YEREL HABERLER - 17 Nisan 2012 Salı 15:28

"ÖZAL VE BÜYÜK TÜRKİYE HAYALİ" KONULU PANEL DÜZENLENDİ

A
A
A
"ÖZAL VE BÜYÜK TÜRKİYE HAYALİ" KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Malatya`da, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın 19`ncu ölüm yıl dönümü nedeniyle bir panel düzenlendi.
Malatya Belediyesi tarafından, 2012 yılı kültürel etkinlikleri kapsamında, İl Özel İdare Salonu`nda düzenlenen panelde oturum başkanlığını İnönü Üniversitesi rektör danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karagöz yaptı. Doç.Dr. Abdulkadir Baharçiçek ve Yrd.Doç.Dr. Selahattin Balkan`ın konuşmacı olarak katıldıkları "Özal ve Büyük Türkiye Hayali" konulu panel gerekli ilgiyi görmedi. Panelde genelde İnönü Üniversitesi öğrencilerinin dinleyici olarak bulundukları görüldü. Prof. Karagöz konuşmasında, "Sanırım bazı
programlara denk gelmesi nedeniyle beklenen katılımı göremediğimizi görüyor ve düşünüyorum" dedi.
Belediye başkan yardımcısı Selim Pilten de panel öncesinde yaptığı konuşmada, "Ne Malatyalılar, ne biz, ne de İslam dünyası onu unutmadı unutamadı. O hala ilk günkü sıcaklığı ve sevecenliği ile sanki yanı başımızda, yüreğimizde yaşıyor. Ülke çapında bıraktığı binlerce eseri ile, Malatya`da Turgut Özal Tıp Merkezi ile, Çat Barajı ile, Organize sanayi bölgesinde, ihracatını onunla öğrendiğimiz kayısının çiçeğinde hep onu hatırlarız" diyerek, Özal`ın yaptıkları hizmetleri anlattı. Pilten, Malatya
Belediyesi olarak önümüzdeki yıl Özal`ın vefat yıl dönümünde daha geniş kapsamlı etkinlik düzenleyeceklerini vurguladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Çankırı’da ihracat Mart ayında 40 milyon 702 bin dolar oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’da 2026 yılı Mart ayında ihracat 40 milyon 702 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. Paylaşılan verilere göre, 2026 yılının Mart ayında Çankırı’da yapılan ihracat 40 milyon 702 bin dolar oldu. Gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 30 milyon 20 bin dolar ile "iç ve dış lastik imalatı" ürün grubu bulundu. Bu ürün grubunu 6 milyon 961 bin dolar ile "makarna, şehriye, kuskus vb. unlu mamullerin imalatı" ve 924 bin dolar ile "ana demir ve çelik imalatı" ürün grubu takip etti. Mart ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 44 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Mart ayında Çankırı’dan 77 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 9 milyon 923 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 7 milyon 221 bin dolar ile Birleşik Krallık olurken üçüncü sırada 4 milyon 47 bin dolar ile Fransa bulundu. Çankırı’nın 2026 yılı Mart ayındaki ithalatı ise 14 milyon 235 bin dolar oldu. 36 farklı ürün grubunda gerçekleştirilen ithalatta ilk üç sırada, 3 milyon 906 bin dolar ile "birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı" ürün grubu, 2 milyon 345 bin dolar "temel kimyasal maddelerin imalatı" ve 2 milyon 230 bin dolar ile "diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi" ürün grubu yer aldı. Mart ayında 29 farklı ülkeden Çankırı’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 1 milyon 872 bin dolar ile Çin yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 551 bin dolar ile Tayland, üçüncü sırada 1 milyon 502 bin dolar ile Rusya Federasyonu takip etti. Öte yandan, Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı Çankırı’da 285,9 oldu.
Gaziantep Türk dünyası Şehitkamil’de buluşuyor Şehitkamil Belediyesi, kültür ve edebiyat alanında önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali, 04-09 Mayıs tarihleri arasında geniş kapsamlı etkinliklerle gerçekleştirilecek. Şehitkamil Belediyesi tarafından Gaziantep Valiliği, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Uluslararası Eser Sahipleri Birliği’nin katkılarıyla hayata geçirilecek festival, Türk dünyasının ortak kültürel mirasını güçlendirmeyi hedefliyor. Festival kapsamında 4 gün boyunca sürecek kitap fuarı ve edebiyat etkinlikleri, kitapseverleri ve akademik çevreleri bir araya getirecek. 7 ülkeden uzman isimler katılacak 4 Mayıs’ta kapılarını açacak olan organizasyonda Türkiye’nin yanı sıra Macaristan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’dan alanında uzman yazarlar, akademisyenler ve kültür insanları yer alacak. Katılımcılar düzenlenecek konferans, panel ve söyleşilerde; tarih, edebiyat ve kültürel miras başlıklarında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Dülük’te konser Festival, yalnızca edebi yönüyle değil, kültürel etkinlikleriyle de dikkat çekecek. Programın ikinci gününde sevilen sanatçı Osman Öztunç, tarihi atmosferiyle öne çıkan Dülük Antik Kenti’nde sahne alarak katılımcılara unutulmaz bir konser deneyimi yaşatacak. Müziğin ve tarihin iç içe geçeceği bu özel etkinlik, festivalin en dikkat çeken anlarından biri olacak. Kültür gezileri düzenlenecek Etkinliklerin üçüncü gününde ise katılımcılar, Gaziantep’in önemli kültürel miras alanlarından Dülük Antik Kenti ve Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret edecek. Bu gezi programı sayesinde misafirler, bölgenin köklü tarihini yakından tanıma fırsatı bulacak; aynı zamanda Türk dünyasının ortak geçmişine dair izleri yerinde inceleyebilecek. Şehitkamil’de gerçekleştirilecek olan 5. Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali, kitapların, fikirlerin ve kültürlerin buluşma noktası olarak hem şehir hem de Türk dünyası adına önemli bir platform sunacak.