EKONOMİ - 25 Temmuz 2021 Pazar 10:23

Kayısı hasadında bayram sonrası yoğun mesai

A
A
A
Kayısı hasadında bayram sonrası yoğun mesai

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya’da bayram sonrasında kayısı hasadı devam ediyor.

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya’da bayram sonrasında kayısı hasadı devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından ise önümüzdeki günlerde kayısı alımı yapılması bekleniyor.


Kurban Bayramı nedeniyle ara verilen kayısı hasadı, bayram sonrasında tekrar başladı. Kale ilçesinde haziran ayı ortasında başlayan kayısı hasadı, Akçadağ, Darende, Hekimhan ve Kuluncak ilçeleri ile devam ediyor. Kayısı hasadının ağustos ayının ilk haftasına kadar sürmesi bekleniyor. Kayısı hasadı için başta Şanlıurfa ve Adıyaman illerinden işçiler Malatya’ya gelip, hasat ve patikleme işlerinde çalışıyor.


Avrupa Birliği (AB) tescilli olan Malatya kayısısının yüzde 85’ini 100 civarındaki ülkeye kuru olarak ihraç ediliyor. 8 milyon kök civarındaki kayısı ağacından elde edilen kayısıların satışından yılda 250 ile 350 milyon dolar arasında döviz girdisi sağlanıyor. Bu yıl yaklaşık 86 bin ton kuru kayısı rekoltesi tahmin edildiği açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Elazığ’ın Baskil ilçesi, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, Sivas’ın Gürün ilçesi ile birlikte Türkiye’de yaklaşık 94 bin ton kuru kayısı rekoltesi bekleniyor. Diğer yandan hediyelik yaş kayısının kilosu bu yıl 15 TL civarında satılıyor.


Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından ise kayısı hasadının tamamlanmasından sonra kuru kayısı alımı yapılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 21 Eylül’de alımlara başlayan TMO, 4 numara kuru kayısıyı kilogram başına kükürtlenmiş için 21 lira, kükürtlenmemiş (gün kurusu) için ise 23 liradan alım gerçekleştirmişti. Bu yıl alımlar öncesinde kayısı alım fiyatının da açıklanması bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı Samsunspor’un 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada kazanılan penaltının başına geçen Taylan Antalyalı, topu ve kaleci Uğurcan’ı farklı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi. 1-0 17. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına kadar Marius Mouandilmadji’nin şutu üstten az farkla auta çıktı. 28. dakikada Benito’nun şutunda kaleciden dönen topu iyi takip eden Marius’un kafa vuruşu filelerle buluştu. 2-0 32. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta top doğrudan filelere gitti. 2-1 36. dakikada Zeki’nin kullandığı köşe vuruşunda ön direkte Fernandez, ters kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı kendi kalesine yolladı. 3-1 45. dakikada Bardhi’nin yaklaşık 30 metre uzaklıktan yaptığı vuruşta top direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç, Baba Raman, Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Tait, Schindler, Yunus, Muhammed, Osman, Muja, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez, Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş, Nicolas Pepe, Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet, Paul Onuachu Yedekler: Taha, Berat, Visca, Fountas, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif, Enis, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) (Trabzonspor) Sarı kart: Bennasser (Samsunspor)