eserleri yalnızca Türk dünyasında değil, dünya ölçeğinde de derin izler bırakmıştır. Nitekim eski Hindistan Başbakanı İndira Gandhi’nin Kuliyev’in savaş şiirleri için ‘Kaysın Kuliyev’in savaşın trajedisini anlatan dizeleri çok anlamlıdır. Savaşta atılan her kurşun annelerin kalbinden geçer’ sözleri, onun insanlığın ortak acılarını ne kadar güçlü bir dille ifade ettiğini gözler önüne sermektedir. Bugün Kuliyev’in eserlerinin 120’den fazla dile çevrilmiş olması da bu evrensel etkiyi perçinlemektedir" ifadelerini kullandı. "Kültürün ve sanatın birleştirici gücüne her zaman inandık" Keçiören’i kültürlerarası dostluğun buluşma noktası haline getirmeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Özarslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anlamlı projenin hayata geçirilmesinde gösterdikleri yakın iş birliği ve destekleri için başta Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği’ne ve Sayın Büyükelçi Vekili Aleksey Ivanov’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Kaysın Kuliyev’in ailesine, bugün aramızda bulunan değerli yeğeni Sayın Malik Kuliyev’e, sanat ve kültür alanında bu dostluğu yaşatan Rusya Yazarlar Birliği Üyesi Sayın Asker Dudaev’e ve organizasyonda emeği geçen tüm kurum temsilcilerine teşekkür ediyorum. Keçiören Belediyesi olarak bizler, kardeşliğin, kültürün ve sanatın birleştirici gücüne her zaman inandık. Bu inançla Keçiören’i kültürlerarası dostluğun buluşma noktası haline getirmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle büyük şair Kaysın Kuliyev’i saygı, minnet ve rahmetle anıyor, onun eserlerinde yankılanan insanlık, sevgi ve barış mesajlarının nesiller boyu yaşamasını temenni ediyorum." Konuşmaların ardından karşılıklı hediye, plaket ve madalya takdimi yapıldı. Rusya Yazarlar Birliği, Kaysın Kuliyev’in doğumunun 100. yılı anısına Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’a Onur Madalyası sundu. Başkan Özarslan ise Ivanov, Emuzova, Bakhrevsky, Doduev ve Malik Kuliyev’e hediye takdim etti.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 10:00
Kâhta’da 1. Kitap Fuarı başlıyor
Adıyaman’ın Kahta ilçe Belediyesi’nin ilçe tarihinde ilk defa hayata geçirdiği Kitap Fuarı, 22-30 Kasım tarihleri arasında Ramazan Çarşısı’nı bir kültür durağına dönüştürmeye hazırlanıyor. Kâhta Belediyesi, kentin kültürel yaşamına yeni bir soluk kazandıracak büyük ve önemli bir organizasyona imza atıyor. Bu yıl ilki düzenlenen Kâhta Kitap Fuarı, birbirinden değerli yazarları ağırlayacak; söyleşiler, imza günleri, okul buluşmaları ve konferanslarla dolu dopdolu bir program sunacak. Fuar, hafta içi 09.00-19.00, hafta sonu ise 10.00-19.00 saatleri arasında kitapseverleri "Şimdi Okuma Zamanı" çağrısıyla Ramazan Çarşısı’nda misafir edecek. Kâhta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, etkinlik öncesi basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği toplantıda fuarın ana teması ve kapsamına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Başkan Hallaç, Kahta’nın kültür ve sanat alanında yeni bir döneme adım attığını vurgulayarak, tüm vatandaşları bu kültür şölenine katılmaya davet etti.
19 Kasım 2025 Çarşamba - 09:24
Kastabala Tiyatrosu’ndaki kazılarda yeni masklar ortaya çıkarıldı
Osmaniye’deki Kastabala Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında tiyatro alanında yeni masklar gün yüzüne çıkarıldı. Osmaniye’de "Çukurova’nın Efesi" olarak bilinen Kastabala Antik Kenti’nde, tiyatro bölümünde yürütülen çalışmalarda yeni kabartmalar gün yüzüne çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve desteği, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi iş birliğinde "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yürütülen kazılarda önemli bulgular elde edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir, tiyatro bölümünde bulunan maskların dönemin sanat anlayışı hakkında önemli ipuçları sunduğunu belirterek, özellikle filozof maskının Kastabala’nın kültürel zenginliğine ışık tuttuğunu ifade etti. Demir, Kastabala’nın doğu ve batı kültürlerinin kesiştiği önemli bir merkez olduğunu ve yeni buluntularla birlikte bilim dünyasındaki değerinin daha da arttığını söyledi. Çukurova’nın Efesi’nde ilk kez filozof maskı bulundu "Filozof tasviri, Kastabala’nın felsefi ve edebi etkinliklerin de yapıldığı bir kültür merkezi olduğunun kanıtı niteliğindedir" diyen Dr. Faris Demir, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ve destekleri doğrultusunda yürütülen Kastabala kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edilmiştir. Kastabala kazı çalışmalarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin oldukça dikkatini çekmiş bulunmaktayız. Türkiye’de yapılan bilimsel arkeolojik kazılar arasında, önemli kazılar arasında yer almaktadır. Bu yıl ortaya çıkardığımız mask kabartmalarından en önemlisi ve en ilginci yaşlı bir düşünür, yani bir filozof kabartması ortaya çıkarılmıştır. Tiyatroların sahne binasında betimlenen mask kabartmalarında genellikle filozof tasvirleri yer almaz. Ama Kastabala Tiyatrosu’nda bir filozof yaşlı düşünür tasvirine yer verilmiştir. Tiyatrolarda felsefi ve edebi oyunların sergilendiğini düşünürsek yaşlı bir düşünürün, bir filozofun tasvir edilmesi oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Bu da tiyatroda sergilenen tragedya ve komedi oyunlarının yanında felsefi konuşmaların yapıldığı, felsefi tartışmaların ve edebi konuşmaların yapıldığı bir kültür merkezi olarak da kullanıldığını göstermektedir" diye konuştu. Sahne binası yeniden yükselebilir Kastabala’yı yaşatmak istediklerini söyleyen Demir, "Kazı çalışmalarımız sütunlu cadde ve tiyatroda devam etmektedir. Biz burayı hem açığa çıkarmak, ayağa kaldırmak ve yaşatmak istiyoruz. Kastabala kazılarında daha önceki yıllarda da çıkardığımız masklar bulunmaktaydı. Bunlar tragedya ve komedi oyunlarını sergilemekteydi. Sahne binasına ait birçok mimari parça ortaya çıkarılmış sahne binasının ayağa kaldırılması mümkün durumdadır" İfadelerine yer verdi.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder