GENEL - 03 Ekim 2017 Salı 16:45

Malatya’da İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

A
A
A
Malatya’da İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Malatya’da, 2017 yılı 4.

Malatya’da, 2017 yılı 4. dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.


Kamu kuruluşlarının yatırımlarının izlenmesi, çalışmaların koordine edilmesi, yatırımların daha etkin bir şekilde yürütülmesi, planlı ve programlı çalışmalara imza atılması amacıyla gerçekleştirilen toplantı Malatya Valisi Ali Kaban başkanlığında gerçekleştirildi. Battalgazi Belediye Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Kaban’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, ilçe kaymakamları, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ilçe belediye başkanları, yatırımcı kurum ve kuruluşların bölge müdürleri ile ilgili daire müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Kaban, kamu kuruluşlarının yatırımlarının izlenmesi, çalışmaların koordine edilmesi, yatırımların daha etkin bir şekilde yürütülmesi, planlı ve programlı çalışmalara imza atılması amacıyla gerçekleştirilen toplantının hayırlı olmasını diledi. Vali Kaban, daha sonra 2017 yılı yatırım programlarında yer alan yatırım projelerinin ilk dokuz aylık dönemi itibari ile durumları hakkında şu bilgileri paylaştı:


“İlimizin 2017 yılı yatırım programında yatırımcı kamu kuruluşlarımızın 9 sektörde 370 projesi yer almaktadır. Bu projelerin toplam tutarı 4 milyar 846 milyon 65 bin TL, 2017 yılı ödeneği 775 milyon 306 bin TL’dir. Söz konusu projelere üçüncü dönem itibariyle 442 milyon 955 bin TL harcama yapılarak yüzde 57 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. 2017 yılı yatırım programında belediyelerimizin 206 projesi bulunmaktadır. Bu projelerin tutarı 694 milyon 295 bin TL, 2017 yılı ödeneği 493 milyon 779 bin TL, yıl içinde yapılan harcama miktarı ise 196 milyon 157 bin TL olup yüzde 40 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Genel olarak, belediye yatırımları dahil ilimizin 2017 yılı yatırım programında yer alan toplam 576 projenin tutarı 5 milyar 540 milyon 360 bin TL, 2017 yılı ödeneği 1 milyar 269 milyon 85 bin TL’dir. Yılı ödeneğinde geçen yılın aynı dönemine göre 355 milyon TL artış sağlanmıştır. Yatırım projelerine 2017 yılı içinde 639 milyon 112 bin TL harcama yapılarak yüzde 50 oranında nakdi gerçekleşme kaydedilmiştir. 2017 yılı yatırım programında yer alan toplam 576 projemizin 102’si tamamlanmış, 334 proje devam etmekte, 105 proje ihale aşamasındadır. 35 projeye de çeşitli nedenlerle henüz başlanamamıştır. 2017 yılı yatırım projelerimizin sektörel dağılımı ise şu şekildedir: Projelerin 235’i diğer kamu hizmetleri, 80’i ulaştırma, 79’u turizm-kültür, 74’ü tarım, 63’ü eğitim, 28’i sağlık, 12’si enerji ve 3’ü madencilik ve 2’si imalat sektöründe yer almaktadır."


2017 yılı yatırım ödeneklerinin miktar ve oran olarak sektörel dağılımı hakkında ise "Ulaştırma sektörüne 330 milyon 837 bin TL diğer kamu hizmetleri’ne 429 milyon 753 bin TL, eğitim’e 178 milyon 747 bin TL, tarım’a 142 milyon 255 bin TL, sağlığa 71 milyon 258 bin TL, kültür-turizm’e 80 milyon 131 bin TL ve enerji-madencilik-imalat sektörlerine 36 milyon 101 bin TL ödenek tahsis edilmiştir” diye konuştu


