YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 15:35

MALATYA`DAN KAYISI İHRACATI

A
A
A
MALATYA`DAN KAYISI İHRACATI

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, geçen yılki ihracat döneminde 397 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı yapıldığını söyledi.
Borsa binasında yaptığı basın açıklamasında kuru kayısı ihracat dönemi olan 1 Ağustos 2010 ile 1 Ağustos 2011 tarihleri arasındaki ihracat rakamları hakkında bilgi veren Kalaycıoğlu, " 87 bin ton kuru kayısı ihracatı yapıldı. Dolar bazında girdisi 397 milyon dolar’dır. Bir yılda, 17 bin ton ve 20 milyon dolar kayısı iç çekirdek ihracatı oldu. 1 Ağustos 2011’den yıl sonuna kadarki 5 ayda da, 49 bin ton 175 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi " ifadelerini kullandı. Kalaycıoğlu, başta Amarika Birlişek
Devletleri olmak üzere Rusya, Orta Asya ve 134 ülkeye kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi. Kalaycıoğlu, 2010 yılının Temmuz ayında hükümet tarafından kayısı çiçek don hasar ödemesi olarak 95 milyon TL ödenmesinin de üreticilere ilaç gibi geldiğini, böylece, çiçek yanma don bedeli ödenmesi ile üreticinin 25 bin ton kuru kayısı üretmiş gibi kazançlı çıktığını vurguladı.
Kalaycıoğlu, kuru meyveler konseyi bünyesinde kayısı konseyi kurulması için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na teklifte bulunduğunu söyleyerek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Sayın Kutbettin Arzu ile konuyu birkaç kez görüştüm. Kudbettin Bey Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı dönemden de ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) tanıdığımdan dolayı konuyu kendisi ile paylaştım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kuru meyveler konseyi bünyesinde kayısı
konseyi kurulması için teklifte bulundum. Bu sadece kayısıda değil, Manisa ’da üzüm, Aydın’da incir konseyi de kurulabilir. Ancak, bu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olmalı ki, sekretaryası iyi yürüsün. Kuru meyveler konseyi bünyesinde kurulacak ayrı meyve konseyleri de kendi illerinde iki ayda bir toplanarak, gelişmeler ele alınıp, istişareler yapılır" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.