GÜNDEM - 07 Ekim 2023 Cumartesi 22:07

Kütahya’da ’1920’den 2023’e Ahmet Yakuoğlu’ paneli

A
A
A
Kütahya’da ’1920’den 2023’e Ahmet Yakuoğlu’ paneli

Kütahya Dumlupınar Üniveristesi tarafından merhum Kütahyalı ressam Ahmet Yakupoğlu’nun vefatının 7. yıl dönümünde, ’1920’den 2023’e Ahmet Yakuoğlu’ isimli panel düzenlendi.


Moderatörlüğünü DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın yaptığı panele Kütahya İl Kültür ve Turizm Eski Müdürü Ahmet Yıldız, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar ve Ressam Adil Özkan konuşmacı olarak katıldı.


Panelde konuşan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, "Ahmet Yakupoğlu yaşadığımız asrın çok yönlü sanatkârlarından birisidir. Kütahya’nın bir değeridir. Germiyanlı olan atalarının sanat ve kültürle yoğurduğu Kütahya’da yetişen derviştir, erendir" dedi.


Kızıltoprak, "Üstatlarının el verdiği her sanat dalıyla ilgilenmiştir ve kendisini çok iyi yetiştirmiştir. İyi bir eğitim almasına rağmen kendisini öne çıkarmamıştır. Yakupoğlu, Kütahya’dır. Yakupoğlu bilinmeden Kütahya bilinemez, anlaşılamaz. O büyük usta Kütahya’nın tabiatını, mekânlarını, insanlarını, çeşmelerini, camilerini, kadim Türk evlerini resmetmiştir. Kendisi adeta Kütahya’nın gölgesidir. Bu büyük sanatçı Kütahya’nın Türkiye’de önemli bir şehir olduğunu bize öğretti. Kütahya’yı hayatının merkezi yaptı. Yakupoğlu’nun fırçasında şehrimizin renkleri resmedilir. Kütahya’nın ve İstanbul’un kadim tarihi eserlerini belgeleyen büyük bir muhafızdır. Bugün temsil ettiğim üniversitenin Yakupoğlu’nun doğduğu evi müze haline getirmesi ve onu bugün şehrimizle buluşturması benim için bir onurdur" diye konuştu.


Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Ahmet Yakupoğlu’nun tablolarının her birinin ruhunun olduğunu dile getirdi.


Panelistlerden Ressam Adil Özkan ise, öğrencisi olduğu Ahmet Yakupoğlu ile hatırlarından söz etti.



Kütahya’da ’1920’den 2023’e Ahmet Yakuoğlu’ paneli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.