Vali Kaban’ın konuşmasının ardından ilgili kurumların bölge ve il müdürleri sunumlarını gerçekleştirerek, yatırımlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da 210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı Ardahan Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Mera Islah ve Amenajmanı Projesi" dolayısıyla 210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı. Ardahan DSİ Müdürlüğünde "Mera Islah ve Amenajmanı Projesi" düzenlendi. Proje ile meraların aşırı otlatmadan oluşan baskının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, program sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cineviz, "Burada Mera Islah ve Amenajmanı Projemiz çerçevesinde meralarımızda aşırı otlatma baskısından kurtarmak amacıyla ekim alanlarında üreticilerimize tohum dağıtımı gerçekleştirdik. Bu vesile ile tarımsal üretim alanlarında hayata geçireceğimiz bu tohum ekilişlerinden sonra yem bitkisi üretimi arttırmak neticesinde meralarımızda oluşan baskıyı azaltmayı amaçlıyoruz. Bugün çiftçilerimize 45 ton korunga tohumu gerçekleştirdik. Korunga bitkisi sadece bir yem bitkisi olma özelliğinin yanı sıra aynı zamanda arıcılarımız için de çok kıymetli ve vazgeçilmez bir bitki türüdür. Nektar noktasında arıcılarımız destekleyen bir özelliğe sahip. Bu anlamda hem büyükbaş-küçükbaş hayvanlarımızın yem bitkisi karşılanmak, hem de arıcılarımızın daha verimli bir sezon geçirmesini temin etmek amacıyla da korunga bitkilerimizi Ardahan’ın verimli topraklarıyla buluşturma amacına hizmet eden bu programda yer almak çok önemliydi. Üreticilerimizin memnun olduğunu da görüyoruz. İnşallah hasat döneminde de verimli bir dönem geçirmiş oluruz. İklimsel şartlarda bir anormallik yaşamazsak çiftçimizin yüzü gülecek" dedi. Cineviz, proje kapsamında 210 çiftçiye toplam 45 ton korunga tohumunun dağıtımını gerçekleştirdiklerini de söyledi. Korunga tohumu alan çiftçiler ise desteklerden dolayı memnun olduklarını dile getirdi.
Antalya Kemik erimesi, çocuklukta ortaya çıkıyor Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, Türkiye’de 50 yaş üzerindeki her 4 kişiden birinde görülen kemik erimesinin, çocuklukta ortaya çıktığını ve önlenebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Cantürk, “Günümüzde artık kemik erimesinin çocuklukta ortaya çıkan çocuk hastalığı olduğu ancak erişkin yaşta kendini belli ettiği, erişkin yaşta klinik olarak görüldüğü anlaşılmış durumda. Biz bu hastalığı önleyebiliriz” dedi. Kemik kütlesi, 30 yaşına kadar artabilir 45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, “Osteoporoz (Kemik Erimesi) Risk Faktörleri” başlıklı sunum yaptı. Prof. Dr. Cantürk, yapılan yeni araştırmalar üzerine kemik yapımın 30 yaşına kadar sürdüğünü açıklayarak, şöyle konuştu: “Kemik yapımı aslında vücutta doğumdan itibaren ergenliğe kadar sürekli artış göstermektedir. Eskiden ergenliğe kadar diye bilirdik, artık günümüzde yapılan araştırmalarda 30 yaşına kadar kemik yapımının, kemik kütlesinin arttığı tespit edilmiş durumda. 30 yaşına kadar eğer yeterli, dengeli, kalsiyumdan zengin beslenme sağlanır, kanda D vitamini düzeyi normal aralıklarda tutulur, egzersiz yapılırsa o zaman kemik kazanımı giderek daha güçlü olur. Kemik kütlesinin asıl olarak belirleyicisi genetiktir ama yaklaşık yüzde 25 oranında sağlıklı beslenip, elimizden geldiğince artırabiliriz. Biz buna doruk kemik kitlesi deriz, bu kazanım 30 yaşına kadar ne kadar iyi olursa; zaman içinde menopozun devreye girmesi yani adetten kesilmeyle artan kemik erimesine karşı ya da yaşlanmayla ortaya çıkan kemik erimesine karşı kemik daha güçlü olur ve kemik erimesi görülme oranı azalır”. Prof. Dr. Zeynep Cantürk, kemik erimesinin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Çocuk yaşta yapılabilecek kemik taramasıyla önlem alınabileceğini kaydeden Cantürk, şöyle konuştu: “Günümüzde artık kemik erimesinin çocuklukta ortaya çıkan çocuk hastalığı olduğu ancak erişkin yaşta kendini belli ettiği, erişkin yaşta klinik olarak görüldüğü anlaşılmış durumda. Biz bu hastalığı önleyebiliriz, 50’li yaşlardan itibaren önce kamburlaşma giderek küçülme sonra tekerlekli sandalyeye maruz kalma gibi durumlar aslında önlenebilir. Bunun için de riskli kişilerin, çocukluktan itibaren sağlıklı beslenmeyi benimsemesi, uygun kontrollerle kemik erimesinin taranması, sonra uygun zamanda zaman geçirmeden tedavi edilmesiyle bu kötü gidiş önlenebilir.”