KÜLTÜR SANAT - 21 Kasım 2023 Salı 10:20

Kütahyalı Ressam Ahmet Yakupoğlu doğum gününde anıldı

A
A
A
Kütahyalı Ressam Ahmet Yakupoğlu doğum gününde anıldı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahyalı merhum ressam, neyzen, tezhip ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu’nu doğum gününde andı. Sanatçının adının verildiği müzede düzenlenen ve Prof. Uğur Derman ile Prof. Dr. Çiçek Derman’ın katıldığı panelin moderatörü, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak oldu.


Süheyl Ünver ve Ahmet Yakupoğlu’nun Kütahya ile olan ilişkisinden dolayı onur duyduğunu söyleyen Kızıltoprak, "Ahmet Yakupoğlu milli mücadelenin zor yıllarında dünyaya geldi. Sonra çok arzuladığı resim sanatında kendini geliştirmek için İstanbul’a gitti. Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel’in hayatındaki dönüm noktası bildiğiniz gibi Ahmet Kutsi Tecer ile tanışmasıdır. Ahmet Yakupoğlu’nun da hayatındaki dönüm noktası 1941 yılı baharında Vahitpaşa Kütüphanesinde Ordinaryus Prof. Dr. Süheyl Ünver ile tanışmasıdır. Bir insan çok değerli bir sanatkarın ortaya çıkmasına katkı sağlıyor. Bir görüşme, bir anlık bakış, bir dakikalık tanışma, bir insanın ve bir şehrin hayatını nasıl değiştiriyor, onu biz Ahmet Yakupoğlu’nun özgeçmişine baktığımızda görüyoruz" dedi


Prof. Dr. Çiçek Derman, Ahmet Yakupoğlu için, "Son derece az konuşan, yavaş konuşan, pek yüzü gülmeyen kendi halinde köşesinde oturan bir kişiydi. Yanına gider hatrını sorardık, gayet kısa cümlelerle cevap verirdi, fazla konuşmayı sevmezdi" ifadelerini kullandı.


Prof. Uğur Derman, "Ahmet Yakupoğlu bahtiyar olan kişilerdendir ki elinden tutan biri çıkmış ve bugün iftiharla çatısı altında bulunduğumuz bu müzenin ortaya çıkışının baş sebebi olarak hepimizi bahtiyar etmiştir" diye konuştu.


Panelden sonra sergi ve Ahmet Yakupoğlu’nun bal mumu heykelinin açılışı da gerçekleştirildi.



Kütahyalı Ressam Ahmet Yakupoğlu doğum gününde anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.