YEREL HABERLER - 17 Ocak 2012 Salı 18:57

"KÜRESEL SORUNLAR VE DİN" KONUŞULDU

A
A
A
"KÜRESEL SORUNLAR VE DİN" KONUŞULDU

İnönü Üniversitesi’nde "Küresel Sorunlar ve Din" konulu konferans düzenlendi.
Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz’ün sunduğu konferansı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "İçinde yaşadığımız dünyada çok farklı bir takım sorunlarla insanlık olarak baş etmeye çalışıyoruz. Bunlardan özellikle yakın çevremizde cereyan eden siyasal ve sosyal hadiseler ve bunların ürettiği kaos durumu, çatışma, işgaller, savaşlar bir takım toplumsal hareketler ve bunların yol açtığı çeşitli sorunlar ve fırsat eşitsizliğine dayalı problemler, ahlaki sorunlar, inanç zaafları, ırkçılık gibi hepimizi meşgul eden meseleler olarak dikkati çekmektedir.
Dünyada vuku bulan bu sorunlar lokal gibi görünse de etkisini küresel anlamda hepimizi içerisine alacak şekilde bağladığını biliyoruz. Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan ekonomik krizin ülkemizde de nasıl cereyan ettiğini yakinen görmekteyiz. Kuşkusuz bunun en önemli nedeni küreselleşen bir dünya haline gelmesi ve bir sosyoloğun ifadesiyle, adeta küçük bir köyü andırmasıdır. Başka bir sosyolog da küreselleşmeyi ’dünyanın her anlamda daralması’ olarak tanımlamaktadır" dedi.
"Bizim kendimize özgü bir arada yaşayabilme tecrübemiz üç temel değere dayanmaktadır" diye devam eden Prof. Dr. Gündüz, "Bunlardan bir tanesi farkındalık bilincidir. Bu dünyada sadece bizler yaşamıyoruz. Çok farklı inanç ve kültürlere sahip insanlar ve toplumlar bulunmaktadır. Bunların farkında olarak yaşamalıyız. İkincisi, farklı görülen bu unsurlara yönelik bir anlama ve tanımanın esas olduğunu görmemiz gerekmektedir. İslam tecrübesinin öngördüğü anlama ve tanıma çabası, oryantalist tanımlamadan
farklıdır. Üçüncü olarak da ortak aklın üretimine yönelik medeniyet inşasıdır. Farklılıkların medeniyet inşasında temel bir zenginlik olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Biz bunlara dayalı bir söylem geliştirdiğimiz zaman bu çerçevede modern dünyaya, sadece Müslümanlara değil, tüm insanlığa sunacağımız çok şeyimiz olur" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BAU Asya’daki en iyi üniversiteler arasında yer aldı Dünyanın en itibarlı derecelendirme kuruluşu olan Times Higher Education (THE), ‘2024 THE Asya Üniversiteleri’ sıralamasının sonuçlarını açıkladı. Bahçeşehir Üniversitesi sıralamada 196’ncı, Türkiye’de ise 9.sırada yer aldı. Üniversitelerinin tüm temel misyonları, öğretim, araştırma, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm açısından değerlendirildiği, dünyanın en itibarlı derecelendirme kuruluşu olan Times Higher Education-2024 THE Asya Üniversiteleri” sıralaması açıklandı. Asya’nın en iyi üniversitelerinin yer alığı sıralamada Bahçeşehir Üniversitesi 739 üniversite arasında 196’ncı, Türkiye’de ise 9’ncu sırada yer aldı. BAU vakıf üniversiteleri arasında 4. sırada Türkiye’deki üniversiteler arasında 9. sırada yer alan Bahçeşehir Üniversitesi, ülkedeki en iyi 4 vakıf üniversitesinden biri olma başarısını gösterdi. Bahçeşehir Üniversitesi; Koç, Sabancı ve Bilkent üniversitelerinin ardından dördüncü olarak, Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasındaki yerini aldı. Türkiye’den 75 üniversite Dünya üniversitelerinin performanslarını 18 gösterge kullanarak ölçen ve Asya kıtasını kapsayan bir akademik performans haritalaması yapmayı hedefleyen THE Asya Üniversiteleri sıralamasında, Türkiye’den 75 üniversite girdi. Üniversiteler başlıca; öğretim, araştırma, araştırmanın kalitesi, endüstri ile ilişkiler, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm açısından değerlendirildi. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Türkiye’den sıralamaya giren vakıf üniversiteleri arasında ‘Uluslararası Görünürlük (International Outlook)’kategorisinde de 4. sıraya yerleşti. Rektör Hatipoğlu: “Araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlar ile ilerliyoruz” Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bahçeşehir Üniversitesi, THE Asya 2024 Dünya sıralamasında 196. sıraya, Türkiye’deki Vakıf Üniversiteleri arasında Koç, Sabancı ve Bilkent Üniversiteleri ardından 4. sıraya yerleşti. Vakıf üniversiteleri sıralamasında ilk 3’te yer alan üniversiteler aynı zamanda ‘YÖK Araştırma Üniversitesi’ statüsünde yer almaktadır. Bu sonuç Bahçeşehir Üniversitesi olarak bizim de öncü bir araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğimizi göstermektedir. 2024 THE Asya Üniversiteler sıralamasını oluşturan birçok alt bileşen var. THE, bunlardan biri olan araştırma kategorisi kriterlerini bu sene zenginleştirerek; araştırma çıktıları, patentleri, uluslararası büyük projeleri ve bilime yapılan tüm katkıları değerlendirmeye alıyor. Türkiye’de tüm üniversiteler arasında bu kategoride ilk 10’da yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Sıralamaya giren üniversiteler arasında en genç üniversite olduğumuzu da ifade etmek isterim. Süreçte emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyor ve kutluyorum.”